Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη περιοχή της Θερίσσου στο Ηράκλειο


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12/6/09 και ώρα 20:00 ,ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας μπροστά απο τα 25ο & 27ο Δημοτικά σχολεία (Αποθήκη κτιρίου ΟΤΕ-οδός Μιχαήλ Αρχαγγέλου) με κοινό σκοπό & αγώνα να φύγει η κεραία της cosmote απο την γειτονιά.


Aναστάτωση επικρατεί μεταξύ μαθητών των 25ου και 27ου Δημοτικών Σχολείων και των γονιών τους, εξαιτίας μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία.
Έτσι χθες πραγματοποιήθηκε μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση με τη συμμετοχή ακόμη και πολλών κατοίκων της περιοχής στη Θέρισο. Η τοποθέτηση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή προκαλεί χρόνια τώρα αντιδράσεις των γονέων αλλά και των κατοίκων, οι οποίοι έχουν καταθέσει από κοινού ασφαλιστικά μέτρα εναντίον γνωστής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας. Ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία πρόκειται να συζητηθούν στις 10 Ιουλίου.
Επιστολή
Θέλοντας να αναδείξουν το πρόβλημά τους, ο Σύλλογος Γονέων μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει το πρόβλημα:
«Στην οδό Διον. Φραγκιαδάκη και Μιχ. Αρχαγγέλου γωνία, στο κτίριο του ΟΤΕ λειτουργεί από το 1999 κεραία κινητής τηλεφωνίας. Ακριβώς δίπλα στην επόμενη γωνία συστεγάζονται δύο Δημοτικά Σχολεία, το 25ο και 27ο, δυναμικότητας 310 μαθητών. Παραπέρα δύο Νηπιαγωγεία, το 17ο και το 20ό. Κατά τη γνώμη μας είναι η πιο προκλητική κεραία που υπάρχει στην πόλη μας.
Η κινητοποίησή μας γίνεται για να εκφράσουμε την αγανάκτηση, τους φόβους και τις ανησυχίες των παιδιών μας. Έχοντας υπ' όψιν ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι επικίνδυνες, γιατί λειτουργούν υπό νομικό καθεστώς ξεπερασμένων ορίων ασφαλείας. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν είναι πολύ υψηλότερη από αυτή που έχει οριστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν μας πείθουν πλέον, λέγοντάς μας ότι εκπέμπουν κάτω από τα όρια. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμα, επακριβώς τα ελάχιστα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στα οποία μπορεί να εκτιθέμεθα χωρίς κίνδυνο. Αλλά και να είχαν οριστεί είναι άκρως επικίνδυνη η συνεχής έκθεση των παιδιών σε απόσταση 15 μέτρων από την κεραία. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να είμαστε πειραματόζωα για να φανεί σε 10-15 χρόνια αν οι κεραίες είναι επικίνδυνες.
Δεν θέλουμε να καταργήσουμε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, γνωρίζουμε ότι είναι ανέφικτο. Θέλουμε όμως να ευαισθητοποιήσουμε τους κρατικούς φορείς, ώστε με τη σειρά τους να λάβουν επιτέλους αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά στον αστικό ιστό και να είναι πιο προσεκτικοί, όταν δίνουν άδειες στις εταιρίες να τοποθετούν κεραίες κοντά σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά», καταλήγει η ανακοίνωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: