Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Οι αγρότες απέκλεισαν για λίγη ώρα την εθνική οδό Χανίων - Παλιόχωρας στο ύψος των Βουκολιών ζητώντας την άμεση αντικατάσταση του Lebaycid


"Nα δοθεί άμεσα τέλος στη χρήση του Lebaycid" διαδήλωσαν χθες αγρότες από τις Βουκολιές και το Κολυμπάρι, ζητώντας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πάψει να χορηγεί ένα φυτοφάρμακο, ειδικό για τον δάκο της ελιάς, που έχει απαγορευτεί σε όλον τον κόσμο για την τοξικότητά του.
Μάλιστα οι αγρότες δεν δίσταζαν να μιλήσουν και για "διαπλοκή" καθώς το Υπουργείο βασίσθηκε στη σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής του ειδικού φορέα προκειμένου να επαναφέρει προς χρήση ένα σκεύασμα που εδώ και μια 5ετία έχει ανακοινώσει ότι θα το αποσύρει.

Οι αγρότες απέκλεισαν για λίγη ώρα την εθνική οδό Χανίων - Παλιόχωρας στο ύψος των Βουκολιών και αποφάσισαν μέσω δικηγόρου να ενημερώσουν τον εισαγγελέα Χανίων.
"Ζητούμε άμεσα την αντικατάσταση του Lebaycid με ένα άλλο πιο οικολογικό φάρμακο. Η Διεύθυνση Γεωργίας πρέπει να το αποσύρει άμεσα γιατί οι παραγωγοί δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν. Υπάρχουν στις αποθήκες της Διεύθυνσης και των συνεταιρισμών αβλαβή φάρμακα για να αξιοποιήσουμε. Ο ψεκασμός θα έπρεπε να ξεκινήσει πριν από 10 ημέρες και με όλα αυτά έχει καθυστερήσει με αποτέλεσμα ο δάκος να έχει κάνει μεγάλη ζημιά" ανάφερε ο κ. Γ. Μπικάκης, πρόεδρος του Αγροτικού ΣυνεταιΧανίων ρισμού Βουκολιών που ήταν εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης.
"Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να κατεβαίνουμε και πάλι στους δρόμους γιατί το κράτος δεν μπορεί να κρατήσεις τις δεσμεύσεις του. Μας παρουσίασαν ένα φάρμακο που έχει καταργηθεί από το 2005 με καταληκτική ημερομηνία το 2007 και μας το ξαναφέρνουν και είναι και ληγμένο!" ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγρ. Συλλόγων κ. Η. Χαλακατεβάκης ζητώντας την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου λέγοντας πως "υπάρχουν φάρμακα φιλικά στο περιβάλλον ώστε να σώσουμε την παραγωγή μας".(πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=36976)

Δεν υπάρχουν σχόλια: