Αξιότιμε κύριε Νικηφοράκη,
αυτό που θα πρέπει πρώτα να πράξει μία υπεύθυνη εταιρεία που εργάζεται πάνω στην αναπτύξη ανανεώσιμων πηγών παραγωγής ενέργειας, εφόσον εχει προτάσεις για έργα ΑΠΕ σε μια περιοχή, είναι να ενημερώσει την τοπική κοινωνία.
Να ενημερώσει υπεύθυνα με σοβαρότητα και αξιοπιστία , έχοντας ως γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής με τήρηση των περιβαλλοντικών κριτίριων και την συμμετοχή και κοινή θέληση των κατοίκων, εφόσον τα έργα θα πραγματοποιηθούν στη γη τους.
Επικαλείστε οτι η εταιρεία σας έχει δικαίωμα να ενημερώσει τον τύπο και οτι της το στερώ ενημερώντας μονόπλευρα και αυτό γιατί δημοσίευσα δύο άρθρα για τα έργα σας στον τόπο μου. Που την είδατε την μονόπλευρη ενημέρωση, όταν με ολόκληρα επιτελεία μηχανικών χρόνια τώρα πραγματοποιούσατε μελέτες για έργα εκατοντάδων MW στη περιοχή, τα οποία έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ και στις αρμόδιες υπηρεσίες για έγκριση, χωρίς να έχετε ενημερώσει ποτέ τους κατοίκους των γύρω χωριών για τις προθέσεις σας ;
Πρόσφατα μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων για το αιολικό πάρκο στο Αποπηγάδι, βγάλατε ανακοίνωση στον τύπο για πλήθος σχεδιασμένων έργων ΑΠΕ στην περιοχή στο στάδιο της αξιολόγησης απο τις αρμόδιες υπηρεσίες, πέντε θυγατρικών της EDF στην οποία ανήκει η εταιρεία σας. Η όλη ιστορία γίνεται λοιπόν για την ανάπτυξη κεφαλαίων, κύριε Νικηφοράκη ή για να βοηθήσουμε τον πλανήτη;
Απαξιείτε να μιλήσετε με τους ανθρώπους των ορεινών χωριών που χρόνια τώρα βλέπετε τη γή τους σε σχέδια ανάπτυξης ΑΠΕ στα γραφεία σας και καταθέτετε τωρα αιτήσεις για έγκριση έργων, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί απο το 2001 καμία ενημέρωση σ’αυτούς; Πραγματοποιούμε μονόπλευρη ενημέρωση επειδή ζητάμε διαφάνεια και επειδή οι κάτοικοι ζήτησαν με κοινή απόφαση δημοτικών συμβουλίων των δήμων Βουκολιών και Καντάνου, να ελεγθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του πρώτου επίσημα αδειοδοτημένου έργου σας; Η μήπως γενικότερα η ενημέρωση είναι θέμα ταμπού για την εταιρεία σας;
Ακόμα και τον πιο καλοπροαίρετο προς τα σχέδια σας να φέρετε στη περιοχή, θα δεί οτι στο σημείο που η εταιρεία προτίθεται να εγκαταστήσει τις τρείς ανεμμογενητριες , υπάρχει ήδη δρομος σε μικρή απόσταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μικρή επέκταση και οτι η διάνοιξη του μήκους 5,5 km δρόμου εξωτερικής πρόσβασης μέσα απο παρθένες περιοχές, είναι καταχρηστική και άσκοπη θυσία του δάσους.
Ή μήπως κύριε Νικηφοράκη τα πράγματα είναι τόσο απλά και προσχεδιασμένα για την εταιρεία ώστε γνωρίζει οτι οι υπόλοιπες αιτήσεις της για έργα ΑΠΕ στην περιοχή θα εγκριθούν σίγουρα; Με το κερασάκι της τούρτας των επενδύσεων στην περιοχή, αυτό του έργου των τριών ανεμογεννητριών με ισχύ 2,55 MW, ετοιμάζει ήδη τις υποδομές για τα έργα εκατοντάδων MW που έπονται;
Ισχυρίζεστε κύριε Νικηφοράκη οτι δουλέψατε ανενόχλητοι για δύο μήνες στη περιοχή της Σπίνας, και οτι η μόνη αντίδραση που προέκυψε ήταν όταν ο δρόμος έφτασε στα Παλαιά Ρούματα. Παραλείπετε δυο σημαντικά στοιχεία σ’αυτόν τον ισχυρισμό.
Το πρώτο είναι οτι οι αποχαρακτηρισμοί γής που με αιτήσεις της εταιρείας σας στο Δασαρχείο κατάφεραν να τεκμαίνονται δημόσια 2600 στρέμματα απο τις περιουσίες των κατοίκων, δεν είχαν ποτέ γίνει γνωστοί σε αυτούς. Ποτέ δεν αναρτήθηκε στα μικρά ορεινά χωριά καμία πράξη χαρακτηρισμού και όταν δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες πολύ μικρής κυκλοφορίας του τοπικού τύπου, αυτό έγινε με ονομασία που ήταν παραπλανητική και άγνωστη απο την καθιερωμένη ονομασία «Αποπηγάδι» στους κατοίκους. Μ΄ αυτόν τον τρόπο οι κάτοικοι στη Σπίνα δεν κατάλαβαν εγκαίρως οτι πρακτικά δεν όριζαν πια τη γη τους, σαν αποτέλεσμα των αιτήσεων της εταιρείας σας. Επίσης η εταιρεία στους λιγοστούς κατοίκους της Σπίνας, δήλωσε οτι θα ανοίγε απλά ένα δρόμο προκειμένου να τοποθετήσει τρεις ανεμογεννητριες πλησίον της κορυφής του Αποπηγαδιού και δε θα πείραζε τις περιουσίες των κατοίκων. Δεν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι απο την εταιρεία οτι ο δρόμος αυτός θα ήταν ο προπομπός έργων εκατοντάδων MW στη περιοχή με πλήθος ανεμογεννήτριων και υβριδικών με δεξαμενές νερού χωρητικότητας 1.000.000 κυβικών μέτρων. Αν είχαν γνώση και ενημέρωση για τις ενέργειες και προθέσεις της εταιρείας, αμφιβάλλω αν θα είχατε δουλέψει ενα λεπτό στην περιοχή.
Για μία περιοχή με τις ομορφιές και τα νερά του Αποπηγαδιού δεν είναι μάταιο να αγωνίζεται κανείς, κύριε Νικηφοράκη, προκειμένου να μην διαταραχτεί περιβαλλοντικά απο ανεξέλεγκτες επενδύσεις. Αν η εταιρεία είχε καλές προθέσεις όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή θα είχε φροντίσει να ενημερώσει υπεύθυνα, χρόνια τώρα τους κατοίκους, ωστε να έβλεπαν απο κοινού ποια έργα και σε ποιό μέτρο μπορούσαν να γίνουν σε ένα τόσης μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας βουνό.
Μην ξεχνάμε οτι απο το Αποπηγάδι πίνουν νερό όλα τα γύρω χωριά και τρέχουν τέσσερα ποτάμια, ενώ είναι ένας σημαντικός βιότοπος πουλιών, γυπαετών και γυπών. Έχουμε λοιπόν όλοι μας χρέος να προστατέψουμε το περιβάλλον, την πανίδα και τον υδροφόρο ορίζοντα του βουνού αιμοδότη των γύρω χωριών.
Δεν στοχοποιούμε σαν μεγάλο κεφάλαιο ένα βουνό με την περιβαλλοντική και αισθητική αξία του Αποπηγαδιού, αποβλέποντας να γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο αρχικά και έπειτα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κόσμος που ζεί στο Αποπηγάδι δε θα επιτρέψει να γίνει κρανίου τόπος για καμία εταιρεία και με καμία πρόφαση.
Ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και ανάπτυξη ΑΠΕ είναι αξιόλογες όταν γίνονται με μακρυπρόθεσμους στόχους,και όχι αρπακτικές τακτικές. Με κοινή συναίνεση της τοπικής κοινωνιας , με σεβασμό στη μητέρα φύση και στο «πνεύμα» του δάσους... Με την πολιτική που εφάρμοσε η εταιρεία σας, απέναντι στους απλούς κατοίκους των χωριών του Αποπηγαδιού, σας αφήνω να διαλογιστείτε απάνω στο ρητό του σοφού λαού της Κρήτης: «Όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε...»
Με εκτίμηση ,
Λευτέρης Παναγιωτάκης
(πηγή : εστάλει απο Λευτέρης Παναγιωτάκης)
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου