Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Θεωρείται «δεδομένη η ανυπαρξία επίσημης θέσης»



Σειρά ζητημάτων με τα οποία αναμένεται να αποσαφηνιστούν τα θέματα που σχετίζονται με τις «Λιμενικές εγκαταστάσεις στο Τυμπάκι» προκύπτουν από πρωτοβουλία του δημάρχου Αντώνη Χαραλαμπάκη. Ο κ. Χαραλαμπάκης με επιστολή του, ζητά από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργο Βουλγαράκη, την άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων, για «τις λιμενικές εγκαταστάσεις στο Τυμπάκι νομού Ηρακλείου». Ο κ. Χαραλαμπάκης, στην επιστολή που κοινοποιεί στον περιφερειάρχη Κρήτης, στους νομάρχες και τους βουλευτές Ηρακλείου και Ρεθύμνου, καθώς και στους δημάρχους Λάμπης και Κουρητών, σημειώνει ότι η πρόσκληση, γίνεται με αφορμή την τελευταία επίσκεψη του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και νυν βουλευτή Ηρακλείου Μανόλη Κεφαλογιάννη, στο δήμο Τυμπακίου. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Κεφαλογιάννης επισκέφτηκε στις 2 Αυγούστου το δήμο, «για να παραδώσει φάκελο που αφορά σε στοιχεία για τις λιμενικές εγκαταστάσεις στο Τυμπάκι». Ο δήμαρχος όμως της περιοχής, υπενθυμίζει στον κ. Βουλγαράκη, ότι έχει ως δεδομένη την «ανυπαρξία επίσημης θέσης του υπουργείου» και εξαιτίας αυτού, επανέρχεται «στο από καιρό κατατεθειμένο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, και ζητά την άμεση ενημέρωση όλων, από τον ίδιο τον υπουργό, ως «καθ' ύλην αρμόδιο». Λέει επίσης ο κ. Χαραλαμπάκης στην επιστολή του προς τον κ. Βουλγαράκη, ότι «η συγκεκριμένη συνάντηση, κρίνεται καθοριστική στην τελική λήψη αποφάσεων, από το Δημοτικό Συμβούλιο, τους τοπικούς φορείς, και την κοινωνία στο σύνολό της, το θέμα της δημιουργίας ή μη του έργου που συζητάμε εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς επίσημη ενημέρωση».

Συμπερασματικά προκύπτει επομένως, ότι οι όποιες αντιδράσεις ,που έχουν καταγραφεί για τις «Λιμενικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Τυμπακίου» δεν έχουν διαμορφώσει την οριστική άποψη της δημοτική αρχής, σχετικά με την έκφραση τελεσίδικα υπέρ ή κατά το έργου. Για το έργο, υπενθυμίζουμε ότι, έχει καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν, η σταθερή διαφοροποίηση τόσο των δημάρχων των όμορων δήμων του νομού Ρεθύμνου, όσο και του νομάρχη Γιώργου Παπαδάκη. Ακόμα, πρόσφατη είναι η «κόντρα» για τη χρησιμότητά ή όχι του έργου, μεταξύ των βουλευτών του Ρεθύμνου Όλγας Κεφαλογιάννη και Ηλία Λαμπίρη. Από την πλευρά των βουλευτών του Ηρακλείου, αν εξαιρέσει κανείς την κάθετη διαφωνία του Κώστα Μπαντουβά, σχετικά με το αν συνάδουν στην περιοχή, δυο έργα εκ διαμέτρου αντίθετα το ένα από το άλλο, (διαμετακομιστικό, ή εμπορικό, με τουριστική συν-λειτουργία), οι λοιποί κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, με ερωτήσεις ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο, ζητούσαν κυρίως, αποσαφηνίσεις (που ποτέ δεν πήραν με σαφήνεια), σχετικά με το είδος του έργου και το κόστος- όφελός του. Ανάλογη στάση έχει κρατήσει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου. Αυτό όμως που προκαλεί, επίσης ποικίλα (τα μέγιστα) ερωτηματικά, είναι ότι, αυτό που χαρακτηριζόταν ως επένδυση, αυτό που είχε επιλεγεί σε σχέση με άλλες προτεινόμενες ή εξεταζόμενες λύσεις στη Μεσόγειο από ενδιαφερόμενους «επενδυτές».

Κινέζους, Κορεάτες, Άραβες, ποτέ, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, και μάλιστα μεμονομένως, δεν εξαγγέλθηκε ως έργο με τη διάσταση της πύλης του Νότου, από τον πρωθυπουργό, ή κάποιο αρμόδιο κυβερνητικό όργανο. Δεν έγινε γνωστό ακόμα, το θέμα όπως προωθούνταν στη δημοσιότητα (δάνεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να χρηματοδοτηθεί η παρέμβαση που θα εκμεταλλεύονταν οι «επενδυτές» κ.λπ.) τι τύχη είχε. Ούτε και τι εξέλιξη γνωρίζουμε, έχει ή είχε ο φορέας που συστάθηκε για την προώθηση της «επένδυσης» στην περιοχή. Ακόμα και το ΥΠΕΧΩΔΕ, χωροθετώντας την παρέμβαση, (ενδεχομένως και υπό το πρίσμα της αρμοδίας επιτρόπου που είχε εκφραστεί για το θέμα, ύστερα από παρέμβαση του ευρωβουλευτή Σταύρου Αρναουτάκη) την καθόρισε ως ήσσονος σημασίας από ότι ο κ. Κεφαλογιάννης, ως υπουργός εξήγγειλε κατά το παρελθόν. Τώρα συζητώντας για λιμενικές εγκαταστάσεις, στο Τυμπάκι, ο κ. Χαραλαμπάκης θέτει το πρόβλημα στη διάστασή του, αλλά όχι την ολόκληρη. Και γι' αυτό η όποια εξέλιξη από τον «καθ' ύλην αρμόδιο» υπουργό, θα είναι ενδιαφέρουσα. Έτσι κι αλλιώς, το θέμα εξακολουθεί να έχει το ενδιαφέρον του, παρά τις όποιες αντιδράσεις, και επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί για το είδος του έργου, το εύρος του και την όποια διάσταση από πλευράς διαχείρισής του. Προφανώς δεν είναι αμελητέα και τα θέματα των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων στην περιοχή που θα φιλοξενηθεί, αν φιλοξενηθεί και με όποια μορφή, προκύψει τελικά, το έργο, ή η επένδυση, ή η παρέμβαση.



Ημερομηνία Έκδοσης: 20/8/2008
( το παραπάνω αρθρο ειναι αναδημοσιευση απο τοπικη εφημεριδα link : http://www.tolmi.gr/one.asp?ui={6F2F3A30-32DB-4676-BA30-5D8A9BAB1338} )

Δεν υπάρχουν σχόλια: