Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη δημιουργία διαμετακομιστικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στον κόλπο της Μεσσαράς, διότι είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο και χερσαίο φυσικό περιβάλλον της νότιας Κρήτης και στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η πεδιάδα, ο κόλπος της Μεσαράς και η ευρύτερη περιοχή, ενώ έχουν σπουδαίες προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, όπως η μεγάλη γεωργική δυναμική, η μοναδική αρχαιολογική σπουδαιότητα και οι άφθονοι φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι, αφήνονται εδώ και δεκαετίες στην υποβάθμιση. Σαν χαριστική βολή έρχεται η επαπειλούμενη εγκατάσταση του τερατώδους έμπνευσης, διαμετακομιστικού σταθμού στη Νότια Κρήτη με σκοπό να μετατρέψει την πεδιάδα και τον κόλπο της Μεσαράς σε βιομηχανική περιοχή μεγάλης έντασης. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα άγριας, καταστροφικής και στρεβλής ανάπτυξης που μπορεί να ωφελήσει μόνο τις μεγάλες εταιρείες μεταφορών και κανέναν άλλο και που δυστυχώς, παρά την ξεκάθαρη άρνηση της τοπικής κοινωνίας να το δεχτεί, εξακολουθεί να προωθείται συστηματικά από τον πρώην (!) Υπουργό Ναυτιλίας και στελέχη του Ο.Λ.Η..
Οι επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία ενός τέτοιου διαμετακομιστικού σταθμού, για την περιοχή της Μεσαράς θα είναι δραματικές. Εκτός του ότι θα δημιουργηθεί μια απέραντη βιομηχανική ζώνη, με γερανούς, αποθήκες καυσίμων, εγκαταλειμμένα κοντέινερ με κίνδυνο διάδοσης μολυσματικών ασθενειών, με κατακόρυφη αύξηση των πληθυσμών των ποντικιών (βλέπε προβλήματα Δραπετσώνας), με δημιουργία κακόφημων μπαρ για την «εξυπηρέτηση» των πληρωμάτων των γιγαντιαίων πλοίων το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή αφού η εμπειρία όπου λειτουργούν τέτοιοι σταθμοί, απασχολούνται κυρίως εργαζόμενοι που μεταφέρονται από τρίτες χώρες, ώστε να εξασφαλίζεται φτηνό εργατικό δυναμικό. Οι επιπτώσεις όμως δεν θα μείνουν μόνο στη Μεσαρά. Για παράδειγμα, ένα ναυτικό ατύχημα, από αυτά που συμβαίνουν συχνά, θα επηρεάσει μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων ολόκληρη τη νότια Κρήτη, ενώ το ίδιο το έργο θα απειλήσει με διάβρωση τις ακτές τουλάχιστον ως τα Μάταλα όπως δείχνουν οι μελέτες του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η δημιουργία ενός τέτοιου σταθμού θα ανοίξει μια «κερκόπορτα» στην Κρήτη. Είναι γνωστό σε όλους ότι ήδη πολλά αγροτικά προϊόντα προέρχονται από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, έστω με την ισχνή θαλάσσια σύνδεση που υπάρχει σήμερα, φαντάζεται και ο ποιο αδαής τι θα προκύψει με τον ελλιμενισμό δεκάδων εμπορικών πλοίων σε βάρος των προϊόντων του νησιού μας; Αναφερόμαστε στα κηπευτικά, τα πορτοκάλια, αλλά ακόμη και στα λιπάσματα, τους σπόρους κλπ Τέτοια μεγαλεπήβολα σχέδια, όπως και αυτό της μετατροπής ενός προστατευόμενου βιότοπου χιλιάδων στρεμμάτων στα Μάταλα σε βίλες και γήπεδα γκολφ, απειλούν το φυσικό περιβάλλον και τους πόρους, τα αποθέματα νερού της περιοχής και οξύνουν το ήδη σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν κρίσιμη την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων μέσα από τοπικές συνελεύσεις. Καλούμε τους πολίτες της Κρήτης να αρνηθούν μια τέτοια ψευδεπίγραφη «ανάπτυξη», να συμμετέχουν ενεργά στην εκστρατεία του οικολογικού κινήματος της Κρήτης και να αγωνιστούν για μια βιώσιμη τοπική ανάπτυξη που θα βασίζεται στον πραγματικό πλούτο του νησιού που είναι η φύση, ο πολιτισμός και οι προοπτικές της βιολογικής γεωργίας και του ήπιου τουρισμού. Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: