Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

H Πρωτοβουλία Καντάνου καλεί σε συζήτηση για το λατομείο της Καντάνου που θα γίνει στο δημοτικό συμβούλιο την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ


H Πρωτοβουλία Καντάνου για τη διάσωση, την προβολή και την ανάδειξη του ιστορικού φαραγγιού, καλεί τους κατοίκους του δήμου Καντάνου και τους φίλους του ιστορικού φαραγγιού που μας συμπαραστέκονται στο δύσκολο αγώνα μας για τη σωτηρία αυτού του πανέμορφου ιστορικού τόπου, με τον περίτεχνο, χειρωνακτικά χτισμένο λιθόκτιστο δρόμο, να παραβρεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καντάνου, την Δευτέρα 19/10/2009 και ώρα 7 μ.μ., όπου θα συζητηθεί ως πρώτο θέμα, “Αίτημα της εταιρείας Λατομεία Σελίνου Α.Ε.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα της επέκτασης του λατομείου παραμένει “ανοικτό” και η εταιρεία “Λατομεία Σελίνου Α.Ε.” σε “προεκλογική” διαφήμιση της στον τοπικό Τύπο (2/10/2009) θεωρεί ότι “...η υπολειπόμενη ποσότητα προς εξόρυξη είναι περισσότερη από 2.000.000 κυβικά μέτρα υγιούς ασβεστόλιθου.”, ενώ οι Επιθεωρητές Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος με την έκθεση αυτοψίας των μηχανικών της Υπηρεσίας τους διαπιστώνουν ότι “...δεν υπάρχει πλέον επαρκής έκταση εντός του λατομικού χώρου των 59,598 στρεμμάτων ... δεδομένου ότι η εκμετάλλευση έχει φτάσει σχεδόν στα όρια του λατομικού χώρου.” Και αποφασίζουν την προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας του λατομείου. Απαγόρευση που εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, χωρίς όμως να εφαρμόζεται στο ακέραιο από την εταιρεία. Στην ίδια διαφήμιση η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα προβεί σε αποκατάσταση(!) του κατεστραμμένου χώρου και στην δημιουργία βαθμίδων ενώ οι Επιθεωρητές Μεταλλείων στην αυτοψία τους τονίζουν ότι “Δεν φαίνεται να είναι δυνατή η διαμόρφωση-διαίρεση των υψηλών «μετώπων» στα προβλεπόμενα...λόγω έλλειψης χώρου...”. Είναι γνωστό επίσης ότι από τα μέσα του 2008 έως και τα μέσα του 2009 το λατομείο δούλευε με “άδεια αποκατάστασης” μετά την απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης που το “έκλεινε” λόγω των καταγεγραμμένων (από τις αρμόδιες υπηρεσίες) παραβιάσεων και καταστροφών του στο ιστορικό φαράγγι. Τα αποτελέσματα αυτής της αποκατάστασης τα διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές Μεταλλείων στην συγκεκριμένη “έκθεσή” τους, καθώς τα διαπιστώνουν καθημερινά και διά “γυμνού οφθαλμού” οι εκατοντάδες επισκέπτες του ιστορικού φαραγγιού.
Η νέα διοίκηση της εταιρείας που (διά του εκπροσώπου της) διατείνεται ότι “Ιστορικός Τόπος” και Λατομείο μπορούν να συνυπάρξουν (sic-παράλογο), μηνύει την Πρωτοβουλία Καντάνου γιατί τόλμησε στις 30/06/2009 να δημοσιεύσει στον τοπικό Τύπο, την εν λόγω έκθεση αυτοψίας και την απόφαση των Επιθεωρητών Μεταλλείων, χρωστά τα ανταποδοτικά τέλη στο δήμο (σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, ανέρχονται σε 1.500.000 ευρώ) και παρόλο που καθημερινά μεταφέρει δεκάδες φορτηγά “υλικά” από το λατομείο Καντάνου, δεν εφοδιάζει την τοπική αγορά, προσπαθώντας να εκβιάσει “κλίμα” υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του λατομείου.
Όμως η άδεια λειτουργίας για τα 59,598 στρ., λήγει στο τέλος του 2009 και τα μέλη του κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ ( πολλά από αυτά -και ο κ. Ε. Δαμιανάκης- είναι σήμερα βουλευτές ή και Υπουργοί), που είχαν επισκεφτεί πριν ένα χρόνο την Κάντανο, στη δημόσια ανακοίνωση τους είχαν δηλώσει ότι: “Φτάνοντας στην Κάντανο και βλέποντας την εικόνα του λατομείου είναι μια εικόνα που σε πληγώνει. Είναι μια εικόνα που σε πληγώνει ακόμα και αν δεν ξέρεις την ομορφιά και την ιστορία αυτού του τόπου. Διάβασα(με) πάρα πολλά για την υπόθεση της Καντάνου και με την ευκαιρία της επίσκεψής μας η θέση μας είναι δεσμευτική. Λέμε ότι δεν θα υπάρξει καμία επέκταση πέραν των 59 στρ. που λειτουργεί το λατομείο. Η άδειά του λήγει στο τέλος του 2009. Δεν θα υπάρξει καμία ανανέωση της άδειας αυτής... (“Χ.Ν.” 28/09/2008)”.
Καλούμε ιδιαιτέρως, όλους του βουλευτές του νομού μας, να παραβρεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, για να μας ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους. Πιστεύουμε πως η Δημοτική Αρχή Καντάνου, δεν θα εγκρίνει εκ νέου την επέκταση, ούτε θα δώσει το “πράσινο φως” για να λειτουργήσει παράτυπα το λατομείο, με την ανοχή της.( πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=40353)

Δεν υπάρχουν σχόλια: