Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Αντιδρούν οι κάτοικοι της Βιάννου στη λειτουργία του λατομείου στο Βαχό


Για πολλοστή φορά κάτοικοι της Βιάννου, αντιδρούν στη λειτουργία του λατομείου στο Βαχό, αλλά και σ’ ένα ενδεχόμενο ανοίγματος δεύτερου λατομείου στην περιοχή.

Όπως τονίζουν κάτοικοι με καταγγελίες τους, η διαβίωση στην περιοχή κοντά στο λατομείο είναι ανυπόφορη, ενώ υπογραμμίζουν πως άμεσες θα είναι οι κινητοποιήσεις τους στην περίπτωση που η δεύτερη λατομική ζώνη της περιοχής ενεργοποιηθεί.

Από την πλευρά της η δημοτική Αρχή, εμφανίζεται κατά βάση θετική ως προς τις αντιδράσεις των κατοίκων, διευκρινίζοντας ωστόσο πως “όσοι επιθυμούν να έχουν αντίθετη άποψη θα πρέπει να το κάνουν επώνυμα, κι όχι να κρύβονται πίσω από το δάχτυλο ή την ανωνυμία τους”.

Ο δήμαρχος μάλιστα της Βιάννου, κ. Κλαδάκης, καλεί όλους τους πολίτες που έχουν αντίθετη άποψη σε σχέση με τη λειτουργία του λατομείου, να την καταθέσουν επώνυμα στον δήμο και να συμμετάσχουν σ’ έναν κύκλο δημιουργικών διαβουλεύσεων για την επίλυση του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κλαδάκης δηλώνει πως η δημοτική αρχή δεν επιθυμεί την λειτουργία δεύτερου λατομείου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως ο δήμος έχει δύναμη και ισχύ, που “περιορίζεται στην νομιμότητα και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία πρόσθετη ενέργεια πέραν από αυτές που επιτρέπει ο νόμος”.

Προβλήματα

Στα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή από τη λειτουργία του λατομείου, επανέρχονται για μία ακόμη φορά κάτοικοι της Βιάννου με παρεμβάσεις τους.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, σκόνη κατακλύζει το χωριό, ειδικότερα όταν φυσά βορειοδυτικός άνεμος, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη για όσους κινούνται στον οδικό άξονα δίπλα από το λατομείο. Σύμφωνα με αναφορές τους παράλληλα, η περιοχή υποβαθμίζεται, ενώ σημαντικά είναι και τα πλήγματα που δέχεται η τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Δήμος

Ξεκάθαρες απαντήσεις στο ζήτημα του λατομείου επιχειρεί να δώσει ο δήμαρχος της περιοχής Μανώλης Κλαδάκης.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, η δημοτική αρχή έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που της επιτρέπει ο νόμος, αναφορικά με την υπόθεση λειτουργίας των λατομείων.

Ο δήμαρχος τονίζει αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λειτουργίας της δεύτερης λατομικής ζώνης, πως αυτή έχει άδεια εγκατάστασης ήδη από το 1985, ωστόσο δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, είχε μπλοκάρει την έκδοση άδειας λειτουργίας της δεύτερης λατομικής ζώνης, ωστόσο η Περιφέρεια Κρήτης δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε αναθέσει στον νομικό μας σύμβουλο να ελέγξει το αν η απόφαση της Περιφέρειας μπορεί να επικυρωθεί” αναφέρει ο κ. Κλαδάκης, προσθέτοντας: “Πάγια θέση του δήμου είναι ότι δεν χρειαζόμαστε δεύτερο λατομείο, διότι μεταξύ πολλών άλλων προβλημάτων που δημιουργούνται, υπάρχει και τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα”.

Ο δήμαρχος επιπρόσθετα, αναφέρεται και στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης τελικά της δεύτερης λατομικής ζώνης, υποστηρίζοντας πως αν τελικά προκύψει άδεια λειτουργίας της, ο δήμος άμεσα θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.

Αναφορικά με την ενεργοποίηση του πρώτου λατομείου στην περιοχή, ο κ. Κλαδάκης τονίζει πως αυτό κατέχει ειδική άδεια, η οποία εκδόθηκε το 1985, κι αυτό γιατί τότε δεν είχαν κατατεθεί ενστάσεις από τους κατοίκους.

“Υπάρχει μια νόμιμη διαδικασία αναφορικά με την έκδοση άδειας των λατομείων” τονίζει ο κ. Κλαδάκης για να προσθέσει: “Σε κάθε περίπτωση εξετάζεται το πώς εκδόθηκε η άδεια για το πρώτο λατομείο, ενώ ελέγχουμε και τι συμβαίνει αναφορικά με την περιοχή natura στην οποία και λειτουργεί. Ότι μπορούμε να κάνουμε ως δήμος το κάνουμε και στον βαθμό που μας επιτρέπεται φροντίζουμε για το καλό του τόπου μας”. (πηγή :http://www.patris.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: