Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Απομακρύνεται η κεραία κινητής τηλεφωνίας από την περιοχή της Φορτέτσας Ηρακλείου


Ο αγώνας ξεκίνησε από τους κατοίκους και τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής που ξεκίνησε την συγκέντρωση εκατοντάδων υπογραφών για την απομάκρυνση της κεραίας.

Όπως είχαν καταγγείλει τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, η κεραία δεν έχει καμία άδεια ούτε από την Πολεοδομία του δήμου Ηρακλείου, ούτε από την Περιφέρεια, άρα είναι αυθαίρετη, και με κανένα τρόπο δεν νομιμοποιείται κανείς να παίζει με τις ανθρώπινες ζωές. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως πρόκληση το γεγονός ότι «ζούμε μια εποχή που τα δέντρα εξαφανίζονται, ελεύθεροι χώροι λιγοστεύουν, το μόνο που στήνεται εύκολα στην περιοχή μας είναι κεραίες, που αποτελούν την κύρια πηγή εκπομπής ακτινοβολιών που μπορεί να προκαλέσουν καρκινοπάθειες και ένα σωρό άλλα προβλήματα υγείας σε όλους μας.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου υποστήριξαν ότι δεν είναι θιασώτες της άποψης ότι «θα πρέπει να γυρίσουμε στις σπηλιές και να μη χρησιμοποιούμε κινητά τηλέφωνα. Όμως η χρήση κινητών τηλεφώνων είναι δυνατό και πρέπει να γίνεται σε ασφαλές πλαίσιο για την υγεία μας. Λύσεις ανάλογες έχουν δοθεί στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας μετά από πρωτοβουλίες κατοίκων».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Πολιτιστικού Συλλόγου, «η κεραία έχει εγκατασταθεί στην ταράτσα ιδιόκτητης κατοικίας, σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά και ελάχιστα μέτρα από το Κ.Α.Π.Η, το οποίο επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες ηλικιώμενοι, που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις τυγχάνουσες αυξημένης κοινωνικής προστασίας. Παράλληλα σε απόσταση μόλις 200 μέτρων βρίσκεται το 21ο Δημοτικό Σχολείο Φορτέτσας, στο οποίο φοιτούν περίπου 250 μικρά παιδιά, ενώ ακριβώς σε απόσταση 50 μέτρων από την επίμαχη κεραία κινητής τηλεφωνίας υπάρχει Βρεφονηπιακός Σταθμός, τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά 50 περίπου παιδιά, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση και οργή. Η κεραία βρίσκεται πολύ καλά καμουφλαρισμένη ως καμινάδα σπιτιού, ωστόσο οι έντονοι πονοκέφαλοι κατοίκων κατά τη διάρκεια κυρίως του καλοκαιριού κίνησε τις υποψίες των περιοίκων οι οποίοι ξεκίνησαν τις έρευνες μόνοι τους με τα γνωστά αποτελέσματα». Τα μέλη του Συλλόγου εκφράζουν την πικρία τους για το γεγονός ότι η συνοικία της Φορτέτσας είναι μια από τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες του Ηρακλείου, ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι για κανένα λόγο, δε θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας τους από την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους».

(πηγή :http://www.patris.gr/articles/164328?PHPSESSID=57s2u5hb4qe79gk66tlvou2hf4)

Δεν υπάρχουν σχόλια: