Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

“Όχι” στη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Αποπηγάδι των Παλαιών Ρουμάτων Χανίων

ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟΠΗΓΑΔΙΟΥ
“Όχι” στη δημιουργία αιολικού πάρκου
Σε κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Αποπηγάδι των Παλαιών Ρουμάτων προχώρησαν χθες το πρωί στην κεντρική πλατεία του χωριού κάτοικοι της περιοχής.
Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το ότι οι γεννήτριες καταστρέφουν αισθητικά έναν χώρο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, αλλά και επειδή προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του αιολικού πάρκου η αρμόδια εταιρεία πέρασε τα μηχανήματά της μέσα από τις περιουσίες τους, ενώ την κατηγορούν ότι δεν ενημέρωσε τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες γης για τις προθέσεις της.
Η συνέλευση των κατοίκων ενημερώθηκε πως έχει γίνει σχετική καταγγελία στη δικαιοσύνη και σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθει επίσκεψη από τον εισαγγελέα στην περιοχή. Ο δήμαρχος Βουκολιών κ. Νίκος Μπομπολάκης που παραβρέθηκε στη συνέλευση ανέφερε μεταξύ άλλων πως πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκε για το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει στο Αποπηγάδι.
Σημειώνεται ότι η Πρωτοβουλία Κατοίκων Παλαιών Ρουμάτων αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Το Αποπηγάδι με ψηλότερη κορυφή τον Άι Ζήνα, 1.332 μέτρα, οριοθετεί τρεις επαρχίες Κίσαμο, Κυδωνία και Σέλινο. Είναι το πιο πράσινο και ψηλότερο βουνό του νομού Χανίων μετά τις κορυφές των Λευκών Ορέων.
Πέντε χωριά γύρω του περηφανεύονται ότι ένα κομμάτι από την περιοχή τους είναι η κορυφή του: Παλιά Ρούματα, Σέμπρωνας, Αγία Ειρήνη, Σκάφη και Σπίνα. Μόνο που τώρα τελευταία κάποιοι βάλθηκαν να καρφώσουν μαχαίρια στις καταπράσινες πλαγιές του. Όποιος έχει περπατήσει τα μονοπάτια του μαγεύεται από την ομορφιά, το παρθένο του τοπίο και την καπληκτική θέα που απλώνεται μπροστά του. Κρύα νερά τρέχουν στα ρυάκια, ακόμα και λίγο πιο κάτω από την κορυφή που βρίσκεται ο Άι Γιάννης με τα πλατάνια του και τη γνωστή σε όλους Γυτεμένη βρύση.
Είναι κρίμα στην Κρήτη που ήδη κινδυνεύει με ερημοποίηση μεγάλο τμήμα της, εμείς απερίσκεπτα να καταστρέφουμε έναν τόσο όμορφο πνεύμονα πρασίνου (Αποπηγάδι, Σπίνα, Άι Ζήνα κ.λπ.). Υπάρχουν τόσες γυμνές από δάση κορυφές για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, με ένα σωστό βέβαια χωροταξικό σχεδιασμό και σε συνεννόηση με τους κατοίκους των περιοχών.
Ανάπτυξη και πρόοδος είναι η διαφύλαξη και διατήρηση του πανέμορφου βουνού γιατί όπως σοφά έλεγαν οι Ινδιάνοι: τούτη η Γη δεν μας ανήκει, μας την εμπιστεύτηκαν τα παιδιά μας, για να τους την παραδώσουμε αργότερα.
Πώς μπορεί μια εταιρεία, χωρίς καμία συζήτηση και πληροφόρηση, των ιδιοκτητών της γης, και του τοπικού πληθυσμού γενικότερα, να ξεκινά έργα σε ένα από τα λίγα εναπομείναντα πράσινα βουνά της Κρήτης; Και ποιοι ήταν εκείνοι οι ελάχιστοι που βοήθησαν σ' αυτές τις ενέργειες; Εμείς οι κάτοικοι των παραπάνω χωριών, κάνουμε γνωστό ότι θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο σε κάθε απόπειρα συνέχισης των εργασιών καταστροφής και βάναυσης αλλοίωσης του Αποπηγαδιού".

( πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=26050 )

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: