Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Eνάντια στα μεταλλαγμένα και στα υβρίδια απο την “Πρωτοβουλία πολιτών διατήρησης των ντόπιων σπόρων”


Παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων ενάντια στα μεταλλαγμένα και στα υβρίδια! Με αυτό το σκεπτικό μέλη της “Πρωτοβουλίας πολιτών διατήρησης των ντόπιων σπόρων” μοίρασαν δωρεάν, χθες το πρωί, σπόρους και φυτά στον Δημοτικό Κήπο Χανίων.
Οι σπόροι συγκεντρώθηκαν με μεγάλο κόπο από την ομάδα προκειμένου να μοιραστούν και να διατηρηθούν καρποί όπως π.χ. η Πλατανιανή ντομάτα. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλη αφού σε διάστημα μιας ώρας είχαν σχεδόν εξαντληθεί όλοι οι διαθέσιμοι σπόροι και τα φυτά.
"Μας διακατέχει η αγωνία να διατηρήσουμε τους παραδοσιακούς μας σπόρους. Να κρατήσουμε κάποιες αξίες του παρελθόντος και σήμερα. Θέλουμε να διασώσουμε τις παραδοσιακές ντόπιες ποικιλίες και η παράκληση προς το κοινό είναι να παραλάβει δύο φυτά να τα υιοθετήσει και να αφήσει σπόρο για την επόμενη χρονιά και για τον κήπο τους αλλά και για τους φίλους τους", ανέφερε η κα Μαλάμω Μυλωγιαννάκη, μέλος της πρωτοβουλίας των πολιτών, επισημαίνοντας πως οι σπόροι συγκεντρώθηκαν χάρη στην προσπάθεια των μελών της ομάδας.
Η κίνηση των πολιτών, όπως επεσήμαναν και σε κείμενο που είχε αναρτηθεί κοντά στον χώρο όπου μοιράζονταν οι σπόροι, έχει πολλαπλούς στόχους. Ένας από αυτούς είναι να μπει φραγμός στους μεταλλαγμένους σπόρους αλλά και στους σπόρους παρασκευάσματα των εργαστηρίων που κατασκευάζουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ελέγχοντας έτσι πλήρως την παραγωγή.
"Πολυεθνικές εταιρείες και εταιρείες μεταλλαγμένων έστησαν την πρώτη παγίδα στους παραγωγούς που ήταν τα υβρίδια, τα οποία ανοίγουν τον δρόμο στα μεταλλαγμένα. Αν δεν έχουμε δικούς μας σπόρους θα αναγκαστούμε να αγοράσουμε από τις εταιρείες. Αυτές φτιάχνουν σπόρους στα εργαστήρια που έρχονται πακέτο μαζί με τα φυτοφάρμακα γιατί οι σπόροι τους δεν είναι όπως οι δικοί μας οι παλιοί προσαρμοσμένοι στις δικές μας κλιματολογικές συνθήκες. Έρχονται κατασκευασμένοι στα εργαστήρια και απαιτούν συγκεκριμένα φυτοφάρμακα, τα οποία και πάλι κατασκευάζουν οι ίδιες εταιρείες. Έτσι ο παραγωγός βρίσκεται αναγκασμένος να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα προϊόντα τους", σημείωσε η κα Μυλωγιαννάκη.
Στο κείμενο της Πρωτοβουλίας αναφέρονταν μεταξύ άλλων πως "η υγεία, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια μα και η οικονομική μας υπόσταση εξαρτώνται σήμερα από τη δυνατότητα μικρής ή μεγάλης αυτάρκειας που ο καθένας μπορεί να αναπτύξει για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Τα μεταλλαγμένα έρχονται γιατί τα υβρίδια τους άνοιξαν τον δρόμο μιας και πέσαμε θύματα αγοράζοντας σπόρους από τη βιομηχανία και εγκαταλείποντας τους δικούς μας περυσινούς σπόρους, το προζύμι μας και τη δύναμή μας".
Οι διοργανωτές ζήτησαν από τους πολίτες που πήραν φυτά να διατηρήσουν τους σπόρους τους και του χρόνου να παραβρεθούν και αυτή στην αντίστοιχη εκδήλωση προκειμένου να τους δώσουν με τη σειρά τους σε κάποιον άλλο.(πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=33603)

Δεν υπάρχουν σχόλια: