Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Παράνομη η λειτουργία του λατομείου στο Παλαίκαστρο


Λειτουργία λατομείου παραγωγής αδρανών υλικών στη θέση «Λύδια» Δ.Δ. Παλαικάστρου Δήμου Ιτάνου

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου, κατόπιν μακροχρόνιας έρευνας σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας του λατομείου αδρανών υλικών της εταιρείας Κ. Μανιδάκη & Σία Ο.Ε.Ε ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές σχετικά με την συνέχιση της παράνομης λειτουργίας του εν λόγω λατομείου, καθότι η κατ’ εξαίρεση άδεια που έχει παραχωρηθεί με απόφαση του Νομάρχη έχει λήξει στις 31/12/2008. Εκτός από την κατ’ εξακολούθηση παραβίαση της σχετικής με τα λατομεία νομοθεσίας θεωρούμε ότι:
1. Η συνεχιζόμενη λειτουργία του λατομείου αδρανών υλικών εδώ και πολλά χρόνια, δημιουργεί κινδύνους που είναι πλέον ορατοί και έχουν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. 2. Είναι επιβεβλημένη η άμεση λήψη μέτρων για τις καταστροφικές σύμφωνα με τους κατοίκους, επιπτώσεις της λατομικής δραστηριότητας, τόσο στο οικοσύστημα όσο και στους ίδιους, 3. Η σκόνη από την διάτρηση των υλικών και την φόρτωση, δημιουργεί πρόβλημα ανάπτυξης στα φυτά, βλάβη στην χλωρίδα με την οποία τρέφονται πολλά από τα είδη που κατοικούν στην περιοχή, καταστροφή στην ανάπτυξη και την ποιότητα των ελαιόδεντρων γύρω από το λατομείο, αισθητική επιβάρυνση και γενικά περιβαλλοντική αναστάτωση της περιοχής. 4. Υπάρχει σε πολύ κοντινή απόσταση η κεντρική γεώτρηση στην περιοχή του Αγ. Νικολάου που υδρεύει όλο το Παλαίκαστρο, το μεγαλύτερο χωριό της επαρχίας Σητείας. Η πιθανότητα μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από τις εκρηκτικές ύλες που χρησιμοποιούνται για την διάτρηση του βουνού είναι ορατή και μας ανησυχεί ιδιαίτερα. 5. Η αλλαγή στην γεωμορφολογία του περιβάλλοντος και η αισθητική αλλοίωση του τοπίου δημιουργεί ένα τεράστιο οπτικό πρόβλημα στους επισκέπτες του τόπου μας, διότι η περιοχή μας εξελίσσεται με μεγάλη άνοδο στην τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και φοβόμαστε ότι αυτή η αντιαισθητική εικόνα θα επηρεάσει αρνητικά την εικόνα του Παλαικάστρου σαν τουριστικός προορισμός. Για τους ανωτέρω λόγους, ζητούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στην άμεση διακοπή των εργασιών, χωρίς άλλη κατ΄εξαίρεση αδειοδότηση λόγω των συνεχιζόμενων έργων οδοποιίας στην περιοχή, καθώς και στην αποκατάσταση του τοπίου με τους προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΝΟΥ
Παλαίκαστρο Τ.Κ. 72300

(πηγή :http://ecocrete.gr)

βασανισμοί & δολοφονίες ζώων στην Κρήτη - φτάνει πια!


16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2009
Τον τρόμο σκόρπισε προχθες άγνωστος, ο οποίος άρχισε μέσα στη νύχτα να πυροβολεί σκοτώνοντας αδέσποτα σκυλιά στην περιοχή του Αϊ- Γιάννη Ηρακλείου ,πίσω από το κτίριο της Εφορίας.
Από τους τουλάχιστον πυροβολισμούς που ακούστηκαν, τουλάχιστον δύο από τα σκυλιά της περιοχής έπεσαν νεκρά, ενώ και τα υπόλοιπα σύμφωνα με τους περίοικους έχουν εξαφανιστεί.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής ήταν λίγο μετά τις 11 το βράδυ, όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, οι οποίοι ήταν πολύ δυνατοί. Φαίνεται πως κάποιοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αδέσποτων στην πόλη του Ηρακλείου, με τον πιο ακραίο και σκληρό τρόπο.
Όπως λένε οι κάτοικοι στη γειτονιά τους υπάρχουν περίπου 10 αδέσποτα σκυλιά, τα οποία όμως δεν έχουν ποτέ δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα, πέρα από τα συνηθισμένα. Μια αγέλη, η οποία ξεκίνησε από την κίνηση ενός καπετάνιου που έμενε εκεί, και έφυγε, αφήνοντάς τα στη μοίρα τους. Τα συγκεκριμένα σκυλιά όμως, όλη η γειτονιά, τα φρόντιζε και τα ταΐζε, στο μέτρο του δυνατού, χωρίς φυσικά να μπορεί κανείς να φανταστεί ότι κάποιος θα έφτανε στο σημείο να τα πυροβολήσει.(http://tolmi.gr/index.php/%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%A3%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%94%CE%91/tromos-apo-mparaz-purovolismwn-kata-asespwtwn.html)

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2009

pitbullpm74n7Ένας νεαρός από την Κρήτη έκοψε τα αυτιά του σκύλου του(πιτ μπουλ) μόνος του και σήκωσε φωτογραφίες στο Facebook καμαρώνοντας για το κατόρθωμα του! Οι φωτογραφίες είναι σοκαριστικές με τον σκύλο σε άθλια κατάσταση να αιμορραγεί την ίδια ώρα που το «αφεντικό» του καμαρώνει σχολιάζοντας της.

πηγή :Adespoto.gr

5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

L2“Oι εικόνες ήρθαν απο τον Φιλοζωικό σύλλογο Σητείας. Στις 5 Αυγούστου, μπαίνοντας στο λιμάνι της Σητείας, ένας σκύλος πνιγμένος, επιπλέει με την πέτρα δεμένη στον λαιμό του. Το άμοιρο ζώο θα πάλεψε αρκετή ώρα προσπαθώντας…
να μην πνιγεί και τελικά βρήκε τραγικό θάνατο.

Λίγο καιρό πριν, ο Φιλοζωικός σύλλογος Σητείας απελευθέρωσε 2 κουταβάκια που είχε κλείσει κάποιος σε ένα τσουβάλι και είχε αφήσει στον ήλιο σε ερημικό σημείο κοντά στον ποταμό Πισκοκέφαλο.

Δεν πάει καιρός από τότε που σοκαριστήκαμε όλοι από τις εικόνες των σκύλων που πέθαναν από αργό βασανιστικό θάνατο κρεμασμένοι κάτω από ένα δέντρο στην περιοχή της σητείας.

πηγή : http://troktiko.blogspot.com


μαλιαΜετά την Σητεία, όπου βρέθηκαν από φιλοζωικό σωματείο 5 σκυλιά νεκρά κρεμασμένα με σχοινί, και το βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, έχουμε ένα ακόμη περιστατικό στα Μάλια.Τουρίστρια έκανε προχθές βόλτα στην περιοχή, με σκοπό να βρει το κατάλληλο μέρος για να ζωγραφίσει, και ξαφνικά βρέθηκε μπροστά σ’ ένα φρικιαστικό θέαμα. Αγνωστοι, είχαν κρεμάσει σε φράχτη δύο σκυλιά που είχαν μείνει επι μέρες στον ήλιο σε προχωρημένη αποσύνθεση.(πηγή :http://sofoscrete.blogspot.com/2009/06/blog-post_1304.html)


skilo10

Απίστευτη κτηνωδία! Κάποιος/οι κρέμασε/σαν 5 σκυλιά από μία ελιά σε μετόχι της επαρχίας Σητείας στην Κρήτη και τα άφησε να πεθάνουν.Ο τρόπος με τον οποίο ήταν κρεμασμένα τα σκυλιά, που πατούσαν ελάχιστα στο έδαφος, υποδεικνύει, λένε οι κτηνίατροι που είδαν την αποτρόπαια σκηνή πως τα σκυλιά υπέφεραν επί 8 ώρες μέχρι τον αναπόφευκτο θάνατό τους.(πηγή :http://www.agroschannel.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1535:2009-05-23-09-56-08&catid=44:2009-02-22-08-58-03)

οχι στις δολοφονίες & τους βασανισμούς ζώων στην Κρήτη

κατω τα χερια απο τα ζωά


.

Οικοδομείται ο υγρότοπος της Πλακοπούλας στο Παλαίκαστρο Λασιθίου

Παλαίκαστρο – ο παράδεισος που σιγοσβήνει
Με τη παρούσα επιστολή διαμαρτυρίας θέλουμε να ενημερώσουμε τους αρμόδιους φορείς για παραβατικές συμπεριφορές ή και εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος. Η απαράμιλλη ομορφιά του παραθαλάσσιου τοπίου του Παλαικάστρου σιγοσβήνει στο όνομα της άναρχης ανάπτυξης και του κέρδους. Όταν οι δημοτικές αρχές μπαζώνουν λίμνες, οι ιδιώτες καραδοκούν και επεκτείνουν τα οικόπεδά τους. Όταν οι βιότοποι καταστρέφονται, το τσιμέντο αντικαθιστά την ομορφιά σβήνοντας με τα χρόνια τα ίχνη που έκαναν αυτό τον τόπο τόσο ξεχωριστό. Όταν σε περιοχές Natura ελάχιστα μέτρα από τη θάλασσα κάτω από το Καστρί, το θρυλικό και ιστορικό λόφο – κάστρο που οφείλει και την ονομασία του το Παλαίκαστρο, χαρακτηρισμένο Α΄ ζώνη απολύτου προστασίας, δίδεται άδεια λίγα μόνο μέτρα από τους πρόποδες του λόφου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πολεοδομία, πολ. μηχανικούς, αρχαιολογία, νομαρχία, δήμο, τότε τα πάντα έχουν διαβρωθεί και παραδοθεί στη στρεβλή ανάπτυξη και στο βωμό του κέρδους.





Πλακοπούλα - Καστρί, ο υγρότοπος όπως ήταν...









Ο υγρότοπος οικοδομείται...




Απορήσαμε όλοι όσοι είδαμε ξαφνικά να σηκώνονται 4 οικοδομές πλαισιωμένες με πισίνες, που προορίζονται για τουριστική εκμετάλλευση λίγα μόνο μέτρα από τη θάλασσα, θεμελιωμένες σε περιοχή βαλτώδη στο ίδιο επίπεδο με τη θάλασσα ίσως και χαμηλότερα, ενώ είναι αυτονόητο και χωρίς περαιτέρω διαδικασίες ότι έπρεπε να είναι χαρακτηρισμένη ως ελώδης περιοχή και μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας υδροβιότοπος, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα καθώς κάθε χρόνο ξεχειμωνιάζουν πλήθος υδρόβιων πουλιών. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι, ανεξάρτητα από τα τέσσερα στρέμματα που σου δίνει ο νόμος το δικαίωμα να χτίσεις πρέπει πρωτίστως οι δήμοι να εξετάζουν και άλλους παράγοντες, όπως οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και το φυσικό κάλλος. Όφειλε ο δήμος και είχε ιερή υποχρέωση να διαφυλάξει αυτόν τον φυσικό παράδεισο. Δυστυχώς το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που χαρακτήριζε πάντα αυτόν τον όμορφο τόπο άρχισε ήδη να μετρά αντίστροφα μ
ε ότι αυτό συνεπάγεται για την περιβαλλοντική υποβάθμιση και συνεπώς για την οικονομία του τόπου.
Η περιοχή με σημειωμένη την έκταση
όπου χτίζονται τα διαμερίσματα
Παρακάτω παραθέτουμε τα στοιχεία από το επίσημο διαχειριστικό σχέδιο Natura που υποδηλώνουν την αξία αυτού του υπέροχου βιότοπου.
Στην περιοχή όπου χτίζονται τα διαμερίσματα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Κουρεμένου, εντοπίζονται οι παρακάτω βιότοποι: 1. το φυτό Salicornia europaea . Είδος εξαιρετικά σημαντικό για την Κρήτη αφού η Εξάπλωση του στο νησί περιορίζεται στην παραλία του κουρεμένου. Ετησία φυτά σε λασπώδεις παραθαλάσσιες θέσεις κωδικός Natura 131010. 2. Centaurea aegialophila . Είδος της Ανατολικής Μεσογείου, πολύ σημαντικό για την Ευρώπη αφού εξαπλώνεται μέχρι την Κρήτη και ιδιαίτερα στον Κουρεμένο κάτω από το Καστρί και στην Χιόνα . 3. Μεσογειακοί αλμυροί βάλτοι με κυριαρχία του φυτού Juncus acutus κωδικός Natura 141010. H περιοχή κατακλύζεται κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών από την άνοδο της στάθμης του φρεατίου νερού, ενώ επηρεάζεται και από το θαλασσινό νερό. 4. Κωδικός Natura 1150. Λιμνοθάλασσες. Πρόκειται για μικρές αβαθείς λίμνες ( Βαι – Χιόνα – Κουρεμένος ) σε απόσταση 50-100 μέτρα από την θάλασσα. 5. Κωδικός Natura 142030 . Χαμηλοί αλόφυτοι θάμνοι επί των παραθαλάσσιων λασπωδών περιοχών ( Κουρεμένος) με κυρίαρχο φυτό το Atriplex portulacoides. 6. Κωδικός Natura 211021. Μεσογειακές θίνες εμρυακής μορφής. Βρίσκονται στις αμμώδεις ακτές του Κουρεμένου . 7. Κωδικός Natura 3170. ( οικότοπος προτεραιότητας ) Μεσογειακές μικρές λίμνες που περιοδικά κατακλύζονται από νερό. Σχηματίζεται στην παραθαλάσσια περιοχή νοτίως του όρμου Κουρεμένος . Για την ορνιθοπανίδα Το ρέμα που εκβάλει στη θέση Πλακοπούλες αποτελεί σημαντικό χώρο τροφοληψίας για τα μεγάλα παρυδάτια πουλιά όπως οι Ερωδιοί και η Χαλκόκοτα.. Παρόλο το μικρό μέγεθος αυτών των υγροβιότοπων έχουν μεγάλη αξία καθώς αποτελούν ζωτικής σημασίας σταθμούς ξεκούρασης και διατροφής για πολλά μεταναστευτικά πουλιά. Λευκοτσικνιάς Egretta garzetta . Φωλιάζει στις Πλακοπούλες με λίγα ζευγάρια. Καλαμόκιρκος Circus aeroginosus. Φωλιάζει στις Πλακοπούλες και στην κοιλάδα του Βάϊ. Επίσης η όλη περιοχή στο κουρεμένο – Πλακοπούλες είναι σημαντική για μια σειρά σπάνιων ζώων ( αμφίβια, ερπετά κ.λ.π. ) ενώ η παραλία είναι σημείο ωοτοκίας για την θαλάσσια χελώνα caretta caretta. Για τον υγρότοπο στις Πλακοπούλες το ειδικό διαχειριστικό σχέδιο του Natura αναφέρει χαρακτηριστικά: "Στην περίπτωση του υγρότοπου στις Πλακοπούλες υπάρχει δρόμος που διασχίζει κάθετα το ποτάμι. Ο δρόμος αυτός πρέπει να κλείσει. Η κοίτη και οι όχθες του ποταμού πρέπει να αποκτήσουν την φυσικότητα τους, με το να σταματήσουν οι όποιες εκσκαφές, να αφεθεί η βλάστηση να αναπτυχθεί και να σταματήσει η ρίψη μπαζών…..΄΄ αυτά γράφτηκαν 15 χρόνια πριν, τότε που υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις και οι ευνοϊκές συγκυρίες ώστε να βάζαμε τις σωστές βάσεις και να παίρναμε τις σωστές αποφάσεις για τη σωτηρία αυτού του τόπου. Έλλειπε όμως η περιβαλλοντική ευαισθησία, το όραμα και η σοφία από τους υπεύθυνους τοπικούς παράγοντες, που δυστυχώς ούτε και σήμερα δεν διαφαίνεται καμιά αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης στο τεράστιο θέμα του περιβάλλοντος, δηλαδή της ίδιας μας της ζωής. Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος δήμου Ιτάνου καταγγέλλει όσους και όσες υπηρεσίες συντέλεσαν ώστε να δοθούν άδειες οικοδομής, (με τα γνωστά τερτίπια του νόμου περί ιδιοκατοίκησης), να μετατρέψουν τον βάλτο σε οικόπεδα χωρίς να εξετάσουν ότι η περιοχή εντάσσεται εξολοκλήρου στο δίκτυο natura, καθώς όφειλαν σύμφωνα με το νόμο να προσκομίσουν και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προτού προχωρήσουν στην εκχέρσωση και τσιμεντοποίηση του πιο σπάνιου υδροβιότοπου της περιοχής μας και ενός απείρου αισθητικού κάλλους τοπίου. Προτού ακόμα τελειώσει η σύνταξη αυτού του κειμένου, δεύτερη εκχέρσωση άρχισε ήδη από άλλον ιδιοκτήτη βάλτου 4 στρεμμάτων στο τελείωμα της πρώτης. Δεν χρειάζεται πλέον κανείς να προφητεύσει ότι άρχισε ήδη με τους χειρότερους οιωνούς η “Χερσονησοποίηση” της παραλιακής ζώνης του Παλαικάστρου. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του έναντι των επερχόμενων γενεών για τη διαρκή υποβάθμιση και καταστροφή πανέμορφων και ευαίσθητων οικοσυστημάτων πηγών πλούτου και ευημερίας για όλους μας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΝΟΥ


πηγή : http://ecocrete.gr/

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Σε χωματερή έχει μετατραπεί ο Ξηροπόταμος


Σε χωματερή έχει μετατραπεί ο Ξηροπόταμος ο οποίος διασχίζει την περιοχή των Αθανάτων και του Κλειτσί Μετόχι, έχοντας μετατρέψει τη ζωή των κατοίκων σε μαρτύριο. Μπάζα και απορρίμματα κάθε είδους, τα οποία συνεχίζουν οι ασυνείδητοι να πετάνε μέσα και γύρω από τον ποταμό, έχουν αλλάξει την όψη του, κάνοντάς τον να θυμίζει σκουπιδότοπο.

Οι καταγγελίες των κατοίκων είναι πάρα πολλές, όπως και οι φωνές διαμαρτυρίας, μιας και η ποιότητα ζωής τους και η καθημερινότητά τους υποβαθμίζονται συνεχώς.
Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Παναγιάς Κλειτσί Μετόχι με έγγραφα και επιστολές του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει επισημάνει το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα. Τελευταία επιστολή απέστειλε στη νομαρχία Ηρακλείου στις 3 Μαρτίου, στην οποία ζητούσε από την αρμόδια υπηρεσία να μεριμνήσει για τον καθαρισμό του Ξηροπόταμου από τα σκουπίδια και τα μπάζα σε ένα μήκος 6 χιλιομέτρων.
Η νομαρχία άμεσα είχε αποστείλει ελεγκτές, οι οποίοι διαπίστωσαν το μέγεθος του προβλήματος και με έγγραφό της στις 17 Μαρτίου, συμφωνούσε πως το κομμάτι που επισήμανε ο Πολιτιστικός Σύλλογος, έπρεπε να καθαριστεί.

Γιατί λοιπόν δεν έγινε ως σήμερα ο καθαρισμός; Γιατί πολύ απλά το κόστος μιας τέτοιας εργασίας φτάνει τα 300.000 ευρώ. Ένα ποσό, το οποίο η νομαρχία δεν μπορεί να δαπανήσει. Το πρόβλημα αυτό έχει γίνει γνωστό και στο υπουργείο μέσα από ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, που ζητούσε την άμεση χορήγηση του απαραίτητου κονδυλίου για τον καθαρισμό του ποταμού, μέχρι σήμερα όμως τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει.

Καταστροφή για την πανίδα και τη χλωρίδα
Το πρόβλημα του Ξηροποτάμου αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο άνθρωπος εξακολουθεί να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι η φύση πρέπει να προστατεύεται και όχι να πληγώνεται, γιατί όταν καταστρέφεις το φυσικό περιβάλλον, ουσιαστικά καταστρέφεις τον ίδιο σου τον εαυτό, μιας και όλοι είμαστε μέρος του φυσικού περιβάλλοντος αφού ζούμε σε αυτό.
Το οικοσύστημα του Ξηροποτάμου, που πλήττεται, αν καταστραφεί θα σημάνει αυτόματα και το σπάσιμο της αλυσίδας της φύσης, κάτι που απεύχονται οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζώντας μέσα στο συγκεκριμένο φυσικό περιβάλλον έχουν μάθει να ζουν προστατεύοντάς το και εκτιμώντας το.
«Ο Ξηροπόταμος έχει αυτή τη στιγμή πάρα πολλά σκουπίδια, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα αφού καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα. Το περιβάλλον είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας αφορά όλους και καθημερινά. Ως σύλλογος, προσπαθούμε για τη διαφύλαξη του ποταμού και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, για αυτό το λόγο εξάλλου έχουμε προχωρήσει στην ίδρυση μιας Επιτροπής προστασίας Ξηροποτάμου και σε ορισμένα σημεία, έχουμε προχωρήσει σε μερικό καθαρισμό. Όμως τα περισσότερα σημεία είναι δύσβατα για εμάς και μένουν ακαθάριστα, τη στιγμή που κάποιοι συνεχίζουν να γεμίζουν το ποτάμι με σκουπίδια, μπάζα ακόμη και βοθρολύματα, όπως έχουμε διαπιστώσει», δηλώνει αγανακτισμένος ο κ. Βαρδουλάκης.(πηγή : http://www.tolmi.gr/index.php/%CE%9A%CE%A1%CE%97%CE%A4%CE%97/xwmaterh-o-kshropotamos.html)

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Aνεξέλεγκτη επέκταση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ,τώρα θελουν να καταστρέψουν και το ορεινό τμήμα της Κρήτης

Ηδη τα παράλια της βόρειας Κρήτης εχουν κατασραφεί απο την ανεξέλεγκτη επέκταση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ,τώρα θελουν να καταστρέψουν και το ορεινό τμήμα της!


Ως εδώ με τα πολιτικά & οικονομικά συμφεροντα ξένων και ντόπιων επιχειρηματιών και βουλευτάδων που καμιά σ χέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του τόπου και των κατοίκων του .Φτάνει πια η ανελέητη κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη που στο βωμό του κέρδους και της “ανάπτυξής τους “καταστρεφουν τεράστιες εκτασεις γης αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον του τόπου.Ακολουθεί άθρο απο τοπικό περιοδικο:
c@


Ποιους ενδιαφέρει η άρση του κορεσμού στην Κρήτη για την επιχορήγηση πεντάστερων ξενοδοχείων και για υψόμετρο 800 m. όλων των κατηγοριών Πρόσφατα με διυπουργική απόφαση τέθηκε σε ισχύ η άρση του κορεσμού για επιχορήγηση α) ίδρυσης νέων και επέκτασης ξενοδοχειακών μονάδων τουλάχιστον 5 αστεριών και β) όλων των κατηγοριών ξενοδοχείων σε υψόμετρο -τουλάχιστον 800 m και άνω , στην Κρήτη. Αυτή η άρση είναι σημαντική για την επιχειρηματικότητα στον τουριστικό κλάδο. Κατ’ αρχάς οι υφιστάμενες μονάδες 5* και lux έχουν τη δυνατότητα επέκτασης τους με αυτές τις προδιαγραφές, το οποίο ήταν πάγιο αίτημα. ‘Έως τώρα ίσχυε επιχορήγηση μόνο για εκσυγχρονισμό για αυτές τις κατηγορίες. Μικρότερης κατηγοριοποίησης μονάδες μπορούν να αναβαθμιστούν σε αυτήν την κατηγορία όμως και να επεκταθούν δημιουργώντας υποδομές,. Επίσης, νέες μονάδες μπορούν να ιδρυθούν σε αυτές τις υψηλές προδιαγραφές.

Για το υψόμετρο των 800 m και άνω το οποίο περιλαμβάνει μεγάλο τμήμα της Κρήτης και ειδικά ημιορεινούς και ορεινούς όγκους, μπορούν να δημιουργηθούν μονάδες, όλων των Hotels – Project Ρέθυμνο κατηγοριών και ειδικά αγροτουριστικές και εναλλακτικές τουριστικές μονάδες με τις προδιαγραφές του ΕΟΤ ανά κατηγορία -αστεριών.

Επίσης μπορούν να επεκταθούν οι ήδη υφιστάμενες και να αναβαθμιστούν αλλά και να αυξήσουν την δυναμικότητα τους άρα και την βιωσιμότητά τους.

Η επιχορήγηση τους αγγίζει το 40% και είναι πολύ σοβαρό ποσοστό επιδότησης. Σημασία έχει βέβαια να γίνουν ποιοτικές και βιώσιμες οικονομικά μονάδες που θα στηρίζουν τον επιχειρηματία και την τοπική οικονομία αλλά και θα διευρύνουν το τουριστικό προϊόν και την αντίστοιχη τουριστική σαιζόν της Ελλάδας.

(αναδημοσίευση απο http://candiaalternativa.wordpress.com/)

(πηγή :http://www.easy-project.eu/el/articles/saturation-withdrawal.asp)

by Ilias

OXI στους πυλώνες υψηλής τάσεως της ΔΕΗ δηλώνουν οι κάτοικοι του Καλού Χωριού Λασιθίου


Στη Λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Αυγούστου 2009, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καλού Χωριού τοποθετήθηκαν ομόφωνα οι παριστάμενοι, οι προσκεκλημένοι αλλά και οι πολίτες οι οποίοι θεωρούν ότι η διέλευση των δικτύων από το Καλό Χωριό, σε τόσο κοντινή απόσταση, δημιουργεί προβλήματα.

Ήδη η παρουσία των παλαιών δικτύων κοντά στον οικισμό του Ίστρον εμποδίζει την πορεία για την εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης. Η συνέλευση αποφάσισε να συγκροτήσει επιτροπή αγώνα η οποία θα επισκεφτεί το Διοικητή της ΔΕΗ και θα προχωρήσει σε όλες τις νομικές διαδικασίες ώστε τα δίκτυα να απομακρυνθούν όσο το δυνατό περισσότερο από το Καλό Χωριό, σε απόσταση πάνω από 1 χιλιόμετρο, όπως τονίστηκε στη συνέλευση.

Επίσης θα τεθεί και το αίτημα της υπογείωσης και εφόσον βεβαίως δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα θα πρέπει η επιτροπή αγώνα και οι κάτοικοι του Καλού Χωριού να δουν πως θα μεθοδεύσουν τις αντιδράσεις τους για να προστατεύσουν αλλά και να διαφυλάξουν την ανάπτυξη του τόπου και την υγεία των κατοίκων.

(πηγή :http://news.cna.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1187:2009-08-31-14-30-39&catid=3:2009-08-24-07-52-13&Itemid=2)

Απομακρύνεται η κεραία κινητής τηλεφωνίας από την περιοχή της Φορτέτσας Ηρακλείου


Ο αγώνας ξεκίνησε από τους κατοίκους και τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής που ξεκίνησε την συγκέντρωση εκατοντάδων υπογραφών για την απομάκρυνση της κεραίας.

Όπως είχαν καταγγείλει τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, η κεραία δεν έχει καμία άδεια ούτε από την Πολεοδομία του δήμου Ηρακλείου, ούτε από την Περιφέρεια, άρα είναι αυθαίρετη, και με κανένα τρόπο δεν νομιμοποιείται κανείς να παίζει με τις ανθρώπινες ζωές. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως πρόκληση το γεγονός ότι «ζούμε μια εποχή που τα δέντρα εξαφανίζονται, ελεύθεροι χώροι λιγοστεύουν, το μόνο που στήνεται εύκολα στην περιοχή μας είναι κεραίες, που αποτελούν την κύρια πηγή εκπομπής ακτινοβολιών που μπορεί να προκαλέσουν καρκινοπάθειες και ένα σωρό άλλα προβλήματα υγείας σε όλους μας.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου υποστήριξαν ότι δεν είναι θιασώτες της άποψης ότι «θα πρέπει να γυρίσουμε στις σπηλιές και να μη χρησιμοποιούμε κινητά τηλέφωνα. Όμως η χρήση κινητών τηλεφώνων είναι δυνατό και πρέπει να γίνεται σε ασφαλές πλαίσιο για την υγεία μας. Λύσεις ανάλογες έχουν δοθεί στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας μετά από πρωτοβουλίες κατοίκων».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Πολιτιστικού Συλλόγου, «η κεραία έχει εγκατασταθεί στην ταράτσα ιδιόκτητης κατοικίας, σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά και ελάχιστα μέτρα από το Κ.Α.Π.Η, το οποίο επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες ηλικιώμενοι, που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις τυγχάνουσες αυξημένης κοινωνικής προστασίας. Παράλληλα σε απόσταση μόλις 200 μέτρων βρίσκεται το 21ο Δημοτικό Σχολείο Φορτέτσας, στο οποίο φοιτούν περίπου 250 μικρά παιδιά, ενώ ακριβώς σε απόσταση 50 μέτρων από την επίμαχη κεραία κινητής τηλεφωνίας υπάρχει Βρεφονηπιακός Σταθμός, τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά 50 περίπου παιδιά, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση και οργή. Η κεραία βρίσκεται πολύ καλά καμουφλαρισμένη ως καμινάδα σπιτιού, ωστόσο οι έντονοι πονοκέφαλοι κατοίκων κατά τη διάρκεια κυρίως του καλοκαιριού κίνησε τις υποψίες των περιοίκων οι οποίοι ξεκίνησαν τις έρευνες μόνοι τους με τα γνωστά αποτελέσματα». Τα μέλη του Συλλόγου εκφράζουν την πικρία τους για το γεγονός ότι η συνοικία της Φορτέτσας είναι μια από τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες του Ηρακλείου, ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι για κανένα λόγο, δε θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας τους από την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους».

(πηγή :http://www.patris.gr/articles/164328?PHPSESSID=57s2u5hb4qe79gk66tlvou2hf4)