Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

κατάθεση ιδεών και προτάσεων για ένα ελεύθερο χώρο πρασίνου στα Χανιά απο την Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Την κατάθεση ιδεών και προτάσεων για ένα ελεύθερο χώρο πρασίνου στα Χανιά, ζητάει από τους πολίτες η "Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου".
Οι προτάσεις μπορούν να παρουσιαστούν με τη μορφή κειμένου, σχεδίου (σκίτσο, ζωγραφιά, κολλάζ, αφίσα κ.ά.), αρχιτεκτονικής προμελέτης ή προμελέτης πράσινου. Η παρουσίαση να γίνει σε φύλλο διαστάσεων 60x120.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό κείμενο της "Πρωτοβουλίας", μέχρι σήμερα "η δραστηριότητα της πρωτοβουλίας Χανιωτών και των κατοίκων της περιοχής για τη διεκδίκηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου περιλάμβανε εκδηλώσεις, ομιλίες, παρεμβάσεις στο νομαρχιακό και δημοτικό συμβούλιο, αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο και τη γνωστή σε όλους γιορτή διεκδίκησης έξω από την πύλη του στρατοπέδου. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε ένα επόμενο στάδιο σκέψης και δράσης που είναι το πώς μπορεί ένας τέτοιος χώρος να διαμορφωθεί σε πάρκο. Ο χώρος του στρατοπέδου Μαρκοπούλου αποτελεί για τα Χανιά μια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός σημαντικού πνεύμονα πράσινου, που θα αναδείξει και θα αναβαθμίσει μεγάλο τμήμα της πόλης μας. Για το λόγο αυτό η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου καλεί κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, κάθε ηλικίας, ειδικό και μη, να παρουσιάσει ιδέες και προτάσεις για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένας ελεύθερος χώρος πράσινου στην έκταση του στρατοπέδου μετά την παραχώρησή του στην πόλη των Χανίων".
Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για την κατάθεση ιδεών και προτάσεων η "Πρωτοβουλία" υπογραμμίζει ότι "πρόθεσή μας είναι να παρακινήσουμε τη σκέψη και τη δημιουργικότητα των συμπολιτών μας στη λογική της συμμετοχής σε σημαντικά θέματα που αφορούν την πόλη και την ποιότητα ζωής.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
1. Ερωτήματα προς επεξεργασία:
- Πώς φαντάζεστε έναν μεγάλο ελεύθερο χώρο πράσινου μέσα στην πόλη των Χανίων;
- Μπορούμε να διαμορφώσουμε ελκυστικούς χώρους χωρίς κτήρια και πώς;
- Ποιες δραστηριότητες ψάχνουν ανοιχτό ελεύθερο χώρο στην πόλη μας και δεν τον έχουν ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν;
- Πώς μπορεί ένα μεγάλο πάρκο μέσα στην πόλη των Χανίων να αποτελέσει για αυτή σημαντικό και χρήσιμο βιώσιμο χώρο;
2. Απαραίτητα είναι τα παρακάτω στοιχεία:
Α. Η κύρια χρήση του πάρκου να είναι ελεύθερος χώρος
Β. Το υπάρχον υγιές πράσινο να διατηρηθεί κατά το δυνατόν
Γ. Η χρήση δέντρων και φυτών να έχουν ελεγχόμενες απαιτήσεις συντήρησης και νερού
Δ. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν να είναι κατά το δυνατόν φυσικά
Ε. Να γίνει εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τον φάκελο συμμετοχής μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκουν στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης (www.teetdk.gr), είτε να παραλαμβάνουν από τη γραμματεία του ΤΕΕ (9.30 π.μ. - 12.30μ.μ.), όπου και θα καταθέτουν τις προτάσεις τους μέχρι και τις 12 Ιουνίου. Όλες οι προτάσεις θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή έκθεση στην πόλη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η πνευματική ιδιοκτησία των έργων θα παραμείνει στους συμμετέχοντες.

Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: