Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΠΛΟΥ

Ακυρώνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις επενδύσεις βρετανικής εταιρίας σε έκταση 26 χιλιάδων στρεμμάτων, που ανήκουν στη Μονή Τοπλού στο Λασίθι. Η Ολομέλεια του ΣτΕ, σε διάσκεψη, υιοθέτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας κυρίας Κατερίνας Χριστοφορίδου, η οποία είχε διαπιστώσει σοβαρές πλημμέλειες στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου για τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή στην περιοχή Κάβο Σίδερο στο Λασίθι.
Η εισηγήτρια είχε υποστηρίξει ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν έγινε νόμιμα, καθώς δεν έχει προηγηθεί πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση χωροταξικό σχεδιασμό. Κατά την εισηγήτρια η συγκεκριμένη περιοχή προορίζεται μόνο για ήπια τουριστική ανάπτυξη και μόνο στο αναγκαίο μέτρο, ενώ η προβλεπόμενη αποτελεί εντατική τουριστική ανάπτυξη.
Ακόμη, είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη νομιμότητα της χωροθέτησης γηπέδων γκολφ καθώς αλλοιώνουν την αισθητική και τη φυσιογνωμία του τόπου.
Για το λόγο αυτό η εισηγήτρια είχε προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας περίπου 300 κάτοικοι της περιοχής και ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κρήτη. Με τις αιτήσεις τους ζητούσαν να ακυρωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2007 με την οποία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι «για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή στην περιοχή Κάβο Σίδερο, Λασιθίου Κρήτης, με φορέα υλοποίησης του έργου την εταιρία Loyalward ltd».
Η εισήγηση της κυρίας Χριστοφορίδου έγινε δεκτή, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ολομέλεια σε διάσκεψη. Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να δημοσιεύσει το επόμενο διάστημα.(Πηγή ;http://www.tolmi.gr/index.php/%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%A3%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%94%CE%91/kriti-akurwsh-ergwn-sto-tomplou.html)
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: