Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ


Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Συγκέντρωση για την απομάκρυνση του πεδιου βολής στην περιοχή των Αρμένων του δήμου Ρεθύμνου


Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται πλέον οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος των Αρμένων του δήμου Ρεθύμνου σε μια ύστατη προσπάθεια πίεσης για την απομάκρυνση από την περιοχή τους, του πεδίου βολής. Με αφορμή και τις προγραμματισμένες για τις 4 Νοεμβρίου βολές αποφάσισαν μαζικά να συγκεντρωθούν στο σημείο προκειμένου να αποτρέψουν την εκτέλεση τους.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για την επικινδυνότητα των ασκήσεων αυτών σε μια περιοχή με τεράστια οικιστική ανάπτυξη, σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες και δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους. Φαίνεται όμως ότι η φωνή τους δεν έχει βρει ανταπόκριση μέχρι και σήμερα αφού δεν έχουν λάβει καμία απάντηση από τους αρμόδιους φορείς. «Από το 2007 ζητάμε εγγράφως την απομάκρυνση του πεδίου βολής από την περιοχή μας, όμως ως απάντηση παίρνουμε την απαξίωση τους. Τα έχω στείλει στην ΣΕΑΠ στην ταξιαρχία πεζικού παντού όμως δεν λάβαμε καμία απάντηση. Στις 4 Νοεμβρίου θα προχωρήσουμε σε μια ειρηνική κινητοποίηση, αφού πρώτα ενημερώσουμε τη νομαρχία και το δήμο Ρεθύμνου τους οποίους και θα καταστήσουμε υπεύθυνους για ό,τι συμβεί. Είναι ένας αναπτυσσόμενος οικισμός και είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται στρατιωτικές βολές» (πηγη:http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=5935&cntnt01origid=56&cntnt01returnid=39)

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

H Πρωτοβουλία Καντάνου καλεί σε συζήτηση για το λατομείο της Καντάνου που θα γίνει στο δημοτικό συμβούλιο την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ


H Πρωτοβουλία Καντάνου για τη διάσωση, την προβολή και την ανάδειξη του ιστορικού φαραγγιού, καλεί τους κατοίκους του δήμου Καντάνου και τους φίλους του ιστορικού φαραγγιού που μας συμπαραστέκονται στο δύσκολο αγώνα μας για τη σωτηρία αυτού του πανέμορφου ιστορικού τόπου, με τον περίτεχνο, χειρωνακτικά χτισμένο λιθόκτιστο δρόμο, να παραβρεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καντάνου, την Δευτέρα 19/10/2009 και ώρα 7 μ.μ., όπου θα συζητηθεί ως πρώτο θέμα, “Αίτημα της εταιρείας Λατομεία Σελίνου Α.Ε.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα της επέκτασης του λατομείου παραμένει “ανοικτό” και η εταιρεία “Λατομεία Σελίνου Α.Ε.” σε “προεκλογική” διαφήμιση της στον τοπικό Τύπο (2/10/2009) θεωρεί ότι “...η υπολειπόμενη ποσότητα προς εξόρυξη είναι περισσότερη από 2.000.000 κυβικά μέτρα υγιούς ασβεστόλιθου.”, ενώ οι Επιθεωρητές Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος με την έκθεση αυτοψίας των μηχανικών της Υπηρεσίας τους διαπιστώνουν ότι “...δεν υπάρχει πλέον επαρκής έκταση εντός του λατομικού χώρου των 59,598 στρεμμάτων ... δεδομένου ότι η εκμετάλλευση έχει φτάσει σχεδόν στα όρια του λατομικού χώρου.” Και αποφασίζουν την προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας του λατομείου. Απαγόρευση που εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, χωρίς όμως να εφαρμόζεται στο ακέραιο από την εταιρεία. Στην ίδια διαφήμιση η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα προβεί σε αποκατάσταση(!) του κατεστραμμένου χώρου και στην δημιουργία βαθμίδων ενώ οι Επιθεωρητές Μεταλλείων στην αυτοψία τους τονίζουν ότι “Δεν φαίνεται να είναι δυνατή η διαμόρφωση-διαίρεση των υψηλών «μετώπων» στα προβλεπόμενα...λόγω έλλειψης χώρου...”. Είναι γνωστό επίσης ότι από τα μέσα του 2008 έως και τα μέσα του 2009 το λατομείο δούλευε με “άδεια αποκατάστασης” μετά την απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης που το “έκλεινε” λόγω των καταγεγραμμένων (από τις αρμόδιες υπηρεσίες) παραβιάσεων και καταστροφών του στο ιστορικό φαράγγι. Τα αποτελέσματα αυτής της αποκατάστασης τα διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές Μεταλλείων στην συγκεκριμένη “έκθεσή” τους, καθώς τα διαπιστώνουν καθημερινά και διά “γυμνού οφθαλμού” οι εκατοντάδες επισκέπτες του ιστορικού φαραγγιού.
Η νέα διοίκηση της εταιρείας που (διά του εκπροσώπου της) διατείνεται ότι “Ιστορικός Τόπος” και Λατομείο μπορούν να συνυπάρξουν (sic-παράλογο), μηνύει την Πρωτοβουλία Καντάνου γιατί τόλμησε στις 30/06/2009 να δημοσιεύσει στον τοπικό Τύπο, την εν λόγω έκθεση αυτοψίας και την απόφαση των Επιθεωρητών Μεταλλείων, χρωστά τα ανταποδοτικά τέλη στο δήμο (σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, ανέρχονται σε 1.500.000 ευρώ) και παρόλο που καθημερινά μεταφέρει δεκάδες φορτηγά “υλικά” από το λατομείο Καντάνου, δεν εφοδιάζει την τοπική αγορά, προσπαθώντας να εκβιάσει “κλίμα” υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του λατομείου.
Όμως η άδεια λειτουργίας για τα 59,598 στρ., λήγει στο τέλος του 2009 και τα μέλη του κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ ( πολλά από αυτά -και ο κ. Ε. Δαμιανάκης- είναι σήμερα βουλευτές ή και Υπουργοί), που είχαν επισκεφτεί πριν ένα χρόνο την Κάντανο, στη δημόσια ανακοίνωση τους είχαν δηλώσει ότι: “Φτάνοντας στην Κάντανο και βλέποντας την εικόνα του λατομείου είναι μια εικόνα που σε πληγώνει. Είναι μια εικόνα που σε πληγώνει ακόμα και αν δεν ξέρεις την ομορφιά και την ιστορία αυτού του τόπου. Διάβασα(με) πάρα πολλά για την υπόθεση της Καντάνου και με την ευκαιρία της επίσκεψής μας η θέση μας είναι δεσμευτική. Λέμε ότι δεν θα υπάρξει καμία επέκταση πέραν των 59 στρ. που λειτουργεί το λατομείο. Η άδειά του λήγει στο τέλος του 2009. Δεν θα υπάρξει καμία ανανέωση της άδειας αυτής... (“Χ.Ν.” 28/09/2008)”.
Καλούμε ιδιαιτέρως, όλους του βουλευτές του νομού μας, να παραβρεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, για να μας ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους. Πιστεύουμε πως η Δημοτική Αρχή Καντάνου, δεν θα εγκρίνει εκ νέου την επέκταση, ούτε θα δώσει το “πράσινο φως” για να λειτουργήσει παράτυπα το λατομείο, με την ανοχή της.( πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=40353)

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ηλιοθερμικοί σταθμοί...συνεχίζεται η "πράσινη ανάπτυξη" στην Κρήτη


-Ποιος ηλιοθερμικός σταθμός στην ευρώπη θα παράγει τα περισσότερα μεγγαβάτ;
-Ποιοί δήμοι της κρητης καταστρεφουν εκτάσεις γης στον βωμό του κέρδους βαπτιζοντας το πρασινη ανάπτυξη;

Το παιχνίδι τους είναι γνωστό!Η "πράσινη ανάπτυξη" όπως την ονομάζουν κράτη & καπιταλιστές αρχίζει να τρέχει με γοργούς ρυθμους σε σχεση με τα προηγούμενα χρόνια στην κρήτη!Οπως φαίνεται είναι πολλά τα λεφτά!Δεν είμαστε ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά είμαστε ενάντια στη λογική του κερδους που εξυπηρετει μοναχά το κράτος και τις ανωνυμες κατασκευαστικες εταιριες και κανένας κάτοικος δεν εχει όφελος απο τέτοιες κατασκευές.Πιο συγκεκριμένα συνήθως στις περιοχές που θα εγκατασταθούν Α.Π.Ε η μελέτη για την εγκατασταση τους τις περισσότερες φορές δεν γινεται με σκοπό την διασωση του υπαρκτου οικοσυστήματος καθε περιοχής αλλα με γνωμονα το κέρδος (δηλαδή την καλύτερη γεωγραφική θέση,την μεγαλύτερη αξία των στρεμμάτων γής,την τουριστική προσσέγγιση)ώστε να υπαρχει όσον τον δυνατόν μεγαλύτερη αυξηση των ποσοστών των χρημάτων της καθε Ανώνυμης Κατασκευαστικης εταιρίας και των υπόλοιπων λαμόγιων που συμμετέχουν βλεπε μηχανικούς-δικηγορους κ.τ.λ Επίσης αγνοειται έστω και το μικρό ποσοστό ατυχήματος που μπορεί να συμβεί κατά την διαρκεια της λειτουργια τους μια και στις μελέτες τους το θεωρούν μηδαμινό. Καθώς και το μεγάλο ποσοστό ερημοποίησης της γύρω περιοχής αφού πλεόν θα ειναι ενα τσιμέντο -φρουριο χωρις ίχνος ζωής μιας και οποιο μικρο καταφυγιο χλωρίδας και πανίδας υπήρχε πλέον θα εξαφανιστεί.Επειδη γνωρίζουν πολυ καλά το τι καταστρεφουν και για να μην υπάρχουν αντιδράσεις αποτέλεσμα είναι κάθε φορά να μαγειρευουν όπως θέλουν τις μέλετες κατασκευής(αγνοωντας προγραμματα προστασίας της φύσης) χωρις να λαμβανουν υπόψην τους το περιβαλλον και τους κατοικους .
  • Ηλιοθερμικός σταθμός Λασιθίου
Στην συγκεκριμένη περιπτωση του ηλιοθερμικού σταθμού στην Αγία Τριάδα του δήμου Λεύκης στο Λασίθι φαίνεται καθαρά οτι η κατασκευή του θα γίνει :1)για να πουλά στην ΔΕΗ (εργοστασιο παραγωγης ηλεκτρικής ενέργειας στον αθερινόλακο)που βρίσκεται στην ίδια περιοχή το μεγάλο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας του.2)για τα 796.000 ευρώ που θα πέρνει ο δήμος Λεύκης κάθε χρόνο αφού θα ενοικιασει στην ανωνυμη πολυενθική κατασκευαστική εταιρία NUR-MOH έκταση 1000 στρεμμάτων!Ετσι παρουσιάζουν αυτό το "μεγάλο" έργο σαν αξιοθέατο για την Κρητη όπως ειναι το αντιστοιχο στην Σεβίλλη(παραγωγής 11 Μεγαβάτ). μιλώντας βέβαια για διπλάσιο ποσοστό ενέργειας τουλάχιστον 20 Μεγαβάτ!Ετσι ο σταθμός στο Λασίθι θα είναι ο πρώτος σε παραγωγή ενέργειας σε ολοκληρη την ευρώπη!!!

  • Ηλιοθερμικός σταθμός Χανίων
Στην περιπτωση αυτή ο ηλιοθερμικός σταθμός που ετοιμάζει η Μονή Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι Χανίων σε συνεργασία με την εταιρεία NATURA POWER θα είναι από τους μεγαλύτερους στην ευρώπη. Η θεοκρατική εξουσία βαζει για ακομη μία φορα το χεράκι της(θυμίσου μονή τοπλού)γιατι το χρήμα ειναι ΘΕΟΣ ετσι δεν είναι;Εκεί σχεδιάζουν τη δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού 50 MW σε έκταση 2.000 στρεμμάτων!Για όλα τα χρόνια λειτουργίας του Σταθμού οι παπαδες & η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εισπράττουν συνολικά ετήσια έσοδα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ !!!! Ευτυχώς σε αυτήν την περιπτωση οι αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και οικολογικές ομάδες είναι μεγάλες και μερχρι στιγμής δεν εχει δρομολογηθει το έργο.

Τα μεγαλεία και η προσπαθεια εντυπώσεων μας αηδιαζουν πισω απο όλα αυτα όπως αναφερθηκαμε και παραπανω ξερουμε πολυ καλα τι κρυβεται και ποιος ειναι ο σκοπος τους,είναι καιρός αν θελουμε να προστατέψουμε το περιβαλλον και τις ζωές μας να εναντιωθουμε σε τετοιες λογικές και να οργανωθούμε συλλογικά για να ανατρεψουμε την κατασταση που επικρατεί και αυτη που ερχεται...

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΕ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ




50 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο η ανίχνευση φαινόλης στη θάλασσα στην περιοχή Ληνοπεραμάτων Ηρακλείου


Την κατάρρευση του μύθου της διεύθυνσης του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, όπως και της ίδιας της διοίκησης της ΔΕΗ περί... διατήρησης της «φυσικής κατάστασης του νερού του Αλμυρού», που αντλεί το εργοστάσιο για την ψύξη των ντιζελομηχανών του και το διοχετεύει στη θάλασσα, αποκαλύπτει η "Ν.Κ." σήμερα, φέρνοντας στη δημοσιότητα το πόρισμα χημικών αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους για την ανίχνευση φαινόλης, σε ποσότητες τουλάχιστον 50 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.
Το πόρισμα αναφέρεται σε απόφαση του Υγειονομικού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, που φέρει την υπογραφή του προϊσταμένου Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Νίκου Καμπάνη, ο οποίος ενημερώνει τη ΔΕΗ ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να της εγκρίνει νέα άδεια για τη διοχέτευση των νερών ψύξης στη θάλασσα. (πηγή :http://neakriti.gr/news/newsf.php?goid=35601)