Για την γονιμοποίηση των οπωροφόρων δέντρων πληρώνει ελάχιστα στον μελισσοκόμο. 15 ευρώ την κυψέλη και τα μεταφορικά. Δεν συμφέρει πια κανέναν επαγγελματία μελισσοκόμο, διότι η αγορά έχει κατακλυστεί από φθηνό μέλι από τη Λατινική Αμερική, την Ασία ή την Ανατολική και τη Νότια Ευρώπη.
Ο Γερμανός μελισσοκόμος δεν μπορεί να τους ανταγωνιστεί και για άλλους λόγους: διότι η εκβιομηχάνιση της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής σημαίνει περισσότερα φυτοφάρμακα, ασθένειες και τεράστιες μονοκαλλιέργειες. Ταυτόχρονα οι καταναλωτές αγοράζουν πολλές φορές μέλι από διαφορετικές χώρες, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για διαφορετικές ποιότητες ή ακόμη και για αμφισβητούμενη ποιότητα λόγω της τροφής των μελισσών ή της επεξεργασίας του μελιού.
Ο Γιόζεφ Ζέτελε, από το γερμανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών υπολόγισε μαζί με Γάλλους συναδέλφους του ότι εάν πεθάνουν όλες οι μέλισσες τότε:
«Θα πρέπει να γονιμοποιήσουμε τα οπωροφόρα με μηχανικό τρόπο και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε γύρω στα 200 μέχρι 300 δισεκατομμύρια ευρώ.»
Η εργασία της μέλισσας χαρακτηρίζεται αναντικατάστατη από τους ειδικούς, διότι πρόκειται για μια φυσική, αλλά και γρήγορη διαδικασία που επιπλέον κοστίζει ελάχιστα.
(πηγή : http://www.cna.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1117:2009-05-10-07-01-52&catid=49:-a-&Itemid=103)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου