Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Η απαράδεκτη κατάσταση με την ασυδοσία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας όσον αφορά την εγκατάσταση κεραιών "εν κρυπτώ" και χωρίς άδεια συνεχίζεται... Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να μετατρέπονται σε… ντέτεκτιβ και να καταλήγουν σε μηνύσεις.

Η... καμινάδα της φωτογραφίας* (βλ. συνημμένο) είναι καμουφλαρισμένη κεραία της εταιρείας WIND και βρίσκεται στο Σ.Ο.Δ.Υ., 100-150 μ. από τα σχολεία 7ο Γυμνάσιο και 11ο Δημοτικό, των οποίων οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων κίνησαν τη διαδικασία για ασφαλιστικά μέτρα.

Συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια των παραπάνω συλλόγων και ζητούμε το σταμάτημα της λειτουργίας της συγκεκριμένης κεραίας. Ζητούμε άμεσα τον απόλυτο σεβασμό της νομιμότητας από τις εταιρείες και την ενημέρωση των κατοίκων. Παραπέρα, όμως, ζητούμε και την αναθεώρηση του νόμου /2006, προς την κατεύθυνση της καλύτερης εξασφάλισης της υγείας των πολιτών -και ιδιαίτερα των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού-, με βάση νεώτερα δεδομένα για την επικινδυνότητα των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών.

Υπενθυμίζουμε πως πρίν λίγες μέρες είχαν εκδικαστεί ασφαλιστικά μέτρα και για παράνομη κεραία της VODAPHONE στα Κουνουπιδιανά, όπου άλλωστε υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα σε άλλο σημείο, απέναντι σε παιδικό σταθμό, όπου (επαν)εγκαταστάθηκε παράνομα σε ταράτσα πολυκατοικίας κεραία της ΟΤΕΝΕΤ.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Στοά Βαρδινογιάννη - 1ος ορ., γρ. 13 - ΧΑΝΙΑ 73100
ΤΗΛ.- FAX.: 2821055341
E-mail:
ecohania@otenet.gr, web site: www.ecocrete.gr

αρχική δημοσίευση εδω : http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=6392

Εικόνες καταστροφής και τεράστιας περιβαλλοντικής υποβάθμισης, στην παράκτια περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου

Εικόνες καταστροφής και τεράστιας περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αντίκρισε η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους, στην παράκτια περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου. Το Αρχιπέλαγος έσπευσε στην περιοχή, μαζί με επιστήμονες του Εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έπειτα από αιτιάσεις κατοίκων, φορέων πολιτών και του Παρατηρητηρίου του Αρχιπελάγους Ρεθύμνου, για εκτεταμένη ρύπανση στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον στη συγκεκριμένη περιοχή του νομού.
Πριν τη μετάβαση της ερευνητικής ομάδας στο Ρέθυμνο, προηγήθηκε δειγματοληψία και ανάλυση δειγμάτων νερού από πηγάδια και γεωτρήσεις, στο εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, καθώς και μικροβιολογικές αναλύσεις στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους, εμφανίζοντας χωρίς κανένα προφανή λόγο επίπεδα άνω των επιτρεπτών ορίων.

Μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους ταξίδεψαν στο Ρέθυμνο και πραγματοποίησαν επιτόπια εκτεταμένη έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από κοινού με το Εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ και το Παρατηρητήριο Αρχιπελάγους Ρεθύμνου
.(πηγή : http://archipelago.gr/el/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE/tabid/122/Default.aspx)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ :


Για να δείτε το βίντεο πατήστε αριστερά το " play "

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Επανέρχεται η «Minoan Group» στο καβο σιδερο για να επενδύσει σε φωτοβολταϊκά συστήματα

-Αρη ,τι θα τα κάνουμε τα λεφτα ;

ωτοβολταϊκά!

-Ναι σωστά,αφού δεν μας αφήνουν να κανουμε ξενοδοχεία και γηπεδα γκόλφ ,πρεπει να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη,πως δεν το σκεφτήκα πιο νωρίς!!!!!

Επανέρχεται ο όμιλος «Minoan Group Plc», που είναι γνωστός για την επένδυση που έχει σχεδιάσει στην περιοχή του Τοπλού αυτή την φορά για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στην ίδια περιοχή .Αφού δεν τους " έκατσε" η κατασκευή γηπέδων γκόλφ & ξενοδοχειακών μονάδων ,αποφάσισαν της Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!Για ακόμη μία φορά στο ίδιο έργο θεατές!Ο πράσινος καπιταλισμός προχωρεί γοργά στο Λασίθι ιδιαίτερα το τελευταίο διαστημα.Εκμεταλλέυομενοι την κατασταση και τα ανακοινωθέν του κράτους περι στήριξης της πράσινης ανάπτυξης έσπευσαν να διεκδικήσουν ξανά την περιοχή (για δικό τους πάντα οικονομικό όφελος) πλασάρωντας τις Α.Π.Ε ως λύση για την επένδυση των κεφαλαίων που είχαν στο συρτάρι απο την προηγούμενη επένδυτική κίνηση που ακυρώθηκε.Στον βωμό του κέρδους με το χαρακτηριστικό όνομα "πράσινη ανάπτυξη και Α.Π.Ε " θα καταστραφεί ακόμη μια περιοχή στο Λασίθι και καταλαβαίνουμε πως δεν θα έχουν κανένα όφελος όυτε οι κάτοικοι όυτε η τοπική κοινωνία απο αυτη την κατασκευή και μόναδικός σκοπός είναι η αυξήση των κεφαλαίων των τοπικών αρχόντων,των παπάδων και των επιχειρηματιών.Για ακόμη μία φορά επανέρχεται το ζήτημα της ανεξέλεγκτης κατασκευής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που στον βωμό του κέρδους εξυπηρετεί μοναχά το κράτος και τις ανώνυμες κατασκευαστικές εταιρίες και και όχι τους κατοίκους και την τοπική κοινωνία.

Anarchists Against Environmental Destruction in Crete

- ακολουθει απόσπασμα απο αρθρο τοπικής εφημερίδας :

Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, έχει συμφωνήσει τους όρους απόκτησης δύο έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα στην Ελλάδα. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα της σχεδιαζόμενης εξάπλωσης της Εταιρείας στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα στην Ελλάδα, μια αγορά με σημαντικά κερδοφόρα χαρακτηριστικά. Το συνολικό κόστος αυτών των αρχικών έργων θα είναι της τάξεως των 800.000 ευρώ και η χρηματοδότησή τους θα προέλθει από το συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων και δανεισμού.

Η Εταιρεία ανακοίνωσε και ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για διάφορες άλλες δυνητικές συμφωνίες, τόσο στο βασικό κλάδο της Minoan, που είναι τα θέρετρα αναψυχής, όσο και στο νεοσύστατο κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Εκτιμά ότι «εν ευθέτω χρόνω θα βρίσκεται σε θέση να ανακοινώσει στην αγορά περαιτέρω πρόοδο ως προς αυτές τις μελλοντικές συμφωνίες».

Ως προς τις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η Εταιρεία τονίζει πως οι αποκτήσεις των αδειών «συνάδουν με τη στρατηγική ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της Minoan στην Ελλάδα, όπως εξετέθη προηγουμένως, και με την αναζήτηση ευκαιριών που θα προσθέσουν νέες, συμβατές δραστηριότητες, που θα ενισχύσουν το έργο Κάβο Σίδερο. Η ευκαιρία για σημαντική παρουσία σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα έχει επέλθει ως άμεση συνέπεια της εκτεταμένης εμπειρίας και επικοινωνιακής βάσης της Minoan στην Ελλάδα.

Η Εταιρεία εκτιμά πως τα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα θα παράσχουν σταθερές ταμειακές ροές στη Minoan, καθώς και περαιτέρω ενίσχυση των περιβαλλοντικών διαπιστευτηρίων της Εταιρείας. Στο μέλλον οι δύο αυτές άδειες θα παράξουν η κάθε μία λίγο κάτω από 100 κιλοβάτ ενέργειας και αποτελούν το πρώτο βήμα σε μία σειρά σκοπούμενων εξαγορών. Οι άδειες θα αποτελέσουν περιουσιακά στοιχεία θυγατρικής εταιρείας.(πηγή :http://anatolh.com/index.php/sitia/sitreportaz/6515--lminoan-groupr.html)

  • προηγούμενα σχετικά άρθρα :

-http://anarchistsagainsttheport.blogspot.com/2008/12/blog-post.html

-http://anarchistsagainsttheport.blogspot.com/2008/12/blog-post_03.html

-http://anarchistsagainsttheport.blogspot.com/2008/11/blog-post_26.html

-http://anarchistsagainsttheport.blogspot.com/2008/09/blog-post.html

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει η παράνομη αμμοληψία στον χείμαρρο Κεραμιώτη στα Χανιά

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει η παράνομη αμμοληψία στον χείμαρρο Κεραμιώτη, ο οποίος «δέχεται τις συνολικές απορροές των βρόχινων νερών της χειμερινής περιόδου
που προέρχονται από ολόκληρη την έκταση της περιοχής του Δήμου Κεραμειών και των γειτονικών ορεινών περιοχών».Oι γειτονικές περιουσίες των κατοίκων της περιοχής, αλλά, κυρίως, η σταθερή βάση των πέτρινων και τσιμεντένιων πέδιλων της μεγάλης γέφυρας του επαρχιακού δρόμου προς Στύλο κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά λόγω της αφαίρεσης μεγάλων ποσοτήτων "υπόβασης" που κρατούν σε σταθερότητα τον όγκο της γέφυρας».Oι παράνομες αμμοληψίες πάντοτε υπήρχαν, για ελάχιστες όμως ποσότητες και για μικροανάγκες των κατοίκων της περιοχής μας. Τα τελευταία χρόνια η αμμοληψία έχει πάρει ανεξέλεγκτη διάσταση σε βαθμό τέτοιο που να έχει αλλοιωθεί το τοπίο και η κοίτη του χειμάρρο.Hδη, η επιφάνεια της κοίτης του χείμαρρου, κάτω από τη γέφυρα, βρίσκεται σχεδόν στο σημείο μηδέν της θεμελίωσης της, αφού με τις παράνομες (διαχρονικά) αμμοληψίες έχει κατέλθει η οριζόντια στάθμη της επιφάνειας του αμμοχάλικου κατά τέσσερα μέτρα! Στα σημεία έδρασης των πυλώνων της γέφυρας!με τις πρόσφατες σημαντικές αμμοληψίες, και επειδή αυτές πραγματοποιήθηκαν πλησίον της βάσης της γέφυρας, είναι απολύτως βέβαιο ότι με το πρώτο ορμητικό ρεύμα νερών του Κεραμιώτη θα "ξεμπαζωθεί" η βάση της γέφυρας για να αναπληρωθούν τα εκτεταμένα κενά βάραθρα που σχηματίστηκαν λίγα μέτρα πιο κάτω από την γέφυρα. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και ανεπανόρθωτες», αναφέρει ο κ. Γαβριλάκης, υπενθυμίζοντας ότι «όταν ο χείμαρρος "κατεβαίνει", όπως λέμε οι κάτοικοι του Στύλου, είναι τέτοια η ορμητικότητα των νερών ώστε παρασύρουν ό,τι βρουν μπροστά τους, όπως: ογκώδεις πέτρες, μεγάλα κλαδιά δένδρων, αμμοχάλικο, μπαζώματα, κ.λπ. Πριν μερικά χρόνια εγκλωβίστηκαν και κινδύνευσαν σοβαρά να παρασυρθούν από τα νερά και άνθρωποι που διάβαιναν το φαράγγι του Δίκταμου και χάρις την έγκαιρη προσπάθεια μελών του Ορειβατικού Συλλόγου και "κατεχάρηδων" της περιοχής, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.(πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=42127)

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος του δήμου Ιτάνου, καταγγέλλει για δεύτερη φορά την παράνομη και εγκληματική δράση του Λατομείου στο Παλαίκαστρο

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος του δήμου Ιτάνου, καταγγέλλει για δεύτερη φορά την παράνομη και εγκληματική δράση του Λατομείου του κ. Μανιδάκη, με την επωνυμία "ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε." στη θέση Λύδια στο Παλαίκαστρο. Ενημερώνουμε τον κόσμο και απευθυνόμαστε σε όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς και στον εισαγγελέα Λασιθίου, που τον καλούμε να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει την καταστροφική δράση της εξόρυξης αδρανών και όχι μόνο υλικών του λατομείου, που προσβάλει και υποβαθμίζει εδώ και πολλά χρόνια τον τόπο μας.

Εκτός όμως από την παράνομη δραστηριότητα, ο κ. Μανιδάκης ελέγχει και παρεμβαίνει και στα δημιουργήματα της φύσης όπως είναι τα σπήλαια. Στην πορεία των συνεχιζόμενων και επαναλαμβανόμενων εξορύξεων στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής, ανακαλύφθηκε τεράστιο άνοιγμα, που πιθανότατα να οδηγούσε σε ένα ακόμα μεγαλειώδες σπήλαιο.

Στη κορυφή παρακείμενου λόφου, έχουν στήσει παρατηρητήριο καθώς φαίνεται και στη φωτογραφία, παρακολουθώντας κάθε όχημα που πλησιάζει τη λατομική ζώνη. Πλησιάζοντας προς το χώρο, μας "ανέκριναν" με διάφορες ερωτήσεις, όπως τι δουλειά έχουμε σε αυτή τη περιοχή κλπ. Στη θέα των φωτογραφικών μηχανών και σε ερώτηση μας για το τι είδους σπήλαιο είναι αυτό, διεφάνη αμηχανία και εκνευρισμός, καθώς και φραστικές απειλές, ότι παραβιάζουμε ιδιωτικούς χώρους και έσπευσαν να ειδοποιήσουν τον εργοδότη τους. Αυτό συνέβη πριν λίγες μέρες στις 10.11.09, οπότε και τραβήχτηκαν φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας από διάφορες μεριές που απεικονίζουν πέρα από κάθε αμφισβήτηση την ύπαρξη σπηλαίου. Μετά από λίγες ώρες ενημερώσαμε την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία Κρήτης με περιγραφές και με όλο το φωτογραφικό υλικό που είχαμε στη διάθεση μας. Η απάντηση ήρθε αμέσως, λέγοντας ότι τα ίδια ακριβώς πετρώματα έχουν δώσει τρία από τα καλύτερα σπήλαια στη περιοχή του δήμου Ιτάνου και ότι πρόκειται προφανώς για κάτι σπουδαίο. Θα έπαιρναν όλες τις απαιτούμενες άδειες και το συντομότερο δυνατόν θα έρχονταν να ερευνήσουν το χώρο.

Αυτό ακριβώς φοβόταν και ο κ. Μανιδάκης και έσπευσε τρεις μέρες μετά, στις 13.11.09 στις 12.30 το μεσημέρι να ανατινάξει το σπήλαιο, ώστε να μην υπάρχει καμιά απόδειξη που θα έβαζε σε κίνδυνο τις χρυσοφόρες του δραστηριότητες.

Το σπήλαιο στις 10.11.2009

Το σπήλαιο στις 13.11.2009

Οι εκρήξεις πρέπει να ήταν τέτοιας έντασης που τρομοκράτησαν όλους τους κατοίκους του Παλαικάστρου και των γύρω περιοχών που ξεχύθηκαν στους δρόμους μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει.

Ευλόγως λοιπόν τίθενται δυο ερωτήματα:
1. Γιατί βιάστηκαν να ανατινάξουν το σπήλαιο αν δεν ήταν κάτι σημαντικό και επομένως άνευ σημασίας για τους σπηλαιολόγους.
2. Γιατί δεν ειδοποίησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες ή και την αστυνομία για την ύπαρξη του σπηλαίου ή και για τυχόν ευρήματα ώστε να αποφανθούν για τις περαιτέρω ενέργειες.
Μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και ενός δημιουργήματος εκατομμυρίων ετών, ζητούμε την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα, αλλά και του Νομάρχη που ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η λειτουργία του λατομείου επί σειρά ετών είναι εντελώς παράνομη, που αν παραθέσουμε ένα προς ένα τους λόγους δεν θα μας φτάσει όλη η εφημερίδα, παρόλα αυτά εξακολουθεί να χορηγεί κατ’ εξαίρεση άδειες με εικοσαετή διάρκεια!!!

Όμως τα χρόνια της σιωπής έχουν παρέλθει, η κοινωνία του Παλαικάστρου σύσσωμη και οργισμένη ζητά την άμεση αναστολή των εργασιών και το οριστικό κλείσιμο του λατομείου με την υποχρέωση της αποκατάστασης του τεράστιου κρατήρα που είναι ορατός ακόμα και από το διάστημα!

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΝΟΥ

(πηγή : http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=6374)


+ προηγούμενο σχετικό άρθρο : http://anarchistsagainsttheport.blogspot.com/2009/09/blog-post_4935.html

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 18 για την ακύρωση της λατομικής ζώνης στη Λαμπινή του δήμου Λάμπης στο νομό Ρεθύμνου


Προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 18, όπως προβλέπει ο κώδικας για την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, φαίνεται πως θα είναι η επόμενη κίνηση των κατοίκων των χωριών του δήμου Λάμπης, προκειμένου να προσπαθήσουν να ακυρώσουν την απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου με την οποία χωροθετείται στη Λαμπινή.

Η απόφαση έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στο δήμο Λάμπης, που θεωρούν ότι η λαϊκή αντίδραση αγνοήθηκε από το νομαρχιακό συμβούλιο και επιμένουν να υποστηρίζουν πως υιοθετήθηκε βάσει συμφερόντων. Άλλωστε, στη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν απόψεις περί “γραμματίων που εξοφλούνται”, πράγμα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νομάρχη Ρεθύμνου, ο οποίος τους κάλεσε να καταθέσουν στον εισαγγελέα εάν έχουν σχετικά στοιχεία.

Η διερεύνηση του θέματος έχει ανατεθεί σε δικηγόρους τόσο του Ρεθύμνου όσο και της Αθήνας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η κατάθεση προσφυγής, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο εκτιμάται ότι θα γίνουν και νέες γενικές συνελεύσεις σε χωριά του δήμου Λάμπης για να αποφασιστεί πως οι κάτοικοι θα χειριστούν τα νέα δεδομένα.

Η αγανάκτηση είναι μεγάλη και οι κάτοικοι θεωρούν ότι θίχτηκαν από το γεγονός ότι το νομαρχιακό συμβούλιο δεν έλαβε υπόψη του το καθολικό “όχι” στη λατομική ζώνη, επειδή εκτιμούν ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή τους και θα ανακόψει την ανάπτυξη, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια.(http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,30423,0,0,1,0)

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

OXI ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΜΠΙΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΠΗΣ

Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο ίδρυσης και εγκατάστασης λατομείου στον οικισμό Λαμπινή του δήμου Λάμπης, εκφράζει η συντονιστική επιτροπή αγώνα που συγκροτήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα. Με σχετική επιστολή που απέστειλαν στους βουλευτές του νομού, στο νομάρχη, στους δημάρχους Λάμπης και Φοίνικα και κοινοποίησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν τα εξής:

Οι κάτοικοι των χωριών Λαμπινή, Μιξορούματος, Αγίας Πελαγίας, Φραττί, Κοξαρέ και Μουρνέ, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημιουργίας λατομικής ζώνης στη τοποθεσία «Τσορμπάση» του οικισμού Λαμπινή. Από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής εκδήλωσαν την άρνησή τους, καταθέτοντας υπόμνημα με περισσότερες από 500 υπογραφές.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Λάμπης τον Ιούλιο 2009, το οποίο γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά, στο αίτημα για κήρυξη Λατομικής Ζώνης στο Δ.Δ. Λαμπινής.

Παρόλα αυτά, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου, επαναφέρει το ίδιο θέμα για συζήτηση στις 19-11-2009 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και προτείνει τον χαρακτηρισμό Λατομικής Ζώνης στην ίδια θέση με διαφοροποιημένη έκταση.

Η αντίθεση των κατοίκων και στα νέα δεδομένα παραμένει η ίδια με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Μετά από τις λαϊκές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΔΔ Μιξορρούματος στις 12-11-2009 και στο ΔΔ Κοξαρέ στις 13-11-2009, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του Λατομείου συνήλθε σήμερα στις 15-11-2009 και σας γνωρίζει τα ακόλουθα:

Α. Η ενδεχόμενη λειτουργία Λατομείων στη συγκεκριμένη θέση εκτός του ότι θα επιφέρει μεγάλη οικολογική καταστροφή, θα υποβαθμίσει και ουσιαστικά θα ερημοποιήσει μια περιοχή που συνεχώς εξελίσσεται με ήπιες μορφές οικιστικά, αγροτουριστικά και επιχειρησιακά και θα εκμηδενίσει την αναπτυξιακή προοπτική της. Η οπτική και αισθητική ρύπανση και ο τραυματισμός του τοπίου που θα προκαλέσει, στην προτεινόμενη θέση, θα αποτελέσει εγκληματική ενέργεια με ευρύτερες διαστάσεις.

Β. Επισημαίνουμε ότι, η τεχνική έκθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνοδεύει το αίτημα χαρακτηρισμού, είναι μια πρόχειρη, γενικόλογη και ατεκμηρίωτη προμελέτη, εμπεριέχουσα ψευδή στοιχεία, η οποία υποβαθμίζει ή άλλως μηδενίζει τα περιβαλλοντικά προβλήματα και υποκρύπτει σημαντικές περιβαλλοντικές παραμέτρους (υπάρχοντα σπήλαια, σπάνια ορνιθοπανίδα, επικρατούντες άνεμοι κ.λπ.). Η μελέτη αυτή μάλιστα, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, κατατέθηκε από την εταιρεία ΛΑΤΟΜ-ΤΕΧΝΟΜΠΕΤΟΝ ΑΕΒΕ στις 3-12-2008 στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου και έλαβε αρ. πρωτ. Γ/ΕΙΣ/3738 με την παράκληση να διαβιβαστεί στην επιτροπή καθορισμού Λατομικών Περιοχών (!). Δηλαδή η ίδια εταιρεία που ενδιαφέρεται να λειτουργήσει Λατομείο κατέθεσε την προμελέτη!!!

Σε ότι δε αφορά την από 4-11-2009 εισηγητική έκθεση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΝΑ Ρεθύμνου, αυτή βασίζεται σε ανακρίβειες, παρουσιάζοντας αβάσιμα στοιχεία, αναφέρει έγγραφα που δεν υπάρχουν και υποκρύπτει σημαντικά γεγονότα που αφορούν το θέμα, όπως αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Λάμπης και Φοίνικα.

Βεβαίως για τους παραπάνω λόγους προσανατολιζόμαστε να ζητήσουμε την πειθαρχική και ποινική δίωξη όσων παρενέβησαν το καθήκον τους.

Επίσης θα ζητήσουμε την παρέμβαση των κορυφαίων αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, μιας και είναι γνωστή η ιδιαίτερη ευαισθησία τους για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Για τους παραπάνω λόγους

ΖΗΤΟΥΜΕ

1. Οι Βουλευτές Ρεθύμνου να πάρουν σαφή θέση, πριν την 19-11-2009, που έχει οριστεί Ν.Σ. Ρεθύμνου, για το συγκεκριμένο θέμα, αφού αφορά εκατοντάδες οικογένειες που διαμένουν, ή έχουν ιδιοκτησίες στην περιοχή και θα θιγεί ανεπανόρθωτα η υγεία και η ποιότητα ζωής τους πρωτίστως και δευτερευόντως η οικονομία τους.

2. Να λάβουν γνώση οι Νομαρχιακοί σύμβουλοι Ρεθύμνου πριν τις 19-11-2009, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον της περιοχής.

3. Τα Δημοτικά Συμβούλια Λάμπης και Φοίνικα να λάβουν γνώση της παρούσας και να στηρίξουν την λαϊκή απαίτηση για το συγκεκριμένο θέμα των κοινωνιών που εκπροσωπούν.

Η συντονιστική επιτροπή αγώνα

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Σύγκρουση γύπα με ανεμογεννήτρια, στο Αιολικό Πάρκο του Λέντα στην Νότια Κρήτη




Για να δείτε το βίντεο πατήστε αριστερά το " play "

- μπορείτε να κατεβάσετε το βίντεο απο εδω: http://www.greektube.org/content/view/82519/2/

Η αρχική δημοσίευση του βίντεο βρίσκεται εδω:
http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=el&article=b2

*************



Αιολικά πάρκα δολοφόνοι των αρπακτικών



Στα τέλη του Οκτώβρη 2009 ,μέσα από ένα βίντεο είδαμε την μοιραία στιγμή τραυματισμού ενός γύπα από ανεμογεννήτρια στο αιολικό πάρκο του Λέντα στον νομό Ηρακλείου στην νότια Κρήτη .Το άτυχο αρπακτικό πέφτει στο έδαφος από το χτύπημα του έλικα της ανεμογεννήτριας όπου πετούσε τριγύρω της. Ας φανταστ

ούμε πόσα άλλα πτηνά έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί από ανάλογες καταστάσεις .Το μακάβριο αυτό θέαμα πόσες φορές μπορεί να έχει συμβεί ,ποσά πτηνά θύματα θυσιάζονται στον βωμό της πράσινης ανάπτυξης κάθε φορά που πλησιάζουν σε ένα αιολικό πάρκο. Για ακόμη μία φορά επαληθεύεται ότι οι μελέτες τους είναι ραμμένες για τα δικά τους μέτρα ,οι περιβαλλοντικοί όροι και αντισταθμιστικά μέτρα που περιλαμβάνονται σε κάθε μελέτη δεν ισχύουν στην πραγματικότητα . Η νότια Κρήτη είναι από τα μεγαλύτερα περάσματα μεταναστευτικών πουλιών από και προς Αφρική αλλά και κοντά σε μια από τις μεγαλύτερες αποικίες ορνέων και αρπαχτικών στην Ευρώπη .Και όμως έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες, για τις οποίες, όπως αποδεικνύεται δεν έχει υπάρχει καμία πρόβλεψη στη μελέτη για το φυσικό περιβάλλον .Αυτό το άτυχο γεγονός φέρνει στην φορά την ,τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατασκευάζουν τα αιολικά πάρκα και τις ΑΠΕ. Δεν είμαστε ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά είμαστε ενάντια στη λογική του κέρδους που εξυπηρετεί μοναχά το κράτος και τις ανώνυμες κατασκευαστικές εταιρίες και κανένας κάτοικος δεν έχει όφελος από τέτοιες κατασκευές. Πιο συγκεκριμένα συνήθως στις περιοχές που θα εγκατασταθούν Α.Π.Ε η μελέτη για την εγκατάσταση τους τις περισσότερες φορές δεν γίνεται με σκοπό την διάσωση του υπαρκτού οικοσυστήματος κάθε περιοχής αλλά με γνώμονα το κέρδος. Επίσης αγνοείται όπως και σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό ατυχήματος που μπορεί να συμβεί κατά την διάρκεια της λειτουργία τους μια και στις μελέτες τους το θεωρούν μηδαμινό.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΕ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Anarchists Against Environmental Destruction in Crete


Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Ενημερωτικό βίντεο ενάντια στην κατασκευή αεροδρομίου στο Καστέλλι Πεδιάδος


 
...Για να κατεβάσετε το βίντεο σε μορφή flv πατήστε εδω : http://www.greektube.org/content/view/81865/2/
























Εικόνες & Λογότυπα ενάντια στην κατασκευή αεροδρομίου στο Καστέλλι :





























Για να δείτε τις εικόνες σε φυσικό μεγεθος πατήστε πάνω στην εικόνα πο θα επιλέξετε

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Προσφυγή στο ΣΤΕ κατά της ΚΥΑ του σχεδιαζόμενου αεροδρομίου στο Καστέλλι.


Καστέλλι 2-11-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προσφυγή στο ΣΤΕ κατά της ΚΥΑ του σχεδιαζόμενου αεροδρομίου στο Καστέλλι.
Παρά τις τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης τίποτα δεν αλλάζει σε σχέση με τον σχεδιασμό του αεροδρομίου στο Καστέλι (όπως και όσο έχει δημοσιοποιηθεί από τον τέως Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά) και τους περιβαλλοντικούς όρους, σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αφού η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία εγκρίνονται οι Περιβαλλοντικοί όροι και με ο βάση αυτούς προωθείται ο σχεδιασμός και η δημοπράτηση του, θα εξακολουθήσει να παραμένει σε ισχύ.
Ο μοναδικός τρόπος άμυνας μας είναι η Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση της παραπάνω Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), με την οποία εγκρίνονται οι Περιβαλλοντικοί Όροι κατασκευής του έργου, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί έως σήμερα. Η Προσφυγή αυτή πρέπει να κατατεθεί έως τις 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009.
Για την κατάθεση της προσφυγής η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Διάσωση Προβολή Κ Αειφόρο Ανάπτυξη Τη Πεδιάδας συνεργάζεται με το γραφείο του κ. Μάριου Χαϊνταρλή, δικηγόρου παρ’ Άρειο Πάγο, με εμπειρία σε ανάλογα ζητήματα.
Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η εξουσιοδότηση του παραπάνω δικηγόρου από όλους μας, έως την ΤΕΤΑΡΤΗ 11-11-2009, που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε Συμβολαιογραφικό Γραφείο.
Για τη διευκόλυνση μας τα σχετικά στοιχεία, έως τώρα, διαθέτουν οι Συμβολαιογράφοι:
Α. Καστελλίου: Αικατερίνη Στεφανάκη- Μαρνελάκη, (τηλ. 2891.031.231) και
Ηλέκτρα Σμυρνιωτάκη- Μηλαθιανάκη, (τηλ. 2891.032.597)
Β. Ηρακλείου: Ολυμπία Κατζαγιαννάκη, (Σμύρνης 29, τηλ.2810.242845, η κ. Κατζαγιαννάκη θα μας δέχεται ιδιαιτέρως το Σάββατο 7-11-2009, μετά τις 11.00’). Η προσέλευση μας σε ομάδες θα διευκόλυνε ακόμα περισσότερο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας.

http:www.aerodromiostokastelli.blogspot.com

Email:aerodromiostokastelli@gmail.com¨

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

OΧΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ

Την ακύρωση του διαγωνισμού & την επαναδημοπράτηση του έργου για την κατασκευή διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι πεδιάδος αποφάσισαν στο υπουργείο Υποδομών .Nα αντισταθούμε στην κατασκευή ενός αεροδρομίου «μαμούθ», τεράστιου και εκτός κλίμακας, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της Κρήτης και πρόκειται να καταστρέψει περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Οχι στην επαναδημοπράτηση -Οχι στην κατασκευή αεροδρομίου στο Καστέλλι Πεδιάδος

Οχι στην ανανέωση της άδειας στο λατομείο Καντάνου Χανίων απο την πρωτοβουλία Καντάνου


Nα σταματήσει άμεσα η βέβηλη καταστροφή του ιστορικού φαραγγιού, από μια ανεξέλεγκτη κι υπερεντατική εκμετάλλευση, που λεηλάτησε σε ελάχιστο χρόνο, τα εκατομμύρια κυβικά «άριστης ποιότητας υγιούς ασβεστόλιθου» των 59 αδειοδοτημένων στρεμ., που προορίζονταν (σύμφωνα με την άδεια) για τις ανάγκες της περιοχής, και που θα επαρκούσαν για εκατοντάδες χρόνια, εάν τηρούνταν ο νόμος. Ένας πλούτος που «χαρίστηκε» απερίσκεπτα στην εταιρεία «Λατομεία Σελίνου», χωρίς κανένα απολύτως όφελος για την Κάντανο, που συνεχίζει να μετράει τις «πληγές» της, πέρα από το ολοκαύτωμα των ναζί το 1941.
Ήδη η καταστροφή στο ιστορικό φαράγγι σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Επιθεωρητές Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος) είναι κολοσσιαία και στην ουσία μη αποκαταστάσιμη, αφού τα 59 στρ. έχουν εξαντληθεί, χωρίς να έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα εργασιών και έχουν παραβιαστεί από την εταιρεία, οι εγκεκριμένοι τεχνικοί - περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του λατομείου, που προέβλεπαν τις εργασίες αποκατάστασης να γίνονται εξ αρχής, σταδιακά και παράλληλα με την εκμετάλλευση. Με αποτέλεσμα σήμερα το βουνό «Κακόσκαλα» του ιστορικού φαραγγιού, να έχει στην κυριολεξία εξαφανιστεί, και φυσικά να μην μπορεί σε καμιά περίπτωση να «αποκατασταθεί».
Και είναι βέβαια σε όλους γνωστή, η τακτική του να «λατομούνται»... οι «άδειες αποκατάστασης», με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή των Λατομείων στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπου εδώ και χρόνια συνεχίζουν να λειτουργούν... με τις άδειες για δήθεν «αποκατάσταση» της πληγείσας περιοχής! Αλλά και στο λατομείο Καντάνου ήδη η Περιφέρεια Κρήτης, Δ/νση ΠΕΧΩ, έδωσε άδεια «αποκατάστασης» των 59 στρ. στην εταιρεία, με την αρ. πρωτ. 2871/16/5/2008 απόφασή της, τα αποτελέσματα της οποίας τα διαπιστώνουμε όλοι μας, με την ασύλληπτη καταστροφή, όπως τα διαπίστωσαν ένα χρόνο μετά και οι Ελεγκτές Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, που προχώρησαν επειγόντως στην προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας του νταμαριού, προκειμένου να προλάβουν τα ακόμη χειρότερα.
Είναι προφανές ότι χορήγηση άδειας λειτουργίας, με πρόσχημα την «αποκατάσταση», για την εταιρεία που, σύμφωνα με τις καταγγελίες των αρμοδίων υπηρεσιών, εκτός των άνω: α) έχει επεκταθεί σε δασική έκταση περίπου 30 στρ. πέρα των αδειοδοτημένων 59 στρ. και έχει καταστρέψει μέρος των μοναδικών σε βιοποικιλότητα ρεμάτων, του «Κούκιζα» και της «Αγριομέλισσας», β) δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ στον δήμο, από τα νόμιμα ανταποδοτικά τέλη του 5%, που ανέρχονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου σε 1.500.000 ευρώ, ούτε τα πρόστιμα ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που της έχουν επιβληθεί για τις παρανομίες της, γ) δεν έχει δημιουργήσει καμιά θέση εργασίας για τους κατοίκους της Καντάνου, δ) μηνύει ασύστολα πολίτες και δημοτικούς συμβούλους, θα της εξασφαλίσει μονάχα τη δυνατότητα της απρόσκοπτης συνέχισης της λατόμησης, με αποτέλεσμα την οριστική καταστροφή του ιστορικού φαραγγιού και του λιθόκτιστου δρόμου.
Γι’ αυτό ζητούμε από τη δημοτική αρχή Καντάνου, να προστατεύσει ως οφείλει την περιοχή, να σεβαστεί την προτροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, «Να μην αμαυρώσετε (περαιτέρω), την ιστορική μνήμη, με λατομείο», να ακυρώσει την προηγούμενη 107/2007 απόφασή της με τα περίφημα «έξι σημεία», που έλεγε «ναι» στην επέκταση του λατομείου στα 347 στρ. και: Α) Να μην συναινέσει για καμία «άδεια αποκατάστασης» σε λατομική εταιρεία, που θα χρησιμοποιηθεί μόνο σαν «όχημα» επέκτασης του νταμαριού στα 347 στρ. Β) Να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ομόφωνης απόφασης, με έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, για οριστική και αμετάκλητη αποπομπή της εταιρείας «Λατομεία Σελίνου Α.Ε.» από την περιοχή του ιστορικού φαραγγιού, για όλους τους προαναφερόμενους λόγους. Γ) Να διεκδικήσει στο ακέραιο, την καταβολή των νόμιμων ανταποδοτικών τελών και προστίμων από την εταιρεία (“ο ρυπαίνων πληρώνει”) και βεβαίως να αρνηθεί εξολοκλήρου τα δώρα - υποσχέσεις, που επιχειρούν να υποκαταστήσουν τις νόμιμες οφειλές της εταιρείας προς τον δήμο και υποτιμούν και προσβάλουν τους Καντανιώτες. Δ) Η όποια δυνατή αποκατάσταση της περιοχής, να γίνει μόνο μετά την πλήρη απομάκρυνση της εταιρείας από το ιστορικό φαράγγι, με τη συμμετοχή του δήμου και την επίβλεψη του Δασαρχείου Χανίων, που χρήζει να διαφυλάξει και να αναδείξει τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής και όχι τα συμφέροντα των εταιρειών.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΝΤΑΝΟΥ XANIΩN