Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Παγώνουν οι εκριζώσεις των πεύκων στο Μασταμπά

Παγώνουν οι εκριζώσεις των πεύκων στο Μασταμπά. Για το… μέλλον των δέντρων καλείται ν' αποφασίσει η Δικαιοσύνη, αφού κάτοικοι της περιοχής έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για ν' αποτρέψουν τη ριζική κοπή τους από συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου. Εξάλλου, από σήμερα η Υπηρεσία Πρασίνου σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία θα τοποθετήσει φωσφορίζουσες ταινίες σε όλα τα δέντρα που βρίσκονται πάνω σε δρόμους, για να μην πέφτουν πάνω τους τα αυτοκίνητα.
Από το Μονομελές Πρωτοδικείο χορηγήθηκε χθες προσωρινή διαταγή που απαγορεύει την εκρίζωση δέντρων στο Μασταμπά. Αυτό θα ισχύσει μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων, που έχουν καταθέσει έξι κάτοικοι της περιοχής κατά του Δήμου Ηρακλείου. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων αλλά και της αγωγής, η οποία έχει κατατεθεί, έχει προσδιοριστεί για τις 14 Μαΐου.
Εν τω μεταξύ οι δύο πλευρές έχουν επικοινωνία για το θέμα με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου Νίκο Μαρκάκη, που πρόκειται να προχωρήσει σε αυτοψία τις επόμενες μέρες. Πάντως, το προηγούμενο διάστημα κάτοικοι του Μασταμπά είχαν προχωρήσει ακόμα και σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για ν' αποτρέψουν την εκρίζωση των πεύκων, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν τη μοναδική πηγή οξυγόνου στην περιοχή τους. Μετά και τη χθεσινή εξέλιξη, οι κάτοικοι μέσω των δικηγόρων τους καλούν το δήμο και συγκεκριμένα την Υπηρεσία Πρασίνου να επανεξετάσει την απόφαση και να διατηρήσει τα δέντρα.
Η απόφαση του δήμου
Η καταγραφή των επικίνδυνων δέντρων σε όλες τις περιοχές του Ηρακλείου ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου, όταν έπεσαν δεκαοκτώ μεγάλα κλαδιά και εκριζώθηκαν δύο δέντρα από τον δυνατό αέρα. Η Υπηρεσία Πρασίνου έκρινε ποια πρέπει να εκριζωθούν και ποια να κλαδευτούν και σύμφωνα με την πρότασή της, θα έπρεπε να εκριζωθούν εβδομήντα ένα πεύκα από δρόμους και κοινόχρηστους χώρους (Νεκροταφείο Αγ. Κωνσταντίνου, πάρκο Γεωργιάδη), ώστε να φυτευτούν νέα στη θέση τους. Ακολούθησε η συγκρότηση άτυπης επιτροπής από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νώντα Σαρρή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του δήμου, της Οικολογικής Παρέμβασης, του Δασαρχείου, του ΓΕΩΤΕΕ και άλλων φορέων, που επισκέφθηκε όλα τα σημεία της πόλης όπου υπάρχουν δέντρα και αποφάσισε να εκριζωθούν συνολικά 61 δέντρα. Απ' αυτά στην περιοχή του Μασταμπά ήταν τα 13.
Η απόφαση συζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε. Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή αυτή τη στιγμή έχουν απομακρυνθεί όλα τα επικίνδυνα πεύκα, εκτός από οκτώ στο Μασταμπά, και στη θέση τους φυτεύτηκαν νέα δέντρα.
Οι κάτοικοι του Μασταμπά αντέδρασαν άμεσα, θεωρώντας απαράδεκτη την απόφαση εκρίζωσης των πεύκων και άρχισαν να συγκεντρώνουν υπογραφές κατά της εφαρμογής της. Η προσπάθειά τους συνεχίστηκε και με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Ο κ. Σαρρής επισημαίνει ότι μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων τουλάχιστον δεν θα είναι υπεύθυνος ο δήμος αν πέσει ένα πεύκο και προκαλέσει ζημιές ή στη χειρότερη περίπτωση υπάρξουν τραυματισμοί. Ωστόσο, λέει ότι έχει προτάσεις για να μην κοπούν τα δέντρα, όμως δεν γνωρίζει αν θα γίνουν δεκτές από τους κατοίκους. Συγκεκριμένα, προτείνει να τοποθετηθούν αντηρίδες στα γύρω κτίρια, ώστε να στηριχτούν τα πεύκα ή να τοποθετηθούν στους δρόμους και ν' απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων.
Πηγή: tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: