Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Η φωτιά δεν μας καίει ....η φωτιά καίει μέσα μας!!!

........................................................
"Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων Παλαιών Ρουμάτων , Σπίνας, Αποπηγάδι και Σέμπρωνα Χανίων.

Όταν η αυθαιρεσία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον. "

το κράτος & ο καπιταλισμός συνεχίζει να "καίει" με την πολιτική του
κέρδους, της υποταγής & της εκμετάλλ
ευσης, της επέκτασης των "νεοφιλελεύθερων σχεδίων " της παγκοσμιοποίησης ,της απάνθρωπης κυριαρχίας και της καταστολής του σ' όλον τον πλανήτη ,ομως η φωτιά που έβαλαν στο Αποπηγάδι δεν μας έκαψε ,ουτε μας τρομοκράτησε ,ουτε καν μας λύγισε, η φωτιά δεν μας καίει ....η φωτιά καίει μέσα μας!!!

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ο αγώνας συνεχίζεται...

........................................................

Παρακάτω δημοσιέυεται αυτούσιο το κείμενο που μας εστάλει απο την πρωτοβουλία κατοίκων

Φτάσαμε στο σημείο λοιπόν αγαπητοί αναγνώστες να καίγεται το Αποπηγάδι. Ούτε λέξη για εμπρηστική ενέργεια δεν αναφέρθηκε στην τοπική ειδησεογραφία. Η φωτιά όμως έκαιγε περιουσίες κατοίκων της Σπίνας και των Παλαιών Ρουμάτων και από τις δύο πλευρές του δρόμου όπου φιλοδοξεί η Αιολική Μουσούρων ΑΕ να ολοκληρώσει , προκειμένου να εγκαταστήσει το αιολικό πάρκο στην περιοχή. Απορίας άξιο παραμένει το πως κατάφερε να περάσει το πολύ μεγάλο πλάτος του δρόμου της εταιρείας, αυτή την εποχή και υπό τις παρούσες περιβαλλοντικές συνθήκες. Έκαψε μεγάλες εκτάσεις των περιουσιών των ανθρώπων που αγωνίζονται για τα αυτονόητα. Να παραμείνουν δηλαδή νοικοκύρηδες στην γη τους και να μην σκλαβωθούν από τις μεθοδεύσεις των αρμοδίων δημόσιων υπηρεσιών του τόπου μας, που την «ενοικιάζουν», έτσι λένε τώρα το ξεπουλούν , σε θυγατρική πολυεθνικής εταιρείας.

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε, με εταιρεία στην οποία μετέχει θυγατρική μεγάλης γαλλικής εταιρείας, η EDF (Electricite de France) που είναι περίπου η "ΔΕΗ" της Γαλλίας . Η Electricite de France διαθέτει αυτή τη στιγμή 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Γαλλία και προμηθεύει ενέργεια σε 25 εκατ. πελάτες στη χώρα αυτή. Με επενδύσεις στην ενέργεια σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, από πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι αιολικά πάρκα τεραστίων διαστάσεων αποτελεί την μεγαλύτερη πολυεθνική ηλεκτρική εταιρεία στην Ευρώπη. Πρόσφατα ανακοίνωσε την εξαγορά της British Energy , της μεγαλύτερης βρετανικής εταιρείας παραγωγής πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η EDF διατηρεί μερίδιο 9,50% στην Constellation Energy , η οποία ελέγχει πυρηνικούς σταθμούς και στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. H Aιολική Μουσούρων Α.Ε λοιπόν, ανήκει κατά 50% στην CANDIA ΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε. και το υπόλοιπο 50% κατέχει η ΕΕΝ Hellas A.E, σύμφωνα με ανακοίνωση της η οποία φέρει ημερομηνία 20/6/2008. Η δεύτερη εταιρεία, η ΕΕΝ Hellas A.E, ιδρύθηκε στην Eλλάδα τον Iούλιο του 2005.Είναι θυγατρική της EdF Energies Nouvelles (που με τη σειρά της είναι θυγατρική της EdF).

Η παράθεση των παραπάνω στοιχείων γίνεται για να μην νομίζουν όλοι αυτοί που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, επικροτούν το κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται αυτή τη στιγμή στο Αποπηγάδι . «Οικολόγοι» του καναπέ και της πολυθρόνας, που θεωρούν ότι οι άνθρωποι στη Σπίνα στο Σέμπρωνα και στα Παλαιά Ρούματα, τα βάζουν με τίποτα φτωχαδάκια και ιδεολόγους υποστηρικτές των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Αυτοί που εύκολα αποδέχονται ενέργειες που ακυρώνουν το σεβασμό στον πολίτη, αλλά και στο περιβάλλον, με την δίχως όρους και προϋποθέσεις, άκριτη αποδοχή και υποστήριξη σε βιομηχανικό επίπεδο των ΑΠΕ. Όσοι αδιαφορούν για το αν συμπολίτες τους βρεθούν στο δρόμο ξεριζωμένοι από τη γη τους και καταδικασμένοι να ζουν δίπλα σε μια βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Η φωτιά λοιπόν που έκαιγε το Αποπηγάδι στις 7-2-09, ήταν ενέργεια εμπρησμού καθώς την ίδια μέρα κατά «διαβολική» σύμπτωση είχε μπει φωτιά στα Μεσαύλια, στα Φλώρια και στην περιοχή Πλατανέ Παλαιών Ρουμάτων, όπου έκαψε εκατοντάδες αιωνόβιες ελιές και καστανιές. Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν το Αποπηγάδι καμένη γη; Σύσσωμοι οι κάτοικοι της Σπίνας και της πρωτοβουλίας Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα με κοινή συνέλευση τους στις 11-1-2009 στην Σπίνα καλούν τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Καντάνου, Βουκολίων και Μουσούρων, σε σύσκεψη στον δήμο Καντάνου στις 12-1-2009, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις τόσο για το ιδιοκτησιακό όσο και για το περιβαλλοντικό πρόβλημα, που δημιουργήθηκε από τις ενέργειες της Αιολικής Μουσούρων Α.Ε στην περιοχή τους.

Στη σύσκεψη αυτή δεν έλαβαν μέρος ούτε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μουσούρων, ούτε ο ίδιος ο δήμαρχος ο οποίος είναι μέτοχος στην Αιολική Μουσούρων Α.Ε, αν και είχε προσκληθεί από δημότες και συμπολίτες του. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσία και των τοπικών ΜΜΕ, αποφασίστηκε ομόφωνα, έπειτα από αίτημα των Πρωτοβουλιών των κατοίκων, να κληθούν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ στην περιοχή προκειμένου να γίνει έλεγχος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επέμβασης. Λήφθηκε η απόφαση να αναγνωριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή προκειμένου να σταματήσει η ληστρική αρπαγή της γης των κατοίκων από τις εταιρείες, οι οποίες έπειτα από τις αιτήσεις τους για αποχαρακτηρισμούς γης που ικανοποίησε πρόθυμα το Δασαρχείο Χανίων, βλέπουν να τους χαρίζονται φιλέτα μηδενικού πρακτικά κόστους, που ούτε να ονειρευτούν δε θα μπορούσαν σε συνθήκες διαφάνειας με τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις.

Στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής, το οποίο είναι και το φλέγον για την πλειοψηφία των κατοίκων, οι κάτοικοι αιτήθηκαν τη σύσταση περιβαλλοντικής μελέτης από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του Αποπηγαδιού. Επίσης, αναμένεται καταγραφή και ανάδειξη της ποιότητας και της σημασίας του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μελέτη της πλούσιας ορνιθοπανίδας από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, έπειτα από αίτηση των κατοίκων που υποβλήθηκε σε Νομαρχία, Περιφέρεια και ΥΠΕΧΩΔΕ. Ποιοί είναι αυτοί λοιπόν που θέλουν τη γη μας καμένη, ορφανή από δέντρα και πράσινο, όταν οι κάτοικοι δίνουν ένα μεγάλο και άνισο αγώνα να προβάλλουν τη μοναδικότητα και την αξία του φυσικού πλούτου του Αποπηγαδιού; Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Να καεί ολοκληρωτικά το Αποπηγάδι το καλοκαίρι, ώστε να πληρεί τις προδιαγραφές για τις οποίες προορίζεται από ορισμένους; Να σκοτώσουν τους τελευταίους γυπαετούς της Κρήτης που πετάνε καθημερινά στις πλαγιές του; Να ρίξουν βαρέα μέταλλα στις πηγές του, προκειμένου να χαρακτηριστούν ακατάλληλα τα κρυσταλλένια νερά του; Τι άλλο πρέπει να γίνει λοιπόν για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και οι πολιτικοί ιθύνοντες, για να καταλάβουν ότι εδώ συντελείται ένα έγκλημα, τόσο περιβαλλοντικό όσο και κοινωνικό. Δεν είναι μόνο οι τριάντα-σαράντα οικογένειες που ξεριζώνονται και χάνουν τη γη των προγόνων τους με την επίσημη άδεια του Δασαρχείου Χανίων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας.

Έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη κοινωνική αδικία από την πολιτεία όπως αυτή εκπροσωπείται από τους παραπάνω φορείς του τόπου μας. Χωρίς ποτέ να ενημερωθούν από κανένα , οι κάτοικοι βρέθηκαν με τις περιουσίες τους αποχαρακτηρισμένες και ενοικιασμένες από το Δασαρχείο Χανίων για λογαριασμό του δημοσίου σε Α.Ε. Ερμηνεύοντας το δασικό νόμο όπως τους βόλεψε και παραβλέποντας την νομική αρχή ότι στην Κρήτη ακόμη και η χαρακτηρισμένη δασική γη, μπορεί ν' ανήκει σε ιδιώτες εφόσον αυτοί μπορούν να το επιβεβαιώσουν μέσα από τίτλους ιδιοκτησίας που κατέχουν. Στην προκειμένη περίπτωση, οι δημόσιες υπηρεσίες του τόπου μας ενοικίασαν για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου στην Αιολική Μουσούρων Α.Ε εκτάσεις για τις οποίες υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας από ιδιώτες.

Στο μεταξύ στο παιχνίδι μπαίνουν και άλλες εταιρείες και ήδη εκκρεμεί αίτηση υπό εξέταση στις αρμόδιες υπηρεσίες για υβριδικό πάρκο στη περιοχή με ισχύ 10,10 MW, όπου σκοπό έχει να εκμεταλλευτεί τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό συνεπάγεται χρήση του νερού όπου υδρεύονται τα γύρω χωριά από ιδιώτες, με ένα μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος το οποίο θα υποστούν τα ποτάμια και οι ρεματιές τ΄Αποπηγαδιού.

Γενικά, ότι και αν γίνει τελικά στο Αποπηγάδι, η υπόθεση αυτή θα αποτελεί ένα δείκτη υγείας των δημόσιων υπηρεσιών και της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη γη τους και κάποιοι άλλοι την αξιοπρέπεια τους, αν δεν την έχουν χάσει ήδη βέβαια... Από τη μια μεριά οι κάτοικοι τριών μικρών χωριών να αγωνίζονται να μείνουν άρχοντες και όχι ακτήμονες στα ορεινά χωριά τους. Από την άλλη η Αιολική Μουσούρων, θυγατρική πολυεθνικής εταιρείας που ούτε καν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τους κατοίκους για τα έργα τα οποία σκόπευε να πραγματοποιήσει στις περιουσίες τους, λες και οι κάτοικοι ήταν ιθαγενείς τριτοκοσμικής υποανάπτυκτης χώρας και δε θα μπορούσαν να συζητήσουν με την εταιρεία και να καταθέσουν τις απόψεις τους για βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη στο τόπο τους.

Την ίδια στιγμή και οι τοπικοί άρχοντες υποτίμησαν τη νοημοσύνη των κατοίκων, γιατί ενώ είχαν πλήρη γνώση για τις προθέσεις της εταιρείας, έχοντας επισκεφτεί με στελέχη της, ήδη από το 2004, τις περιοχές που εποφθαλμιούσε και τελικά κατάφερε να έχει «νόμιμη» πρόσβαση σε αυτές, δεν ενημέρωσαν ποτέ κανένα. Δεν ενημέρωσαν ποτέ κανένα ιδιοκτήτη και κάτοικο, ότι πάνω στην πλάτη τους και στις περιουσίες τους, θα λάμβανε χώρα μία επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ…Χρήματα τα οποία θα έπαιρνε η Αιολική Μουσούρων Α.Ε από ευρωπαϊκά κονδύλια με μεγάλο περιβαλλοντικό και οικολογικό κόστος για την περιοχή. Επίσης, με ένα μεγάλο κόστος και στην υγεία των κατοίκων αλλά και στην οικονομία του τόπου, αφού η εγκατάσταση πολυάριθμων ανεμογεννητριών με τα απαραίτητα έργα μεταφοράς καλωδίων, υποσταθμών και πυλώνων υψηλής τάσης, θα έβαζε ένα τέλος στις προοπτικές ήπιας Αγροτουριστικής Ανάπτυξης της περιοχής.

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί πού αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς; Πιστεύουν ότι οι κάτοικοι στα Παλαιά Ρούματα, στο Σέμπρωνα και στη Σπίνα που χάνουν 2600 στρέμματα με τους αποχαρακτηρισμούς του Δασαρχείου Χανίων, θα μείνουν απαθείς με σταυρωμένα τα χέρια, και θ΄ αφήσουν τις περιουσίες που δούλεψαν με αίμα οι προγονοί τους, να περάσουν σε Α.Ε επειδή τους δίνουν τα νομικά περιθώρια οι δημόσιες αρχές και υπηρεσίες του τόπου; Η Διεύθυνση Δασών νομού Χανίων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Κρήτης θα έχουν ως προτεραιότητα το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος και του πολίτη ή την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων των κεφαλαιούχων; Ανάπτυξη για ποιούς λοιπόν, όταν οι κάτοικοι πρόκειται να βρεθούν στο δρόμο χωρίς περιουσία και υπό την προκλητική μάλιστα απειλή του νόμου; Του νόμου όπου ερμηνεύτηκε κατά το δοκούν, από τις παραπάνω υπηρεσίες ώστε να είναι όλα «εντάξει» και «νόμιμα».

Μόνο που η αυθόρμητη αντίδραση των κατοίκων, με τις γενικές συνελεύσεις στα Παλαιά Ρούματα και στη Σπίνα και τη μαζική κινητοποίηση τους, που οδήγησε σε αποκλεισμό του δρόμου της εταιρείας, ο οποίος τους στερεί το δικαίωμα να παραμείνουν οι ίδιοι κύριοι στις περιουσίες τους και όχι οι «νόμιμοι» καταπατητές, έβαλε ένα τέλος στο πάρτι που ετοίμαζαν, στο σπίτι όπου έλειπαν μόνο οι ιδιοκτήτες… Αν υπάρχουν κάποιοι,οι οποίοι πιστεύουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα υποκύψουν σε απειλές, σε ψυχολογική βία και σε προσπάθειες χρηματισμού από πλευράς της εταιρείας, για να αφήσουν ένα βουνό με τη φυσική ομορφιά του Αποπηγαδιού, χαρακτηρισμένο ως προστατευτική δασική έκταση (ΦΕΚ 65, υπ'αριθμ. 8006/22.12.2005 ) να γίνει «κρανίου τόπος» και τις περιουσίες τους να διαφεντεύονται από τσιράκια πολυεθνικών, είναι οικτρά γελασμένοι.

Εμείς θα αντισταθούμε στο ξεπούλημα του τόπου μας, για το παρόν και το μέλλον, τόσο το δικό μας, όσο και των παιδιών μας. Όπως αντιστέκονται οι πολίτες στη Νάξο, όπου επίσης γαλλική πολυεθνική επιθυμεί να εγκαταστήσει 95 ανεμογεννήτριες, και ιδιώτης κεφαλαιούχος 40, προκειμένου να πάρουν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και να πουλούν έπειτα το παραγόμενο ρεύμα στη βιομηχανική ζώνη Λαυρίου, όταν για τις ανάγκες όλου του νησιού σε ρεύμα αρκούν μόνο 13-14 ανεμογεννήτριες. Αν πραγματικά ενδιαφέρεται η πολιτεία για την προστασία του περιβάλλοντος, μπορεί να επιδοτήσει την εφαρμογή των ΑΠΕ σε οικιακή κλίμακα, με βιοκλιματικά σχεδιασμένες οικίες, φωτοβολταικά σε επίπεδο κατοικίας και κοινότητας, όπου χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση αποκεντρωμένα και αυτόνομα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια χωρίς ρύπους, ισοπεδωμένα και αποψιλωμένα βουνά. Υποβαθμισμένες περιοχές από γιγάντια αιολικά πάρκα, γεμάτες από πυλώνες με καλώδια υψηλής τάσης και τσιμέντο, με τους γύρω κατοίκους εκτεθειμένους σε καρκίνους και λευχαιμίες από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και νευρολογικά προβλήματα όπως αϋπνίες, κατάθλιψη, αρρυθμίες και καταστάσεις άγχους, συμπτώματα που χαρακτηρίζονται ως "σύνδρομο των απόηχων" που παράγονται από τις ανεμογεννήτριες. Με την ενέργεια να ελέγχεται από τους λίγους και ισχυρούς που επιδοτούνται για την δημιουργία εφαρμογών ΑΠΕ μεγάλης έκτασης, οι οποίες τελικά καταλήγουν να είναι επιζήμιες για το περιβάλλον όταν γίνονται σε γιγάντια κλίμακα, δεν δίνονται αντίστοιχα τα οικονομικά κίνητρα στους πολίτες να επενδύσουν στις ΑΠΕ για ιδία χρήση, κάτι που είναι περιβαλλοντικά θεμιτό.

Εμείς σαν πρωτοβουλία κατοίκων της Σπίνας του Σέμπρωνα και των Παλαιών Ρουμάτων, σε πείσμα όλων όσων θέλουν να δουν το Αποπηγάδι νεκρό και τις καταπράσινες πλαγιές του καμένες θα το προστατεύσουμε από εγκληματικές ενέργειες και θα αναδείξουμε τη φυσική του κληρονομιά. Για το σκοπό αυτό θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων σας. Σήμερα είναι οι κάτοικοι της Σπίνας, των Παλαιών Ρουμάτων και του Σέμπρωνα που χάνουν τη γη τους, χτές ήταν οι ιδιοκτήτες του πρώην όμορφου δάσους του ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου που σήμερα είναι σωροί από χαλίκια και τρύπες στα Λατομεία Σελίνου. Αύριο μπορεί να είστε εσείς στο ορεινό ή παραθαλάσσιο χωριό σας που θα χάσετε τη γη σας..

Όταν η ξεχωριστή ομορφιά και χάρες μιας περιοχής μπουν στο μάτι του κάθε ασύδοτου κεφαλαιούχου καταπατητή, είτε για λατομεία, είτε για μεγαλοξενοδοχεία , είτε με το πρόσχημα των ΑΠΕ, η ιστορία έχει δείξει ότι θα παραμεριστούν οι κάτοικοι και η φύση, για να περάσουν τα μεγάλα κεφάλαια. Αυτός είναι δυστυχώς, ο νόμος της αγοράς σήμερα και οι πολίτες δεν πρέπει να παραμένουν απαθείς σε τέτοιες φασιστικές πολιτικές εκμετάλλευσης των κατοίκων και της φύσης. Γιατί όταν δεν σου ανήκει η γη σου, είσαι ξεριζωμένος… Ξένος στον τόπο σου… Στον τόπο που γεννήθηκες και μεγάλωσες. Πρέπει να στηρίζουμε τους ανθρώπους που περνάνε μια καταιγίδα πριν έρθουν τα μαύρα σύννεφα προς το μέρος μας. Έτσι λοιπόν οι κάτοικοι εδώ στο Αποπηγάδι, θα περιμένουμε τον κόσμο να αγκαλιάσει τον αγώνα μας και να στηρίξει τις προσπάθειες μας στο δικαίωμα μας να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας, αξιοποιώντας τον με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς να έχουμε ως γνώμονα το εύκολο και γρήγορο κέρδος.

Πρωτοβουλία Κατοίκων Παλαιών Ρουμάτων , Σπίνας και Σέμπρωνα.


..........................................


Η εταιρεία Αιολική Μουσούρων Α.Ε. με τα πρόσφατα άρθρα της στον τοπικό τύπο, πιστεύει ότι μπορεί εκ των υστέρων και με την «κάλυψη του νόμου», να πραγματοποιήσει την ενημέρωση που όφειλε στους κατοίκους της Σπίνας των Παλαιών Ρουμάτων και του Σέμπρωνα από το 2001.

Να τους ενημερώσει δηλαδή, ότι η γη τους, τα 2600 στρέμματα που έπειτα από αιτήσεις της αποχαρακτήρισε το Δασαρχείο Χανίων, προορίζεται να γίνει ένα απέραντο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στις απαντήσεις της στις δημοσιεύσεις των κατοίκων που αγωνίζονται να σώσουν την περιουσία τους στο Αποπηγάδι , αλλά και το φυσικό πλούτο του βουνού, είδαμε την εταιρεία να στοχοποιεί κατοίκους όπως τον κ. Μιχελάκη και τον κ. Παναγιωτάκη. Είδαμε την εταιρεία πότε να παρακαλεί κατοίκους για συμβιβασμό και πότε να απειλεί, ότι με τη «νομική κάλυψη» που κατέχει θα προχωρήσει στην εκτέλεση των έργων στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι είναι ανεπιθύμητη από την πλειοψηφία των κατοίκων των ορεινών χωριών, που αποκαλεί τη γη τους δημόσια προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της. Ρωτώ λοιπόν την εταιρεία, της είναι αδιάφορη η κοινή γνώμη στα χωριά που επιθυμεί να εκμεταλλευτεί το φυσικό τους πλούτο? Θεωρούν ότι οι κάτοικοι δεν έχουν δικά τους όνειρα για ήπια και αειφόρο ανάπτυξη στο τόπο τους? Δεν έχουν δικαίωμα αφού ζουν στο Αποπηγάδι, και πίνουν από το νερό του να έχουν άποψη και θέση στα τεκταινόμενα στη γη των προγόνων τους? Εάν για το πρώτο κιόλας αδειοδοτημένο έργο της εταιρείας σας, για αιολικό πάρκο δυναμικότητας 2,55 MW , έχει κριθεί από μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης , ότι έγινε άσκοπη διάνοιξη δρόμου και καταστροφή πρασίνου από την εταιρεία, είναι δυνατόν οι κάτοικοι να αφήσουν το περιβάλλον της περιοχής τους στο έλεος των επενδύσεων των εκατομμυρίων ευρώ που επικαλείστε, με τα εκατοντάδες MW για αιολικά και υβριδικά έργα, για τα «νόμιμα κέρδη» των δήμων? Είναι δυνατόν να εμπιστευτεί ο κόσμος επενδύσεις θυγατρικών πολυεθνικής ηλεκτρικής εταιρείας (EDF ) με 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες μόνο στη Γαλλία?

Πρώτα λοιπόν θα σεβόμαστε τους κατοίκους και το περιβάλλον και μετά τα μεγάλα συμφέροντα των εταιρειών και των υποτελών τους….Προσωπικά αισθάνομαι περήφανος για την οικογένεια μου που αντιστάθηκε στη πολιτική εκ φοβισμού και ψυχολογικής βίας της εταιρείας. Είναι τιμή για εμάς να αποτελούμε εμπόδιο στα σχέδια των Α.Ε. για περιβαλλοντική υποβάθμιση του Αποπηγαδιού. Εταιρειών που ταυτόχρονα περιφρόνησαν και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη, με το να μην ενημερώσουν ποτέ κανένα κάτοικο για τα έργα που σκόπευαν να πραγματοποιήσουν στη γη τους ενώ μεθόδευσαν έπειτα από αιτήσεις αποχαρακτηρισμών τη δήμευση των περιουσιών τους. Πίστεψαν φαίνεται ότι αν αποχαρακτηριζόταν 2600 στρέμματα γης με αιτήσεις τους στο δασαρχείο Χανίων, θα μπορούσαν να δρουν ανενόχλητοι, στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς οι κάτοικοι αντέδρασαν με μαζικές κινητοποιήσεις, γενικές συνελεύσεις και κλείσιμο του δρόμου που άνοιγε η εταιρεία μέσα από τις περιουσίες τους, αποφασισμένοι να μην αφήσουν το Αποπηγάδι να χάσει έστω και ένα πράσινο φύλλο ακόμα από τα δάση του, έστω και μία πηγή από τα ποτάμια και ρυάκια του.

Είναι στο χέρι όλων μας να στηρίξουμε τον αγώνα των κατοίκων στο Αποπηγάδι, στο δικαίωμα τους να κάνουν όνειρα στο τόπο τους, στη γη τους..

Όσο για τα μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και συνείδησης από την εταιρεία μπορεί να ειπωθούν σε κανένα συνέδριο A.E. εφαρμογών βιομηχανικής κλίμακας ΑΠΕ, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα επιθυμητά υπέρογκα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή ένωση.

Κάτι τόσο περιβαλλοντικά θεμιτό και χρήσιμο όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε τοπικό και οικιακό επίπεδο, μπορεί να γίνει καταστροφικό για το περιβάλλον μιας περιοχής όταν πραγματοποιείται σε γιγάντια κλίμακα. Οι επιδοτήσεις λοιπόν της ευρωπαϊκής ένωσης και του κράτους, θα πρέπει να στραφούν στους πολλούς και μικρούς, ώστε να υπάρχει ενεργειακή αυτονομία και όχι μόνο στους μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας.

Δεν είναι μόνο το Αποπηγάδι που απειλείται σήμερα από θυγατρικές πολυεθνικής..

Όλη η χώρα από το πιο μικρό νησί του αιγαίου μέχρι τα βουνά της Πελοποννήσου και της Θράκης, έχει μπει στο χορό των δισεκατομμυρίων ευρώ προς όφελος των πολυεθνικών της ενέργειας που μαίνονται το χώρο των ΑΠΕ.

Θα κλείσω τη μικρή αυτή επιστολή με την κατάληξη του κειμένου της αφίσας των κατοίκων της Νάξου, που αντιδρούν στη τοποθέτηση 135 ανεμογεννητριών στο νησί τους, όταν για τις ανάγκες σε ρεύμα όλου του νησιού αρκούν 12 με 14 ανεμογεννήτριες.

« Αυτοί που ρυπαίνουν με λιγνίτη και λιθάνθρακα και σχεδιάζουν νέα πυρηνικά εργοστάσια είναι οι ίδιοι που ισοπεδώνουν τα βουνά με τα αιολικά πάρκα.

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Νάξο και αλλού εξυπηρετεί το μεγάλο φαγοπότι πολυεθνικών και επιχειρηματιών και όχι τις κοινωνικές ανάγκες.

Επιδοτούμενες επενδύσεις,

Εξασφαλισμένα, υπερκέρδη,

Καταστροφή του τοπιού ,

Υποβάθμιση της φύσης, ακριβότερο ρεύμα-αυτός είναι ο πράσινος καπιταλισμός.

Για πόσα καθρεφτάκια και πόσες χάντρες θα πουλήσουν το νησί οι τοπικοί άρχοντες?

Αυτόνομη πρωτοβουλία Νάξου .»

Με εκτίμηση Λευτέρης Παναγιωτάκης, χημικός-οινολόγος ΕΚΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: