Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Όχι στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Ζουρίδι Ρεθύμνου

Αντιδράσεις για τα φωτοβολταϊκά στο Ζουρίδι απο τους κατοίκους

Αρνούνται να δεχθούν την εγκατάσταση έξι μονάδων φωτοβολταϊκών συστημάτων στην περιοχή οι κάτοικοι του Ζουριδίου, οι οποίοι χθες το μεσημέρι, μαζί με τον αντιδήμαρχο Νικηφόρου Φωκά, κ. Γιάννη Αναστασάκη και δημοτικούς συμβούλους ζήτησαν από τον νομάρχη Ρεθύμνου, κ. Γιώργο Παπαδάκη οι υπηρεσίες του Ρεθύμνου να μην γνωμοδοτήσουν θετικά στις αιτήσεις εταιρειών, που προγραμματίζουν να εγκαταστήσουν τις μονάδες μία "ανάσα" έξω από τον οικισμό.Το Ζουρίδι είναι ένας πανέμορφος παλιός οικισμός με κατοικίες πού έχουν διατηρήσει στοιχεία της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής βρίσκεται στο δήμο Νικηφόρου Φωκά, 20 χλμ από το Ρέθυμνο, στή διαδρομή Ρέθυμνο- Ατσιπόπουλο - Γωνιά - διακλάδωση αριστερά στο 16ο χμ, πρός Αγ. Κωνσταντίνο.
Αν και επισήμως οι ίδιοι δεν έχουν ενημερωθεί για τους επενδυτές, πριν από λίγο καιρό έμαθαν πως κάποιες εταιρείες προγραμματίζουν να τοποθετήσουν σε μία έκταση 50 στρεμμάτων έξι μονάδες φωτοβολταϊκών συστημάτων, με ισχύ 80 Kwatt η κάθε μία. "Αυτό σημαίνει", λένε οι κάτοικοι της περιοχής, "ότι σε μία μικρή έκταση, την οποία τεμάχισαν σε έξι κομμάτια, ώστε να μην είναι η μία μονάδα δίπλα στην άλλη, αφού δεν επιτρέπεται, θα εγκατασταθούν 480 Kwatt".
Η αντίδραση του τοπικού συμβουλίου ήταν άμεση, αφού η περιοχή απέχει μόλις 50 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του παραδοσιακού οικισμού. Η πρόταση για την εγκατάσταση κατατέθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία την επέστρεψε στη Νομαρχία Ρεθύμνου, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τώρα, οι κάτοικοι και ο δήμος Νικηφόρου Φωκά ζητούν από τον νομάρχη να μην επιτραπεί η εγκατάσταση, που θα προκαλέσει –όπως λένε– τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή. Μάλιστα, επικαλούνται και σχετική γνωμάτευση της ΝΕΧΩΠ (Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος), η οποία αναφέρει πως η εγκατάσταση δεν συνάδει με το περιβάλλον, ενώ από το σημείο περνάει και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.
Την προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής στηρίζει και ο Δήμος Νικηφόρου Φωκά, που σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρει πως η δημοτική αρχή δεν είναι αντίθετη στα φωτοβολταϊκά συστήματα, αρκεί αυτά να μην δημιουργούν προβλήματα στον περιβάλλοντα χώρο και να έχουν και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.(πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=34017)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα φωτοβολταϊκά είναι πολύ χρήσιμα, αρκεί όμως να χρησιμοποιούνται στις σωστές περιοχές, ώστε να μην καταστρέψουμε το φυσικό τοπίο. Αυτό είναι κάτι που καλό θα ήταν να το ελέγχει και η εκάστοτε εταιρια φωτοβολταικων, στην οποία ανατίθεται ένα τέτοιο έργο.