Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Κάνει πίσω το υπουργείο για το λιμάνι στοTυμπάκι



Μόνο αν το θέλει η τοπική κοινωνία θα γίνει, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΥΕΝ


Τα… μαζεύει τώρα η κυβέρνηση για το λιμάνι στο νότο, καθώς δεν είναι στις άμεσες προθέσεις του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας η δημιουργία του.

Αυτό ξεκαθάρισε το Σάββατο από το Ηράκλειο, ο γραμματέας του υπουργείου κ. Γιώργος Βλάχος, τονίζοντας παράλληλα πως αν και εφόσον η τοπική κοινωνία θελήσει, μπορεί να γίνει ένα λιμάνι - διαμετακομιστικό κέντρο που θα εκμεταλλεύονται ξένοι ιδιώτες για το…καλό της τοπικής κοινωνίας.

“Κύριε Βλάχο μας κοροϊδεύετε” ήταν η…απάντηση της νομάρχη Βαγγελιώς Σχοιναράκη, στις τοποθετήσεις του Γενικού, ο οποίος άκουσε το Σάββατο αυστηρή κριτική..

“Πώς να θέλουμε ένα λιμάνι για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, όταν πετάτε την τοπική κοινωνία έξω από αυτό;”, ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Τυμπακίου κ. Χαραλαμπάκη, στο πλαίσιο της επεισοδιακής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στην Nομαρχία.

“Να μας εξηγήσει ο κ. Βλάχος γιατί μας έφερε από το Τυμπάκι και δεν μας επέτρεψε την είσοδο στη συνεδρίαση”, φώναζαν εξοργισμένοι εκπρόσωποι φορέων έξω από την αίθουσα συσκέψεων της Νομαρχίας, οι οποίοι έφτασαν στο Ηράκλειο, για να βρουν…πόρτες κλειστές.

Κατά τα λοιπά και πέραν των εντάσεων που επικράτησαν, η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στο Ηράκλειο δεν πρόσφερε τίποτα περισσότερο, εκτός από το γεγονός πως ο κ. Βλάχος έκανε απολύτως σαφές, ότι εάν και εφόσον η τοπική κοινωνία συναινέσει, το λιμάνι στο Τυμπάκι θα παραδοθεί στα χέρια ξένων ιδιωτών.

Απέναντι σ’ αυτήν την καθαρά “τεχνοκρατική λογική” όπως επέμενε ο Γενικός Γραμματέας να την ονομάζει, η νομάρχης Ηρακλείου είχε ξεκάθαρες απαντήσεις.

“Η τοπική κοινωνία συναινεί και θέλει ένα λιμάνι στο νότο, αλλά όχι με τους όρους και προϋποθέσεις που βάζετε εσείς” τόνισε η νομάρχης, κάνοντας σαφές πως πρόθεση της Νομαρχίας είναι να δημιουργηθεί ένα λιμάνι πολλαπλών χρήσεων, όπου θα είναι ενεργή η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και μέσω του οποίου θα μπορέσει να επιτευχθεί η ανάπτυξη της περιοχής και ευρύτερα του νομού.

“Θέλετε ένα λιμάνι για την τοπική κοινωνία;” ήταν η απάντηση με τη μορφή ερώτησης του κ. Βλάχου στις τοποθετήσεις της νομάρχου. “Εγώ είμαι τεχνοκράτης. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει” πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά στο πλαίσιο της συνεδρίασης, πως το λιμάνι θα είναι βιώσιμο μόνο ως διαμετακομιστικό και μόνο αν οι ξένοι ιδιώτες αναλάβουν την κατασκευή και εκμετάλλευση του.



Το…όραμα



Ένα λιμάνι κόστους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που θα δέχεται ετησίως 1.000.000 εμπορευματοκιβώτια περιλαμβάνει η πρόταση του κ. Βλάχου για το λιμάνι στο Τυμπάκι. Το λιμάνι σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας προβλέπεται να είναι στα 4 / 5 του διαμετακομιστικό και στο 1 / 5 αναψυχής, καθώς υπάρχει η σκέψη για δημιουργία μαρίνας παραθεριστικών σκαφών.

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, φορέας διαχείρισης του διαμετακομιστικού μέρους θα είναι οι ξένοι επενδυτές, ενώ του μέρους αναψυχής θα είναι ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου.

“Η εθνική σας πολιτική είναι ξεκάθαρο πως επιλέγει τα ξένα κεφάλαια” ήταν η απάντηση της νομάρχου στην πρόταση, η οποία προσέθεσε εμφατικά: “Ακόμα όμως και στο 1/ 5 που υποτίθεται πως αφήνετε για τον τόπο, επιλέγετε ως φορέα διαχείρισης τον Ο.Λ.Η. τον οποίο έχετε φροντίσει να αποκόψετε εντελώς από την τοπική κοινωνία. Ταυτόχρονα φροντίζετε να βγάλετε έξω εντελώς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποιος κοροϊδεύει ποιον;”


( πηγή : http://www.patris.gr/articles/149878/88158 )

Δεν υπάρχουν σχόλια: