Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Κίσαμος...Πόλη... “ελεύθερη” από κινητά,...

Πόλη... “ελεύθερη” από κινητά, εξακολουθεί να παραμένει η Κίσαμος! Εδώ και μια εβδομάδα, δεν υπάρχει σήμα καμίας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, λόγω διακοπής της λειτουργίας των κεραιών, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων.
Στα δικαστήρια είχαν προσφύγει κατά των εταιρειών Vodafone, Wind και Cosmote οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 1ου και του 2ου Δ.Σ. Κισάμου, του 2ου Νηπιαγωγείου, του 1ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, του 1ου και 2ου Γυμνασίου, η "Οικολογική Πρωτοβουλία Κισάμου", ο Δήμος Κισάμου και μεμονωμένοι κάτοικοι, καθώς οι κεραίες βρίσκονταν πολύ κοντά σε σχολικά κτήρια.
Τώρα, σε μια έκταση από την εθνική οδό στο ύψος των Καλουδιανών, μέχρι και το λιμάνι του Καβονησίου, δεν υπάρχει κανένα σήμα κινητής τηλεφωνίας, και οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες που γνώριζαν από τον Φεβρουάριο την απόφαση του δικαστηρίου δεν έκαναν τίποτα για να μεταφέρουν σε άλλο σημείο τις κεραίες, καθώς θέλουν κατ' αυτόν τον τρόπο να εκδικηθούν τους κατοίκους!
"Συγκεντρώθηκαν 3.000 υπογραφές, κινητοποιήθηκαν όλοι οι Σύλλογοι Γονέων, ο Δήμος και μεμονωμένοι πολίτες. Δεν ήταν δυνατόν να δεχτούμε κεραία κινητή τηλεφωνίας σε απόσταση 30 μέτρα από το νηπιαγωγείο" δηλώνει ο γιατρός Μιχάλης Μπονατάκης που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια απομάκρυνσης των κεραιών.
"Το δικαστήριο μάς δικαίωσε στην προσφυγή μας γιατί δεν είχαν γίνει ούτε περιβαλλοντικές μελέτες, ούτε είχαν πάρει καμία πολεοδομική άδεια. Οι εταιρείες είχαν ενημερωθεί για την απόφαση του δικαστηρίου από τα μέσα Φεβρουαρίου. Είχαν όλο το χρόνο να μετακινήσουν τις κεραίες τους σε άλλα σημεία, μακριά απο το αστικό ιστό της πόλης χωρίς να προκληθεί κανένα πρόβλημα και χωρίς κανείς να αντιδράσει. Ομως δεν το έκαναν και πριν απο μια εβδομάδα που τους επιδόθηκε και επίσημα η απόφαση του δικαστηρίου έθεσαν εκτός λειτουργίας τις κεραίες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμα" υπογραμμίζει ο γιατρός, επισημαίνοντας πως ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων θα πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Οι 6000 κάτοικοι της κωμόπολης εμφανίζονται προβληματισμένοι από το ότι έχουν μείνει εκτός δικτύου. Το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης το μεταφέρουν όμως στις εταιρείες, καθώς υπογραμμίζουν ότι θα μπορούσαν να είχαν τις κεραίες σε σημεία της κωμόπολης που να απέχουν από σχολεία και από κατοικίες αλλά δεν το έκαναν. Μάλιστα ορισμένοι επαγγελματίες λένε ότι σκοπεύουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των εταιρειών.
ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Στο δικαστήριο, που είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβρη, κατέθεσε μηχανικός εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και είχε τονίσει πως "τα όρια ασφαλείας που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι πολύ αυστηρά και σε αυτά ήλθε να προστεθεί το ότι από την Ελληνική κυβέρνηση από το 2000 θεσπίσθηκαν ακόμα πιο αυστηρά όρια για τη χώρα μας. Οι μικρές κεραίες, μικρής ισχύος είναι απαραίτητες για τις πόλεις, έτσι ώστε να έχει σήμα ο πολίτης είτε βρίσκεται στο σπίτι, είτε στο αυτοκίνητο, είτε στο ασανσέρ. Οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν με μια κεραία σε λόφο πάνω από την πόλη. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των πολιτών εφόσον τηρούνται τα όρια ασφαλείας. Τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, οι χιλιάδες μετρήσεις και έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας."

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η "Οικολογική Πρωτοβουλία Κισάμου", υπογραμμίζει πως: "Οι εταιρείες Cosmote, Vodafone και Wind έθεσαν σε λειτουργία στην Κίσαμο τρεις διαφορετικούς σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, εγκατεστημένους σε τρία κοντινά μεταξύ τους ακίνητα στο κέντρο της πόλης. Επειδή υπήρχαν βάσιμες υποψίες για παρανομίες όσον αφορά την λειτουργία των σταθμών (θέματα υγείας κτλ.), η Οικολογική Πρωτοβουλία Κισάμου σε συνεργασία και με άλλους φορείς (Δήμος Κισάμου, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 1ου ολοήμερου Νηπιαγωγείου, 1ου Δημοτικού, 2ου Δημοτικού, 1ου Γυμνασίου, 2ου Γυμνασίου), προσέφυγε στην ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να κρίνει εκείνη το θέμα. Δυνάμει των αποφάσεων 34/2009, 35/2009 και 36/2009 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων η προσφυγή δικαιώθηκε και οι εταιρείες υποχρεώνονται να απομακρύνουν τους σταθμούς τους.
Η απουσία σήματος στα κινητά στην Κίσαμο τις τελευταίες μέρες δεν πρέπει να προηγείται του μείζονος θέματος της υγείας. Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους βάση των συμβολαίων που έχουν υπογράψει με τους συνδρομητές τους, όφειλαν να δράσουν έγκαιρα μετακινώντας τους σταθμούς τους, καθώς γνωρίζουν την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης από τις 5 Φεβρουαρίου 2009".
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Κισάμου αναφέρεται στη σχετική νομοθεσία για να προσθέσει ότι "στην προκειμένη περίπτωση οι τρεις εταιρείες εγκατέστησαν και έθεσαν σε λειτουργία τους επίδικους σταθμούς βάσης χωρίς να έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για να λάβουν την έγκριση της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας και τη συνακόλουθη άδεια εγκατάστασης της ΕΕΤΤ".
"Στην περίπτωση της Κισάμου οι επίδικοι σταθμοί είχαν τοποθετηθεί σε ακίνητα που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από το 1ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο, στο οποίο φοιτούν για περισσότερες από 9 ώρες την ημέρα νήπια. Σε απόσταση εξάλλου 200 μέτρων από την κεραιοκατασκευή των εταιρειών βρίσκεται το 2ο Δημοτικό Σχολείο με 200 περίπου παιδιά. Ακόμα, σε απόσταση περίπου 250 μέτρων είναι εγκατεστημένα σε κτήρια της Μητρόπολης το 4ο και 5ο Νηπιαγωγείο. Τέλος σε απόσταση μόλις 40 μέτρων από τα ακίνητα πάνω στα οποία βρίσκονται οι επίμαχοι σταθμοί υπάρχουν χώροι, όπου συγκεντρώνονται και περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους μικρά παιδιά (φροντιστήρια, Ξαγοράρειο κέντρο, χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών)".
Καταλήγοντας αναφέρει ότι "από την εγκατάσταση και λειτουργία των κεραιών, τα Δικαστήρια των Χανίων έκριναν ότι συντρέχουν οι ανωτέρω λόγοι λόγω των σοβαρών κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών που φοιτούν στα παρακείμενα της επίμαχης περιοχής νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια και ότι γενικότερα προσβάλλεται η προσωπικότητα και η υγεία πολιτών και πήραν τη γνωστή καταδικαστική απόφαση".

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Τη στήριξή της στους πολίτες της Κισάμου για το θέμα των κεραιών εκφράζει η "Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων" επιρρίπτοντας ευθύνες στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αφού κάνει μια αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης υπογραμμίζει πως : "Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα για την παύση της λειτουργίας των κεραιών και η απόφασή του έγινε γνωστή στους ενδιαφερόμενους δικηγόρους από τα τέλη Φεβρουαρίου. Από τότε, δηλαδή ένα διάστημα περίπου 40 ημερών, οι εκπρόσωποι των εταιρειών (και των τριών!) δεν έκαναν κάποια κίνηση για τη μετεγκατάσταση των κεραιών στα υψώματα γύρω από την πόλη μας ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος που να εξασφαλίζει την ασφάλεια του πληθυσμού, με αποτέλεσμα τη μέρα που τους επιδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου (πριν 5 μέρες συγκεκριμένα), να σταματήσουν την εκπομπή από τις κεραίες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης της περιοχής της πόλης της Κισάμου.
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει έντονη δυσφορία στους συνδρομητές των εταιρειών αυτών, ιδιαίτερα σε όσους είναι απαραίτητο το κινητό. Επειδή ξέρουμε ότι είναι τεχνικά πολύ εύκολο να εγκατασταθεί μια κεραία που να καλύπτει τη συγκεκριμένη περιοχή, και ότι εύκολα μπορεί να βρεθεί χωράφι για ενοικίαση, η καθυστέρηση της μετεγκατάστασης μπορεί να ερμηνευτεί μόνο σαν πράξη εκδίκησης και υπόθαλψης κλίματος αντιπαράθεσης ανάμεσα στους χρήστες κινητής τηλεφωνίας και στους φορείς που αντιδρούν στις αυθαιρεσίες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας".
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καταγγέλλει όπως αναφέρει "τη συγκεκριμένη εκβιαστική πρακτική και καλούμε όλους τους πολίτες να βάλουν πάνω από όλα τα κερδοσκοπικά συμφέροντα (αλλά και την προσωπική συνήθεια), τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι νόμοι. Επισημαίνουμε πως ο χρήστης κινητού μπορεί με λίγη προσοχή (π.χ. χρησιμοποιώντας ανοιχτή ακρόαση ή ακουστικά) να προστατευτεί πλήρως από την -έστω αυξημένη- ακτινοβολία του δικού του κινητού. Όμως κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δέχεται 24 ώρες το 24ωρο την ακτινοβολία μιάς κεραίας λίγα μέτρα από το σπίτι του, απλά και μόνο γιατί έτσι συμφέρει τις εταιρείες. Πιστεύουμε πως, αν εγκαταλειφθεί η παραπάνω πρακτική, και με καλή θέληση, μπορεί να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις εταιρείες και την τοπική κοινωνία προς όφελος του συνόλου."

(πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=32288)
.

4 σχόλια:

astromaxos είπε...

Οι μαλακίες πάντα πληρώνονται. Να πάτε να βρείτε τους πρωτοστάτες και να ζητάτε απο αυτούς τα ρέστα. Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας καλά έπραξαν. Η τεχνολογία θέλει και μεταξωτά σώβρακα. Οσοι δεν καταλαβαίνουν ...... δεν σημαίνει ότι μπορούν να μηδενίζουν την εξέλιξη, απλώς εμειναν πίσω. Το κινητό είναι εργαλείο όπως και το ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Ομως οι ασχετοι (αυτοί που πάνε με 30) νομίζουν οτι είναι το εργαλείο του διαβόλου υπεύθυνο για τις αυτοκτονίες των πιτσιρικάδων. Καλά να πάθετε και να μείνετε χωρίς κινητό ζητώντας συγνώμη απο τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας εξωβελίζοντας παράλληλα τους οργανομένους αρχοντοχωριάτες - διαμορφωτές του μυαλού σας - οι οποίοι για προσωπική προβολή τους έκαναν ΅ΑΓΩΝΑ΅ για την σωτηρία σας. Δεν τους αντικρούσατε και γιαυτό καλά να πάθετε. Να πέρνετε τώρα το αυτοκίνητό σας μέχρι το Κολυμπάρι για να μπορείτε να μιλάτε. Την πατήσατε σαν χαζοχωριάτες.

panagiotis είπε...

file astromaxe to sxolio sou de sou krivw oti me exorgise.
h katastash pou exei diamwrfothei sto kasteli tin teleftaia evdomada einai poli sovari kai tha prepei na katalaveis oti epipolaies topothetiseis san kai tin dikia sou epivebeonoun oti poloi pseftodianooumenou pseftoprotevousianoi exou pesei stin pagida tvn etairiwn pou leei"xazoxoriates kastelianoi h tha dextite tis keraies panw apo ta kefalia sas h tha minete xwris kinita" loipon koutoponire asromaxe ti apo ta duo? elpizw na min stithei kaimia keraia panw apo to spiti sou kai na min matheis pws einai na exeis ponokefalo xwris na xereis to giati alla kiriws elpizw na apovalei to mualo sou fasistikes antilipseis pou tsouvaliazoun 7000 kosmo kai tous apokaloun xazwxoriates!
telos tha eprepe na eisai stoixiodos exipnos na katalaveis oti kaneis den exigise ston kosmo ti akrivws tha simvei an kinithoun enantiwn twn etairiwn kai gia tin pithanotita na min analavoun tis efthines stous oi etairies.

y.g den eimai melos tis oikologokis kinisis

astromaxos είπε...

Φίλε Παναγιωτη.
Το μήνυμα το δικό μου δεν θα έπρεπε να σε εξόργιζε. Θα έπρεπε να σε εξοργίζουν οι "ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΕΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΜΑΣ" οι οποίοι βασιζόμενοι στην αγνοια των υπολοίπων δημιουργούν ψευδοδιλήματα αποφεύγοντας να μπουν στην ουσία του πράγματος.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση απο τεχνικής πλευράς θα πρέπει να είναι πολλές κεραίες μέσα στον ιστό της πόλλης με "ΜΙΚΡΗ ΙΣΧΥ" για να μπορούν τα κινητά "ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΙΣΧΥ" να μιλούν μεταξύ τους. Μιλάμε για ισχύ της τάξης των mWatt. Αν βάλουμε τις κεραίες εξω απο την πόλη , η σε ενα συγκεκριμένο σημείο της πόλης , τότε τα κινητά μας θα πρέπει να δουλεύουν με "ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΙΣΧΥ" και η κάλυψη θα ήταν αρκετά πλημελέστερη, δηλαδή σε πολλά σημεία της πόλης δεν θα είχαμε σήμα και θα κόβοταν η επικοινωνία με όλα τα συνεπακόλουθα. Το κυριότερο ομως είναι το ίδιο τι κινητό που κουβαλάμε. Η ισχύς της κεραίας του εφάπτεται με το κεφάλι μας οταν μιλάμε και η επίδραση στον άνθρωπο είναι άμεση. Οταν λοιπόν το κινητό αυξήσει την ΪΣΧΥ' του τότε αυτή άμεσα επιδρά με λογαριθμητική πρόοδο στο κεφάλι μας και τότε πράγματι θα δεχτώ ότι υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον ένα τέτοι άτομο να έχει προβλήματα υγείας.
Αρα συνοψίζοντας το μεγαλύτερο πρόβλημα στην υγεία μας είναι το κινητο μας και όχι οι κεραίες. Οσο πιο πολλές κεραίες υπάρχουν στον ιστό της πόλης τόσο καλύτερη επικοινωνία και με ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΙΣΧΥ απο τα κινητά μας αρα μικρότερο κίνδυνο στην υγεία μας.
Η επίδραση μια σταθερής κεραίας κιμητης τηλεφωνίας στον ανθρωπο είναι απειροελάχιστη διότι και ΜΙΚΡΗ ΙΣΧΥΣ είναι και μειώνεται λογαριθμικά ανάλογα με την αποσταση. Σε απόσταση απο μια τέτοια κεραία λιγότερο απο 1 μέτρο η επίδραση της είναι τέτοια όσο και οι επιδράσεις απο εναν φούρνο μικροκυμάτων.
Δεν φταίνε λοιπόν οι κεραίες. Ισα -ισα οσο πιο πολλές τόσο καλύτερα για την υγεία μας (λογω ΜΙΚΡΗΣ ΙΣΧΥΣ του κινητού μας)
Αυτά ............

Ανώνυμος είπε...

Good point, though sometimes it's hard to arrive to definite conclusions