Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα

Δόθηκε από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ) η πρώτη – απαράδεκτη και προκλητική- άδεια για υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Αποπηγάδι.

Έπειτα από “εντολή” της υπουργού περιβάλλοντος, της κ. Μπιρμπίλης, δόθηκαν κατά προτεραιότητα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αρκετές άδειες για υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που κάποιες απ΄ αυτές αφορούν την Κρήτη και το Αποπηγάδι.

Με την 1337/2010 απόφαση της ΡΑΕ που υπογράφει στις 10/9/2010 δόθηκε άδεια σε υβριδικό σταθμό ισχύος 5,1ΜW στη θέση «Στρογγυλή Κορυφή» του Δήμου Μουσούρων, του Νομού Χανίων. Αντικείμενο της Άδειας είναι: Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από υβριδικό σταθμό με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:* Ανεμογεννήτριες 6 x 0,85 MW έκαστη * Υδροηλεκτικός σταθμός, το σύστημα αποθήκευσης του οποίου θα αποτελείται απο δύο δεξαμενές με υψομετρική διαφορά μεταξύ τους, με εργαζόμενο και αποθηκευτικό μέσον το νερό. Οι ταμιευτήρες, χωρητικότητας περίπου 114.000 κ.μ. έκαστος, με υψομετρική διαφορά μεταξύ τους 330 μ περίπου.

Ενώ με την 1335/2010 απόφαση της ΡΑΕ στις 10/9/2010, δίνεται άδεια επίσης σε ένα γιγάντιο υβριδικό σταθμό παραγωγής ρεύματος ισχύος 90,1 MW που προβλέπεται να εγκατασταθεί σε πολλές τοποθεσίες από τη “Σπίνα” Καντάνου με 34 ανεμογεννήτριες (Α/Ν), στην “Καλή Συκιά”, δήμο Φοίνικα Ρεθύμνου με 47 Α/Ν, στα “Πλακάκια” των Βουκολιών με 14 Α/Ν, στη Λαμπινή στο Ρέθυμνο με 11 Α/Ν και με υδροηλεκτρικό στα Μάλια Ηρακλείου με δυο δεξαμενές 800.000 κ.μ. και 700.000 κ.μ. αντίστοιχα.

Δηλαδή με αυτές τις αποφάσεις δίνεται η άδεια για εγκατάσταση 40 επιπλέον Α/Ν στο Αποπηγάδι, και του πρώτου υβριδικού με δεξαμενή 114.000 κ.μ. νερού, που προφανώς θα γεμίζει με νερό από τις γύρω πηγές ή με γεώτρηση, ενώ εκκρεμούν και άλλες αιτήσεις για υβριδικά αλλά και για εκατοντάδες Α/Ν στο Αποπηγάδι. Έτσι επιβεβαιώνεται, ότι οι Α/Ν δεν είναι μόνο τρεις, και ότι επιχειρείται η πλήρη κατοχή και ισοπέδωση του ιστορικού βουνού και η αρπαγή από τις εταιρείες εκτός της γης, του αέρα και των νερών του Αποπηγαδιού.

Θεωρούμε απαράδεκτη, προκλητική και καταδικαστέα την απόφαση της κυβέρνησης και της υπουργού περιβάλλοντος, να προχωρήσει για μια ακόμη φορά δικτατορικά, χωρίς καμιά ενημέρωση την ιδιοκτητών και κατοίκων της περιοχής στην αδειοδότηση των παραπάνω έργων, την στιγμή μάλιστα που:

1. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή του Αποπηγαδιού, μετά την παράνομη αρπαγή των περιουσιών μας από το κράτος, δεν έχει ξεκαθαριστεί. Θυμίζουμε ότι πέρα από τα συμβόλαια που διαθέτουμε μόνο εμείς και όχι το κράτος, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει λάθη στις σχετικούς χαρακτηρισμούς του δασαρχείου και έχουν προτείνει την επανάληψη τους.

2. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η υπόθεση των τριών Α/Ν εκκρεμεί στο ΣΤΕ όπου έχουμε κερδίσει την προσωρινή διακοπή εργασιών από τις 5/5/2010.


3. Γνωρίζει πολύ καλά, όπως γνωρίζει κι όλη η Ελλάδα, για τους καθόλα δίκαιους και νόμιμους αγώνες μας, που θα συνεχιστούν πολύ πιο δυνατοί, για την υπεράσπιση των περιουσιών μας, του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας και της ιστορίας μας.

Αν νομίζει η κ. Μπιρπίλη και κυβέρνηση ότι με τα ΜΑΤ, τις συλλήψεις και απανωτές μηνύσεις, θα μας διώξει από τον τόπο μας, για να τον χαρίσει στις πολυεθνικές, γελιέται.

Ο πόλεμος για τα νερά θα ξεκινήσει από το Αποπηγάδι! Καλούμε όλους τους υποψήφιους δημάρχους του νέου δήμου Καντάνου – Σελίνου να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν δημόσια για τι πρόκειται να κάνουν, ώστε να σταματήσει το έγκλημα που συντελείται στο Αποπηγάδι.

Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Παρέμβαση στο Δήμο Ηράκλειου ενάντια στην καταστροφή του πάρκου Γεωργιάδη

Παρέμβαση - Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 13/9/10 το πρωί στο Δημαρχείο Ηρακλείου από την Πρωτοβουλία πολιτών Ηρακλείου για την προστασία του πάρκου Γεωργιάδη και των δημόσιων χώρων ,την ώρα που άρχιζε η συζήτηση από το δημοτικό συμβούλιο της έγκρισης της μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή του πάρκινγκ της Λεωφόρου Δημοκρατίας στο πάρκο Γεωργιάδη.Κατά την διάρκεια της παρέμβασης απλώθηκε πανό στην είσοδο της Λότζια με κεντρικό σύνθημα «Όχι στην καταστροφή του πάρκου Γεωργιάδη» ενώ αρκέτος κόσμος συγκεντρώθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου όπου διαβάστηκε και διανεμήθηκε σχετικό κείμενο.

Όχι στην καταστροφή του πάρκου Γεωργιάδη

Tο πάρκο Γεωργιάδη απειλείται με μερική ή ολική καταστροφή από την κατασκευή υπόγειου γκαράζ. Όπως αναφέρει η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει στα χέρια της η δημοτική αρχή, το 1/3 του πάρκου θα ξηλωθεί ώστε να ενταχθεί ο χώρος αυτός στο γενικό σχέδιο κατασκευής του σταθμού αυτοκινήτων της πλατείας Ελευθερίας. Τα τεχνικά έργα που θα γίνουν έχουν ως αποτέλεσμα την κοπή όλων των φυτών που βρίσκονται ανατολικά του κεντρικού διαδρόμου μέχρι το Ηρώο, αρκετά στη νησίδα πρασίνου νοτιοδυτικά αυτού και όλα τα φυτά του πρανούς βόρεια του πάρκου. Επίσης θα εκριζωθούν όλα τα δέντρα στην περιοχή επαφής με τα τείχη. Παρ’ όλ’ αυτά στην παραπάνω μελέτη σημειώνεται πως τα έργα για το γκαράζ δεν θα έχουν επιπτώσεις στον περιβάλλοντα χώρο. Οι νομικές οδοί και οι μελέτες θυσιάζουν τους χώρους πρασίνου σε μια πόλη, αρκεί τα προτεινόμενα έργα να αποφέρουν κέρδος από λειτουργίες όπως το υπόγειο γκαράζ της πλατείας Ελευθερίας. Τα πάρκα και οι πλατείες είναι για όλους εμάς, που θέλουμε να είμαστε και να νιώθουμε ελεύθεροι σ’ αυτούς. Είμαστε ενάντια στη μετατροπή των δημόσιων χώρων σε εμπορικά εκμεταλλεύσιμα οικόπεδα. Στο πάρκο Γεωργιάδη θα ξεφορτώσουν οι εργολάβοι μπετόν και πρόχειρες κατασκευές εκεί που οι κατόψεις των σχεδίων δείχνουν στέγαστρα, αναψυκτήρια, παιδικές χαρές και με λίμνες με κλουβιά ωδικών πτηνών.
Η ασφάλεια που θα μας παρέχει ο Δήμος μέσα στο νέο, περιφραγμένο και ελεγχόμενο πάρκο, συνιστά μια ψευδή πραγματικότητα στην οποία ασφυκτιούμε. Η υποτιθέμενη ανάπλαση του πάρκου, δεν αποτελεί απάντηση στη μιζέρια στην οποία έχει αφεθεί.Επιθυμία μας είναι να υπερασπιστούμε τους ελεύθερους δημόσιους χώρους χωρίς συμβιβασμούς.

Για επικοινωνία :

parkogeorgiadi@gmail.com

Επόμενη Συνέλευση Πέμπτη 16/9/10 – ώρα : 19:00 στο πάρκο Γεωργιάδη

ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Πρωτοβουλία πολιτών Ηρακλείου για την προστασία του πάρκου Γεωργιάδη και των δημόσιων χώρων

πηγή : http://candiaalternativa.wordpress.com/

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου δίνωντας το πράσινο φώς για την κατασκευή των μεγάλων αιολικών πάρκων στην Κρήτη

" Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου δίνωντας το πράσινο φώς για την κατασκευή των μεγάλων αιολικών πάρκων στην Κρήτη παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων των ευρύτερων περιοχών. Ο πράσινος καπιταλισμός δεν είναι άλλος, από αυτό το ίδιο σάπιο σύστημα που τόσο πολύ γνωρίσαμε και τόσο πολύ μισούμε. Η οικολογικές ευαισθησίες των αφεντικών σταματάνε μαζί με τα περιθώρια κέρδους τους και το να ελπίζει κανείς σε αυτές δεν έχει καμία διαφορά από το να πιστεύει στις καλές προθέσεις του δήμιου ενώ ακονίζει το τσεκούρι πάνω απ’ το κεφάλι του. Ο αγώνας ενάντια στο κράτος και τα αφεντικά , ο αγώνας ενάντια στους μεγαλονταβατζήδες της φύσης, είναι αγώνας για την γη και την ελευθερία . Δέν πρόκειται να αφήσουμε το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης να καταστραφεί , να ερημοποιοηθεί και να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ανανεώσιμης πηγής ενέργειας μονο και μόνο για το κέρδος ,την εδραίωση & την ανάπτυξη του πράσινου καπιταλισμού.Θα μας βρουν μπροστά τους ...!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Anarchists Against Environmental Destruction in Crete
"

................................

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να δώσει και το «πράσινο φως» στους Γάλλους για την κατασκευή των μεγάλων αιολικών πάρκων στην Κρήτη παρά τις αντιδράσεις Το δρόμο της υλοποίησης παίρνουν όπως όλα δείχνουν, επενδύσεις ενέργειας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κρήτη καθώς η ΡΑΕ πήρε εντολή να ξεμπλοκάρει όλες τις διαδικασίες που εδώ και μερικά χρόνια έχουν “κολλήσει“ τον σχεδιασμό της ΔΕΗ και ιδιωτικών κολοσσών! Στις πρώτες προτεραιότητες είναι η εξέταση των σχεδίων για την υποβρύχια διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο στην οποία συγκλίνουν εκτός από τη ΔΕΣΜΗΕ και η ΔΕΗ, ο όμιλος Κοπελούζου, αλλά και η γαλλική EDF. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να δώσει και το “πράσινο φως“ στους Γάλλους για την κατασκευή των μεγάλων αιολικών πάρκων στην Κρήτη παρά τις αντιδράσεις (στο Αποπηγάδι Χανίων είχαμε και επεισόδια πρόσφατα). Σε μια πρώτη φάση η απεμπλοκή από τη ΡΑΕ θα αφορά σε εκκρεμότητες της περιόδου 2006-2007 ύψους κοντά στα 2 δισ. ευρώ, ενώ μετά σειρά θα πάρουν έργα της περιόδου 2008-2010, συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Τέτοιο είναι το σχέδιο του ομίλου Κοπελούζου για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και τη δημιουργία ενός συμπλέγματος αιολικών πάρκων στο νησί, ισχύος 1.100 MW (έργο συνολικού κόστους 2-2,5 δισ. ευρώ) που έχει κατατεθεί από το 2009.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει το αίτημα της γαλλικής EDF για τη διασύνδ
εση των Δωδεκανήσων και την επίσης αξιοποίηση αιολικού τους δυναμικού ισχύος 300 MW, έργο αξίας άνω των 600 εκ. ευρώ. Σε αυτή την ομάδα εντάσσεται και το αίτημα για διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης με δημιουργία μεγάλου αριθμού αιολικών πάρκων, έργο αξίας 2-2,5 δισ. ευρώ, που κατέθεσε προ ενός μηνός στη ΡΑΕ η ΤΕΡΝΑ. Τα προηγούμενα χρόνια η ΡΑΕ αξιολογούσε θετικά ένα έργο, αλλά μετά, βάσει του τότε νόμου, έστελνε την αίτηση στην οικεία Περιφέρεια για να πάρει την περίφημη Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ). Και μπορεί το έργο να περίμενε εκεί τέσσερα και πέντε χρόνια. Στο νόμο των ΑΠΕ του Ιουνίου, άλλαξε το καθεστώς και η περιβαλλοντική αξιολόγηση ενός έργου γίνεται σε μεταγενέστερο στάδιο της έκδοσης Άδειας Παραγωγής. Τώρα, με το που παίρνει ένα έργο Άδεια Παραγωγής μπορεί ο επενδυτής να αιτηθεί ταυτόχρονα για Όρους Σύνδεσης στον ΔΕΣΜΗΕ, Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων και Έγκριση Επέμβασης σε Δημόσια Δασική Έκταση. Εξίσου ώριμα προς έγκριση και χορήγηση άδειας παραγωγής είναι και μια σειρά από μεγάλα υβριδικά έργα (αιολικά πάρκα μαζί με υδροηλεκτρικά), τέσσερα της γαλλικής Εdf στην Κρήτη, ισχύος 120 ΜW και κόστους άνω των 300 εκατ. ευρώ, και ένα της Ελλάκτωρ στη Λέσβο, ισχύος 25 ΜW και κόστους άνω των 60 εκατ. ευρώ. Και για τα δύο έργα έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρία χρόνια από την υποβολή των αιτήσεων.

Τα υβριδικά χρησιμοποιούν σαν μπαταρία το υδροηλεκτρικό έργο, αποθηκεύουν εκεί την περισσευούμενη ενέργεια και όταν δεν φυσάει τη χρησιμοποιούν για να παράξουν ενέργεια (τέτοιο έργο υπάρχει στην Ικαρία). Έχουν δηλαδή εγγυημένη λειτουργία και αρκετά υψηλό κόστος.

Τα έργα αυτά η ΡΑΕ επιχειρεί να τα «καθαρίσει» αδειοδοτικά, εν αναμονή της προσεχούς ο
λοκλήρωσης του νέου πλαισίου Fast track από το Ιnvest Ιn Greece, βάσει του οποίου η αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων θα προχωρά κατά προτεραιότητα και ανεξάρτητα του πότε κατατέθηκε η αίτηση. Αυτές αριθμούν γύρω στις 20 και ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 10 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, εκμεταλλευόμενη τον νέο νόμο για τις ΑΠΕ, που αφενός μεταθέτει την υποχρέωση περιβαλλοντικής αξιολόγησης σε ένα μεταγενέστερο στάδιο της έκδοσης άδειας παραγωγής, αφετέρου δίνει τη δυνατότητα πολλές διαδικασίες να
γίνονται ταυτόχρονα, η ΡΑΕ θέλει να μειώσει τους χρόνους αδειοδότησης σε μόλις μερικούς μήνες από δύο και τρία xρόνια,παλιότερα.

Πλέον Πρόκειται για διαδικασίες που συγκλίνουν πάνω- κάτω εντός ενός 4μήνου. Τα έργα υποβρύχιων διασυνδέσεων έχουν εκπονηθεί προκειμένου να μεταφέρουν στο κεντρικό σύστημα την παραγόμενη αιολική ενέργεια των πάρκων του συγκεκριμένου επενδυτή, όχι τρίτων. Να θυμίσουμε πως το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης έχει υποδειχθεί και από τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στο πλαίσιο της νέας μελέτης για την ανάπτυξη του συστήματος (ΜΑΣΜ), η οποία αφορά την περίοδο 2010- 2014. Οι αντιδράσεις Η “Αιολική Μουσούρων Α.Ε.“ στο Αποπηγάδι των Χανίων έχει ξεσηκώσει τον κόσμο στη δυτική Κρήτη με αφορμή την δημιουργία μιας βιομηχανικής ζώνης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος τουλάχιστον 200 MW από πέντε θυγατρικές της Γαλλικής EDF (η αντίστοιχη ΔΕΗ της Γαλλίας) στην περιοχή. Το ρεύμα όλων των αναγκών του νησιού μας είναι μεταξύ 700 MW, οι εταιρείες μόνο στο Αποπηγάδι έχουν αιτηθεί να υλοποιήσουν έργα που θα καλύπτουν θεωρητικά το 1/3 των ενεργειακών απαιτήσεων της Κρήτης.

Στο Αποπηγάδι σχεδιάζονται αιολικά-υβριδικά πάρκα ισχύος 200 MW, εκατοντάδων ανεμογεννητριών ισχύος τουλάχιστον 1 MW, με 8 ανεξάρτητες δεξαμενές χωρητικότητας 1.000.000 κυβικών μέτρων νερού έκαστη για υβριδικούς (που λειτουργούν συμπληρωματικά όταν δε φυσάει αέρας) σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έργα αυτά προβλέπεται να υλοποιηθούν ύστερα από έγκριση στη Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), 6 διαφορετικών αιτήσεων που κατέθεσαν 5 θυγατρικές της Πολυεθνικής EDF. Η EDF με τη δημιουργία πολλών διαφορετικών θυγατρικών εταιρειών ιδίων συμφερόντων, που διαφέρουν μόνο στο όνομα, κάνει έτσι κατάτμηση του συνολικού έργου των 200 MW σε μικρότερης ισχύος υποέργα, που είναι ευκολότερα στην αδειοδότηση τους όσον αφορά περιβαλλοντικούς όρους.

Η εταιρεία Αιολική Μουσούρων Α.Ε. και οι υπόλοιπες θυγατρικές της EDF βρήκαν τον τρόπο να παρακάμψουν τις αντιδράσεις που προέκυψαν στα σχέδια τους για «αιολικά πάρκα» και υβριδικά στο Αποπηγάδι και στην απέναντι κορυφή “Πλακάκια“. Εκεί, κατάφεραν να πάρουν τη γη και να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

πηγή : Αthens indymedia & ΑΠΕ