Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Πάρκο και όχι Δικαστικό Μέγαρο

Πάρκο και όχι Δικαστικό Μέγαρο θέλουν στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου οι Χανιώτες σύμφωνα με έρευνα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι περισσότεροι Χανιώτες σε ποσοστό 65% πιστεύουν ότι το στρατόπεδο πρέπει να γίνει πάρκο εκτιμώντας ότι οι χώροι πράσινου αλλά και οι ελεύθεροι χώροι είναι αναγκαίοι για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της πόλης.
Για τους λόγους της έρευνας το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων επισημαίνει:
"Την τελευταία τριετία σταθερά απασχολεί τη χανιώτικη κοινωνία η αναμόρφωση του στρατοπέδου Μαρκόπουλου, με αφορμή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (28/2/2006) να τσιμεντοποιηθεί μεγάλο μέρος της έκτασής του, σύμφωνα με επιτροπή σχεδίου πόλης.
Ομάδα εκπαιδευόμενων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων πραγματοποίησε έρευνα που είχε στόχο τη στατιστική παρουσίαση των προτιμήσεων αναφορικά με την αξιοποίηση του χώρου, στο πλαίσιο διαθεματικής εργασίας μαθηματικών και πληροφορικής και υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους κ. Ορφανάκη και κ. Χαραλαμπάκη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρόλο που η έρευνα πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, τα αποτελέσματά της είναι περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρα σύμφωνα με την ανταπόκριση των πολιτών στις εκδηλώσεις της 3ης Γιορτής Διεκδίκησης και τα άρθρα που συχνά δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο.
Η ταυτότητα της έρευνας περιλαμβάνει 400 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο 2008. Το ερωτηματολόγιο ερευνά το φύλο, την ηλικία, το επάγγελμα και την περιοχή διαμονής των ερωτηθέντων, οι οποίοι στη συνέχεια καλούνται να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:
• Γνωρίζετε τον χώρο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου;
• Πιστεύετε ότι θα αναβαθμιστεί η περιοχή με την αξιοποίηση του χώρου;
• Τι θα θέλατε να γίνει το στρατόπεδο;.
Στο ερώτημα τι θέλετε να γίνει το στρατόπεδο οι απαντήσεις ήταν:
- Πάρκο: 137 (34,25%).
- Πάρκο και σχολείο: 126 (31,50%).
- Δικαστικό μέγαρο και σχολείο: 73 (18,25%).
- Αθλητικό κέντρο: 56 (14,00%).
- Κάτι άλλο: 8 (2,00%).
- Σύνολο: 400: (100%).
Σύμφωνα με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας "το πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα αναμφίβολα αποτελεί η διαπίστωση ότι οι περισσότεροι Χανιώτες, σε ποσοστό 65%, πιστεύουν ότι το στρατόπεδο πρέπει να γίνει πάρκο εκτιμώντας ότι οι χώροι πράσινου αλλά και οι ελεύθεροι χώροι είναι αναγκαίοι για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της πόλης. Μεγάλο επίσης ποσοστό (31%) επιθυμεί την ανέγερση ενός σχολικού συγκροτήματος με απαραίτητους χώρους πράσινου και αθλοπαιδιών, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της διπλοβάρδιας των δύο γειτονικών Δημοτικών Σχολείων και των δύο Γυμνασίων.
Τέλος, η μεταστέγαση του Δικαστικού Μεγάρου στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου δεν έχει μεγάλη αποδοχή (18%), αφού εκτός από τις κτηριακές εγκαταστάσεις θα χρειαστούν χώροι στάθμευσης, με αποτέλεσμα μια ήσυχη συνοικία να μετατραπεί σε ένα πολύβουο κέντρο γεμάτο αυτοκίνητα, γραφεία, καφετέριες κ.λπ.". (πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=34847)

Δεν υπάρχουν σχόλια: