Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Ελαιώνας Live στον Άγιο Νικόλαο, Σάββατο 24/4/2010


Ελαιώνας Live! στον Άγιο Νικόλαο, Σάββατο 24/4/2010, ώρα 19:00 μμ
με μουσική από τα συγκροτήματα 'Τζάμπα Μάγκες' και 'Άνιμα'

Ένα μεγάλο πάρτυ με μουσική κάτω από τα δέντρα!
Στον Ελαιώνα (Οδός Επιμενίδου, δίπλα στις δημοτικές υπηρεσίες)

Μια ευκαιρία για να γνωρίσετε το μοναδικό χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης μας!
Το μέλλον της πόλης σου εξαρτάται από εσένα
Ναι στο πράσινο, όχι στο τσιμέντο

Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου
oiko.kinisi.miravelou@gmail.com


πηγή : http://www.ecocrete.gr

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Χρονικό ενημέρωσης για τις 17 συλλήψεις στο Αποπηγάδι Χανίων


  • Άναβος Δεντροφύτευση 19-04-2010 :
Οι παρανομίες της εταιρείας αποκαλύπτονται!

Εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να αγωνιζόμαστε για την ξεκάθαρη εξ΄ αρχής πρόταση μας: «Να ακυρώσει η πολιτεία όλες τις διάτρητες διοικητικές πράξεις, που αφορούν τις ιδιοκτησίες και το περιβάλλον (γη, νερά, αέρας) στο Αποπηγάδι, να επιστρέψει η γη στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και η πολιτεία όταν επιθυμεί οποιαδήποτε ανάπτυξη, να κάνει όλες τις διαδικασίες - αδειοδοτήσεις με πλήρη διαφάνεια, ενημέρωση και συμμετοχή των κατοίκων σε ένα ευρύ διάλογο»

Αντίθετα όμως η πολιτεία σήμερα, επιμένει να υποστηρίζει προκλητικά την εταιρεία, που με μονομερή υποστήριξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων συνεχίζει το έργο, καταπατώντας τις περιουσίες μας και λεηλατώντας το Αποπηγάδι, που με δόλιο τρόπο το κράτος μας άρπαξε, παρόλα τα συμβόλαια (ακόμα και από την Τουρκοκρατία) που έχουμε. Με χαρακτηρισμούς του δασαρχείου, που όπως και το ίδιο παραδέχεται με έγγραφα του, δεν δημοσιοποιήθηκαν ως έπρεπε, εν αγνοία μας σε κάθε περίπτωση.

Δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Καρούντζος, που επισκέφτηκε την Κάντανο για την εκτόνωση της κοινωνικής και πολιτικής έντασης που προκάλεσε η σύλληψη και ποινική δίωξη των 14, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν σεβάσμιοι γέροντες και στη σύσκεψη στο δημαρχείο Καντάνου δεσμεύτηκε ότι αφού συναντήσει και την εταιρεία, θα ελέγξει την νομιμότητα του φακέλου των αδειοδοτήσεων και θα μας ξανασυναντήσει. Μια δέσμευση που όχι μόνο δεν τηρήθηκε αλλά απαντήθηκε με νέες συλλήψεις και ΜΑΤ, εκτός των “μόνιμων” πια στην Κάντανο και στο Αποπηγάδι ΤΑΕ.

Δεν θέλησε όμως ο κ. περιφερειάρχης, μήτε τις τρανταχτές παρανομίες να διαπιστώσει, ούτε να τις πατάξει ανακαλώντας τις σχετικές παράνομες άδειες που η Περιφέρεια έχει δώσει:

Α) Στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έτους 2005 και 2007 έχουν εγκριθεί από την Νομαρχία 12 στρ. για την τοποθέτηση των τριών Α/Ν στο Αποπηγάδι, ενώ στις εγκρίσεις επέμβασης από την Περιφέρεια 84,5 στρ.!!! και οι μελέτες της εταιρείας αποσιωπούν την ύπαρξη μεγάλου πληθυσμού προστατευόμενων αρπακτικών (χρυσαετοί, γύπες) αλλά και των νερών στο Αποπηγάδι και οι συνολικοί χαρακτηρισμοί από ιδιωτική σε δημόσια δασική γη, είναι 2600 στρ.!!!

Β) Ενώ ο δρόμος προσπέλασης έχει χαρακτηριστεί από το Δασαρχείο Χανίων, δασικός γ΄ κατηγορίας με μέγιστο πλάτος 4 μέτρα, οι εγκρίσεις επέμβασης από την Περιφέρεια δίνουν 6 μέτρα!!! Η δε πρόσφατη αυτοψία του δασαρχείου, έπειτα από αίτημα της πρωτοβουλίας, αποκάλυψε πλήθος παρανομιών, με σοβαρές υπερβάσεις των εγκεκριμένων αδειοδοτήσεων.
Γ) Σήμερα επιχειρούν να τοποθετήσουν στο Αποπηγάδι ως “δούρειο ίππο” τρεις Α/Ν, οι πραγματικοί στόχοι όμως της εταιρείας είναι αδηφάγοι. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις της ίδιας στον τοπικό τύπο, πρόκειται να εγκαταστήσει ένα γιγάντιο έργο με πλήθος Α/Ν και 7 υβριδικών - υδροηλεκτρικών, παίρνοντας τα νερά του Αποπηγαδιού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταστραφεί ο μεγαλύτερος αποταμιευτής νερού στα Χανιά, στερώντας το πολύτιμο νερό από τα χωριά και τις πόλεις μας, τους κτηνοτρόφους μας και τους γεωργούς μας.

Δ) Τα σχεδιαζόμενα έργα στο σύνολο τους δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις και περιβαλλοντικές άδειες και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στην τοπική, κοινωνία αποκρύπτοντας τα πραγματικά μεγέθη τους και τις επιδιώξεις τους.

Ε) Οι άδειες για το συγκεκριμένο εκτελούμενο έργο, είναι μόνο για το δήμο Μουσούρων, ενώ όπως αποδεικνύεται από τα τοπογραφικά που έκαναν οι δήμοι με τους ιδιοκτήτες και τα έγγραφα του δασαρχείου, η “Στρογγυλή Κορφή” όπου γίνεται το έργο και οι συλλήψεις, ανήκει στο δήμο Καντάνου και στο δήμο Βουκολιών.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, στα έργα που γίνονται στο Αποπηγάδι διαπιστώνονται “συσσωρευμένες” παρανομίες, μερικές ήδη καταγράφηκαν στην αυτοψία του Δασαρχείου .

Ζητούμε από την Εισαγγελία Χανίων να εγγυηθεί την νομιμότητα των έργων και να παύσει να αποφασίζει με “δυο μέτρα και δυο σταθμά”, εις βάρος των κατοίκων-ιδιοκτητών και των πολιτών που μας συμπαραστέκονται.

Ζητούμε από την Εισαγγελία Χανίων να σταματήσει, για μια αστικών διαφορών υπόθεση, να δίνει εντολή στις Αστυνομικές δυνάμεις, να μας διώκουν μαζικά, με συλλήψεις και προσαγωγές με χειροπέδες, από τα ΤΑΕ και τα ΜΑΤ. Γιατί οι παρανομίες στο Αποπηγάδι είναι πολλές, η διοίκηση και η πολιτική ηγεσία του τόπου τις γνωρίζουν, αλλά τις παραβλέπουν.

Η πολιτεία οφείλει, εδώ και τώρα, να επιλύσει τα προβλήματα που η ίδια μας έχει δημιουργήσει και να μην διώχνει τους κατοίκους από τα χωριά, για χάρη των συμφερόντων των πολυεθνικών.

  • ΕΠΕΙΓΟΝ: Περιφρούρηση της δεντροφύτευσης στο Αποπηγαδι - Έφτασαν οι πρώτες βάσεις ανεμογεννητριών

Η δεντροφύτευση στο Αποοπηγάδι πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Εικόνες και βίντεο από τη δεντροφύτευση και το κρητικό γλέντι που ακολούθησε θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μέσα στις επόμενες μέρες.

Η προγραμματισμένη δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε στις άκρες του δρόμου που ανοίχτηκε από την εταιρεία σε γη ιδιωτών... τη δεντροφύτευση παρακολουθούσαν αστυνομικές δυνάμεις και υπάλληλοι του Δασαρχείου Χανίων! Δεκάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, φίλοι και υποστηρικτές τους συμμετείχαν στη δεντροφύτευση ενώ δεν έλειψαν οι αστυνομικές δυνάμεις που συνόδευαν τα αυτοκίνητα της εταιρείας. Το απόγευμα έφτασαν και οι τρεις πρώτες βάσεις για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, οι κάτοικοι παραμένουν εκεί και είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη διέλευση του οχήματος που μεταφέρει τα εξαρτήματα. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη...

ΕΠΕΙΓΕΙ η περιφρούρηση της δεντροφύτευσης και του ευρύτερου χώρου, καθώς τα έργα τοποθέτησης των τεράστιων ανεμογεννητριών προχωρούν ταχύτατα, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ (Δευτέρα, ώρα 17:00).

Η παρουσία ΟΛΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΑΒΟ είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ, μέρα και νύχτα.

  • 21η Απριλίου: Μαύρη επέτειος και για το Αποπηγάδι

Η "πράσινη ανάπτυξη" και οι φρουροί της τιμούν με τον "καλύτερο" τρόπο την επέτειο της Χούντας: σήμερα το πρωί στον ιστορικό Άναβο, πάνοπλα "όργανα της τάξης" συνέλαβαν εννέα (9) συμπολίτες μας (μεταξύ των οποίων και η τ. βουλευτίνα Στέλλα Αλφιέρη) οι οποίοι περιφρουρούσαν τον χώρο όπου σχεδιάζονται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, και ενώ αναμένεται απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας!
Άραγε πόσο μεγάλα συμφέροντα παίζονται πίσω από την "πράσινη ανάπτυξη" ώστε τα όργανα του κράτους να καταπατούν στοιχειώδεις ελευθερίες και να μη λαμβάνουν υπόψιν τους ούτε τις αποφάσεις της συντεταγμένης πολιτείας;
Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από την ιστοσελίδα για τις συλλήψεις και για την πορεία των εργασιών στο Αποπηγάδι.
Η συμμετοχή όλων στον αγώνα των κατοίκων της Σπίνας, των Φλωρίων, των Παλιών Ρουμάτων και του Σέμπρονα είναι προϋπόθεση για να μην περάσει η νέα "χούντα"!

  • Δικογραφίες για το Αποπηγάδι ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 21/4/10 :
Τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος 17 ατόμων, ανακοίνωσε χθες η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, επειδή, όπως αναφέρει, “διαμαρτυρόμενοι για την έναρξη εργασιών κατασκευής Αιολικού Πάρκου στο Αποπηγάδι του Δήμου Καντάνου Χανίων, τοποθέτησαν αυτοκίνητα παράλληλα στη συμβολή επαρχιακής οδού Ταυρωνίτη - Καντάνου με την επαρχιακή οδό Καντάνου - Σπίνας και παρέμεναν στο σημείο μη επιτρέποντας τη διέλευση ΙΧ επικαθημένου φορτηγού της Αιολικής Μουσούρων Α.Ε., το οποίο μετέφερε μεταλλικές βάσεις στήριξης ανεμογεννητριών”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων η δικογραφία αφορά δημότες των Δήμων Καντάνου, Βουκολιών και Μουσούρων. Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε προχθές η δεντροφύτευση στη Σπίνα, ενώ λόγω της αντίδρασης των συγκεντρωμένων, δεν κατάφερε να ανέβει στο Αποπηγάδι η νταλίκα που μετέφερε τις βάσεις των ανεμογεννητριών. Χθες, στο σημείο παρέμειναν κάτοικοι της περιοχής.
Σε δήλωσή της η δημοτική σύμβουλος Καντάνου, Στέλλα Αλφιέρη, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Μέλη και ιδιοκτήτες των Δήμων κατέθεσαν στην Εισαγγελέα Χανίων τίτλους κυριότητας και έγραφα που καταγραφούν με λεπτομέρεια τις τεράστιες παρανομίες που γίνονται καθημερινά στο Αποπηγάδι”. Η ίδια υποστηρίζει: “Θεωρούμε ότι η βαρβαρότητα και η βία που ασκείται από την εταιρεία σε βάρος των πολιτών του αγωνίζονται για τις περιούσιες τους και τη διατήρηση του περιβάλλοντος του τόπου τους πρέπει να τελειώσει με πολιτική παρέμβαση εδώ και τώρα. Η Πολιτεία, δηλαδή ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι, είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή της τοπικής κοινωνίας και να ζητήσουν επιτακτικά να φύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το Αποπηγάδι”.
Η κυρία Αλφιέρη ζητεί από τον περιφερειάρχη “να αναλάβει τις ευθύνες του και να γνωρίζει ότι οι πολίτες δεν αντιστέκονται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντιστέκονται όμως για την αυθαιρεσία που επικρατεί στο Αποπηγάδι. Είναι ντροπή σε μια σύγχρονη δημοκρατία υποθέσεις αστικού τύπου να επιλύονται με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων”.πηγή:χανιωτικα νεα

πηγές : http://apopigadi.blogspot.com/ & http://www.kandanos.eu

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Ελαιώνας – Πάρκο ή υπόγειο πάρκινγκ; Ένα εύκολο δίλημμα


Με το κείμενο αυτό επανερχόμαστε στο θέμα του Ελαιώνα που τόσο πολύ μας έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα. Πανελλαδικά παρατηρείται μια γενικευμένη προσπάθεια μετατροπής ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου σε χώρους κερδοφόρους για επιχειρηματικά συμφέροντα. Την ίδια όμως στιγμή τα κινήματα που ξεφυτρώνουν για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής μας, μας γεμίζουν ελπίδα ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να αποκρουστεί. Ενδεικτικά αναφερόμαστε σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις από όλη την χώρα: ο Ελαιώνας της Αθήνας και το αντίστοιχο οικολογικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί και έχει πετύχει σημαντικές νίκες, το πάρκο των οδών Κύπρου και Πατησίων και η προσπάθεια του Δήμου για μετατροπή του σε υπόγειο πάρκινγκ, πανομοιότυπες περιπτώσεις με αυτή της πόλης μας υπάρχουν στα Εξάρχεια, στου Ζωγράφου, στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης όπου ήδη υπάρχοντες χώροι πρασίνου επιχειρούνται να μετατραπούν σε υπόγεια πάρκινγκ χωρίς να υπολογίζεται η θέληση των πολιτών. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αλλά και σε πολλές ακόμα που δεν αναφέρονται, οι πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους και αντιδρούν. Έτσι και στην πόλη μας.


Ο Δήμος


Η δεδηλωμένη πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να μετατρέψει το μοναδικό εναπομένων αστικό πράσινο - τον ελαιώνα στην θέση Λάκκος – σε υπόγειο ιδιωτικό πάρκινγκ, με κτίριο-α για εμπορικές και άλλες χρήσεις. Το παραπάνω λίγο-πολύ σημαίνει ότι το υπάρχον πράσινο σχεδόν στο σύνολο του θα καταστραφεί και στην θέση του σε κάποιες «νησίδες» πιθανώς της ταράτσας του υπόγειου πάρκινγκ εν μέσω του μπετόν, θα φυτευτεί γκαζόν καθώς και μικρά φυτά, τα οποία θα μας θυμίζουν ότι κάποτε υπήρχε στην περιοχή μια κατάφυτη έκταση που όμως θυσιάστηκε στον βωμό του κέρδους (;). ‘Όποιος έχει δει υπόγεια πάρκινγκ στην Αθήνα (Νοσοκομείο Παίδων – Γουδί, Πολεμικό Μουσείο) έχει μια εικόνα περί τίνος πρόκειται.


Η Οικολογική Κίνηση


Από την άλλη πλευρά εμείς σαν Οικολογική Κίνηση έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση του Ελαιώνα με βασικό γνώμονα το καλό των πολιτών, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας, για εμάς και τις επόμενες γενιές. Πιο συγκεκριμένα η Οικολογική Κίνηση προτείνει:

• Ήπιες αισθητικές παρεμβάσεις ανάπλασης, προσπέλασης, περιποίησης και εμπλουτισμού της χλωρίδας

• Δημιουργία παιδικού πολυχώρου – παιδικής χαράς όπου τα παιδιά θα μπορούν να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους με ασφάλεια μέσα στη φύση

• Διαμόρφωση διαδρομών, χώρων ξεκούρασης υπό τη σκιά των δέντρων, όπου κάθε πολίτης θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει τη φύση στο κέντρο της πόλης

• Διαμόρφωση χώρου (αμφιθέατρου) για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς (συναυλίες, διαλέξεις, κ.λπ.)

• Διαμόρφωση χώρου για καλλιτεχνικές εκθέσεις, όπως εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου, κ.ά.

• Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του υπάρχοντος υπαίθριου πάρκινγκ. Διαμόρφωση του χώρου (κατάλληλο κλάδεμα των ελιών, καλντερίμι, τακτοποίηση των θέσεων πάρκινγκ) ούτως ώστε να χωράει ακόμα περισσότερα αυτοκίνητα από σήμερα (πάνω από 400 θέσεις), με παρεμβάσεις χαμηλού κόστους από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου

• Δωρεάν στάθμευση, αφού θα μείνει στην κατοχή του Δήμου, χωρίς μεγάλο κόστος διαμόρφωσης. Το ενδεχόμενο υπογειοποίησης του πάρκινγκ σημαίνει ΣΔΙΤ και κατ’ επέκταση υψηλό εισιτήριο και παραχώρηση του σε ιδιώτη

• Δημιουργία στενού περιφερειακού μονόδρομου με καλντερίμι που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του πάρκινγκ

• Δημιουργία μουσείου Ελιάς, και ανάδειξη του δέντρου που τόσα πολλά μας έχει προσφέρει

• Ανάδειξη του ανεμόμυλου



- Εικόνα 1. Πως θα μπορούσε να μοιάζει ένα πάρκο σαν του Ελαιώνα;


Όπως καταλαβαίνουμε το επιχείρημα που συχνά χρησιμοποιεί η αντίπαλη πλευρά, ότι δηλαδή η Οικολογική Κίνηση θέλει τον Ελαιώνα έναν υποβαθμισμένο σκουπιδότοπο, είναι προφανές ότι απλά χρησιμοποιείται για να μειώσει όσους έχουν διαφορετική άποψη από αυτήν της δημοτικής αρχής.


Το χρονικό της αντίθεσης


Με οδηγό τις θέσεις μας για τον Ελαιώνα καταφέραμε να συλλέξουμε μέχρι στιγμής 1000 υπογραφές κατοίκων που υποστηρίζουν τις προτάσεις μας για την αξιοποίηση του χώρου. Ακόμα διοργανώσαμε συνέλευση κατοίκων με συμμετοχή πάνω από 80 κατοίκων, όπου αποφασίστηκε να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο και να απαιτηθεί από την δημοτική αρχή όποια απόφαση παρθεί για τον Ελαιώνα να παρθεί μέσα από λαϊκή συνέλευση. Στόχος φυσικά και είναι οι ίδιοι οι πολίτες να αποφασίσουν τι θα γίνει στον Ελαιώνα πράγμα απαραίτητο, εάν μάλιστα αναλογιστούμε την μεγάλη αντίθεση που εκφράζουν οι Αγιονικολιώτες στα σχέδια του Δήμου. Μερικές μέρες μετά διοργανώσαμε εκδήλωση πικ-νικ στον Ελαιώνα με συμμετοχή 150-200 ανθρώπων, όπου δώσαμε το στίγμα για το πώς φανταζόμαστε έναν ελεύθερο χώρο αστικού πρασίνου. Ένα χώρο παιχνιδιού για τα παιδιά, συνεύρεσης, ξεκούρασης και χαλάρωσης για τους μεγαλύτερους. Και όλα αυτά σε ένα απόλυτα φυσικό περιβάλλον στο κέντρο της πόλης, κάτω από τα δέντρα και υπό τις ευεργετικές επιπτώσεις μιας αστικής κατάφυτης έκτασης.



- Εικόνα 2. Από την συνέλευση κατοίκων



- Εικόνα 3. Από το πικ-νικ στον Ελαιώνα


Ας δούμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα ενός χώρου πρασίνου στο κέντρο της πόλης ανατρέχοντας στην εγχώρια και διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία για το αστικό πράσινο και τα αστικά δάση.


Μια ματιά στα επιστημονικά δεδομένα


Όπως φαίνεται, στις σύγχρονες πόλεις είναι όλο και πιο εμφανή τα σημάδια της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Αυτό είναι εμφανές κυρίως στην ποιότητα του αέρα, στην αύξηση της θερμοκρασίας, στον υπερβολικό θόρυβο και την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Την ίδια στιγμή ο ρυθμός με τον οποίο «καταναλώνεται» η γη χάριν της αστικής ανάπτυξης δημιουργεί έντονη ανησυχία. Η αύξηση και η ανάδειξη των χώρων πρασίνου μπορεί να αποτελέσει την απάντηση και να εξισορροπήσει τις αρνητικές επιπτώσεις της αστικοποίησης σε μια βιώσιμη κατεύθυνση, καθώς επίσης να βελτιώσει το επίπεδο ζωής στις πόλεις, αλλά και να μειώσει την ανάγκη για μεταφορές (De Ridder et.al., 2004). Σε έρευνα του Nguyen (2005) σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι, η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος μέσα από την ενίσχυση των αστικών πάρκων, των αστικών δασών και των συστάδων δέντρων θα ενθαρρύνει τους πολίτες να περπατούν περισσότερο κάτω από την σκιά των δέντρων, πράγμα που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου με τις ανάλογες θετικές συνέπειες.

Τα αστικά πάρκα μέσα από την λειτουργία τους προάγουν τη δημόσια υγεία ενθαρρύνοντας την φυσική και ψυχική άσκηση και λειτουργούν σαν αντίδοτο της αυξανόμενης πίεσης των πόλεων (Nowak et.al.,1998). Όπως έχει αποδειχτεί από έρευνες, τα συναισθήματα που εγείρονται στους ανθρώπους από την ύπαρξη των αστικών πάρκων είναι σημαντικός παράγοντας για την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης (Chiesura et.al., 2004). Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι οι χώροι πρασίνου στις πόλεις θεωρούνται, ιδιαίτερα από τις νεότερες ηλικίες, σαν χώροι κοινωνικοποίησης και αναψυχής (Sanesi και Chiarello, 2006). Είναι βέβαια λογικό η δυνατότητα αυτή να αυξάνεται, όταν ο χώρος είναι κατάλληλα διαμορφωμένος. Για παράδειγμα, όταν υπάρχουν δέντρα για σκίαση, παγκάκια, διαδρομές για περπάτημα, παιδικά παιχνίδια.

Επίσης, τα πάρκα και κυρίως εκείνα με έντονη την παρουσία δέντρων συνεισφέρουν σημαντικά στην δημόσια υγεία περιορίζοντας ή εξαλείφοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση (Salazar και Menendez, 2007).

Σημαντική είναι και η συνεισφορά των χώρων πρασίνου στην διαμόρφωση του αστικού μικροκλίματος. Πιο συγκεκριμένα, η ύπαρξη αστικών πάρκων επηρεάζει την απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας, τη θερμοκρασία των εξωτερικών επιφανειών, την θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα, καθώς και την ταχύτητά του. Μπορεί λοιπόν να εξομαλύνει τις ακραίες θερμοκρασίες και ως εκ τούτου να έχει ιδιαίτερα μεγάλη συμβολή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι γενικά αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι η ύπαρξη αστικών πάρκων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην μείωση της θερμοκρασίας των πόλεων, η οποία μάλιστα αυξάνεται λόγω της υψηλής αστικοποίησης (μπετόν, μαύρες επιφάνειες, κατανάλωση ενέργειας, έλλειψη πρασίνου). Βασικός υπεύθυνος μηχανισμός για την μείωση της θερμοκρασίας είναι η αυξημένη λόγω δέντρων, εξατμισοδιαπνοή καθώς και η αυξημένη σκίαση (Γεωργή και Δημητρίου, 2010). Μάλιστα, η θερμοκρασία δύο περιοχών εκ των οποίων η μία είναι μεταξύ δύο πάρκων, ενώ η άλλη μεταξύ κτιρίων, έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να διαφέρει ακόμα και κατά 7oC (Zoulia et.al., 2008). Έρευνα των Γεωργή και Δημητρίου (2010) για την πόλη των Χανίων και την συμβολή του αστικού πρασίνου στην διαμόρφωση του μικροκλίματος καταλήγουν επίσης στην ευεργετική σημασία των δέντρων για την εξομάλυνση των θερμοκρασιών και ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι επίπτωση της μείωσης της θερμοκρασίας την ύπαρξη των δέντρων είναι και η μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται από τα κλιματιστικά για τον ίδιο σκοπό. Πρακτικά η έρευνα καταλήγει στο ότι η ύπαρξη 8 δέντρων σε έναν χώρο 100m2 μπορεί να μειώσει την θερμοκρασία κατά μέσο όρο κατά 3,1οC υπό σκιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παράλληλα, σημαντική είναι η παρουσία του πρασίνου στις πόλεις ως προς την αντιπλημμυρική προστασία. Σε συνθήκες μάλιστα όπου το έδαφος είναι στην πλειοψηφία του καλυμμένο με μπετόν, δίοδοι για την διοχέτευση των όμβριων υδάτων στο υπέδαφος είναι αναγκαίοι τόσο για προστασία από τις πλημμύρες όσο και για την επαναπλήρωση του νερού στους υπόγειους υδροφορείς.

Τέλος, και μιας και το 2010 είναι το Διεθνές Έτος για την Βιοποικιλότητα δεν μπορούμε παρά να αναφέρουμε ότι το αστικό πράσινο είναι το τελευταίο καταφύγιο βιοποικιλότητας στις πόλεις (Μπελαβίλας και Βαταβάλη, 2009).

Από τα παραπάνω επιστημονικά δεδομένα, μπορούμε εύκολα να βγάλουμε συμπεράσματα όχι απλά για την θετική συμβολή του αστικού πρασίνου, των αστικών δασών και πάρκων αλλά για την αναγκαιότητα ύπαρξης τους στο αστικό περιβάλλον.



- Εικόνα 4. Είναι άσχημη η παραπάνω εικόνα;



Πάρκινγκ


Όσον αφορά το θέμα του πάρκινγκ δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση. Για αυτό τον λόγο μάλιστα προτείνουμε το ήδη υπάρχον υπαίθριο πάρκινγκ να διαμορφωθεί κατάλληλα και να παρέχει στους πολίτες δωρεάν στάθμευση, η οποία θα μπορεί πραγματικά να δώσει λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Διαμόρφωση του χώρου λοιπόν με καλντερίμι, περιφερειακό δρομάκι κλπ, χωρίς να κοπούν δέντρα απλά να κλαδευτούν, έτσι ώστε να είναι δυνατό το παρκάρισμα υπό τη σκιά τους και ο κάθε Αγιονικολιώτης να έχει την δυνατότητα να παρκάρει δωρεάν στο κέντρο της πόλης χωρίς να χρειαστεί να επιβαρύνει τους κεντρικούς δρόμους. Όλα αυτά, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι δυνατόν να γίνουν με μικρό κόστος από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έτσι ώστε και ο χώρος να παραμείνει στην κυριότητα του.

Αντιθέτως, η προοπτική του υπόγειου πάρκινγκ δημιουργεί υψηλό κόστος, κόστος μάλιστα που θα πρέπει να καλυφθεί από ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ. Ο ιδιώτης λοιπόν, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, θα βάλει εισιτήριο για την στάθμευση από το οποίο θα περιμένει όχι απλά να αποσβέσει το κόστος κατασκευής μιας τέτοιας επένδυσης αλλά να έχει και κέρδος που θα κάνει μια τέτοια επένδυση συμφέρουσα. Εύκολα μπορούμε να φανταστούμε τι τιμή θα έχει όταν άλλα πάρκινγκ – αλάνες έχουν 3-4 ευρώ είσοδο. Εύκολα μπορούμε να φανταστούμε και τις δυνατότητες επιτυχίας ενός τέτοιου πάρκινγκ υψηλού κόστους εάν μάλιστα παραδειγματιστούμε από το πάρκινγκ του νοσοκομείου το οποίο μάλιστα λογικά είναι και φτηνότερο από ένα υπόγειο πάρκινγκ με τις ιδιαιτερότητες που αναφέραμε.

Επίσης, επειδή στόχος μας δεν πρέπει να είναι να βρεθεί μια θέση πάρκινγκ για κάθε αγιονικολιώτικο αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης, πρέπει να δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες τέτοιες που να περιοριστεί η χρήση του. Αυτό, όπως είδαμε και στην επιστημονική επισκόπηση, μπορεί να γίνει και με την δημιουργία χώρων πρασίνου, που θα ωθήσουν τους πολίτες να περπατούν περισσότερο σε ένα καλύτερο και φιλικότερο περιβάλλον. Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν η σωστά οργανωμένη αστική συγκοινωνία, τα περιφερειακά πάρκινγκ, η παιδεία και μια σειρά από άλλους παράγοντες που θα πρέπει σιγά-σιγά να τους βάζουμε στην συζήτηση.


Άλλες ευρωπαϊκές πόλεις


Επειδή πολύς λόγος γίνεται για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και για την προοπτική να τους μοιάσουμε, έχει αξία να συγκρίνουμε τις δορυφορικές εικόνες της πόλης μας με αυτήν της Αθήνας, χαρακτηριστικότερου παραδείγματος λάθος χωροταξίας και πολεοδόμησης, αλλά και του Όσλου και της Φλωρεντίας, ευρωπαϊκών πόλεων, στις οποίες φυσικά και θέλουμε να μοιάσουμε.



- Εικόνα 5. Άγιος Νικόλαος – ο Ελαιώνας είναι το μοναδικό αστικό πράσινο στο κέντρο της πόλης


Βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα την πόλη μας, πυκνοδομημένη παρά το μικρό της μέγεθος και τον Ελαιώνα σαν το μοναδικό αστικό πράσινο στο κέντρο της. Ας φανταστούμε την ίδια εικόνα χωρίς το Ελαιώνα.



- Εικόνα 6. Αθήνα - Το χειρότερο ευρωπαϊκό παράδειγμα οικιστικής ανάπτυξης


Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε την Αθήνα και την ασφυκτική της οικιστική ανάπτυξη. Το πράσινο απουσιάζει χαρακτηριστικά.



- Εικόνα 7. Όσλο - μια καταπράσινη πόλη


Εδώ βλέπουμε το Όσλο και πόσο αυτό διαφέρει από την Αθήνα αλλά και τον Άγιο Νικόλαο. Η παρουσία του αστικού πρασίνου είναι εντυπωσιακή.



- Εικόνα 8. Φλωρεντία - επίσης έντονη παρουσία αστικού πρασίνου


Η εικόνα της Φλωρεντίας είναι αντίστοιχη με αυτή του Όσλου. Η αντίθεση με την Αθήνα και τον Άγιο Νικόλαο επίσης τεράστια.

Το ερώτημα είναι προφανές. Σε ποια ευρωπαϊκή πόλη θα θέλαμε να μοιάσουμε; Αφαιρώντας το πράσινο του Ελαιώνα η δορυφορική εικόνα της πόλης μας μοιάζει περισσότερο με αυτήν της Αθήνας ή με των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων;

Στα περισσότερα δημόσια έργα που γίνονται δεν λαμβάνεται υπόψη η οικολογική αναβάθμιση, παρά μόνο μετά από διαμαρτυρίες ή καταγγελίες των κατοίκων. Αυτή η έλλειψη οικολογικής συνείδησης από τους δημόσιους φορείς είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μας διαχωρίζει σήμερα από άλλες ανεπτυγμένες πράσινες Ευρωπαϊκές πόλεις. Ωστόσο, η ολοένα και μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Έχοντας αντιληφθεί την αξία του αστικού πρασίνου, δεν μας αρκούν μόνο μερικές νησίδες εν μέσω των δρόμων και ούτε ο υπέροχος λόφος του Αγίου Χαράλαμπου. Η αξία του Ελαιώνα είναι προφανής και η καταστροφή του δεν θα επηρεάσει μόνο εμάς αλλά και τις επόμενες γενιές.

Σε τόσο σοβαρά θέματα θα έπρεπε να είναι σεβαστή μια δημοκρατική απόφαση από τους ίδιους τους πολίτες για τον μέλλον του τελευταίου αστικού πρασίνου της πόλη μας, το τελευταίο πάρκο εντός της οικιστικής ζώνης, στο οποίο θα μπορούν να παίζουν τα παιδιά μας.

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

πηγή : http://www.ecocrete.gr


Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Παρέμβαση εναντια στην κατασκευη αιολικου παρκου στο Αποπηγαδι-Δεντροφύτευση στον Αναβο Χανίων


Παρέμβαση εναντια στην κατασκευη αιολικου παρκου στο Αποπηγαδι-Δεντροφύτευση στον Αναβο Χανίων-Δευτέρα 19 /4/2010 - ώρα 11 πμ

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Παγώνουν οι εκριζώσεις των πεύκων στο Μασταμπά

Παγώνουν οι εκριζώσεις των πεύκων στο Μασταμπά. Για το… μέλλον των δέντρων καλείται ν' αποφασίσει η Δικαιοσύνη, αφού κάτοικοι της περιοχής έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για ν' αποτρέψουν τη ριζική κοπή τους από συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου. Εξάλλου, από σήμερα η Υπηρεσία Πρασίνου σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία θα τοποθετήσει φωσφορίζουσες ταινίες σε όλα τα δέντρα που βρίσκονται πάνω σε δρόμους, για να μην πέφτουν πάνω τους τα αυτοκίνητα.
Από το Μονομελές Πρωτοδικείο χορηγήθηκε χθες προσωρινή διαταγή που απαγορεύει την εκρίζωση δέντρων στο Μασταμπά. Αυτό θα ισχύσει μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων, που έχουν καταθέσει έξι κάτοικοι της περιοχής κατά του Δήμου Ηρακλείου. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων αλλά και της αγωγής, η οποία έχει κατατεθεί, έχει προσδιοριστεί για τις 14 Μαΐου.
Εν τω μεταξύ οι δύο πλευρές έχουν επικοινωνία για το θέμα με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου Νίκο Μαρκάκη, που πρόκειται να προχωρήσει σε αυτοψία τις επόμενες μέρες. Πάντως, το προηγούμενο διάστημα κάτοικοι του Μασταμπά είχαν προχωρήσει ακόμα και σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για ν' αποτρέψουν την εκρίζωση των πεύκων, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν τη μοναδική πηγή οξυγόνου στην περιοχή τους. Μετά και τη χθεσινή εξέλιξη, οι κάτοικοι μέσω των δικηγόρων τους καλούν το δήμο και συγκεκριμένα την Υπηρεσία Πρασίνου να επανεξετάσει την απόφαση και να διατηρήσει τα δέντρα.
Η απόφαση του δήμου
Η καταγραφή των επικίνδυνων δέντρων σε όλες τις περιοχές του Ηρακλείου ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου, όταν έπεσαν δεκαοκτώ μεγάλα κλαδιά και εκριζώθηκαν δύο δέντρα από τον δυνατό αέρα. Η Υπηρεσία Πρασίνου έκρινε ποια πρέπει να εκριζωθούν και ποια να κλαδευτούν και σύμφωνα με την πρότασή της, θα έπρεπε να εκριζωθούν εβδομήντα ένα πεύκα από δρόμους και κοινόχρηστους χώρους (Νεκροταφείο Αγ. Κωνσταντίνου, πάρκο Γεωργιάδη), ώστε να φυτευτούν νέα στη θέση τους. Ακολούθησε η συγκρότηση άτυπης επιτροπής από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νώντα Σαρρή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του δήμου, της Οικολογικής Παρέμβασης, του Δασαρχείου, του ΓΕΩΤΕΕ και άλλων φορέων, που επισκέφθηκε όλα τα σημεία της πόλης όπου υπάρχουν δέντρα και αποφάσισε να εκριζωθούν συνολικά 61 δέντρα. Απ' αυτά στην περιοχή του Μασταμπά ήταν τα 13.
Η απόφαση συζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε. Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή αυτή τη στιγμή έχουν απομακρυνθεί όλα τα επικίνδυνα πεύκα, εκτός από οκτώ στο Μασταμπά, και στη θέση τους φυτεύτηκαν νέα δέντρα.
Οι κάτοικοι του Μασταμπά αντέδρασαν άμεσα, θεωρώντας απαράδεκτη την απόφαση εκρίζωσης των πεύκων και άρχισαν να συγκεντρώνουν υπογραφές κατά της εφαρμογής της. Η προσπάθειά τους συνεχίστηκε και με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Ο κ. Σαρρής επισημαίνει ότι μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων τουλάχιστον δεν θα είναι υπεύθυνος ο δήμος αν πέσει ένα πεύκο και προκαλέσει ζημιές ή στη χειρότερη περίπτωση υπάρξουν τραυματισμοί. Ωστόσο, λέει ότι έχει προτάσεις για να μην κοπούν τα δέντρα, όμως δεν γνωρίζει αν θα γίνουν δεκτές από τους κατοίκους. Συγκεκριμένα, προτείνει να τοποθετηθούν αντηρίδες στα γύρω κτίρια, ώστε να στηριχτούν τα πεύκα ή να τοποθετηθούν στους δρόμους και ν' απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων.
Πηγή: tolmi.gr

Ανεμογεννήτριες- Αποπηγάδι: Ανανεώσιμες πηγές κέρδους

Πριν από όλα, ομολογούμε ότι αυτό που μας κίνησε την περιέργεια να αναρωτηθούμε ευρύτερα τι κρύβεται πραγματικά πίσω από την επονομαζόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη» και πως θα υλοποιηθούν μελλοντικά έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στα υπόλοιπα βουνά του νησιού, είναι η προβολή του τοπικού αυτού προβλήματος. Θα θέλαμε λοιπόν να εκθέσουμε και να περιγράψουμε την "Πράσινη Ανάπτυξη" όπως αυτή εφαρμόζεται στο Αποπηγάδι, πέρα από τα όσα φωτίζει η ειδησιογραφία της επικαιρότητας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να συμπορεύονται της εταιρίας "Αιολικής Μουσούρων Α.Ε." σε κάθε "επίσκεψή" της στο Αποπηγάδι και να κάνουν διπλοβάρδιες φυλάσσοντας μηχανήματα πολυεθνικών.

Αρχικά ας αναρωτηθούμε τι επιπτώσεις θα έχει στο περιβάλλον, στην υγεία αλλά και στις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων, η δημιουργία μιας βιομηχανικής ζώνης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος τουλάχιστον 200 MW από πέντε θυγατρικές της Γαλλικής EDF (η αντίστοιχη ΔΕΗ της Γαλλίας) στη περιοχή. Οι κάτοικοι θα πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, επιβαρυμένους μάλιστα με το πράσινο τέλος, υπέρ ΑΠΕ, χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος, πέραν του 2% επί των κερδών των εταιρειών που δικαιούνται οι δήμοι. Όλα αυτά τη στιγμή που η ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ πωλείται βάσει νόμου από τις εταιρείες δύο φορές ακριβότερα στη ΔΕΗ, σε σχέση με την τρέχουσα τιμή του ρεύματος και όλες οι επενδύσεις είναι επιδοτούμενες από κράτος και Ευρωπαϊκή ένωση σε ποσοστό 75%.

Το ρεύμα όλων των αναγκών του νησιού μας είναι μεταξύ 600-700 MW, οι εταιρείες λοιπόν στο Αποπηγάδι έχουν αιτηθεί να υλοποιήσουν έργα που θα καλύπτουν θεωρητικά το 1/3 των ενεργειακών απαιτήσεων της Κρήτης. Στο Αποπηγάδι σχεδιάζονται Αιολικά-υβριδικά πάρκα ισχύος 200 MW, εκατοντάδων ανεμογεννητριών ισχύος τουλάχιστον 1 MW, με 8 ανεξάρτητες δεξαμενές χωρητικότητας 1.000.000 κυβικών μέτρων νερού έκαστη, για υβριδικούς (που λειτουργούν συμπληρωματικά όταν δεν φυσάει αέρας) σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έργα αυτά προβλέπεται να υλοποιηθούν ύστερα από έγκριση στη Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), 6 διαφορετικών αιτήσεων που κατέθεσαν 5 θυγατρικές της Πολυεθνικής EDF. Η EDF με τη δημιουργία πολλών διαφορετικών θυγατρικών εταιρειών ιδίων συμφερόντων που διαφέρουν μόνο στο όνομα, κάνει έτσι κατάτμηση του συνολικού έργου των 200 MW σε μικρότερης ισχύος, άρα και ευκολότερα στην αδειοδότηση τους όσον αφορά περιβαλλοντικούς όρους υποέργα.

Η Περιβαλλοντική Mελέτη του πρώτου επίσημα αδειοδοτημένου αιολικού πάρκου της εταιρείας Αιολική Μουσούρων ΑΕ., που πήρε έγκριση από το αρμόδιο τμήμα περιβάλλοντος της Νομαρχίας Χανίων, αναφέρει για το Αποπηγάδι: «η περιοχή δεν παρουσιάζει κάποια ενδιαφέροντα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά αφού δεν έχει εκτεταμένα αποθέματα νερού». Το γεγονός ότι το βουνό Αποπηγάδι αποτελεί το μεγαλύτερο ταμιευτήρα νερού στο Νομό, υδρεύοντας χωριά στις Επαρχίες Σελίνου, Κυδωνίας και Κισσάμου, ενώ πηγάζουν από τους παραπόταμους του μεγάλα ποτάμια όπως ο Ταυρωνίτης, Βαβουλεδιανός, Σεμπρωνιώτης, Σουγιανός και Παλαιοχωρίτικος ποταμός, δε φαίνεται να συγκίνησε τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, Περιφέρεια, Δασαρχείο, Τμήμα Περιβάλλοντος Νομαρχίας. Αντίθετα άνοιξε την όρεξη των υποψήφιων επενδυτών της EDF, οι οποίοι μπορεί στις περιβαλλοντικές μελέτες που καταθέτουν στην Νομαρχία Χανίων να παρουσιάζουν ημιβραχώδη «ασβεστολιθικών πετρωμάτων» έρημο το Αποπηγάδι, που κατοικείται μόνο «από ποντικούς των ορέων και φίδια», παρόλα αυτά, θα κάνουν χρήση εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού στα υδροηλεκτρικά έργα που ετοιμάζουν.

Έργα ΑΠΕ στην κλίμακα που ετοιμάζονται στο Αποπηγάδι απειλούν με ερημοποίηση μεγάλο τμήμα του βουνού, που είναι ζωτικής σημασίας για την ύδρευση της ευρύτερης περιοχής. Το Αποπηγάδι είναι ένα καταπράσινο βουνό γεμάτο από ρυάκια, πηγές και χείμαρρους, καταφύγιο για μεγάλα αρπαχτικά πουλιά όπως ο Χρυσαετός, ο Γύπας και ο απειλούμενος με εξαφάνιση Κοκκαλάς. Το μέγεθος των δεξαμενών νερού, οι γεωτρήσεις που προβλέπουν οι εταιρείες για τα υβριδικά έργα, οι 850 τόνοι τσιμέντου που απαιτεί η κάθε βάση ανεμογεννήτριας, οι πολλών χιλιομέτρων οδοί διάνοιξης, οι πυλώνες υψηλής τάσης και οι υποσταθμοί ρεύματος, θα μετατρέψουν το βουνό σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη. Για τα προστατευόμενα σπάνια αρπαχτικά πουλιά που ψάχνουν τροφή καθημερινά στο Αποπηγάδι, αυτό σημαίνει απώλεια ενός σημαντικού βιοτόπου και διαρκής κίνδυνος λόγω σύγκρουσης αυτών με ανεμογεννήτριες.

Για τους κατοίκους σημαίνει οριστικό τερματισμό οποιασδήποτε μελλοντικά ήπιας μορφής αγροτουριστικής ανάπτυξης και έλεγχος του υψηλής ποιότητας νερού του βασικού υδάτινου ταμιευτήρα του νομού Χανίων από εταιρείες. Υψηλής ενέργειας Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από πυλώνες υψηλής τάσης σημαίνει αυξημένα ποσοστά σε λευχαιμίες και καρκίνους στους κατοίκους, ενώ οι υπόηχοι που παράγει μια ανεμογεννήτρια σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων, μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη, σοβαρές νευρικές διαταραχές, αϋπνία και μόνιμο στρες. Δεν υπάρχει κάποιος χωροταξικός σχεδιασμός ή κάποια ενιαία περιβαλλοντική μελέτη στο Αποπηγάδι που να θέτει κάποια όρια στις αδειοδοτήσεις των εταιρειών που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σε αιολικά και υβριδικά πάρκα.

Υπάρχει όμως και αναδείχτηκε στο Αποπηγάδι μια άλλη σημαντική παράμετρος του προβλήματος των ανεξέλεγκτων αιτήσεων και μετέπειτα αδειοδοτήσεων γιγάντιων αιολικών πάρκων σε πολλές κορυφές του νησιού, κρίσιμη για το φυσικό περιβάλλον όσο και για την επιβίωση των κατοίκων των ορεινών χωριών του νησιού μας. Το Δασαρχείο Χανίων επικαλούμενο υπουργική απόφαση του 1980 σύμφωνα με την οποία η χαρακτηρισμένη ως δασική γη τεκμαίνεται δημόσια, θεωρεί εαυτόν διαχειριστή των δασικών εκτάσεων στην Κρήτη. Οι εταιρείες πετυχαίνουν το χαρακτηρισμό γης έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων ως δασικής και δημόσιας προκειμένου να υλοποιήσουν επενδύσεις Αιολικών πάρκων, μέσω αιτήσεων στο Δασαρχείο, χωρίς καμία προσκόμιση τίτλου-συμβολαίου και τοπογραφικού όπως απαιτούνται αντίθετα να προσκομισθούν από τους απλούς πολίτες που θα αιτηθούν στην ίδια υπηρεσία τον χαρακτηρισμό της γης τους. Με τον ταχύ και εύκολο χαρακτηρισμό της γης τους ως δημόσιας και δασικής, οι λιγοστοί κάτοικοι των ορεινών χωριών διώχνονται σταδιακά από τις περιουσίες τους καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και την υπομονή να κάνουν δικαστικούς αγώνες προκειμένου να αποδείξουν κυριότητα σε πάππου προς πάππου κληρονομημένη γη.

Στην περίπτωση Αποπηγάδι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, ουδέποτε ενημέρωσαν τους κατοίκους των παρακείμενων χωριών για τις επενδύσεις τις οποίες σκόπευαν να πραγματοποιήσουν στο τόπο τους. Αντίθετα, πέτυχαν με τις τέσσερις αιτήσεις τους για χαρακτηρισμό γης στο Δασαρχείο Χανίων, να χαρακτηρίσουν ως δασικά και "δημόσια" κτήματα 2600 στρέμματα με διάτρητες και άκυρες πράξεις αποχαρακτηρισμού γεωργικής κτηνοτροφικής και χορτολιβαδικής γης. Στη βιασύνη του να εξυπηρετήσει τις ενδιαφερόμενες εταιρείες το Δασαρχείο Χανίων ανέφερε στους αποχαρακτηρισμούς το Αποπηγάδι άλλοτε ως "Στρογγυλή Κορυφή" και άλλοτε ως "Στρογγυλό Κεφάλι". Οι δύο από τις τέσσερις πράξεις είχαν (;) αναρτηθεί σε λάθος δήμο από αυτόν στον οποίο απεικονιζόταν στα τοπογραφικά της η κάθε πράξη χαρακτηρισμού!!

Η εταιρεία Αιολική Μουσούρων Α.Ε. και οι υπόλοιπες θυγατρικές της EDF βρήκαν τον τρόπο να παρακάμψουν τις αντιδράσεις που προέκυψαν στο Αποπηγάδι, στα σχέδια τους για «αιολικά πάρκα» και υβριδικά, στην απέναντι από το Αποπηγάδι κορυφή «Πλακάκια». Εκεί, χωστά-χωστά, πιάνοντας έναν-έναν τους ιδιοκτήτες των χειμαδιών του βουνού και βάζοντας τους να υπογράψουν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με όρους τάχα εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας και εξόφθαλμων παραχωρήσεων υπέρ της εταιρείας, κατάφεραν σκορπώντας μερικά χιλιάρικα από τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων που θα πάρουν να κλείσουν προσωρινά το στόμα κάποιων κατοίκων. Η γη αυτή την οποία σήμερα παραχωρούν εν αγνοία τους στις εταιρείες με το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφουν, αύριο θα είναι παραχωρημένη «νόμιμα» και επίσημα από το Δασαρχείο Χανίων στις ίδιες εταιρείες, ως «δημόσια δασική» και θα έχουν χάσει εκτός από τη γη τους και την ευκαιρία να αγωνιστούν για να βάλουμε όλοι μαζί ένα φρένο στο ξεπούλημα τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και του τόπου μας.

Η εταιρεία Σάρρας και Σια έχει κάνει αιτήσεις στη ΡΑΕ, για δημιουργία Αιολικών Πάρκων σε 39 κορυφές του νησιού (μεταξύ αυτών είναι και το Αποπηγάδι) συνολικής ισχύος 1002 ΜW, με σκοπό τη μεταφορά και πώληση του παραγόμενου ρεύματος μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου στην Αττική. Η ενέργεια που παράγεται από Αιολικά πάρκα είναι συμπληρωματική αυτής των συμβατικών σταθμών και όπου εφαρμόστηκε σε γιγάντια κλίμακα στο εξωτερικό, δεν υποκατέστησε ούτε τη χρήση των πυρηνικών ηλεκτρικών εργοστασίων, ούτε την καύση του πετρελαίου. Τη στιγμή που το ρεύμα που καλύπτει τις ανάγκες όλου του Ανατολικού Σελίνου είναι μόλις 0.5 MW, έργα ισχύος 200 MW μόνο στο Αποπηγάδι είναι ένας ανεπιθύμητος πράσινος καπιταλισμός. Θέλουμε ΑΠΕ μικρής κλίμακας σε επίπεδο οικίας, κοινότητας ή δήμων για τοπική αυτονομία και αυτάρκεια. Ας στηριχτούν έμπρακτα από την πολιτεία οι ΑΠΕ με επιδοτήσεις στα νοικοκυριά για τοποθέτηση μικρών ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, που δε θα επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον και θα μας καθιστούν ενεργειακά ανεξάρτητους. Έργα που θα καλύπτουν με ανεμογεννήτριες σχεδόν όλα τα βουνά μας και τις όμορφες κορυφογραμμές των Λευκών Ορέων, εξυπηρετούν τη γιγάντωση του κέρδους των πολυεθνικών της ενέργειας και υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας.

Ο αγώνας των κατοίκων του Αποπηγαδιού είναι ένα στοίχημα για το αν θα επικρατήσει η αντίληψη του κέρδους πάνω από όλα και η επίτευξη του με όλα τα μέσα, ή αν θα δικαιωθεί η προστασία των αδύναμων αυτής της ιστορίας... της φύσης και των κατοίκων.




πηγή: http://xwriabdk.blogspot.com

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Aνακοίνωσή της Πρωτοβουλίας κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα Xανίων

"Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της δημιουργίας Αιολικού Πάρκου στο Αποπηγάδι πραγματοποίησαν χθες στον Άναβο πολίτες που είναι ενάντια στην αρπαγή των βουνών της γης και του νερού από τις πολυεθνικές, που σκοπό έχουν τον έλεγχο των ανθρώπων, της ενέργειας και όλων των φυσικών πόρων σε βάρος των ζωών μας και χωρίς κανένα όφελός για τον τόπο. Για μια ακόμα φορά στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά και η εισαγγελέας, ενώ η εταιρεία συνέχισε τις εργασίες της."


Aνακοίνωσή της Πρωτοβουλίας κατοίκων : Ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Καρούντζος αθέτησε τη δημόσια υπόσχεση που είχε δώσει στο Δημαρχείο Καντάνου, σε ανοικτή σύσκεψη με τους κατοίκους, σύμφωνα με την οποία πρώτα θα ελέγχονταν η νομιμότητα του φακέλου για την εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών στη «Στρογγυλή Κορφή» στο Αποπηγάδι από την «Αιολική Μουσούρων», θυγατρική μεγάλης πολυεθνικής και στη συνέχεια θα συναντιόταν ξανά με τους κατοίκους για την τελική απόφαση. Μέχρι τότε σύμφωνα με την υπόσχεση του καμία εργασία από την εταιρεία δεν θα γινόταν στο Αποπηγάδι. Αντί αυτών όμως στις 8 Απριλίου 2010 η εταιρεία ξεκίνησε ξανά τις εργασίες της καταπατώντας τις περιουσίες μας προκλητικά, πάλι με την συνοδεία ισχυρών ειδικών αστυνομικών δυνάμεων (ΤΑΕ)”.
Η εταιρεία εκτός από το προσωπικό της συνοδευόταν και από τους «μπράβους» της που απείλησαν και χτύπησαν τους νόμιμα διαμαρτυρόμενους κατοίκους που παραβρέθηκαν στην περιοχή για να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και τον τόπο τους και με διαταγή και πραγματοποίηση συλλήψεων, συνέχισαν τη διάνοιξη του δρόμου που είχαν αρχίσει από την προηγούμενη νύκτα με τους φακούς! Ο Σελινιώτης βουλευτής Χανίων κ. Δαμιανάκης κάτω από την πίεση των κατοίκων και τις μαζικές συλλήψεις επισκέφτηκε επιτόπου τον χώρο των συλλήψεων στο Αποπηγάδι και υποσχέθηκε ότι οι συλληφθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι, ότι θα σταματήσουν για δυο μέρες οι εργασίες και θα αποχωρήσουν τα ΤΑΕ, εν όψει της σύσκεψης που θα γινόταν την επομένη, 9/4/2010 το μεσημέρι, στη Νομαρχία Χανίων, με τους κατοίκους, τον εισαγγελέα, τον αστυνομικό διευθυντή, τους βουλευτές, τους δημάρχους και τις Υπηρεσίες. Πράγματι στη 1.30 στη Νομαρχία Χανίων συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι και οι αλληλέγγυοι στον αγώνα μας, οι βουλευτές και οι δήμαρχοι, ενώ ο αστυνομικός διευθυντής με πρόσχημα την παρουσία των ενδιαφερομένων πολιτών(!) ματαίωσε τη σύσκεψη. Κατόπιν αυτών ομόφωνα οι παρευρισκόμενοι προχωρήσαμε σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας Χανίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό από την πολιτεία και τους εκπροσώπους της για την υπόθεση Αποπηγάδι, πο/υ αφορά όλες τις βουνοκορφές και τα νερά της Κρήτης.
Ζητούμε να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε παράνομη εργασία στις περιουσίες μας από τις «αρπακτικές» εταιρείες και η αστυνομία να σταματήσει να προστατεύει προκλητικά τους επίδοξους καταπατητές του τόπου μας. Να αποσυρθούν όλες οι μηνύσεις που έχουν γίνει στους συμπολίτες μας, με στόχο τον εκφοβισμό και την «εξόντωση» τους. Τον χώρο της κατάληψης επισκέφτηκαν οι δήμαρχοι Καντάνου και Βουκολιών και αποφασίστηκαν έκτακτα δημοτικά συμβούλια, με μοναδικό θέμα το Αποπηγάδι, πρώτα στην Κάντανο (9/4/2010) και έπειτα στις Βουκολιές (12/4/2010). Κατόπιν αυτών η συμβολική κατάληψη έληξε για να μεταβούμε στην Κάντανο στο δημοτικό συμβούλιο. Καλούμε το περιφερειάρχη να είναι συνεπής στις υποσχέσεις του.

Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα


8/4/2010: Ελεύθεροι οι 2 συλληφθέντες με πλημμελήματα σήμερα στο Αποπηγάδι

Ενταση σήμερα στο χωριό Σπίνα στα Χανιά με αφορμή τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Αποπηγάδι από την εταιρεία «Αιολική Μουσούρων».Κάτοικοι μαζί με πολίτες που εναντιώνονται στην κατασκευή του αιολικου πάρκου διότι καταπατώνται οι περιουσίες τους και καταστρέφεται μια ολοκληρη περιοχή ο φυσικός πλούτος και το περιβάλλον για να κερδίσουν οι πολυεθνικές , εμπόδισαν τα μηχανήματα της εταιρείας να προχωρήσουν σε διάνοιξη του δρόμου για να αρχίσουν οι εργασίες, με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ που βρέθηκαν στην περιοχή να απωθήσουν τον κόσμο και συλλάβουν τελικώς 2 άτομα .Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Α.Τ Χανίων και σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση η εταιρεία αναμένεται να τους κάνει μηνύσεις καθώς και σε κατοίκους της περιοχής που γνωριζαν τα ονοματά τους.Αυτή την στιγμή κόσμος συγκεντρωνεται έξω απο το Α.Τ Χανίων να δηλώσει την αλληλεγγύη του και την αμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων!Οι 2 συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι με πλημμελήματα σήμερα το βράδυ.(πηγή :http://candiaalternativa.wordpress.com/)

Ακολουθεί βίντεο απο τις τελευταίες συλληψεις :

Συλλήψεις και πάλι στο Αποπηγάδι. Τα Ψέματα και οι Αλήθειες!





mat apopigadi2
Ανέβηκε από APOPIGADIFREEDOM. - Δείτε τα πιο νέα video.

πηγή : http://www.kandanos.eu/