Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος του δήμου Ιτάνου, καταγγέλλει για δεύτερη φορά την παράνομη και εγκληματική δράση του Λατομείου στο Παλαίκαστρο

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος του δήμου Ιτάνου, καταγγέλλει για δεύτερη φορά την παράνομη και εγκληματική δράση του Λατομείου του κ. Μανιδάκη, με την επωνυμία "ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε." στη θέση Λύδια στο Παλαίκαστρο. Ενημερώνουμε τον κόσμο και απευθυνόμαστε σε όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς και στον εισαγγελέα Λασιθίου, που τον καλούμε να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει την καταστροφική δράση της εξόρυξης αδρανών και όχι μόνο υλικών του λατομείου, που προσβάλει και υποβαθμίζει εδώ και πολλά χρόνια τον τόπο μας.

Εκτός όμως από την παράνομη δραστηριότητα, ο κ. Μανιδάκης ελέγχει και παρεμβαίνει και στα δημιουργήματα της φύσης όπως είναι τα σπήλαια. Στην πορεία των συνεχιζόμενων και επαναλαμβανόμενων εξορύξεων στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής, ανακαλύφθηκε τεράστιο άνοιγμα, που πιθανότατα να οδηγούσε σε ένα ακόμα μεγαλειώδες σπήλαιο.

Στη κορυφή παρακείμενου λόφου, έχουν στήσει παρατηρητήριο καθώς φαίνεται και στη φωτογραφία, παρακολουθώντας κάθε όχημα που πλησιάζει τη λατομική ζώνη. Πλησιάζοντας προς το χώρο, μας "ανέκριναν" με διάφορες ερωτήσεις, όπως τι δουλειά έχουμε σε αυτή τη περιοχή κλπ. Στη θέα των φωτογραφικών μηχανών και σε ερώτηση μας για το τι είδους σπήλαιο είναι αυτό, διεφάνη αμηχανία και εκνευρισμός, καθώς και φραστικές απειλές, ότι παραβιάζουμε ιδιωτικούς χώρους και έσπευσαν να ειδοποιήσουν τον εργοδότη τους. Αυτό συνέβη πριν λίγες μέρες στις 10.11.09, οπότε και τραβήχτηκαν φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας από διάφορες μεριές που απεικονίζουν πέρα από κάθε αμφισβήτηση την ύπαρξη σπηλαίου. Μετά από λίγες ώρες ενημερώσαμε την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία Κρήτης με περιγραφές και με όλο το φωτογραφικό υλικό που είχαμε στη διάθεση μας. Η απάντηση ήρθε αμέσως, λέγοντας ότι τα ίδια ακριβώς πετρώματα έχουν δώσει τρία από τα καλύτερα σπήλαια στη περιοχή του δήμου Ιτάνου και ότι πρόκειται προφανώς για κάτι σπουδαίο. Θα έπαιρναν όλες τις απαιτούμενες άδειες και το συντομότερο δυνατόν θα έρχονταν να ερευνήσουν το χώρο.

Αυτό ακριβώς φοβόταν και ο κ. Μανιδάκης και έσπευσε τρεις μέρες μετά, στις 13.11.09 στις 12.30 το μεσημέρι να ανατινάξει το σπήλαιο, ώστε να μην υπάρχει καμιά απόδειξη που θα έβαζε σε κίνδυνο τις χρυσοφόρες του δραστηριότητες.

Το σπήλαιο στις 10.11.2009

Το σπήλαιο στις 13.11.2009

Οι εκρήξεις πρέπει να ήταν τέτοιας έντασης που τρομοκράτησαν όλους τους κατοίκους του Παλαικάστρου και των γύρω περιοχών που ξεχύθηκαν στους δρόμους μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει.

Ευλόγως λοιπόν τίθενται δυο ερωτήματα:
1. Γιατί βιάστηκαν να ανατινάξουν το σπήλαιο αν δεν ήταν κάτι σημαντικό και επομένως άνευ σημασίας για τους σπηλαιολόγους.
2. Γιατί δεν ειδοποίησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες ή και την αστυνομία για την ύπαρξη του σπηλαίου ή και για τυχόν ευρήματα ώστε να αποφανθούν για τις περαιτέρω ενέργειες.
Μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και ενός δημιουργήματος εκατομμυρίων ετών, ζητούμε την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα, αλλά και του Νομάρχη που ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η λειτουργία του λατομείου επί σειρά ετών είναι εντελώς παράνομη, που αν παραθέσουμε ένα προς ένα τους λόγους δεν θα μας φτάσει όλη η εφημερίδα, παρόλα αυτά εξακολουθεί να χορηγεί κατ’ εξαίρεση άδειες με εικοσαετή διάρκεια!!!

Όμως τα χρόνια της σιωπής έχουν παρέλθει, η κοινωνία του Παλαικάστρου σύσσωμη και οργισμένη ζητά την άμεση αναστολή των εργασιών και το οριστικό κλείσιμο του λατομείου με την υποχρέωση της αποκατάστασης του τεράστιου κρατήρα που είναι ορατός ακόμα και από το διάστημα!

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΝΟΥ

(πηγή : http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=6374)


+ προηγούμενο σχετικό άρθρο : http://anarchistsagainsttheport.blogspot.com/2009/09/blog-post_4935.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: