Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Ενάντια στην κατασκευή μιας γιγαντιαίας λιμνοδεξαμενής στο Οροπέδιο του Ομαλού Χανίων δηλώνουν οι κάτοικοι

Η κατασκευή μιας γιγαντιαίας λιμνοδεξαμενής στο Οροπέδιο του Ομαλού θα αλλοιώσει δραματικά το μικροκλίμα και τη μοναδική φυσιογνωμία του τοπίου, ενώ θα εξαναγκάσει σε φυγή τους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους, υποστηρίζουν ο Δήμος Ανατολικού Σελίνου, πολίτες και κτηνοτρόφοι της περιοχής όπως και επιστημονικοί φορείς.Ήδη - μετά την πρόσφατη εγκατάσταση του εργολάβου - κάτοικοι και Δήμος έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προκειμένου να σταματήσει η εκτέλεση των εργασιών, ενώ σε σύσκεψη στο Επανωχώρι που πραγματοποίησαν χθες, δήλωσαν ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσουν ακόμα και σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, αποφάσισαν να συσταθεί μια πενταμελής επιτροπή - με τη συμμετοχή του δημάρχου Αν. Σελίνου, του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κατοίκων της περιοχής του Επανωχωρίου και των Λάκκων καθώς κι ενός επιστήμονα που συμμετείχε στην εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης Λευκών Ορέων - η οποία θα αναλάβει να γνωστοποιήσει τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας σε όλους τους αρμόδιους φορείς (υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρεια, Νομαρχία, βουλευτές).Διατυπώθηκαν ενστάσεις για τη σκοπιμότητα ενός τόσο μεγάλου έργου στη συγκεκριμένη περιοχή. (Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η λιμνοδεξαμενή προβλέπεται να συγκεντρώνει 750.000 κ.μ. νερού, ενώ ο καθρέπτης της δεξαμενής θα καταλαμβάνει έκταση 292 στρεμμάτων). Όπως υπογράμμισαν κάτοικοι και φορείς της αυτοδιοίκησης ο τόπος έχει ανάγκη μονάχα από πόσιμο νερό και σε πολύ μικρότερες ποσότητες από όσες σχεδιάζεται να συγκεντρώσει η λιμνοδεξαμενή, ενώ τόνισαν για την άρδευση ότι ο Ομαλός φημίζεται για τα άνυδρα προϊόντα του λόγω της υψηλής περιεκτικότητας υγρασίας του εδάφους. Συνεπώς - όπως ανέφεραν - η κατασκευή. Παράλληλα, υποστήριξαν ότι οι ανάγκες ύδρευσης μπορούν να καλυφθούν από τη χρηματοδότηση και υλοποίηση μελέτης του 2003, η οποία εξασφαλίζει τις αναγκαίες ποσότητες για ύδρευση από τις πηγές του Σέμπρωνα.
  • Εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για την αλλαγή χρήσης της γης που θα επιφέρει η κατασκευή του έργου, καθώς, όπως ειπώθηκε, οι κτηνοτρόφοι και οι νέοι αγρότες - που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής - θα αναγκαστούν να φύγουν, ενώ παράλληλα, θα αλλάξει το μικροκλίμα με συνέπεια να καταστραφούν οι άνυδρες παραδοσιακές καλλιέργειες αλλά και το φυσικό περιβάλλον. Για το ίδιο θέμα δεν έλειψαν εκείνοι που υποστήριξαν ότι το έργο γίνεται αποκλειστικά για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ξενοδοχειακών μονάδων που δημιουργούνται στην περιοχή του Ομαλού.-
  • - Έγινε αναφορά στις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η κατασκευή του έργου στην ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής τόσο από αισθητικής άποψης όσο κοινωνικο-οικονομικής. Μάλιστα σε σχετική παρέμβαση που έκανε ο καθηγητής των πανεπιστημίων Κρήτης και Ορέων Νίκος Χανιωτάκης τόνισε ότι η "εντοπιότητα" του Ομαλού (δηλαδή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής) είναι πολύ υψηλή και δεν θα πρέπει να χαθεί. Απεναντίας, σημείωσε ο κ. Χανιωτάκης, τα μοναδικά στοιχεία του Οροπεδίου που σχετίζονται με τα ξεχωριστά κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα, τις παραδόσεις αλλά και το μικροκλίμα της περιοχής θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να ενισχυθούν.
  • Τονίστηκε από τους ομιλητές η ανάγκη να ληφθεί υπόψη η Ειδική Μελέτη Λευκών Ορέων η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα και καθορίζει άξονες για την προστασία και διαχείριση του ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων.
  • Υπογραμμίστηκε ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί ένα τόσο μεγάλο έργο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η θέση και η βούληση της τοπικής κοινωνίας.
  • Πρόταση για αλλαγή χωροθέτησης
Στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε λόγος, μεταξύ άλλων, για την πρόταση αλλαγής χωροθέτησης του έργου σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αν. Σελίνου που λήφθηκε το 2008.
Ο δήμαρχος Λευτέρης Παπαδερός αφού χαρακτήρισε "τερατούργημα" τη δημιουργία μιας τόσο μεγάλης λιμνοδεξαμενής μέσα στο Οροπέδιο δήλωσε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και συγκεκριμένα η θέση του Ξεροποτάμου και η τοποθεσία που είναι το νταμάρι και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: "Το αίτημά μας είναι δίκαιο και σωστό. Πρέπει να διατηρήσουμε το περιβάλλον του Ομαλού όπως είναι και να μην το αλλοιώσουμε φτιάχνοντας μια λιμνοδεξαμενή στο κέντρο του Ομαλού. Το έργο είναι πολύ σημαντικό και γι' αυτό εμείς προτείναμε εναλλακτικές λύσεις. Ήδη έχει δοθεί εντολή στον δικηγόρο από τους κατοίκους και τον Δήμο να κάνουν αίτηση αναστολής στο ΣτΕ. Ακολουθούμε την νόμιμη διαδικασία και πιστεύω ότι κάποιοι οι οποίοι δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής να αλλάξουν θέσεις και απόψεις".

  • " και όπως πάντα " :Υπέρ της λιμνοδεξαμενής ο Νομάρχης Χανίων και ο βουλευτής Νικηφοράκης
Υπέρ της ισχύουσας χωροθέτησης και κατασκευής της λιμνοδεξαμενής στον Ομαλό τάσσονται τόσο ο νομάρχης Γρηγόρης Αρχοντάκης, με επιστολή του προς τον δήμαρχο Αν. Σελίνου, όσο και ο βουλευτής Στέλιος Νικηφοράκης με χθεσινή γραπτή δήλωσή του.


(πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=37842)

Δεν υπάρχουν σχόλια: