Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα

Δόθηκε από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ) η πρώτη – απαράδεκτη και προκλητική- άδεια για υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Αποπηγάδι.

Έπειτα από “εντολή” της υπουργού περιβάλλοντος, της κ. Μπιρμπίλης, δόθηκαν κατά προτεραιότητα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αρκετές άδειες για υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που κάποιες απ΄ αυτές αφορούν την Κρήτη και το Αποπηγάδι.

Με την 1337/2010 απόφαση της ΡΑΕ που υπογράφει στις 10/9/2010 δόθηκε άδεια σε υβριδικό σταθμό ισχύος 5,1ΜW στη θέση «Στρογγυλή Κορυφή» του Δήμου Μουσούρων, του Νομού Χανίων. Αντικείμενο της Άδειας είναι: Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από υβριδικό σταθμό με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:* Ανεμογεννήτριες 6 x 0,85 MW έκαστη * Υδροηλεκτικός σταθμός, το σύστημα αποθήκευσης του οποίου θα αποτελείται απο δύο δεξαμενές με υψομετρική διαφορά μεταξύ τους, με εργαζόμενο και αποθηκευτικό μέσον το νερό. Οι ταμιευτήρες, χωρητικότητας περίπου 114.000 κ.μ. έκαστος, με υψομετρική διαφορά μεταξύ τους 330 μ περίπου.

Ενώ με την 1335/2010 απόφαση της ΡΑΕ στις 10/9/2010, δίνεται άδεια επίσης σε ένα γιγάντιο υβριδικό σταθμό παραγωγής ρεύματος ισχύος 90,1 MW που προβλέπεται να εγκατασταθεί σε πολλές τοποθεσίες από τη “Σπίνα” Καντάνου με 34 ανεμογεννήτριες (Α/Ν), στην “Καλή Συκιά”, δήμο Φοίνικα Ρεθύμνου με 47 Α/Ν, στα “Πλακάκια” των Βουκολιών με 14 Α/Ν, στη Λαμπινή στο Ρέθυμνο με 11 Α/Ν και με υδροηλεκτρικό στα Μάλια Ηρακλείου με δυο δεξαμενές 800.000 κ.μ. και 700.000 κ.μ. αντίστοιχα.

Δηλαδή με αυτές τις αποφάσεις δίνεται η άδεια για εγκατάσταση 40 επιπλέον Α/Ν στο Αποπηγάδι, και του πρώτου υβριδικού με δεξαμενή 114.000 κ.μ. νερού, που προφανώς θα γεμίζει με νερό από τις γύρω πηγές ή με γεώτρηση, ενώ εκκρεμούν και άλλες αιτήσεις για υβριδικά αλλά και για εκατοντάδες Α/Ν στο Αποπηγάδι. Έτσι επιβεβαιώνεται, ότι οι Α/Ν δεν είναι μόνο τρεις, και ότι επιχειρείται η πλήρη κατοχή και ισοπέδωση του ιστορικού βουνού και η αρπαγή από τις εταιρείες εκτός της γης, του αέρα και των νερών του Αποπηγαδιού.

Θεωρούμε απαράδεκτη, προκλητική και καταδικαστέα την απόφαση της κυβέρνησης και της υπουργού περιβάλλοντος, να προχωρήσει για μια ακόμη φορά δικτατορικά, χωρίς καμιά ενημέρωση την ιδιοκτητών και κατοίκων της περιοχής στην αδειοδότηση των παραπάνω έργων, την στιγμή μάλιστα που:

1. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή του Αποπηγαδιού, μετά την παράνομη αρπαγή των περιουσιών μας από το κράτος, δεν έχει ξεκαθαριστεί. Θυμίζουμε ότι πέρα από τα συμβόλαια που διαθέτουμε μόνο εμείς και όχι το κράτος, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει λάθη στις σχετικούς χαρακτηρισμούς του δασαρχείου και έχουν προτείνει την επανάληψη τους.

2. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η υπόθεση των τριών Α/Ν εκκρεμεί στο ΣΤΕ όπου έχουμε κερδίσει την προσωρινή διακοπή εργασιών από τις 5/5/2010.


3. Γνωρίζει πολύ καλά, όπως γνωρίζει κι όλη η Ελλάδα, για τους καθόλα δίκαιους και νόμιμους αγώνες μας, που θα συνεχιστούν πολύ πιο δυνατοί, για την υπεράσπιση των περιουσιών μας, του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας και της ιστορίας μας.

Αν νομίζει η κ. Μπιρπίλη και κυβέρνηση ότι με τα ΜΑΤ, τις συλλήψεις και απανωτές μηνύσεις, θα μας διώξει από τον τόπο μας, για να τον χαρίσει στις πολυεθνικές, γελιέται.

Ο πόλεμος για τα νερά θα ξεκινήσει από το Αποπηγάδι! Καλούμε όλους τους υποψήφιους δημάρχους του νέου δήμου Καντάνου – Σελίνου να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν δημόσια για τι πρόκειται να κάνουν, ώστε να σταματήσει το έγκλημα που συντελείται στο Αποπηγάδι.

Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: