Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

εξελιξεις : συζήτηση του 5ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αγιοβασιλιωτών για το λιμανι στο τυμπακι

ακολουθει αρθρο απο τοπικη εφημεριδα


13 Αυγούστου 2007 - 11:34
Το λιμάνι στο επίκεντρο

Το ενδεχόμενο της κατασκευής του διαμετακομιστικού λιμανιού στο Nότο κυριάρχησε στη συζήτηση του 5ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αγιοβασιλιωτών το πρωί του Σαββάτου στο χωριό Μιξόρρουμα του δήμου Λάμπης. Επί της ουσίας, οι δήμοι Λάμπης και Φοίνικα δεν έκρυψαν εκ νέου τον προβληματισμό τους για τη χάραξη του νέου λιμανιού. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Λάμπης κ. Γιάννης Ταταράκης, ο Δήμος έχει εκφράσει και δια της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου την άποψή του να μην κατασκευαστεί το εν λόγω λιμάνι, ενώ συμπλήρωσε πως η περιοχή εμμένει στον περιφερειακό σχεδιασμό για την κατασκευή επιβατικού λιμανιού. «Δεν έχουμε ακόμα κατασταλάξει γιατί περιμένουμε τις μελέτες, όμως πιστεύουμε ότι το λιμάνι δε θα πρέπει να γίνει με αυτή τη μορφή», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Φοίνικα κ. Μανόλης Μαστορογιαννάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ένα επιβατικό λιμάνι και το παράλληλο άνοιγμα του αεροδρομίου του Τυμπακίου είναι αυτά που θα δώσουν ώθηση ανάπτυξη στην περιοχή.
Τη δική του άποψη για το πώς η κυβέρνηση δεν έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Όθωνας.
«Το υποτιθέμενο λιμάνι του Νότου είναι ένα ομολογουμένως ευφυές τέχνασμα να συζητάμε σήμερα αντί για την υποχρηματοδότηση του νότιου άξονα, των μελετών διασύνδεσης της περιοχής με το ΒΟΑΚ, την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων της περιοχής και την ενίσχυση των περιβαλλοντικών υποδομών, για την οποία η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να πει. Κάνουμε όμως μία, υποτίθεται, πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για κάτι το οποίο προφανώς είναι ένα εφεύρημα και για αυτό η κουβέντα τρία χρόνια δεν προχωράει ούτε βήμα μπροστά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Όθωνας.
Σε μία περιοχή όπου ο τουρισμός είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης, αναπτύχθηκαν διάφορες ιδέες για το πώς οι δήμοι Φοίνικα και Λάμπης της πρώην επαρχίας Αγίου Βασιλείου μπορούν να γίνουν ακόμη πιο ελκυστικοί και ανταγωνιστικοί. Την εισήγηση έκανε ο δήμαρχος Φοίνικα κ. Μανόλης Μαστορογιαννάκης.
Την πρόθεση της κυβέρνησης να συνδράμει σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις μετέφερε ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατανομή του Δ’ ΚΠΣ, που θα κατευθυνθεί κατά 80% στην ελληνική περιφέρεια.
Εισήγηση για το λιμάνι του Νότου έκανε ο δήμαρχος Λάμπης κ. Γιάννης Ταταράκης, ενώ ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Ιακωβος Φαρσεδάκης αναφέρθηκε στα φαινόμενα εγκληματικότητας. Στην ανάπτυξη και τις υποδομές της επαρχίας Αγίου Βασιλείου αναφέρθηκε ο νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργος Παπαδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: