Το παρακάτω απόσπασμα είναι απο σημερινή κρητική εφημερίδα και περιγράφει για αλλαγές στην Κρήτη και "αναβάθμιση" του νομού!!!!Ενω πρίν 21 ημέρες η ίδια εφημερίδα μας έλεγε, λόγω έλλειψης σοβαρών κονδυλίων αναβάλονται τα "μεγάλα 'εργα"!!!!
Τι αλλάζει για την Κρήτη το Χωροταξικό

Σε μερική αποκατάσταση του αρχικού σχεδίου για την Κρήτη προχώρησε το ΥΠΕΧΩΔΕ στο τελικό κείμενο του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή πρίν το Πάσχα. Δυστυχώς το ΥΠΕΧΩΔΕ αν και αναβαθμίζει το Ηράκλειο ως πρωτεύοντα πόλο επιμένει να παρουσιάζει την ανάγκη δίπολου με τα Χανιά, δεν ξεκαθαρίζει το θέμα του αεροδρομίου στο Καστέλι-ενώ υπάρχει ξεκάθαρα η Τρίπολη-ενώ τοποθετεί στο λιμάνι του νότου τον εμπορευματικό σταθμό και τη νέα μονάδα για φυσικό αέριο.
Ειδικά για την Κρήτη το Χωροταξικό επιμένει στο δίπολο Ηρακλείου-Χανίων με περισσότερο ρόλο στο Ηράκλειο, ξεκαθαρίζει τα των λιμανιών (με το διαμετακομιστικό στο νότο και τίποτα παραπάνω), του Βόρειου Οδικού Αξονα, την μονάδα για το φυσικό αέριο, αλλά στο θέμα του αεροδρομίου προκαλεί τεράστια ερωτηματικά: Δεν χωροθετεί στην ουσία το νέο αεροδρόμιο Καστελίου (ενώ το κάνει για την Τρίπολη) και υποβαθμίζει αισθητά τον ρόλο του αεροδρομίου Ηρακλείου σε σχέση με αυτό της Θεσσαλονίκης, το οποίο αναβαθμίζεται σε κόμβο έναντι του Ηρακλείου που χαρακτηρίζεται ως απλός διεθνής αερολιμένας.
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο προβλέπεται:

«Ο λιμένας του Ηρακλείου, στο χρονικό ορίζοντα εφαρμογής του Πλαισίου, κρίνεται σκόπιμο να επενδύσει περαιτέρω στην ανάπτυξη υποδομών ακτοπλοΐας, φιλοξενίας κρουαζιέρας (κυρίως) και θαλάσσιου τουρισμού. Η εμπορευματική του δραστηριότητα εξαρτάται από τη δημιουργία εξειδικευμένου κομβικού λιμένα εμπορευματοκιβωτίων (hub) στην νότια Κρήτη, την ενεργοποίηση του Αδριατικού/Ιόνιου Θαλάσσιου Αυτοκινητόδρομου των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και από την αύξηση του όγκου αλλά και την αλλαγή του τρόπου διάθεσης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης. Συμπληρωματικό ρόλο προς αυτόν του λιμένα του Ηρακλείου, στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές, μπορεί να επιτελέσει ο λιμένας της Σούδας. Υπηρεσία (hub) προτείνεται να υποστηριχθεί και από νέο εξειδικευμένο λιμένα στον νότιο-κεντρικό ή νότιο-ανατολικό άξονα της Κρήτης, ο οποίος θα εξυπηρετήσει τη ναυτιλιακή μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ Άπω Ανατολής-Ευρώπης.
Το παραπάνω κείμενο είναι άρθρο απο τοπική εφημερίδα
περισσότερες πληροφορίες εδω:
http://www.patris.gr/articles/128304?PHPSESSID=7387c2387c71e45d1f246127edecee48
http://www.patris.gr/articles/128304/71270