Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Αγανάκτηση για την εγκληματική καταστροφή στον Πρέβελη


Είμαστε αγανακτισμένοι και οργισμένοι με την καταστροφική πυρκαγιά στην Πρέβελη, στο νότιο Ρέθυμνο Κρήτης.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η καταστολή και η μαζική εκδίωξη των ελεύθερων κατασκηνωτών λίγες ημέρες πριν μπουν οι φωτιές, καθώς και ο μιντιακός εκφοβισμός που ακολούθησε για να μην πλησιάσει κανείς την περιοχή τις επόμενες ημέρες. 
Μας θυμίζει έντονα την καταστροφή του Καϊάφα πριν 3 χρόνια, όπου μόλις εκδιώχθηκαν οι ελεύθεροι κατασκηνωτές μπήκαν οι καταστροφικές πυρκαγιές για να δημιουργήσει οικόπεδα με θέα ο νυν υπόδικος, πρώην Δήμαρχος της Ζαχάρως και το κατασκευαστικό λόμπι να καταλήξει εκεί την Ιονία οδό, έργο που σταμάτησε πρόσφατα το συμβούλιο της Επικρατείας. Οι ελεύθεροι κατασκηνωτές και στις δύο περιπτώσεις θα λειτουργούσαν ως ανάχωμα και πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, και αλλά και μόνο η παρουσία τους λειτουργούσε ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους επίδοξους καταπατητές, που βρήκαν στους ελεύθερους κατασκηνωτές, με την βοήθεια των ΜΜΕ, τους απαραίτητους αποδιοπομπαίους τράγους.

Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο, αν όχι ύποπτο, που ο νεοφιλελεύθερος περιβαλλοντισμός του ΣΚΑΪ (που θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί το περιβάλλον- τοπίο είναι να ιδιωτικοποιηθεί κάθε πιθαμή δημόσιας γης και να πρασινίσουν οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία) προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα αληθινά αίτια της πυρκαγιάς, με το να προσπαθεί να τη συνδέσει με τα σκουπίδια των ελευθερο-κατασκηνωτών. Μπορεί να βρέθηκαν κάποια απορρίμματα στην περιοχή από όπου εκδιώχθηκαν οι κατασκηνωτές αλλά σίγουρα δεν ξεκίνησαν αυτά την πυρκαγιά, ούτε είναι αυτά που ευθύνονται για την ολοκληρωτική καταστροφή του δάσους. Κανείς δεν μιλάει για τις αληθινές ευθύνες των ανεύθυνων “υπευθύνων” (αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, δασική υπηρεσία, πυροσβεστική) που ενώ έχυναν κροκοδείλια δάκρυα στα κανάλια, δεν κατάφεραν λόγω ανικανότητας να περιορίσουν την φωτιά πριν μπει στο φαράγγι και καταστρέψει το μοναδικό αυτό βιότοπο. Κανείς δεν λέει ότι στις περιοχές από τις οποίες ξεκίνησαν οι 3 εστίες φωτιάς έχουν ξαναμπεί πυρκαγιές στο παρελθόν καθώς προορίζονται για μαζική τουριστική “αξιοποίηση”, ενώ κουμάντο κάνουν κτηνοτρόφοι από μακρινές περιοχές και όχι από τα γύρω χωριά. Κανείς δεν ψάχνει τις διασυνδέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης (που έστειλε την καταστολή στους κατασκηνωτές 10 ημέρες πριν τις πυρκαγιές) με τα οργανωμένα τουριστικά συμφέροντα τις περιοχής και άλλους επενδυτές που έχουν ήδη αγοράσει τις καμένες εκτάσεις. Κανείς δεν μιλάει για τους χιλιάδες καθημερινούς επισκέπτες που έρχονται ανεξέλεγκτα με τα καραβάκια στην Πρέβελη και τα χιλιάδες απορρίμματα που μεταφέρουν μαζί τους, και που δεν έχουν καν κάδους για να τα ρίξουν, αφού υποτίθεται ότι τα μαζεύουν οι παράνομες καντίνες- ταβέρνες με τις ευλογίες της αυτοδιοίκησης. Κανείς δεν μιλάει για τα δύο διαχειριστικά σχέδια (γενικό και επισκεπτών) που δεν εφαρμόζονται, καθώς και την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και τον Φορέα Διαχείρισης που δεν έγιναν ποτέ. Ας ρίξουμε το φταίξιμο στους ελευθεροκατακηνωτές λοιπόν.

Ε όχι! Φτάνει πια με την κονόμα κερδοσκόποι καταπατητές, μας εξοργίσατε για τα καλά. Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι βάλανε τις φωτιές στην Πρέβελη και αλλού. Είναι αυτοί που θέλουν να οικοπεδοποιήσουν, να ξεπουλήσουν και να τσιμεντώσουν κάθε πιθαμή ελεύθερης δημόσιας γης. Αλλά θα μας βρουν μπροστά τους, όσους αγωνιζόμαστε για την ελευθερία του ανθρώπου και της φύσης και ιδίως όσους κάνουμε ελεύθερη και υπεύθυνη κατασκήνωση. Είναι πλέον στο χέρι μας μέσα από την αυτοδιαχείριση και την συλλογικοποίηση του αγώνα μας να προστατεύσουμε τη φύση με τα γυμνά κορμιά μας.

Ηλιόσποροι
δίκτυο πληροφόρησης και ενεργοποίησης νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία
www.iliosporoi.net

Μαρτυρία συντρόφου που βρέθηκε στη περιοχή.

χθές πήγα στην Πρέβελη για να δω την κατάσταση απο κοντα. Γύρω στα 100 μέτρα μετά την διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στην Πρέβελη στην πρώτη στροφή, δίπλα στο οδόστρωμα και κάτω από ένα δέντρο υπάρχουν ίχνη παραστιάς. Είναι το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά στα βόρια του χωριού Γιαννιού. Το αποτύπωμα της φωτιάς είναι ευδιάκριτο στον κορμό του δένδρου και μάλιστα μόνο σε ένα σημείο του.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται το σημείο έναρξης της φωτιάς δίπλα στο δρόμο.

Στη δεύτερη φωτογραφία φαίνεται η παραστιά όπου προφανώς κάποιος έβαλε φωτιά κάτω απο το δέντρο.

Στην τρίτη φωτογραφία φαίνεται απο μακρυά το σημείο έναρξης της φωτιάς (εκεί που κάνει στροφή S ο δρόμος) και η πορεία που πήρε η πυρκαγιά στην πλαγιά (σαν αντεστραμένο τρίγωνο με την κορυφή κάτω).

Το χωριό Γιαννιού διακρίνεται στα δεξιά της φωτογραφίας κάτω απο το βράχο.

Η φωτιά κατάκαψε όλη την πλαγιά (καίγοντας χωράφια ελιές), πέρασε δίπλα απο το Γιαννιού και καβάλησε το βουνό. Απο εκεί κατέβηκε μέχρι τη θάλασσα. Εκείνη την ώρα έπνεαν στην περιοχή ισχυρότατοι άνεμοι πάνω απο 11 μποφόρ

το δασίλειο πάνω απο το φαράγγι στα δυτικά. Απο εδώ μεταδόθηκε η φωτιά κάτω στο ποτάμι Στην Πρέβελη και λίγο πριν το παρκινγκ, πάνω απο την δυτική πλευρά του φαραγγιού, το δασαρχείο είχε την μαλακισμένη ιδέα και φύτεψε όλόκληρη περιοχή με πευκα.

Όταν η φωτιά κατάκαψε τα πεύκα, φλεγόμενα κουκουνάρια και ξήλα πρέπει να έπεσαν μέσα στο φαράγγι και μετέδοσαν την πυρκαγιά.

Το σημείο που μεταδόθηκε η φωτιά κάτω στο ποτάμι είναι λίγο πριν (απο τη μεριά της θάλασσας) απο τους πρώτους καταράκτες. Είναι προφανές οτι το πευκόδασος που είχε φυτέψει το δασαρχείο (με το αζημείωτο βέβαια) λειτούργησε σαν πυροδοτικός μηχανισμός που μετέδωσε την φωτιά κάτω στο φαράγγι.

Είναι χαρακτηριστική η αδιαφορία όλου του μηχανισμού πυρόσβεσης αφού η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 5-5.30 τα ξημερώματα και μεταδόθηκε μέσα στο φαράγγι γύρω στις 9.30-10 το πρωί. Το ενδιαφέρον της πυροσβεστικής ήταν να σωθεί το μοναστήρι (τελικά δεν έπαθε τίποτα). Χθές το μοναδικό όχημα της πυροσβεστικής στην περιοχή ήταν παρκαρισμένο δίπλα στην είσοδο του μοναστηριού. Μή ξεχνάμε οτι την προηγουμένη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε εκδόσει ειρωνικά προειδοποιήσεις για κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω των ανέμων…

Σε όλα αυτά να σημειώσουμε οτι από το 2007 έχει αγοραστεί με 1,4 εκατομμύρια ευρώ, ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών, ειδικά για την παρακολούθηση του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού, αλλά δεν είχε τεθεί σε λειτουργία ποτέ (αν τα χρήματα δεν φαγώθηκαν και το σύστημα είναι μόνο στα χαρτιά κι όχι στις αποθήκες).

Επίσης, να αναφέρουμε οτι στην παραλία υπήρχαν εκείνες τις στιγμές μόνο 6 άνθρωποι οι οποίοι μόνοι τους προσπαθησαν να διασώσουν ένα μικρό μέρος απο το φοινικόδασος με κουβάδες και οτι άλλο πρόχειρο είχαν. Ήταν οι μοναδικοί που ενδιαφέρθηκαν. Οι προσωπικές τους μαρτυρίες είναι χαρακτηριστικές για τον αγώνα τους και την αδειαφορία των αρχών….

Να θυμήσουμε οτι 20 μέρες νωρίτερα είχε γίνει ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση όπου συνέλαβαν 20 κατασκηνωτές – απο τους 45 που ήταν στην παραλία. Απο τότε είχε αδειάσει η πρέβελη απο κατασκηνωτές που θα μπορούσαν οι ίδιοι να συμβάλουν στην προστασία του φοινικόδασους…

Πηγή: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1201746

Δεν υπάρχουν σχόλια: