Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Τώρα ήρθε και η σειρά της Γαύδου...


Το κράτος και το κεφάλαιο για ακόμη μια φορά προτάσωντας τον" πράσινο καπιταλισμό" εξαπλώνεται και στη νήσο Γαύδο χαρακτηρίζοντας την ως "πράσινο νησί " δηλαδη νησί που μπορεί να "επενδύσει "στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να κατασραφεί το 'ομορφο & σπάνιο του περιβάλλον και φυσικά να κερδίσουν για ακόμη μία φορά οι Α.Ε και οι κρατικοί φορεις & άρχοντες(τοπικοί ή μη) που θα κατασκευάσουν ενα τόσο μεγάλο εργο για την κάλυψη των αναγκών του νησιού και μόνο!!!!

Αν δούμε τα περισσότερα παραδειγματα για " μεγάλα αναπτυξιακά " έργα που έχουν γίνει στη Κρήτη καταλαβαίνουμε πλέον ,οτι οι περιβαλλοντικές μελέτες και όλες οι διαδικασίες βεβαίωσης είναι ραμένες στα μέτρα τους δηλαδή κατασκευασμενες ετσι οπως συμφέρει το κράτος και τον επιχειρηματία χωρίς καμία φορά να λάβουν υπόψη τους κατοίκους των περιοχών που εμπλέκονται σε κάθε έργο αντίστοιχα ,αποχαρακτηρίζονται περιοχές που είναι δασικες εκτασεις ή σε περιβαλλοντικά προγράμματα προστασίας(natura) ή πολλες φορές καίγονται σκόπιμα δασικές εκτάσεις για την κατασκευή "μεγάλων έργων".

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι οι κρατικοί φορείς (εθνικοί & ντόπιοι άρχοντες)& αδηφάγοι επιχειρηματίες πως θα είμαστε ενάντια στα κερδοσκοπικά τους σχέδια(περί ανάπτυξης - "πράσινου "επεκτατισμού και πράσινα άλογα!!!) που σαν αποτέλεσμα εχουν την καταστροφή της φύσης της ανθρώπινης ζωής!

Ως εδώ με την πιπιλισμένη καράμελα του πράσινου καπιταλισμού,των Α.Ε (κερδοσκοπικές ανώνυμες εταιρίες )και των Α.Π.Ε (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) ,Φτανει πια η αυθαιρεσία & η λεηλασία απέναντι στο περιβάλλον και τους ανθρώπους,φτάνει πια η ανελέητη κατστροφή της φύσης που στο βωμό του κέρδους το κράτος & το κεφάλαιο καταπατούν και καταστρέφουν τα πάντα βαπτίζοντας τα όλα "πράσινα" !


Ακολουθειί άρθρο απο τοπική εφημερίδα που πληροφορεί για το συγκεκριμένο θέμα :

Πρωτοβουλία για να επιλεγεί η ακριτική Γαύδος ως το “πράσινο νησί” και να γίνει αυτόνομο ενεργειακά με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πήρε το τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).Στη σχετική ανακοίνωσή του το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης επισημαίνει ότι "ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της ελληνικής πολιτείας, έχει αναγάγει το ζήτημα της ορθής ενεργειακής πολιτικής και της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε πρωτεύουσας σημασίας. Σε κάθε ευκαιρία αναδεικνύει και ενισχύ

ει την αξιοποίηση και υλοποίηση αυτών των πολιτικών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Xατζηδάκη για τη δημιουργία στην Eλλάδα ενός «πράσινου νησιού», δηλαδή ενός αυτόνομου ενεργειακά νησιού, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών του σε κάθε μορφής ενέργεια, αξιοποιώντας τον ήλιο, τον άνεμο, τη γεωθερμία, τη βιομάζα, τα κύματα κ.ά., το ΤΕΕ/ΤΔΚ απέστειλε επιστολή - παρέμβαση προς τον υπουργό θέτοντάς του υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα επιχειρήματα για την υποψηφιότητα της Γαύδου.


Δεδομένου ότι αυτό περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση όλων των σχετικών έργων και παρεμβάσεων σε ένα νησί μικρού σχετικά μεγέθους, με πολλαπλά οφέλη για το νησί καθ’ αυτό, αλλά και τα υπόλοιπα μ ικρά και μεγάλα νησιά του Ελλαδικού χώρου και δεδομένου ότι ήδη γίνονται προτάσεις από άλλα νησιά της χώρας (Νίσυρος, Τήλος, Άη Στράτης κ.ά.) ως ΤΕΕ/ΤΔΚ θεωρήσαμε σκόπιμο να γνωστοποιήσουμε άμεσα την πρόθεσή μας για την επιλογή της Γαύδου, προς τον υπουργό Ανάπτυξης και παράλληλα να ενημερώσουμε τους φορείς του τόπου μας ώστε να προετοιμάσουμε την υποβολή εμπεριστατωμένης πρότασης υποψηφιότητας ως αποτέλεσμα αναλυτικής επεξεργασίας και διαβούλευσης".

Στην ανακοίνωσή του το ΤΕΕ προσθέτει ότι "η επιχειρηματολογία μας βασίστηκε καταρχήν στο γεγονός ότι η Γα ύδος, το νοτιότερο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο από γεωπολιτική όσο και από τεχνική σκοπιά αποτελεί ιδανική περίπτωση για την υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας, διότι: Αποτελεί το νοτιότερο όριο της Ε.Ε. Διαθέτει εξαιρετικό δυναμικό για ΑΠΕ (πρωτοφανή ηλιοφάνεια, αιολικό δυναμικό κ.ά.). Οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού είναι σχετικά περιορισμένες. Εξυπηρετούνται από γεννήτριες πετρελαίου και από φωτοβολταϊκά συστήματα (το οποίο συνεπάγεται μια καταρχήν εξοικοίωση των κατοίκων με συστήματα ΑΠΕ). Η μορφολογία και η αραιοκατοίκηση του νησιού συνηγορούν στη διευκόλυνση υλοποίησης των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν και την ελαχιστοποίηση του σχετικού κόστους που ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Είναι μη διασυνδεδεμένη με το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης και συνεπώς θα αποτελέσει την πρώτη παγκοσμίως μη διασυνδεδεμένη ενεργει ακή νησίδα. Το συνολικό κόστος που θα απαιτηθεί θα είναι πολύ περιορισμένο, παρέχοντας τη δυνατότητα να χρηματοδότησης και άλλου νησιού".

ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Σημειώνει ακόμη ότι "τα οφέλη που θα προκύψουν, πολύ συνοπτικά, αφορούν στην αειφόρο ανάπτυξη του νησιού, την προβολή του σε διεθνές επίπεδο (και μαζί την προβολή της Ελλάδας), τη μέσω της ανάπτυξης θωράκισή του, ενώ οι πιο επιτυχημένες συνιστώσες των λύσεων που θα εφαρμοστούν στη Γαύδο θα μεταφερθούν και σε μεγαλύτερα νησιά, όπως η Κρήτη, με πολλαπλασιαστικά οφέλη όταν εφαρμοστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Παράλληλα η επιτυχής υλοποίηση των παρεμβάσεων αυτών θα δημιουργήσει ένα πρότυπο καινοτόμο μοντέλο πράσινου ενεργειακού συστήματος σε ένα μη διασυνδεδεμένο νησί και ένα παράδειγμα αειφόρου περιφερειακής ανάπτυξης. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη κ αι θα αποτελεί πεδίο δοκιμής και εφαρμογής νέων τεχνολογιών. Θα αποτελέσει κέντρο για την εκπαίδευση και επίδειξη σε ολοκληρωμένες λύσεις ΑΠΕ και πόλο έλξης επιστημονικού ενδιαφέροντος, οικολογικού και θεματικού τουρισμού.

Στο έγγραφό μας προς τους φορείς του τόπου μας αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα της στενής συνεργασίας όλων μας ώστε να υποστηρίξουμε σε τεχνικό κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο την πρόταση αυτή, προκειμένου να επιχειρηματολογήσουμε εμπεριστατωμένα για να υποστηριχθεί και να υλοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πρωτοβουλία αυτή, προς όφελος της Γαύδου, της Κρήτης και της χώρας μας. Προς τούτο, προτιθέμεθα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να δρομολογήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες με όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους και θεωρούμε απαραίτητη τη συνδρομή και αγαστή συνεργασία όλων μας προς την επίτευξη του κοινού αυτού στόχου".
(πηγή :haniotika-nea.gr )

1 σχόλιο:

مدونة مصـر اليـوم είπε...

Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία ανάπτυξης
Σε ατομικό επίπεδο και στο επίπεδο της ανάπτυξης της κοινωνίας στο σύνολό της
Όταν το έργο του φίλους στον έξω κόσμο
Έτσι, θα δημιουργήσει φιλίες σας στη διαδικασία
Εντός μυαλό σου, που πάντα σε κάνει να ειδοποίησης της σκέψης, της συνείδησης
Δεν είμαστε κλειστά συστήματα με την ίδια
Αλλά θα δημιουργούνται να επηρεαστούν είναι αυτές που μας επιρροή μας, ενθαρρύνοντας μας
Διάλεξη, καθώς και εμάς, και εμείς επίσης
Εάν οι άνθρωποι αγαπούν αναπόφευκτα αισθάνονται άνετα και αυθόρμητα, όταν σας με τους
Πόσο όμορφη επικοινωνίας

https://tarfaia.wordpress.com
mohamedtrfaia@yahoo.com
https://meabed-egypt.blogspot.com