Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του δρόμου ενάντια στο αιολικό παρκο


Σε κινητοποιήσεις διαρκείας προσανατολίζονται
οι κάτοικοι των περιοχών Σπίνας, Παλαιών Ρουμάτων, Σέμπρωνα, καθώς αντιδρούν για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η κατασκευή αιολικού πάρκου στη Σπίνα
και καταγγέλλουν ότι καταπατώνται οι περιουσίες τους. Νέα γενική συνέλευση πρόκειται να πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Κυριακή, στις 9 το πρωί, για να λάβουν αποφάσεις.
Σε χθεσινή μακροσκελή ανακοίνωσή της, η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Παλαιών Ρουμάτων, Σπίνας, Σέμπρωνα», μεταξύ άλλων υποστηρίζει:
«Κανείς από τους κατοίκους των χωριών μας, Σπίνας, Σέμπρωνα, και Παλαιών Ρουμάτων δεν είναι ενάντιος στις “φιλικές” προς το περιβάλλον και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Είμαστε όμως ολοκληρωτικά αντίθετοι στον τρόπο που αυτές επιβάλλονται από την ελληνική πολιτεία, “δικτατορικά”, με υφαρπαγή των ιδιοκτησιών, με δόλο και απόκρυψη των πραγματικών δεδομένων, χωρίς την αναγκαία χωροθέτηση και τις ολοκληρωμένες περιβαλλοντολογικές μελέτες, με ασύδοτη, άναρχη, και στην περίπτωση μας γιγαντιαία εφαρμογή τους, που θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει ανεπιστρεπτί το φυσικό, πολιτισμικό-ιστορικό, περιβάλλον του τόπου μας. Άλλωστε οι κάτοικοι της Σπίνας αρχικά δέχτηκαν-μην γνωρίζοντας τα πραγματικά δεδομένα- την τοποθέτηση των τριών ανεμογεννητριών και μάλιστα χωρίς κανένα ιδιωτικό αντάλλαγμα, όταν εκπρόσωποι της εταιρείας επισκέφτηκαν το καλοκαίρι του 2008 το χωριό τους. Όμως οι κ.κ. της εταιρείας είχαν το θράσος να ζητήσουν, δήθεν, την άδεια διέλευσης από τις περιουσίες τους, ενώ γνώριζαν και είχαν καλά κρυμμένα μες τα ντοσιέ τους, τις πράξεις χαρακτηρισμού (αρπαγής) της γης τους σε δημόσιο δάσος. Και βέβαια δεν είχαν το θάρρος, πέρα από την αλήθεια για τις ιδιοκτησίες, να αποκαλύψουν τα πλήρη σχέδια των εταιρειών που επιδιώκουν την τοποθέτηση στο Αποπηγάδι συνολικά εκατό (100) περίπου ανεμογεννητριών (σβούρων) και τεσσάρων (4) υβριδικών-υδροηλεκτρικών εργοστασίων με δεξαμενές χωρητικότητας εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, μετατρέποντας έτσι τον τόπο μας, το Αποπηγάδι, σε ένα τεράστιο εργοτάξιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Για να καταστρέψουν, λόγω των τεραστίων μεγεθών επέμβασης, την χλωρίδα και πανίδα του βουνού, αλλά και επεμβαίνοντας – ελέγχοντας στα νερά του Αποπηγαδιού, του υδροφόρου αποταμιευτή των επαρχιών Σελίνου, Κισάμου, και Κυδωνίας, με απρόβλεπτες συνέπειες στην ζωή των πηγών και των ανθρώπων στα γύρω χωριά».
Ακόμα μεταξύ άλλων προσθέτει:
«Το “κοινωνικό πρόσωπο” της πολιτείας αποκαλύφτηκε πλήρως στις 15-16 Ιούλη στην Σπίνα και τον Άναβο, όταν η εταιρεία με την προκλητική παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων θέλησε όπως μας είπε να επιβάλλει τον νόμο... στις περιουσίες μας, δηλαδή φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης!
Όμως οι “νόμοι” που δεν έχουν την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση και αποδοχή δεν μπορούν να εφαρμοστούν με την βία -γιατί τότε έχουμε χούντα-, αλλά καθίστανται ανενεργοί και ανεφάρμοστοι στην πράξη σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αν η πολιτεία θεωρεί ότι με την βία θα πετύχει τους σκοπούς της εταιρείας, γελιέται οικτρά: Ως πότε το ελληνικό κράτος θα “στερεί” τις αστυνομικές δυνάμεις που υποτίθεται είναι ταγμένες για την προστασία των πολιτών, για να προστατεύει τα ιδιωτικά συμφέροντα των πολυεθνικών στο Αποπηγάδι; Αργά ή γρήγορα η εταιρεία θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τα μεγαλόπνοα σχέδια της, γιατί η τακτική που ακολούθησε και ακολουθεί, προσβάλει βάναυσα τον μοναδικό πλούτο των φτωχών κατοίκων: Την τιμή, την αξιοπρέπεια, την ειλικρίνεια και ντομπροσύνη τους, την απεριόριστη φιλοξενία τους. Και ξυπνά το αίμα των προγόνων τους που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία, την Ελλάδα και αυτό το βουνό.
Ας καταλάβει η εταιρεία και η Πολιτεία, όσο είναι καιρός, ότι μόνο πάνω από τα πτώματά μας θα περάσουν οι ερπυστριοφόρες μπουλντόζες τους.
Για να μην ξαναποτιστεί το Αποπηγάδι με ανθρώπινο αίμα μια και μοναδική λύση υπάρχει: Να ακυρώσει η Πολιτεία όλες τις διοικητικές πράξεις που αφορούν τις ιδιοκτησίες στο Αποπηγάδι, να επιστρέψει η γη στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, και εφόσον η Πολιτεία θελήσει, να ξαναγίνουν όλες οι διαδικασίες-αδειοδοτήσεις εξ αρχής με πλήρη διαφάνεια, ενημέρωση και συμμετοχή των κατοίκων σε ένα ευρύ διάλογο. Ειδάλλως θα είναι καθόλα υπεύθυνη για οτιδήποτε συμβεί πάνω στο “Αποπηγάδι” από εδώ και πέρα.
Θα είμαστε όλοι παρόντες την Κυριακή 19 Ιούλη(ώρα συνέλευσης για συζήτηση 11 π.μ.-2 μ.μ. ) στον Άναβο για να ένα ισχυρό ΟΧΙ στην αρπαγή των περιουσιών μας και την καταστροφή και ξεπούλημα της Σπίνας των Παλαιών Ρουμάτων και του Σέμπρωνα».
Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών Δήμου Καντάνου, επισημαίνει: «Την Κυριακή 19 Ιουλίου όλοι συμμετέχουμε στη δημόσια συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας των κατοίκων Σπίνας, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα, για να στηρίξουμε τον αγώνα τους και να πούμε όχι στην αρπαγή των περιουσιών του και της καταστροφής του περιβάλλοντος της μοναδικής σε ομορφιάς Σπίνας και Αποπηγάδι. Η συντεταγμένη πολιτεία είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών της και όχι της Εταιρείας, να υπερασπιστεί τις περιούσιες του που σε μια νύχτα με δόλιο τρόπο έχουν χαθεί, το φυσικό κάλλος της περιοχής με τα μοναδικά αιωνόβια δάση των Καστανιών τις πλούσιες πηγές που κινδυνεύουν άμεσα χαθούν, τις κτηνοτροφικές και γεωργικές ζώνες που καταστρέφονται και βίαια αναγκάζονται οι Κτηνοτρόφοι και οι Γεωργοί να φύγουν από τις εστίες τους.
Η πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τη βία και να συνυπογράψει την καταστροφή του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής και του φυσικού πλούτου για τα τυφλά κέρδη μιας εταιρείας που επικαλείται το δημόσιο συμφέρον με τρόπο προκλητικό και ανήθικο. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να αφουγκραστεί την αγωνία των κατοίκων και να περιμένει τις αποφάσεις του Ανωτάτου δικαστηρίου της Χώρας (ΣτΕ) που έχουν προσφύγει οι κάτοικοι της περιοχής για να βρουν το δίκιο τους. Η τοπική κοινωνία δεν συναινεί και η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να το λάβει αυτό υπό όψη της».(πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=36551)

Δεν υπάρχουν σχόλια: