Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Συνεχίζεται η περιβαλλοντική καταστροφή της Βιάννου

Έντονη λατομική δραστηριότητα στην περιοχή Βιάννου, καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, η οποία έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στη χλωρίδα και την πανίδα στην γύρω περιοχή και έχει και σοβαρές επιπτώσεις και στους ίδιους τους ανθρώπους. Για βιολογική καταστροφή άρχισαν να μιλάνε οι οικολόγοι, όταν οι λατόμοι άρχισαν να καταστρέφουν το πευκόδασος της Βιάννου, το μοναδικό πνεύμονα της περιοχής, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι είναι χαρακτηρισμένο ως περιοχή Νατούρα 2000. Αποκαρδιωτικό το θέαμα που αντικρίζει όποιος επισκέπτεται την περιοχή. Ένα ολόκληρο βουνό έχει φαγωθεί. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι το λατομείο αντικαθιστά σχεδόν ολοκληρωτικά τη φύση. Να αναφερθεί ότι το λατομείο βρίσκεται εκεί νόμιμα εδώ και πολλά χρόνια.
Τραγικές οι συνθήκες διαβίωσης για τον οικισμό Βαχό που βρίσκεται δίπλα στο λατομείο. Συγκεκριμένα ο οικισμός βρίσκεται 700 μέτρα από το λατομείο και έχει πάρα πολλά προβλήματα, αφού βρίσκεται τόσο κοντά στο εργοτάξιο. Με δυνατό άνεμο, καταγγέλλουν οι κάτοικοι, ο οικισμός καλύπτεται από πυκνά σύννεφα σκόνης που δημιουργούνται από τις εργασίες του λατομείου. Ακόμα οι κρότοι από τα καθημερινά φουρνέλα του λατομείου γίνονται πολύ επικίνδυνοι. Συγκεκριμένα αναφέρουν οι κάτοικοι την Τετάρτη 22 Ιουλίου οι κρότοι από φουρνέλα ήταν τόσο δυνατοί, ώστε δημιουργήθηκαν νέες ρωγμές στους τοίχους και στις ταράτσες των σπιτιών. Να σημειωθεί ότι και από την οροφή της αίθουσας του Πολιτιστικού Συλλόγου έπεσαν σοβάδες. Ευτυχώς οι σοβάδες έπεσαν λίγο πιο πέρα από το σημείο που κάθονταν τα μέλη του Συλλόγου τα οποία βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα, αλλιώς θα υπήρχαν τραυματίες ή και θύματα. Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός των άλλων τα ογκώδη φορτηγά του λατομείου υπεραυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες στο στενό δρόμο της Άνω Βιάννου, και συχνά εκεί γίνεται το αδιαχώρητο. Επίσης, οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να δουλέψουν και ο θόρυβος που διαχέεται σ' όλο τον οικισμό είναι ανυπόφορος.
Το τοπικό συμβούλιο Βαχού του δήμου Βιαννού καλεί τη Διεύθυνση Προστασίας και Ανάδειξης Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, για τη σχετική αυτοψία και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των κατοίκων.(πηγή : http://www.tolmi.gr/index.php/%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%A3%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%94%CE%91/latomeio-se-oikismo.html)

Δεν υπάρχουν σχόλια: