Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Σε χωματερή έχει μετατραπεί ο Ξηροπόταμος


Σε χωματερή έχει μετατραπεί ο Ξηροπόταμος ο οποίος διασχίζει την περιοχή των Αθανάτων και του Κλειτσί Μετόχι, έχοντας μετατρέψει τη ζωή των κατοίκων σε μαρτύριο. Μπάζα και απορρίμματα κάθε είδους, τα οποία συνεχίζουν οι ασυνείδητοι να πετάνε μέσα και γύρω από τον ποταμό, έχουν αλλάξει την όψη του, κάνοντάς τον να θυμίζει σκουπιδότοπο.

Οι καταγγελίες των κατοίκων είναι πάρα πολλές, όπως και οι φωνές διαμαρτυρίας, μιας και η ποιότητα ζωής τους και η καθημερινότητά τους υποβαθμίζονται συνεχώς.
Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Παναγιάς Κλειτσί Μετόχι με έγγραφα και επιστολές του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει επισημάνει το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα. Τελευταία επιστολή απέστειλε στη νομαρχία Ηρακλείου στις 3 Μαρτίου, στην οποία ζητούσε από την αρμόδια υπηρεσία να μεριμνήσει για τον καθαρισμό του Ξηροπόταμου από τα σκουπίδια και τα μπάζα σε ένα μήκος 6 χιλιομέτρων.
Η νομαρχία άμεσα είχε αποστείλει ελεγκτές, οι οποίοι διαπίστωσαν το μέγεθος του προβλήματος και με έγγραφό της στις 17 Μαρτίου, συμφωνούσε πως το κομμάτι που επισήμανε ο Πολιτιστικός Σύλλογος, έπρεπε να καθαριστεί.

Γιατί λοιπόν δεν έγινε ως σήμερα ο καθαρισμός; Γιατί πολύ απλά το κόστος μιας τέτοιας εργασίας φτάνει τα 300.000 ευρώ. Ένα ποσό, το οποίο η νομαρχία δεν μπορεί να δαπανήσει. Το πρόβλημα αυτό έχει γίνει γνωστό και στο υπουργείο μέσα από ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, που ζητούσε την άμεση χορήγηση του απαραίτητου κονδυλίου για τον καθαρισμό του ποταμού, μέχρι σήμερα όμως τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει.

Καταστροφή για την πανίδα και τη χλωρίδα
Το πρόβλημα του Ξηροποτάμου αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο άνθρωπος εξακολουθεί να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι η φύση πρέπει να προστατεύεται και όχι να πληγώνεται, γιατί όταν καταστρέφεις το φυσικό περιβάλλον, ουσιαστικά καταστρέφεις τον ίδιο σου τον εαυτό, μιας και όλοι είμαστε μέρος του φυσικού περιβάλλοντος αφού ζούμε σε αυτό.
Το οικοσύστημα του Ξηροποτάμου, που πλήττεται, αν καταστραφεί θα σημάνει αυτόματα και το σπάσιμο της αλυσίδας της φύσης, κάτι που απεύχονται οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζώντας μέσα στο συγκεκριμένο φυσικό περιβάλλον έχουν μάθει να ζουν προστατεύοντάς το και εκτιμώντας το.
«Ο Ξηροπόταμος έχει αυτή τη στιγμή πάρα πολλά σκουπίδια, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα αφού καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα. Το περιβάλλον είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας αφορά όλους και καθημερινά. Ως σύλλογος, προσπαθούμε για τη διαφύλαξη του ποταμού και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, για αυτό το λόγο εξάλλου έχουμε προχωρήσει στην ίδρυση μιας Επιτροπής προστασίας Ξηροποτάμου και σε ορισμένα σημεία, έχουμε προχωρήσει σε μερικό καθαρισμό. Όμως τα περισσότερα σημεία είναι δύσβατα για εμάς και μένουν ακαθάριστα, τη στιγμή που κάποιοι συνεχίζουν να γεμίζουν το ποτάμι με σκουπίδια, μπάζα ακόμη και βοθρολύματα, όπως έχουμε διαπιστώσει», δηλώνει αγανακτισμένος ο κ. Βαρδουλάκης.(πηγή : http://www.tolmi.gr/index.php/%CE%9A%CE%A1%CE%97%CE%A4%CE%97/xwmaterh-o-kshropotamos.html)

Δεν υπάρχουν σχόλια: