Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Μονή Τοπλού = ξέβγαλμα χρήματος

Συνεχίζεται η υπόθεση της Μονής Τοπλού ,σύμφωνα με το πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή Κρήτης η Παναγιά η Ακρωτηριανή εκανε ξέβγαλμα χρήματος!!!
Πόρισμα - φωτιά του οικονομικού επιθεωρητή Κρήτης για το Τοπλού
Πολιτικοί, καλόγεροι, δικαστικοί και στελέχη της διοίκησης έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πολύκροτη υπόθεση Τοπλού. Όλοι αυτοί κατονομάζονται στο 50σελιδο πόρισμα που κατέθεσε ο οικονομικός επιθεωρητής Μανόλης Χριστοδουλάκης ο οποίος χαρακτηρίζει το ίδρυμα ‘Παναγία η Ακρωτηριανή’ ως δούρειο ίππο και βιτρίνα για να ξεπλένεται χρήμα. Το πόρισμα του επιθεωρητή βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Σανιδά και του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ.Ρακιντζή.

Ο κ.Χριστοδουλάκης όπως και στο αρχικό πόρισμα, που διεκόπη κατόπιν παρέμβασης του τότε υφυπουργού κ.Ρεγκούζα, αποδεικνύει με στοιχεία όλα αυτά που έχει αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα από το 1994:

-Πώς σφετερίστηκαν εκτάσεις του Δημοσίου για να δώσουν 26000 στρέμματα στους Εγγλέζους

-Πώς περιέργως κλείστηκε η συμφωνία με την συγκεκριμένη εταιρεία. Από τα ντουκουμέντα αποκαλύπτεται ότι το 1988, τέσσερα χρόνια πριν από την εκδήλωση του ενδιαφέροντος της επένδυσης υπήρξε προσυνεννόηση με τους Άγγλους. Το έργο της επένδυσης αναφέρεται ότι δόθηκε επιλεκτικά αποκλείοντας άλλες εταιρείες. Επίσημα έγγραφα στοιχεία από το εξωτερικό φέρουν τη συγκεκριμένη εταιρεία την ίδια περίοδο να είναι ένα εν υπνώσει μεσιτικό γραφείο.

-Πολιτικοί και υπεράνω πάσης υποψίας στελέχη της διοίκησης εμπλέκονται στην όλη υπόθεση.

-Έχουν γίνει προ-πωλήσεις πολλών εκτάσεων οι οποίες έχουν αποδώσει ήδη χρήματα εντός κι εκτός Ελλάδος.

Στο πόρισμα κατονομάζονται ο ηγούμενος της μονής, ο μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, οι υφυπουργοί Δρυς και Ρεγκούζας, αλλά και ο κ.Μητσοτάκης, η κ.Μπακογιάννη και στελέχη της ΝΔ.

Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα ο ηγούμενος της μονής και ο μητροπολίτης κατάφεραν:

-να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας μέσω δικαστικών αποφάσεων που αμφισβητείται η αξιοπιστία τους.

-να πετύχουν την αμέριστη συμπαράσταση πολιτικών όλων των κομμάτων

-την αποδοχή του κόσμου στην επένδυση

-την εξαφάνιση κάθε φωνής που υποστήριζε την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Ο κ.Χριστοδουλάκης περιγράφει με στοιχεία τις αδιαφανείς και παράνομες μεθοδεύσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής, διοικητικά και διαχειριστικά προβλήματα στη λειτουργία του ιδρύματος «Παναγία Ακρωτηριανή» αλλά και οικονομική και τεχνική αφερεγγυότητα στην αγγλική εταιρεία που έχει αναλάβει την τουριστική επένδυση «μαμούθ» των 26.000 στρεμμάτων στην περιοχή Natura στο Βάι - Κάβο Σίδερο .

Αναφέρεται στο έγγραφο με το οποίο το 1997 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών κ.Δρυς έλεγε στον πρόεδρο του ιδρύματος ότι είναι…αδιάφορη η όποια δικαστική απόφαση και η επένδυση θα προχωρήσει. Και να διαβεβαιώνει πως ακόμα και με απαλλοτριώσεις θα εξασφάλιζε στη Μονή και στο ίδρυμα την έκταση αν χανόταν δικαστικά η διεκδίκηση!

Επίσης αναφέρεται με στοιχεία στις διάφορες επιτροπές που είχαν συσταθεί δεν έλαβαν τίποτα υπόψιν τους, κανένα από τα στοιχεία που είχαν προσκομιστεί.

Αναφέρεται επίσης στο έγγραφο Ρεγκούζα που τον σταμάτησε από τον έλεγχο. Ο οποίος όχι μόνο «δέχθηκε και ανέχθηκε» προηγούμενες δυσμενείς για το δημόσιο αποφάσεις, αλλά και ότι με τη συνδρομή ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων στις 28/5/2004 πάγωσαν τις διαδικασίες ελέγχου. Με ένα περίεργο έγγραφο απαγόρευσαν στον κ. Μ. Χριστοδουλάκη να συνεχίσει τον έλεγχό του σε συνέχεια του πορίσματος Σαρμαντά. Ενσωματώνει επίσης και αυτό το πόρισμα Σαρμαντά που εμπλέκει Μητσοτάκη και Ντόρα Μπακογιάννη.

Στο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο Οικονομικός Επιθεωρητής Μ. Χριστοδουλάκης, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το ίδρυμα παίζει ρόλο πλυντηρίου χρημάτων, αλλά και αποφάσεων με ένα και μοναδικό στόχο τα περίπου 30 χιλιάδες στρέμματα να περάσουν στην εκμετάλλευση της αγγλικής εταιρείας. Για το λόγο αυτό έχουμε απαξίωση περιουσιακών στοιχείων, ροή «χωρίς λόγο» εκατοντάδων εκατομμυρίων από την εταιρεία, έξοδα εκατομμυρίων σε δικηγόρους και μελετητές, με μοναδικό σκοπό να νομιμοποιήσουν την ύπαρξη της αγγλικής εταιρείας».

Ο οικονομικός επιθεωρητής στο νέο του πόρισμα να ζητά περαιτέρω λεπτομερείς ελέγχους στην όλη υπόθεση και κυρίως στον διαχειριστικό τομέα και την κίνηση των κεφαλαίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Θυμίζουμε ότι όπως είχε αποκαλύψει η ‘Π’ ο Μανόλης Χριστοδουλάκης είχε κρούσει τον κώδωνα για τα όσα συμβαίνουν στο Τοπλού πολύ πριν το «πάγωμα» Ρεγκούζα από τις 25/06/2001 χωρίς ποτέ να εισακουστεί. Στη διάρκεια ενός κατ΄ αρχήν ελέγχου, τότε ο κ. Χριστοδουλάκης είχε διαπιστώσει αδιαφανείς και παράνομες πράξεις στο ιδιοκτησιακό, στη σύμβαση με τους Άγγλους.

Η παρέμβαση

Το πόρισμα , οι αποκαλύψεις των μέσων, η παρέμβαση Αλαβάνου και η παρέμβαση Σανιδά δημιουργούν πλέον ένα ασφυκτικό περιβάλλον για όλους εκείνους που θέλουν να θολώσουν το τοπίο.

Θυμίζουμε ότι οκ. Σανιδάς ζήτησε από την εισαγγελέα Εφετών Κρήτης Βασιλική Θεοδώρου να διενεργήσει έρευνα για την συγκέντρωση επιπλέον στοιχείων για τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων όπως η απάτη σε βάρος του Δημοσίου εκ μέρους της Μονής, της άμεσης συνέργειας σε απάτη εκ μέρους δασικών υπαλλήλων και πραγματογνωμόνων, της ψευδούς βεβαίωσης εκ μέρους υπαλλήλων της δασικής υπηρεσίας και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς βεβαιώσεις εκ μέρους του Τοπλού.

Δύο είναι τα βασικά στοιχεία στα οποία ζητά να επικεντρωθεί η εισαγγελική έρευνα:

-Η διερεύνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και το πώς ξαφνικά η Μονή Τοπλού βρέθηκε να έχει στην κυριότητα της επιπλέον 26.000 στρέμματα-ακόμα και ολόκληρες δασικές εκτάσεις. Στο σκέλος αυτό ο εισαγγελέας είναι καταπέλτης για τον αδιαφανή ρόλο που έχουν διαδραματίσει σε βάρος του Δημοσίου με ψευδείς εκθέσεις και πραγματογνωμοσύνες δημόσιοι υπάλληλοι.

-η συναφθείσα σύμβαση μεταξύ του Ιδρύματος της «Παναγίας η Ακρωτηριανή» και της Αγγλικής Εταιρείας Loyalward Limited.

Σημειώνεται ότι το θέμα της συμβάσεως μετά από καταγγελίες, το 2001 είχε αποτελέσει αντικείμενο ανάκρισης που διενεργήθηκε μετά από παραγγελία του τότε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Καπόλλα. Ωστόσο με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Χανίων εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα.

Ο κ. Σανιδάς - και αυτό το σημαντικό-ζητά από την εισαγγελέα Εφετών Κρήτης να μην σταθεί στο επίμαχο απαλλακτικό βούλευμα, αν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας προκύψουν στοιχεία που δεν καλύπτονται από το επίμαχο βούλευμα.

Στο κείμενο της 25σέλιδης παραγγελίας του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «καρφώνει» και την συμπεριφορά βουλευτών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξυπηρετούσαν συμφέροντα της Μονής, επηρεάζοντας πραγματογνώμονες και υπαλλήλους του Δημοσίου.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Θα ήταν αδύνατον βεβαίως η Μονή Τοπλού να επιτύχει τα’ ανωτέρω χωρίς την εκούσια ή ακούσια συνδρομή τόσο των πραγματογνωμόνων όσο και των ρηθέντων οργάνων του Κράτους. Η συμπεριφορά βεβαίως αυτή των οργάνων του κράτους και ιδία των δασικών υπαλλήλων δεν είναι παράδοξη αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι όργανα υπερκείμενα αυτών, ακόμη και βουλευτές, εμφανίζονταν να διάκεινται ευμενώς προς τα συμφέροντα της Μονής».

(πηγή : http://www.patris.gr/articles/146015/84599 )
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: