Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Creta Farm: Μια εταιρία που βρωμάει περισσότερο απο τα γουρούνια της


Το όνομα Creta Farm για πολλούς σημαίνει απλά την ονομασία μιας εταιρίας αλλαντικών. Πίσω όμως από αυτό, κρύβεται μία επιχείρηση που γιγαντώθηκε αυξάνοντας κάθε χρόνο τα κέρδη της και έχει εξαπλωθεί πλέον και εκτός ελλαδικού χώρου. Τα γεγονότα όμως της ανάπτυξης της εταιρίας βρωμάνε, όπως και η μυρωδιά που ανασαίνει κάποιος όταν περνάει έξω από τις εγκαταστάσεις της. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες του Ε.Μ.Π. και του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Creta Farm μολύνει βαρύτατα τον υδροφόρο ορίζοντα και την περιοχή του Λατζιμά, καθώς και όλη την ευρύτερη βόρεια ακτογραμμή του νομού Ρεθύμνης.

Η μόλυνση αυτή, όχι μόνο καθιστά την κολύμβηση εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, αλλά επιβαρύνει σημαντικά το ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής. Μιας περιοχής που ανήκει στο δίκτυο Natura, στην οποία αναπαράγονται, εκτός των άλλων, και τα υπό εξαφάνιση είδη της χελώνας καρέτα-καρέτα και της φώκιας μονάχους-μονάχους. Η μόλυνση αντιστοιχεί με αυτή μιας πόλης 80.000 κατοίκων, ενώ οι τριγύρω κατοικημένες περιοχές, όπως ο οικισμός του Πρίνου των 500 κατοίκων, ζουν μέσα στη δυσοσμία. Εκτός των άλλων, η εταιρία τον τελευταίο καιρό έχει δεχθεί πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις, ενώ κανείς μέχρι τώρα δεν έχει μετρήσει την εναέρια μόλυνση που προκαλούν τα φουγάρα της εταιρίας που καπνίζουν ασταμάτητα.

Για μια ακόμα φορά, είμαστε μπροστά σε μία επιχείρηση που με σκοπό το κέρδος δεν λογαριάζει κανέναν. Με το μέγεθος και την ολοκληρωτική της παρουσία υποβαθμίζει οποιαδήποτε άλλη παραγωγική δραστηριότητα όσων ζούν ή εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή του Λατζιμά.

Επιπλέον, ο μύθος που πλασάρει η Creta Farm οτι προσφέρει θέσεις εργασίας, σβήνει εάν αναλογιστεί κανείς τις άθλιες εργασιακές συνθήκες. Οι περισσότεροι από τους 500 εργαζόμενους απασχολούνται με χαμηλά μεροκάματα και ατέλειωτες ώρες εργασίας, πλαισιώνοντας τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που ξετυλίγεται μέσα στους τοίχους της εταιρίας. Πολλές είναι οι μαρτυρίες για απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες και εργατικά ατυχήματα. Γνωστή είναι εξάλλου η γενικότερη τακτική των εργοδοτών να κρατούν σε ένα άτυπο καθεστώς ομηρίας, μετανάστες εργάτες που βρίσκονται εν αναμονή έκδοσης πράσινης κάρτας.

Η μόλυνση που επιφέρει η Creta Farm με την δράση της είναι συνυφασμένη με την αντίληψη της κυριαρχίας του ανθρώπου πάνω στη φύση σε παραλληλία με την αντίληψη της κυριαρχίας του ανθρώπου πάνω σε άνθρωπο. Μέσα στη λογική της εκμετάλλευσης και του κέρδους, τόσο το περιβάλλον όσο και τα ζώα αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα προς κεφαλαιοποίηση. Δεν είναι ξέχωρος ο τρόπος που η Creta Farm μολύνει προς τα έξω το περιβάλλον, από τον τρόπο και τις συνθήκες που διαχειρίζεται τα ζώα στο εσωτερικό της.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι εκπρόσωποι της Creta Farm δηλώνουν ότι λειτουργούν εντός των νόμιμων πλαισίων, ενώ οι κρατικοί φορείς ελέγχου της δημόσιας υγείας, όπως η τοπική διεύθυνση υγιεινής, νίπτουν τας χείρας τους και σφυρίζουν αδιάφορα. Η εταιρία προσπαθεί μέσω των διασυνδέσεων της και την ευνοική της μεταχείριση, τόσο από τα ΜΜΕ όσο και απο τους φορείς της κεντρικής εξουσίας, να σταματήσει όσους αντιδρούν στον βιασμό του οικοσυστήματος και στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής. Βλέπουμε λοιπόν, για ακόμη μια φορά, ότι οι νόμοι και τα διατάγματα του κράτους λειτουργούν επιλεκτικά και προσχηματικά, προασπίζοντας το οικονομικό κέρδος και αδιαφορώντας για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Η απάντηση σε όλα αυτά, δεν μπορεί παρά να είναι η άμεση και αδιαμεσολάβητη δράση ενάντια στο κεφάλαιο και στους νόμους που το στηρίζουν.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ – ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ!

Αναρχικές/-κοί, Αντιεξουσιαστές/-στριες στο Ρέθυμνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: