Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Αναζητούν λύση για το φράγμα Αποσελέμη


Προς απόρριψη του εξώδικου του εργολάβου προσανατολίζονται οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ που προσπαθούν τώρα να βρουν λύση το έργο του φράγματος Αποσελέμη. Η ΕΔΥΕ ύδρευσης Ηρακλείου Αγίου Νικολάου και η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου μελετούν την ειδική δήλωση της εταιρείας ΑΚΤΩΡ και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δώσουν την απάντηση. Ίσως δε και τα χρήματα που του οφείλουν.

«Εμείς δεν έχουμε λόγο να αντιδικήσουμε, αλλά δεν είναι κι έτσι όπως τα λέει η εταιρεία» είπε χθες στην «Π» στέλεχος του έργου που θεωρεί ότι παίζονται διάφορα παιγνίδια γύρω από το σημαντικότερο έργο στην Κρήτη.

‘Δεν είναι της ώρας, αλλά τα πάντα θα έρθουν στο φως και θα τακτοποιηθούν’ επεσήμανε αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα απορριφθεί ως αβάσιμη η ειδική δήλωση της εταιρείας. Απορρίπτουν δε τους ισχυρισμούς ότι το έργο δεν έχει μελέτες και όλα αυτά που επικαλείται ο εργολάβος. «Φυσικά και υπάρχουν προβλήματα όπως σε κάθε έργο. Εδώ μιλάμε για ένα τεράστιο σχέδιο που κάθε μέρα προκύπτουν ζητήματα. Αλλά δεν είναι έτσι όπως τα περιγράφουν’ επεσήμανε το στέλεχος. Στο θέμα παρενέβη εμμέσως και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας αφήνοντας αιχμές για τον εργολάβο ότι «κάπως αργά αντιλήφθηκε ότι δεν υπάρχουν μελέτες».

Σε κάθε περίπτωση πάντως το θέμα απασχολεί το υπουργείο όπως λένε και φυσικά το πώς θα εκταμιευθούν τα χρήματα. Ενώ πονοκέφαλος είναι και ο έλεγχος που θα κάνει το Ταμείο Συνοχής στο έργο.

«Είναι ένας προγραμματισμένος έλεγχος, αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να απαντήσουμε σε όλα τα θέματα που έχουν τεθεί και που θα τεθούν’ επισημαίνουν από το ΥΠΕΧΩΔΕ . Μάλιστα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για δηλώσεις τόσο του δημάρχου Χερσονήσου όσο και για σχόλια που έγιναν περί διαλυμένης υπηρεσίας.

‘Εδώ οι λιγοστοί υπάλληλοι δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες και με αυταπάρνηση» είναι η απάντησή τους. Θυμίζουμε ότι το εξώδικο του εργολάβου ανέφερε μια σειρά από λόγους για τους οποίους ζητά τη διακοπή των εργασιών. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

-Ελλειψη έγκρισης μελετών . Δεν έχουν εγκριθεί με αποκλειστική ευθύνη της Υπηρεσίες οι υποβληθείσες μελέτες όπως φαίνεται στο συνημμένο πίνακα μελετών Νο 2 με αποτέλεσμα να κατασκευάζεται το έργο χωρίς μελέτες.

-Μη ολοκλήρωση απαλλοτριώσεων. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα η προθεσμία εκτέλεσης του έργου εκπνέει στις 24/2/09 δηλαδή σε 4 μήνες και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους οι απαλλοτριώσεις προκειμένου να παραδοθούν στον ανάδοχο ελεύθεροι οι χώροι προς εκτέλεση των αναληφθέντων εργασιών του έργου και συγκεκριμένα:

α. Εργα Οροπεδίου

β. Εργα σηράγγων πλην της εισόδου της Σ1 σήραγγας

γ. Υδραγωγεία ΕΕΝ - Αγιος Νικόλαος

δ. Τμήματα των υδραγωγείων ΕΕΝ - Ηράκλειο

ε. Τμήματα των ΕΕΝ

α) Μη ολοκλήρωση του συνόλου σχεδόν των απαλλοτριώσεων (πλην της εισόδου της Σ1 και της εξόδου της Σ2) προς παράδοση του χώρου στον ανάδοχο για εκτέλεση του έργου.

β) Καθυστέρηση πληρωμής με αποκλειστική υπαιτιότητα της Υπηρεσίας και χωρίς καμία απολύτως απολογία της 9ης και 10ης εγκεκριμένης πιστοποίησης

γ) Καθυστέρηση πληρωμής συμπληρωματικών εργασιών λόγω μη σύνταξης ΑΠΕ με αποκλειστική υπαιτιότητα της Υπηρεσίας και παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, όπως προκύπτει από την σχετική επισυναπτόμενη στην παρούσα αλληλογραφία

δ) Ελλειψη εγκεκριμένων μελετών, νομίμως εμπροθέσμως υποβληθεισών

Για τα Διϋλιστήρια αναφέρει ότι δεν έχει παραδοθεί το σύνολο του απαλλοτριωμένου χώρου, δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από την Υπηρεσία και με δική της υπαιτιότητα οι μελέτες που έχουν ήδη υποβληθεί .

Για τα Υδραγωγεία υπολείπονται:

Σήραγγα Οροπεδίου - φράγμα

Τμήμα του φράγματος - ΕΕΝ

Τμήματα του ΕΕΝ - Ηράκλειο

Το σύνολο του ΕΕΝ -Αγ. Νικόλαος .

(πηγή : http://www.patris.gr/articles/144853?PHPSESSID=bde566bf7f2f7b6edec72a0cb0ab6cdf)

.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

...please where can I buy a unicorn?