Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του δρόμου για την κατασκευή του αιολικόυ πάρκου στη Σπίνα Χανίων

"Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων Παλαιών Ρουμάτων , Σπίνας, Αποπηγάδι και Σέμπρωνα Χανίων.

Όταν η αυθαιρεσία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον. "

Για δεύτερη συνεχή ημέρα οι κάτοικοι, με τη συμπαράσταση φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης Καντάνου και Βουκολιών, απέτρεψαν την έναρξη των εργασιών της εταιρείας “Αιολική Μουσούρων”, με συγκέντρωση που έκαναν -από νωρίς το πρωί- στον κόμβο που οδηγεί προς την Σπίνα.
Παρά το γεγονός ότι είχε δοθεί εισαγγελική εντολή για παρέμβαση της Αστυνομίας, σε περίπτωση που εμποδιστεί η έναρξη του έργου, οι άνθρωποι της εταιρείας και οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν τελικά γύρω στις 3.30 το μεσημέρι.
Επίσης, οι εκπρόσωποι της “Αιολικής Μουσούρων” δήλωσαν δημόσια προς τους κατοίκους και τους φορείς ότι δεν προτίθονται να προχωρήσουν σε καμία εργασία έως την ερχόμενη Δευτέρα.
Ακόμα, υποστήριξαν ότι, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, είναι διαθέσιμοι να ενημερώσουν -εφόσον τους ζητηθεί- οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για το έργο.
Να σημειώσουμε ότι στο σημείο βρισκόταν και γερανός, ο οποίος θα απομάκρυνε το σκαφτικό μηχάνημα που βρέθηκε χθες σταθμευμένο κάθετα στον δρόμο προς Σπίνα και το οποίο, όπως έγινε γνωστό, τελεί υπό κατάσχεση από τις αρχές.
Σύσσωμοι οι κάτοικοι δήλωσαν για μια ακόμα φορά ότι θα αγωνιστούν για τις περιουσίες τους και κατήγγειλαν την εταιρεία για καταπάτηση.
Ο δήμαρχος Καντάνου, Ευτ. Δασκαλάκης, δήλωσε σχετικά: “Η εταιρεία συνεχίζει να επιμένει σε συνεργασία με τις αρχές και την πολιτεία. Θεωρώ ότι όλες οι πράξεις που πήρε είναι παράνομες και καταχρηστικές και τις πήρε εν αγνοία των ανθρώπων που έχουν τη γη και χωρίς να τους ρωτήσει. Ως δήμαρχος οφείλω να υπερασπιστώ τα συμφέροντα των δημοτών. Γι’ αυτό τον λόγο ήμουνα χθες (σ.σ. προχθές) εδώ και είμαι και σήμερα (σ.σ. χθες). Δεν ενόχλησα κανένα και ούτε βίαιες πράξεις έκανα. Είχα κάθε υποχρέωση να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των δημοτών και αυτό και μόνο έκανα”.
Το μέλος Πρωτοβουλίας των κατοίκων Σπίνας, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα, Σπύρος Παναγιωτάκης, ανέφερε: “Βλέπουμε το πραγματικό πρόσωπο του επίσημου κράτους που αντί να έρθει και να προστατέψει τους ανθρώπους που έχουν έναν μικρό κλήρο γης για να βόσκουν τα πρόβατά τους ή να βγάζουν το εισόδημα από τα κάστανα έρθεται να υπερασπιστεί τις πολυεθνικές και τις θυγατρικές πολυεθνικών και ουσιαστικά τους διώχνει από τα χωριά τους. Έχει δοθεί εντολή εισαγγελέα να χτυπήσουν τους ανθρώπους με την Αστυνομία, να τους απωθήσουν ώστε να μπει η εταιρεία και να συνεχίσει τα δήθεν νόμιμα έργα της τα οποία όμως έργα είναι όλα νομότυπα”.
Συνεχίζοντας, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε: “Όλα τα έγγραφα της εταιρείας το αποδεικνύουν αυτό το πράγμα διότι οι περιβαλλοντικές μελέτες γράφουν ότι το Αποπηγάδι δεν έχει νερά, ενώ έχουν κάνει οι ίδιοι αίτηση για υδροηλεκτρικά έργα. Φάσκουν και αντιφάσκουν. Προσπαθούν να φτιάξουν το πρώτο έργο για τις τρεις ανεμογεννήτριες για να ανοίξουν τον δρόμο εκεί που τους βολεύει και να προχωρήσουν σε μια επένδυση πολλών MW. Εμείς θα κυνηγήσουμε το δίκιο μας και καλούμε όλο τον κόσμο σε καθημερινή βάση και βράδυ και πρωί να έρχεται στον κόμβο για Σπίνα που βρίσκεται στον δρόμο προς Παλαιόχωρα για να στηρίξει τον αγώνα”.(πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=36449)

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΘΕΡΜΆ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΊΡΙΞΉ ΣΑΣ !!! ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ. ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΗΚΗΣ ΘΑ ΚΛΗΣΟΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΙΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΦΘΟΝΟ ΚΡΑΣΙ ΘΑ ΚΑΝΩΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΕΤΑΙΡΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ...

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟΠΗΓΑΔΙΟΥ

Δαβανέλος Κωνσταντίνος είπε...

Η Σαράνταινα είναι μνημείο της Φύσης!
Θα μπορούσαμε να φανταστούμε αιολικό πάρκο στην Ακρόπολη;
Ας μην βιαστούμε να απαντήσουμε αρνητικά!
Στο βωμό του Κέρδους όλα είναι πιθανά!
Η εταιρεία TERNA Ενεργειακή ετοιμάζεται να καταστρέψει ένα από τα τελευταία Μνημεία της Ελληνικής Φύσης. Ας μην ξεχνάμε πως ότι είναι το Βάι για τον φοίνικα, είναι η οροσειρά της Σαράνταινας για την Οξυά. Εδώ βρίσκεται ένα μοναδικό παρθένο δάσος οξυάς, που αποτελεί και το νοτιότερο όριο εξάπλωσής της Οξυάς στην Ευρώπη. Επιπλέον στην περιοχή εντοπίζονται σπάνια ενδημικά είδη όπως Centaurea princeps ενδημικό αποκλειστικά στην περιοχή (!), Thymus hartvigii subsp. macrocalyx, Medicago medicaginoides που αναφέρονται στα διάφορα Red data books, όπως π.χ το Medicago medicaginoides που απ’ όλη την Ελλάδα μόνο σ’ αυτή την περιοχή εμφανίζεται (είδος κυρίως της Ασίας) και εδώ είναι το ανατολικότερο όριο εξάπλωσής του. Η Σαράνταινα αποτελεί εξάλου και τον νοτιότερο στην Βαλκανική Βιοτόπο για τις καφέ αρκούδες. Εδώ επίσης συναντάμε σπάνια είδη της Ελληνικής Πανίδας όπως τον Λύκο, το Ζαρκάδι,το Αγριοκάτσικο και μέχρι την δεκαετία του '9ο και τον σπανιότατο Λύγκα. Η ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τον Ασπροπάρη, τον Γύπα, τον Χρυσαετό και την Μαυροτσικλιτάρα. Αποτελεί δηλ. περιοχή φυσικού αποθέματος προς διατήρηση και προστασία και προκαλεί όχι μόνο έκπληξη αλλά και πολλά ερωτηματικά το γιατί δεν εντάχθηκε στο δίκτυο "Natura 2000."
Πριν προλάβουν λοιπόν να εγκαταστήσουν Αιολικά Πάρκα και στα Μνημεία της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς - γιατί είναι ικανοί και για κάτι τέτοιο... και να δούμε και δίπλα στον Παρθενώνα Ανεμογεννήτριες... ας αντιδράσουμε άμεσα και ας απαιτήσουμε:
ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ "ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ-ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑΣ-ΚΡΑΒΑΡΩΝ"