Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Συγκέντρωση στη Νομαρχία Ρεθύμνου για την Πρέβελη

Στις 25/8/10 έγινε συγκέντρωση στη Νομαρχία στο Ρέθυμνο όπου είχαν μαζευτεί να συζητήσουν για την Πρέβελη όλο το τοπικό συρφετό: Νομάρχης, δήμρχος Ρεθύμνου, δήμαρχος Λάμπης, Περιφεριάρχης, δασάρχης, 0 αρχηγός πυροσβεστικής, από το λιμενικό, από την πολεοδομία, από την κτηματική υπηρεσία, ο αρχικαλόγερος του μοναστηριού, βουλευτάδες και πόλλοι πολλοί άλλοι…. Μαζευτήκαμε απέξω γύρω στα 20 άτομα, κρεμάστηκε πανό, φωνάχτηκαν συνθήματα και κράχτηκαν ιδιαίτερα κατά την είσοδο τους η Όλγα Κεφαλογιάννη κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το που φτάσαμε μας περικύκλωσαν αμέσως διάφοροι μπάτσοι, ασφαλίτες κλπ – το τμήμα είναι στα 50 μέτρα. Κάποια στιγμή κινηθήκαμε και προς τα μέσα όπου έγινε μικρή παρέμβαση λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη…ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:


ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΨΕ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΛΗ ΣΤΙΣ 22/8/10

Γύρω στις 5:30 τα ξημερώματα της 22ης Αυγούστου, ξέσπασαν φωτιές σε τρία διαφορετικά σημεία στα νότια του Ρεθύμνου – στις περιοχές Γιαννιού, Ακούμια και Ροδάκινο – καίγοντας συνολικά περισσότερα από 1.000 στρέμματα δασικής και 4.000 χορτολιβαδικής έκτασης, και ενώ φυσούσαν ισχυρότατοι άνεμοι πάνω από 10 μποφόρ.

Τα κεντρικά Μ.Μ.Εξαπάτησης – κυρίως ο σταθμός ΣΚΑΙ – καθώς και ηλεκτρονικές διευθύνσεις του ακροδεξιού χώρου, ξεκινούν κυνήγι μαγισσών κατηγορώντας τους ελεύθερους κατασκηνωτές αλλά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο με σκοπό τον αποπροσανατολισμό από τους πραγματικούς ενόχους της καταστροφής. Παράλληλα τοπικά μέσα, ενώ αναγνωρίζουν την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς από τον λίγο κόσμο που κατασκήνωνε στην παραλία, τους βαφτίζουν γενικά και αδιάφορα ως “λουόμενους”.

Εμφανή ίχνη εμπρησμού διακρίνονται – κατόπιν επιτόπιας έρευνας και αποτύπωσης από συντρόφους – τουλάχιστον στη μία από τις εστίες της πυρκαγιάς, κάτω από το Γιαννιού και δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Στην Πρέβελη, η φωτιά έφτασε γύρω στις 9:00 το πρωί.

Η φωτιά μεταδόθηκε στο φαράγγι όταν αποτεφρώθηκε δασύλλιο με πεύκα, το οποίο μικρόνοα και εγκληματικά είχε φυτέψει το δασαρχείο και λειτούργησε σαν πυροδοτικός μηχανισμός. Όταν η φωτιά κατέκαψε τα πεύκα, φλεγόμενα κουκουνάρια και ξύλα έπεσαν και μετέδωσαν την φωτιά μέσα στο φαράγγι.

Επιπλέον, από το 2007 είχε αγοραστεί με 1,4 εκατομμύρια ευρώ από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών, ειδικά για την παρακολούθηση του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού, αλλά δεν είχε τεθεί ποτέ σε λειτουργία – άλλη μια χαρακτηριστική κίνηση αποταμίευσης χρημάτων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων – στις πλάτες του περιβάλλοντος.

Επίσης, δεν υπήρχε κανένα σύστημα πυρόσβεσης, παρότι υπήρχε άφθονη παροχή νερού από το ποτάμι και ήταν γνωστή η αδυναμία επίγειας πρόσβασης πυροσβεστικού οχήματος στην περιοχή.

Η ουσιαστική αδιαφορία των τοπικών αρχών για το φοινικόδασος συμπληρώνεται κι από το ότι δεν φρόντισαν ποτέ να το καθαρίσουν από τα εύφλεκτα ξερά φοινικόφυλλα – αρκετά είχαν πέσει στο έδαφος. Μόνο οι κατασκηνωτές κατά καιρούς έχουν κάνει ενέργειες για τον καθαρισμό της Πρέβελης.

Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς υπήρχαν στην παραλία λιγότεροι από 10 άνθρωποι, κυρίως κατασκηνωτές, οι οποίοι μόνοι τους προσπάθησαν και τελικά κατάφεραν να διασώσουν ένα μικρό μέρος με κουβάδες και ότι άλλο πρόχειρο είχαν. Ήταν οι μοναδικοί που ενδιαφέρθηκαν. Το ενδιαφέρον της πυροσβεστικής ήταν κυρίως να σωθεί το μοναστήρι. Οι προσωπικές μαρτυρίες των λίγων κατασκηνωτών είναι χαρακτηριστικές για τον αγώνα τους και την αδιαφορία των αρχών.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι ύστερα από την αστυνομική επιχείρηση και την καταστολή της ελεύθερης κατασκήνωσης που είχε γίνει 20 μέρες νωρίτερα, η Πρέβελη είχε αδειάσει από ανθρώπους που θα μπορούσαν να πάρουν πρωτοβουλία και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς – όπως είχε γίνει και παλαιότερα. Τελικά, έστω και ελάχιστοι, οι εναπομείναντες κατασκηνωτές ήταν οι μόνοι που έκαναν ότι ήταν δυνατόν για τη διάσωση του φοινικόδασους.

Είναι γεγονός, ότι οι καταστροφικότερες φωτιές στην Ελλάδα είτε προκλήθηκαν από εμπρησμούς κατόπιν οργανωμένου σχεδίου ιδιωτικών συμφερόντων που κερδίζουν από την ανοικοδόμηση και την μετέπειτα εκμετάλλευση των περιοχών αυτών είτε από πυρκαγιές που ξέσπασαν και εξαπλώθηκαν σαν αποτέλεσμα της συνειδητής αδιαφορίας του κράτους. Η κρατική εξουσία επιδεικτικά αδιαφορεί για την προστασία των δασών, έχει αποχαρακτηρίσει εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και έχει νομιμοποιήσει κάθε είδους καταπάτηση, χαρίζοντας την δασική γη σε οικοδομικούς και αγροτικούς συνεταιρισμούς, στις τουριστικές επιχειρήσεις και στην εκκλησία.

Οι αρχές – τοπική αυτοδιοίκηση, περιφέρεια κρήτης, δασική υπηρεσία, πυροσβεστική, το μοναστήρι – χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και για άλλη μια φορά δηλώνουν εκ των υστέρων υποκριτικά τη λύπη τους. Τα οργανωμένα συμφέροντα και επενδυτές ήδη θα σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις για την εκμετάλλευσή της ευρύτερης περιοχής…

πηγή : http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1202053

Δεν υπάρχουν σχόλια: