Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Ανησυχία για το μέλλον των Ταμπακαριών στα Χανιά

Την ανησυχία τους για το μέλλον των Ταμπακαριών εκφράζουν οι κάτοικοι της περιοχής και σε ένσταση που υπογραφούν 168 άτομα ζητούν να διαφυλαχθεί η ιστορία και ο χαρακτήρας τους, η όποια αξιοποίηση να είναι η ηπιότερη και να μη γίνουν “καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος”.
Στην ένσταση που έστειλαν στο Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και την οποία κοινοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Ταμπακαριών στον Δήμο Χανίων, στη Νομαρχία, στο ΤΕΕ, στο ΣΑΔΑΣ, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στον πρόεδρο του ιδρύματος "Ελ. Κ. Βενιζέλος", αναφέρεται χαρακτηριστικά:
"Ένστασις
Οι παρακάτω υπογράφοντες, κάτοικοι της περιοχής Χαλέπας Χανίων επί των οδών Βιβιλάκη, Φραγκοκαστέλλου, Λάκκων, Πλοιαρχών, Κρυονερίδος και Ελευθερίου Βενιζέλου, έχοντες έννομο συμφέρον, ενιστάμεθα:
Κατά της παραγράφου με αριθμό 6, της σελίδας 17, της «Αιτιολογικής Έκθεσης για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων 26 κτηρίων Ταμπακαριών επί της οδού Βιβιλάκη στην περιοχή Ταμπακαριά Χαλέπας Χανίων», και στην οποία αναφέρεται ότι: «Στα χαρακτηριζόμενα ως διατηρητέα κτήρια είναι δυνατή η εγκατάσταση χρήσεως κατοικίας, γραφείων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και πολιτιστικών χώρων - εκδηλώσεων». Κύριοι, η περιοχή της Χαλέπας, είναι μία περιοχή έντονου τοπικού αλλά και πανελλαδικού, ιστορικού και αισθητικού ενδιαφέροντος. Σε μία μικρή έκταση συνωστίζεται μεγάλος αριθμός πανέμορφων και σπουδαίων διατηρητέων κτηρίων: κατοικία Ελευθερίου Βενιζέλου, Ίδρυμα Μελετών Ελευθερίου Βενιζέλου, κατοικία Πρίγκιπος Γεωργίου, Πολυτεχνείο Κρήτης (πρώην Γαλλική Σχολή), οι Ιεροί Ναοί Αγίας Μαγδαληνής και Αγίου Γεωργίου, η Καθολική Μονή, το πρώην Ελληνικό Προξενείο, τα ξενοδοχεία «Χαλέπα» (πρώην Ιταλικό Προξενείο) και «Ανδρομέδα» (πρώην Γερμανικό Προξενείο). Επίσης επίκειται η έναρξις των εργασιών ανέγερσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Με την ανακήρυξη των 26 βυρσοδεψείων ως Διατηρητέων Κτηρίων, εμπλουτίζεται περαιτέρω ο κατάλογος, εξασφαλίζεται η σωτηρία και αποκατάσταση των κτηρίων και του χαρακτήρα της περιοχής και αποδίδεται προς απόλαυση στους Χανιώτες μία αστική ζώνη ιδιαιτέρης σημασίας και κάλλους. Μέχρι στιγμής όλη η περιοχή και ειδικότερα η ενταγμένη στο Σχέδιο Πόλεως Νότια πλευρά της οδού Βιβιλάκη, απέναντι από τα προς ανακήρυξη κτήρια, έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά ως ζώνη κατοικίας.
Ήδη από το 2001 οι κάτοικοι των οδών Βιβιλάκη, Λάκκων και Φραγκοκαστέλλου, είχαμε εκδηλώσει τη σοβαρή μας όχληση από τη λειτουργία του υπάρχοντος κατάστηματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και είχαμε συγκεντρώσει υπογραφές με αίτημα προς τον Δήμο Χανίων, να μην δοθούν άδειες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή μας, πράγμα το οποίο έκανε δεκτό το τότε Δημοτικό Συμβούλιο.
Επίσης και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ, ΠΕΑ τμήμα Χανίων) με επιστολή του στις 10-4-2006 προς τον αντιδήμαρχο Χανίων κ. Άρη Παπαδογιάννη, σχετικά με το θέμα χρήσης των Βυρσοδεψείων, μεταξύ άλλων αναφέρει: «... πρωταρχικό και κύριο μέλημα είναι να διατηρηθούν οι ευαίσθητες υπάρχουσες ισορροπίες. Οχλούσες χρήσεις όπως κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες, καφενεία, αναψυκτήρια, θα ήταν ολέθριες για όλη την περιοχή και πρέπει να αποκλεισθούν. Το σύνολο λειτουργιών, κτισμάτων και φυσικού περιβάλλοντος, μέσα από τις επερχόμενες χρήσεις πρέπει να παραμείνει αδιατάρακτο. Συνεπώς η χρήση πέραν αυτής των βυρσοδεψείων παραδοσιακού τύπου... προτείνουμε να είναι η ηπιότερη, δηλαδή αυτή της Αμιγούς κατοικίας».
Πέραν των προαναφερθέντων, οι κάτοικοι έχουμε δημιουργήσει από το 2002 τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Κατοίκων Ταμπακαριών Χαλέπας Χανίων» με κύριο σκοπό του καταστατικού του, την αποτροπή ακριβώς της δημιουργίας «καταστημάτων υγειοντομικού ενδιαφέροντος». ­Αλλά... Η αιτιολογική έκθεσις με την πρότασή της για τις χρήσεις των κτηρίων, σαλπίζει προσκλητήριο για την αθρόα εγκατάσταση πάσης φύσεως ημερήσιων και νυκτερινών κέντρων διασκέδασης και των συνακόλουθων, επί 24ώρου βάσεως προβλημάτων, όπως την τεράστια ηχορρύπανση, το κυκλοφοριακό χάος και τη συμφόρηση των σταθμευμένων αυτοκινήτων, στις ήδη στενές και χωρίς πεζοδρόμια οδούς μας.
Προοιωνίζει δηλαδή την πλήρη ανατροπή της γαλήνιας και ειδυλλιακής ατμόσφαιρας και ύφους της περιοχής. Την αλλοίωση, ρύπανση και ευτέλιση του λιμενίσκου των Ταμπακαριών, ενός υδροβιότοπου μέσα στην πόλη, με αποδημητικά πτηνά, ερωδιούς, κορμοράνους, αλκιόνες, αγριόχηνες. Ενός αυθεντικού, εξαιρετικού περιβάλλοντος, που από παλιά γνωρίζουν και απολαμβάνουν οι Χανιώτες.
Τέλος με μαθηματική ακρίβεια θεμελιώνει την επακόλουθη υποτίμηση της αξίας των ακινήτων μας, την αναστάτωση και αναγκαστική μετοίκησή μας προς χάριν των μπαρ, κλαμπ, ντίσκο και καφέ. Για τους παραπάνω λόγους και αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε, με κάθε νόμιμο μέσο και ενέργεια την ηρεμία και τον χαρακτήρα της περιοχής μας, ζητούμε στην πράξη ανακήρυξης των 26 κτηρίων ως διατηρητέων, να αποκλεισθεί παντελώς η δυνατότητα χρήσης τους ως «καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος»".
(πηγή :http://www.haniotika-nea.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: