Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

OXI ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΜΠΙΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΠΗΣ

Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο ίδρυσης και εγκατάστασης λατομείου στον οικισμό Λαμπινή του δήμου Λάμπης, εκφράζει η συντονιστική επιτροπή αγώνα που συγκροτήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα. Με σχετική επιστολή που απέστειλαν στους βουλευτές του νομού, στο νομάρχη, στους δημάρχους Λάμπης και Φοίνικα και κοινοποίησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν τα εξής:

Οι κάτοικοι των χωριών Λαμπινή, Μιξορούματος, Αγίας Πελαγίας, Φραττί, Κοξαρέ και Μουρνέ, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημιουργίας λατομικής ζώνης στη τοποθεσία «Τσορμπάση» του οικισμού Λαμπινή. Από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής εκδήλωσαν την άρνησή τους, καταθέτοντας υπόμνημα με περισσότερες από 500 υπογραφές.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Λάμπης τον Ιούλιο 2009, το οποίο γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά, στο αίτημα για κήρυξη Λατομικής Ζώνης στο Δ.Δ. Λαμπινής.

Παρόλα αυτά, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου, επαναφέρει το ίδιο θέμα για συζήτηση στις 19-11-2009 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και προτείνει τον χαρακτηρισμό Λατομικής Ζώνης στην ίδια θέση με διαφοροποιημένη έκταση.

Η αντίθεση των κατοίκων και στα νέα δεδομένα παραμένει η ίδια με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Μετά από τις λαϊκές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΔΔ Μιξορρούματος στις 12-11-2009 και στο ΔΔ Κοξαρέ στις 13-11-2009, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του Λατομείου συνήλθε σήμερα στις 15-11-2009 και σας γνωρίζει τα ακόλουθα:

Α. Η ενδεχόμενη λειτουργία Λατομείων στη συγκεκριμένη θέση εκτός του ότι θα επιφέρει μεγάλη οικολογική καταστροφή, θα υποβαθμίσει και ουσιαστικά θα ερημοποιήσει μια περιοχή που συνεχώς εξελίσσεται με ήπιες μορφές οικιστικά, αγροτουριστικά και επιχειρησιακά και θα εκμηδενίσει την αναπτυξιακή προοπτική της. Η οπτική και αισθητική ρύπανση και ο τραυματισμός του τοπίου που θα προκαλέσει, στην προτεινόμενη θέση, θα αποτελέσει εγκληματική ενέργεια με ευρύτερες διαστάσεις.

Β. Επισημαίνουμε ότι, η τεχνική έκθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνοδεύει το αίτημα χαρακτηρισμού, είναι μια πρόχειρη, γενικόλογη και ατεκμηρίωτη προμελέτη, εμπεριέχουσα ψευδή στοιχεία, η οποία υποβαθμίζει ή άλλως μηδενίζει τα περιβαλλοντικά προβλήματα και υποκρύπτει σημαντικές περιβαλλοντικές παραμέτρους (υπάρχοντα σπήλαια, σπάνια ορνιθοπανίδα, επικρατούντες άνεμοι κ.λπ.). Η μελέτη αυτή μάλιστα, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, κατατέθηκε από την εταιρεία ΛΑΤΟΜ-ΤΕΧΝΟΜΠΕΤΟΝ ΑΕΒΕ στις 3-12-2008 στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου και έλαβε αρ. πρωτ. Γ/ΕΙΣ/3738 με την παράκληση να διαβιβαστεί στην επιτροπή καθορισμού Λατομικών Περιοχών (!). Δηλαδή η ίδια εταιρεία που ενδιαφέρεται να λειτουργήσει Λατομείο κατέθεσε την προμελέτη!!!

Σε ότι δε αφορά την από 4-11-2009 εισηγητική έκθεση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΝΑ Ρεθύμνου, αυτή βασίζεται σε ανακρίβειες, παρουσιάζοντας αβάσιμα στοιχεία, αναφέρει έγγραφα που δεν υπάρχουν και υποκρύπτει σημαντικά γεγονότα που αφορούν το θέμα, όπως αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Λάμπης και Φοίνικα.

Βεβαίως για τους παραπάνω λόγους προσανατολιζόμαστε να ζητήσουμε την πειθαρχική και ποινική δίωξη όσων παρενέβησαν το καθήκον τους.

Επίσης θα ζητήσουμε την παρέμβαση των κορυφαίων αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, μιας και είναι γνωστή η ιδιαίτερη ευαισθησία τους για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Για τους παραπάνω λόγους

ΖΗΤΟΥΜΕ

1. Οι Βουλευτές Ρεθύμνου να πάρουν σαφή θέση, πριν την 19-11-2009, που έχει οριστεί Ν.Σ. Ρεθύμνου, για το συγκεκριμένο θέμα, αφού αφορά εκατοντάδες οικογένειες που διαμένουν, ή έχουν ιδιοκτησίες στην περιοχή και θα θιγεί ανεπανόρθωτα η υγεία και η ποιότητα ζωής τους πρωτίστως και δευτερευόντως η οικονομία τους.

2. Να λάβουν γνώση οι Νομαρχιακοί σύμβουλοι Ρεθύμνου πριν τις 19-11-2009, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον της περιοχής.

3. Τα Δημοτικά Συμβούλια Λάμπης και Φοίνικα να λάβουν γνώση της παρούσας και να στηρίξουν την λαϊκή απαίτηση για το συγκεκριμένο θέμα των κοινωνιών που εκπροσωπούν.

Η συντονιστική επιτροπή αγώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: