Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων προχώρησε σε αποκλεισμό του δρόμου που ήταν προγραμματισμένη έναρξη των εργασιών κατασκευής του αιολικόυ πάρκου στη Σπίνα

Σε διαρκή αποκλεισμό του δρόμου στην Σπίνα, που οδηγεί στην έκταση, όπου η “Αιολική Μουσούρων” θέλει να εγκαταστήσει το αιολικό πάρκο, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι καταπατώνται οι περιουσίες τους. Χθες μαζί με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης Καντάνου απέτρεψαν την προγραμματισμένη έναρξη των εργασιών πραγματοποιώντας συγκέντρωση σε σημείο του δρόμου. Στο μεταξύ, στελέχη της εταιρείας κατέφθασαν συνοδευόμενα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ λίγο αργότερα υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά κατά του δημάρχου Καντάνου, Ευτ. Δασκαλάκη, για το κλείσιμο του δρόμου.
Μήνυση κατά της εταιρείας “για τις παράτυπες και διάτρητες νομικά ενέργειες” υπέβαλαν και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Σπίνας, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα, οι οποίοι παράλληλα, με χθεσινή ανακοίνωσή τους, απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα στη Χανιώτικη κοινωνία για συμμετοχή στην εκδήλωση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης που διοργανώνουν την Κυριακή 19 Ιουλίου, από τις 9 το πρωί έως το βράδυ, στον «Άναβο» που βρίσκεται στη διασταύρωση - αρχή του παλαιού επαρχιακού δρόμου προς το φαράγγι Καντάνου.
Περίπου στις 6.30 χθες το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται οι πρώτοι κάτοικοι κοντά στον οικισμό Σπίνα καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι η εταιρεία “Αιολική Μουσούρων” θα ξεκινούσε τις εργασίες εγκατάστασης του αιολικού πάρκου στην περιοχή. Μαζί με τους κατοίκους βρισκόταν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καντάνου Ευτ. Δασκαλάκης, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Στ. Αλφιέρη και ο δήμαρχος Βουκολιών Ν. Μπομπολάκης.
Σε σημείο του δρόμου που διάνοιξε η εταιρεία βρισκόταν σταθμευμένο κάθετα ένα σκαφτικό μηχάνημα.
Λίγο μετά τις 7.30 άρχισαν να καταφθάνουν στο σημείο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αποτελούμενες από 8 τζιπ και περίπου 20 άντρες, ενώ λίγο αργότερα ήρθαν τα στελέχη της εταιρείας.
Ακολούθησε συζήτηση σε υψηλούς τόνους μεταξύ των εκπροσώπων της εταιρείας και των παρεβρισκομένων.
Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι καταπατάται η περιουσία τους και ότι μεθοδευμένα η εταιρεία δεν ενημέρωσε την τοπική κοινωνία για τα επενδυτικά της σχέδια. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, εκκρεμεί η εξέταση δύο προσφυγών για την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν -όσο χρειαστεί- τον αγώνα τους για να υπερασπιστούν τις ιδιοκτησίες τους.
Ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε άγνοια για τις προσφυγές στο ΣτΕ και υποστήριξε ότι η εταιρεία διαθέτει όλες τις άδειες που απαιτούνται από τον νόμο. Σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς είπε ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της εταιρείας αλλά των δημοσίων υπηρεσιών να το επιλύσουν, ενώ αρνήθηκε ότι η εταιρεία δεν είχε ενημερώσει έγκαιρα τους κατοίκους για τα σχέδιά της και παρέμπεψε σε σχετικές δηλώσεις του δημάρχου Μουσούρων Ξ. Αρναντωνάκη.
Ο δήμαρχος Καντάνου, Ευτύχης Δασκαλάκης, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόνισε σχετικά ότι όσο παραμένει σε εκκρεμότητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή η τοπική αυτοδιοίκηση θα βρίσκεται στο πλάι των κατοίκων. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του Δασαρχείου σημειώνοντας ότι δεν έχει απαντήσει ακόμα στην αίτηση που υποβλήθηκε από τους δήμους Καντάνου και Βουκολιών για τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων που τηρήθηκε και υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει σε μηνύσεις κατά των σχετικών υπηρεσιών καθώς θεωρεί ότι υπάρχει δόλος. Ακόμα επεσήμανε ότι στο πρωτόκολλο εγκατάστασης αναφέρεται ο δήμος Μουσούρων κι όχι η Κάντανος -στην οποία ανήκει η Σπίνα- και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να κοινοποιείται στους δήμους Βουκολιών και Καντάνου. Αυτό υποκρύπτει σκοπιμότητες”.
Ο δήμαρχος Βουκολιών, Νίκος Μπομπολάκης, αναφέρθηκε στην αίτηση που έχουν υποβάλει από κοινού οι δήμοι Καντάνου και Βουκολιών προς το Δασαρχείο σημειώνοντας ότι “το Δασαρχείο έχει στείλει προ πολλού το αίτημα στη νομική υπηρεσία στην Αθήνα αλλά δυστυχώς η υπηρεσία δεν έχει απαντήσει ακόμα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η αρμόδια νομική υπηρεσία είναι σε αταξία”.
Συνεχίζοντας τάχθηκε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά -όπως είπε- δεν μπορεί να αγνοείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης δήμου Καντάνου, Στέλλα Αλφιέρη, αφού κατήγγειλε ως προκλητική την παρουσία της αστυνομίας στον χώρο, χαρακτήρισε διάτρητες νομικά τις αποφάσεις στις οποίες βασίζεται το επενδυτικό σχέδιο και πρόσθεσε: “Υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που λένε ότι πρώτα πρέπει να λυθεί το ιδιοκτησιακό και μετά να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους επενδύση. Οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και περιμένουν τις αποφάσεις. Άρα ζητάμε από την πολιτεία να σταματήσει την πίεση και την επίθεση της αστυνομίας στην ιδιοκτησία”.

  • Λευτέρης Παναγιωτάκης, κάτοικος Παλαιών Ρουμάτων
“Είδαμε σήμερα το κράτος να υπερασπίζεται την EDF, μια πολυεθνική, η οποία έχει αιτήσεις για την περιοχή μας χωρίς να έχει γίνει καμία ενημέρωση από το 2001. Έχει αιτήσεις για έργα πάνω από 200 MW, ενώ με την πρόφαση κατασκευής τριών ανεμογεννητριών κατέταξε παρανόμως το έργο σε υποκατηγορία Β4 για να πάρουν την άδεια από τη Νομαρχία. Με το πρόσχημα αυτό άνοιξαν έναν τεράστιο δρόμο 6 χλμ. για τρεις ανεμογεννήτριες, ενώ υπήρχε ήδη δρόμος κοντά στο σημείο που ήθελαν να τις εγκαταστήσουν. Έχουμε τοπογραφικά θυγατρικών εταιρειών της EDF που δείχνουν 50 ανεμογεννήτριες κατά μήκος του δρόμου, ενώ συνολικά θέλουν να εγκαταστήσουν 103. Έχουν κηρύξει δασικά και δημόσια 2.600 στρ. κι έρχεται σήμερα η αστυνομία, μας εξαπατούν και μας κοροϊδεύουν ότι πρέπει να φύγουμε εμείς και να περάσει η εταιρεία”.

  • Κωστής Καριωτάκης, κάτοικος Σπίνας και εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας Σπίνας
“Τώρα και 20 χρόνια γινόταν μια έκκληση από την πολιτεία και την εκκλησία, οι οποίοι έλεγαν να μην ξεπουλήσουμε τον τόπο μας. Εμείς αυτό το κάναμε. Κρατήσαμε την περιουσία, τα χωράφια και τα σπίτια μας και δεν ξεπουλήσαμε τον τόπο μας. Δυστυχώς όλη αυτή η εκστρατεία ήταν για να τα κρατήσουμε εμείς και να μας τα πάρουν αυτοί. Αυτή τη στιγμή όλοι είναι απόντες. Εκκλησία, πολιτεία, Νομαρχία, κανείς δεν δίνει σημασία. Ό,τι κι αν συμβεί εκεί πάνω -γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην συμβεί- εμείς δεν θα φταίμε σε τίποτα. Κάνω μια τελευταία έκκληση να πάρουν τα μηχανήματά τους και να ξεκουμπιστούν από τον τόπο μας”.
  • Φραγκιός Παναγιωτάκης, από τα Παλαιά Ρούματα
“Μας έκλεψαν τις περιουσίες κι έχει στηθεί μια απάτη μεγάλης έκτασης και απεριόριστης καταπάτησης. Το κράτος του Ζαχόπουλου, του Κοσκωτά, του Αγίου Εφραίμ. Την ιδιοκτησία την προστατεύει το Σύνταγμα. Εμάς μας μένουν τρία πράγματα: η αξιοπρέπεια, η τιμή και η περιουσία μας. Γι’ αυτά δεν θα σκύψουμε το κεφάλι, θα αγωνιστούμε και θα πράξουμε αυτό που λέει η συνείδησή μας”.

  • Στρατής Αντωνάκης
“Τους ρώτησα σε άλλα σημεία που εγκατέστησαν αιολικά πάρκα πήγαν και βρήκαν τους κατόχους, εδώ γιατί δεν ήρθαν; Μου αλλάζαν κουβέντα. Ενημερώσαμε λέει ένα. Ποιος ήταν αυτός; Μήπως ήταν μόνο οι δήμαρχοι; Η αστυνομική παρουσία ήταν ένα βάρβαρο φαινόμενο. Ούτε ντουφέκια δεν βαστούσαμε ούτε κουμπούρια να σκοτώσουμε ανθρώπους. Δεν είχαμε τέτοιες προθέσεις κι έφεραν περισσότερη Αστυνομία από όσοι ήμασταν εμείς”.



  • ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    Κάλεσμα από την Πρωτοβουλία Κατοίκων

Σε μηνυτήρια αναφορά κατά της εταιρείας “Αιολική Μουσούρων” προχώρησαν χθες τα μέλη της Πρωτοβουλίας των Κατοίκων Σπίνας, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα, κάνοντας λόγο για “παράτυπες και διάτρητες νομικά ενέργειες”. Στο μεταξύ, με χθεσινή ανακοίνωσή τους ζήτησαν τη συμπαράσταση και συμμετοχή όλου του χανιώτικου λαού την Κυριακή 19 Ιουλίου, από τις 9 το πρωί έως το βράδυ, στον «Άναβο» που βρίσκεται στη διασταύρωση - αρχή του παλαιού επαρχιακού δρόμου προς το φαράγγι Καντάνου, “για μια ημέρα διαμαρτυρίας, ενημέρωσης και αντίστασης, που θα συνοδεύεται με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια των κατοίκων της περιοχής”.
Σε ό,τι αφορά τα χθεσινά γεγονότα η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι η “Αιολική Μουσούρων” με συνοδεία πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων “προσπάθησε με βίαιο - εκφοβιστικό και συνάμα προκλητικό τρόπο να ξεκινήσει την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου που σύμφωνα με τις αδειοδοτήσεις της βρίσκεται στη «Στρογγυλή Κορφή» του δήμου Μουσούρων” και προσθέτει ότι “οι κάτοικοι, νόμιμοι (με συμβόλαια) ιδιοκτήτες της περιοχής, μαζί με φίλους του «Αποπηγαδιού» και τη συμπαράσταση των δήμων Καντάνου και Βουκολιών αντέδρασαν και ζήτησαν την εφαρμογή του νόμου και του Συντάγματος που προστατεύει τις ιδιοκτησίες (άρθρο 16) και το περιβάλλον (άρθρο 24)”.
Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι η άδεια της εταιρείας δεν είναι νόμιμη “γιατί αναφέρει ως τόπο εγκατάστασης τη «Στρογγυλή Κορφή» του δήμου Μουσούρων, ενώ η «Στρογγυλή Κορφή» του Αποπηγαδιού ανήκει σαφέστατα στα διοικητικά όρια των δήμων Καντάνου και Βουκολιών” και κάνει λόγο για “απόπειρα καταπάτησης των περιουσιών”. Η Πρωτοβουλία επισημαίνει ακόμα: “Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να καταπατήσει τις περιουσίες μας αποκτημένες και ποτισμένες με το αίμα των προγόνων μας και να καταστρέψει τον μοναδικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας ορεινό όγκο του Αποπηγαδιού” και καλεί τους αναπληρωτή υπουργό κ. Μαρκογιανάκη, βουλευτές κ. Νικηφοράκη, Βολουδάκη και Σκουλάκη, περιφερειάρχη Κρήτης κ. Τσόκα, νομάρχη Χανίων κ. Αρχοντάκη, καθώς και την εκκλησία, τους φορείς και τα κόμματα “να τοποθετηθούν δημόσια στο θέμα της καταπάτησης των περιουσιών μας, όπως και της προσβολής της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας των κατοίκων της Σπίνας, Σέμπρωνα και Παλαιών Ρουμάτων με τη μεγάλη ιστορία τους και την ανεκτίμητη προσφορά τους στον πολιτισμό”.
Καταλήγοντας, η Πρωτοβουλία αναφέρει στο υστερόγραφο της ανακοίνωσής της: “Μας τρομάζουν πολύ οι αιτήσεις που «εκκρεμούν» για την κατασκευή υβριδικών - υδροηλεκτρικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή του Αποπηγαδιού, με δεξαμενές, που όπως παραδέχτηκαν και εκπρόσωποι της εταιρείας, θα αποταμιεύουν ένα εκατομμύριο (1.000.000) κυβικά μέτρα νερού, καταστρέφοντας τις πηγές και ερημοποιώντας όχι μόνο τα δικά μας αλλά και τα γύρω χωριά του Σελίνου και της Κισάμου”.(πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=36394)

Δεν υπάρχουν σχόλια: