Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Οχι στην ανανέωση της άδειας στο λατομείο Καντάνου Χανίων απο την πρωτοβουλία Καντάνου


Nα σταματήσει άμεσα η βέβηλη καταστροφή του ιστορικού φαραγγιού, από μια ανεξέλεγκτη κι υπερεντατική εκμετάλλευση, που λεηλάτησε σε ελάχιστο χρόνο, τα εκατομμύρια κυβικά «άριστης ποιότητας υγιούς ασβεστόλιθου» των 59 αδειοδοτημένων στρεμ., που προορίζονταν (σύμφωνα με την άδεια) για τις ανάγκες της περιοχής, και που θα επαρκούσαν για εκατοντάδες χρόνια, εάν τηρούνταν ο νόμος. Ένας πλούτος που «χαρίστηκε» απερίσκεπτα στην εταιρεία «Λατομεία Σελίνου», χωρίς κανένα απολύτως όφελος για την Κάντανο, που συνεχίζει να μετράει τις «πληγές» της, πέρα από το ολοκαύτωμα των ναζί το 1941.
Ήδη η καταστροφή στο ιστορικό φαράγγι σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Επιθεωρητές Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος) είναι κολοσσιαία και στην ουσία μη αποκαταστάσιμη, αφού τα 59 στρ. έχουν εξαντληθεί, χωρίς να έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα εργασιών και έχουν παραβιαστεί από την εταιρεία, οι εγκεκριμένοι τεχνικοί - περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του λατομείου, που προέβλεπαν τις εργασίες αποκατάστασης να γίνονται εξ αρχής, σταδιακά και παράλληλα με την εκμετάλλευση. Με αποτέλεσμα σήμερα το βουνό «Κακόσκαλα» του ιστορικού φαραγγιού, να έχει στην κυριολεξία εξαφανιστεί, και φυσικά να μην μπορεί σε καμιά περίπτωση να «αποκατασταθεί».
Και είναι βέβαια σε όλους γνωστή, η τακτική του να «λατομούνται»... οι «άδειες αποκατάστασης», με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή των Λατομείων στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπου εδώ και χρόνια συνεχίζουν να λειτουργούν... με τις άδειες για δήθεν «αποκατάσταση» της πληγείσας περιοχής! Αλλά και στο λατομείο Καντάνου ήδη η Περιφέρεια Κρήτης, Δ/νση ΠΕΧΩ, έδωσε άδεια «αποκατάστασης» των 59 στρ. στην εταιρεία, με την αρ. πρωτ. 2871/16/5/2008 απόφασή της, τα αποτελέσματα της οποίας τα διαπιστώνουμε όλοι μας, με την ασύλληπτη καταστροφή, όπως τα διαπίστωσαν ένα χρόνο μετά και οι Ελεγκτές Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, που προχώρησαν επειγόντως στην προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας του νταμαριού, προκειμένου να προλάβουν τα ακόμη χειρότερα.
Είναι προφανές ότι χορήγηση άδειας λειτουργίας, με πρόσχημα την «αποκατάσταση», για την εταιρεία που, σύμφωνα με τις καταγγελίες των αρμοδίων υπηρεσιών, εκτός των άνω: α) έχει επεκταθεί σε δασική έκταση περίπου 30 στρ. πέρα των αδειοδοτημένων 59 στρ. και έχει καταστρέψει μέρος των μοναδικών σε βιοποικιλότητα ρεμάτων, του «Κούκιζα» και της «Αγριομέλισσας», β) δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ στον δήμο, από τα νόμιμα ανταποδοτικά τέλη του 5%, που ανέρχονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου σε 1.500.000 ευρώ, ούτε τα πρόστιμα ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που της έχουν επιβληθεί για τις παρανομίες της, γ) δεν έχει δημιουργήσει καμιά θέση εργασίας για τους κατοίκους της Καντάνου, δ) μηνύει ασύστολα πολίτες και δημοτικούς συμβούλους, θα της εξασφαλίσει μονάχα τη δυνατότητα της απρόσκοπτης συνέχισης της λατόμησης, με αποτέλεσμα την οριστική καταστροφή του ιστορικού φαραγγιού και του λιθόκτιστου δρόμου.
Γι’ αυτό ζητούμε από τη δημοτική αρχή Καντάνου, να προστατεύσει ως οφείλει την περιοχή, να σεβαστεί την προτροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, «Να μην αμαυρώσετε (περαιτέρω), την ιστορική μνήμη, με λατομείο», να ακυρώσει την προηγούμενη 107/2007 απόφασή της με τα περίφημα «έξι σημεία», που έλεγε «ναι» στην επέκταση του λατομείου στα 347 στρ. και: Α) Να μην συναινέσει για καμία «άδεια αποκατάστασης» σε λατομική εταιρεία, που θα χρησιμοποιηθεί μόνο σαν «όχημα» επέκτασης του νταμαριού στα 347 στρ. Β) Να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ομόφωνης απόφασης, με έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, για οριστική και αμετάκλητη αποπομπή της εταιρείας «Λατομεία Σελίνου Α.Ε.» από την περιοχή του ιστορικού φαραγγιού, για όλους τους προαναφερόμενους λόγους. Γ) Να διεκδικήσει στο ακέραιο, την καταβολή των νόμιμων ανταποδοτικών τελών και προστίμων από την εταιρεία (“ο ρυπαίνων πληρώνει”) και βεβαίως να αρνηθεί εξολοκλήρου τα δώρα - υποσχέσεις, που επιχειρούν να υποκαταστήσουν τις νόμιμες οφειλές της εταιρείας προς τον δήμο και υποτιμούν και προσβάλουν τους Καντανιώτες. Δ) Η όποια δυνατή αποκατάσταση της περιοχής, να γίνει μόνο μετά την πλήρη απομάκρυνση της εταιρείας από το ιστορικό φαράγγι, με τη συμμετοχή του δήμου και την επίβλεψη του Δασαρχείου Χανίων, που χρήζει να διαφυλάξει και να αναδείξει τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής και όχι τα συμφέροντα των εταιρειών.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΝΤΑΝΟΥ XANIΩN

Δεν υπάρχουν σχόλια: