Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Συνεχίζεται η περιβαλλοντική καταστροφή της Βιάννου

Έντονη λατομική δραστηριότητα στην περιοχή Βιάννου, καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, η οποία έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στη χλωρίδα και την πανίδα στην γύρω περιοχή και έχει και σοβαρές επιπτώσεις και στους ίδιους τους ανθρώπους. Για βιολογική καταστροφή άρχισαν να μιλάνε οι οικολόγοι, όταν οι λατόμοι άρχισαν να καταστρέφουν το πευκόδασος της Βιάννου, το μοναδικό πνεύμονα της περιοχής, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι είναι χαρακτηρισμένο ως περιοχή Νατούρα 2000. Αποκαρδιωτικό το θέαμα που αντικρίζει όποιος επισκέπτεται την περιοχή. Ένα ολόκληρο βουνό έχει φαγωθεί. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι το λατομείο αντικαθιστά σχεδόν ολοκληρωτικά τη φύση. Να αναφερθεί ότι το λατομείο βρίσκεται εκεί νόμιμα εδώ και πολλά χρόνια.
Τραγικές οι συνθήκες διαβίωσης για τον οικισμό Βαχό που βρίσκεται δίπλα στο λατομείο. Συγκεκριμένα ο οικισμός βρίσκεται 700 μέτρα από το λατομείο και έχει πάρα πολλά προβλήματα, αφού βρίσκεται τόσο κοντά στο εργοτάξιο. Με δυνατό άνεμο, καταγγέλλουν οι κάτοικοι, ο οικισμός καλύπτεται από πυκνά σύννεφα σκόνης που δημιουργούνται από τις εργασίες του λατομείου. Ακόμα οι κρότοι από τα καθημερινά φουρνέλα του λατομείου γίνονται πολύ επικίνδυνοι. Συγκεκριμένα αναφέρουν οι κάτοικοι την Τετάρτη 22 Ιουλίου οι κρότοι από φουρνέλα ήταν τόσο δυνατοί, ώστε δημιουργήθηκαν νέες ρωγμές στους τοίχους και στις ταράτσες των σπιτιών. Να σημειωθεί ότι και από την οροφή της αίθουσας του Πολιτιστικού Συλλόγου έπεσαν σοβάδες. Ευτυχώς οι σοβάδες έπεσαν λίγο πιο πέρα από το σημείο που κάθονταν τα μέλη του Συλλόγου τα οποία βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα, αλλιώς θα υπήρχαν τραυματίες ή και θύματα. Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός των άλλων τα ογκώδη φορτηγά του λατομείου υπεραυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες στο στενό δρόμο της Άνω Βιάννου, και συχνά εκεί γίνεται το αδιαχώρητο. Επίσης, οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να δουλέψουν και ο θόρυβος που διαχέεται σ' όλο τον οικισμό είναι ανυπόφορος.
Το τοπικό συμβούλιο Βαχού του δήμου Βιαννού καλεί τη Διεύθυνση Προστασίας και Ανάδειξης Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, για τη σχετική αυτοψία και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των κατοίκων.(πηγή : http://www.tolmi.gr/index.php/%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%A3%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%94%CE%91/latomeio-se-oikismo.html)

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Οι αγρότες απέκλεισαν για λίγη ώρα την εθνική οδό Χανίων - Παλιόχωρας στο ύψος των Βουκολιών ζητώντας την άμεση αντικατάσταση του Lebaycid


"Nα δοθεί άμεσα τέλος στη χρήση του Lebaycid" διαδήλωσαν χθες αγρότες από τις Βουκολιές και το Κολυμπάρι, ζητώντας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πάψει να χορηγεί ένα φυτοφάρμακο, ειδικό για τον δάκο της ελιάς, που έχει απαγορευτεί σε όλον τον κόσμο για την τοξικότητά του.
Μάλιστα οι αγρότες δεν δίσταζαν να μιλήσουν και για "διαπλοκή" καθώς το Υπουργείο βασίσθηκε στη σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής του ειδικού φορέα προκειμένου να επαναφέρει προς χρήση ένα σκεύασμα που εδώ και μια 5ετία έχει ανακοινώσει ότι θα το αποσύρει.

Οι αγρότες απέκλεισαν για λίγη ώρα την εθνική οδό Χανίων - Παλιόχωρας στο ύψος των Βουκολιών και αποφάσισαν μέσω δικηγόρου να ενημερώσουν τον εισαγγελέα Χανίων.
"Ζητούμε άμεσα την αντικατάσταση του Lebaycid με ένα άλλο πιο οικολογικό φάρμακο. Η Διεύθυνση Γεωργίας πρέπει να το αποσύρει άμεσα γιατί οι παραγωγοί δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν. Υπάρχουν στις αποθήκες της Διεύθυνσης και των συνεταιρισμών αβλαβή φάρμακα για να αξιοποιήσουμε. Ο ψεκασμός θα έπρεπε να ξεκινήσει πριν από 10 ημέρες και με όλα αυτά έχει καθυστερήσει με αποτέλεσμα ο δάκος να έχει κάνει μεγάλη ζημιά" ανάφερε ο κ. Γ. Μπικάκης, πρόεδρος του Αγροτικού ΣυνεταιΧανίων ρισμού Βουκολιών που ήταν εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης.
"Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να κατεβαίνουμε και πάλι στους δρόμους γιατί το κράτος δεν μπορεί να κρατήσεις τις δεσμεύσεις του. Μας παρουσίασαν ένα φάρμακο που έχει καταργηθεί από το 2005 με καταληκτική ημερομηνία το 2007 και μας το ξαναφέρνουν και είναι και ληγμένο!" ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγρ. Συλλόγων κ. Η. Χαλακατεβάκης ζητώντας την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου λέγοντας πως "υπάρχουν φάρμακα φιλικά στο περιβάλλον ώστε να σώσουμε την παραγωγή μας".(πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=36976)

Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στο αιολικό πάρκο στο Αποπηγάδι Χανίων


Απολύτως νόμιμες είναι οι αδειοδοτήσεις που αφορούν την κατασκευή του αιολικού πάρκου στο Αποπηγάδι από την εταιρεία Μουσούρων Α.Ε. επεσήμανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΝ Hellas σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι δήμαρχοι Καντάνου και Βουκολιών είχαν ενημερωθεί για τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας πριν την έναρξη του έργου, ενώ σημείωσε ότι για το ζήτημα του ιδιοκτησιακού οι μόνοι αρμόδιοι να το επιλύσουν είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα των αδειοδοτήσεων που έλαβε η "Αιολική Μουσούρων" για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Αποπηγάδι ζήτησαν χθες οι δήμαρχοι Καντάνου και Βουκολιών, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν εγγράφως να πραγματοποιηθεί συνάντηση για το θέμα με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σ. Τσόκα.
Επίσης, με πρωτοβουλία τους, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου στις 11 το πρωί στην Κάντανο θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου των ορεινών Δήμων της Κρήτης, παρουσία εκπροσώπου του Ινστιτούτου Κρητικού Δικαίου, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς επί των δασικών εκτάσεων στο νησί. Παράλληλα, οι δύο δήμαρχοι απαντώντας στα όσα είχε υποστηρίξει ο κ. Φακίδης περί έγκαιρης ενημέρωσής τους για τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας έκαναν λόγo για "παραπληροφόρηση".

H κόντρα ανάμεσα στην εταιρεία "Αιολική Μουσούρων" και τους δήμους Καντάνου, Βουκολιών και κατοίκους της περιοχής για το αιολικό πάρκο στο Αποπηγάδι συνεχίστηκε χθες κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου που παραχώρησαν - πρώτα - η εταιρεία και - λίγο αργότερα - οι δήμαρχοι Καντάνου και Βουκολιών. Κατά τη συνέντευξη Τύπου της εταιρείας, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Χανίων, επικράτησε ένταση όταν κάποια στιγμή παρενέβησαν κάτοικοι της περιοχής της Σπίνας καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, ότι καταπατάται η περιουσία τους κι ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς τους ίδιους για τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας. Μέσα σε λίγα λεπτά η συζήτηση "άναψε" και οι δημοσιογράφοι απλώς παρακολουθούσαν τα γεγονότα... Λίγο αργότερα, στα γραφεία του ΣΕΔΗΚ, όπου είχε προγραμματιστεί η συνέντευξη Τύπου των δημάρχων, προκλήθηκε νέα αναταραχή όταν εμφανίστηκαν ξανά οι κάτοικοι αλλά και οι εκπρόσωποι της εταιρείας! Και σε αυτή την περίπτωση η συνέντευξη Τύπου κατέληξε σε συζήτηση - σε ηπιότερους τόνους αυτή τη φορά - μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. ( πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=36972)

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Aντιδράσεις κατοίκων της Φορτέτσας Ηρακλείου για την κεραία κινητής τηλεφωνίας

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις εντός των προσεχών ημερών είναι αποφασισμένοι να περάσουν κάτοικοι της Φορτέτσας εάν δεν αποξηλωθεί άμεσα κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι σε ανακοίνωσή τους η κεραία έχει εγκατασταθεί στην ταράτσα ιδιόκτητης κατοικίας, επί της οδού Πυθαγόρα 12 σε μία πυκνοκατοικημένη γειτονιά και ελάχιστα μέτρα από το ΚΑΠΗ το οποίο επισκέπτονται κοινωνικές ομάδες, τις τυγχάνουσες αυξημένης κοινωνικής προστασίας. Σε απόσταση μόλις 200 μέτρων βρίσκεται το 21ο Δημοτικό Σχολείο Φορτέτσας, στο οποίο φοιτούν περίπου 250 μικρά παιδιά, ενώ ακριβώς σε απόσταση 50 μέτρων από την επίμαχη κεραία κινητής τηλεφωνίας υπάρχει Βρεφονηπιακός Σταθμός, τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά 50 περίπου παιδιά, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση και οργή. Η κεραία βρίσκεται πολύ καλά καμουφλαρισμένη ως καμινάδα σπιτιού, ωστόσο οι έντονοι πονοκέφαλοι κατοίκων κατά τη διάρκεια κυρίως του καλοκαιριού κίνησε τις υποψίες των περιοίκων, οι οποίοι ξεκίνησαν τις έρευνες μόνοι τους με τα γνωστά αποτελέσματα.
Η συνοικία της Φορτέτσας είναι μία από τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες του Ηρακλείου και οι κάτοικοι της συνοικίας δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας τους από την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους, δηλώνουν με κατηγορηματικότητα.

«Αντί για λύσεις, στην περιοχή μας συναντάμε την παγερή αδιαφορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις ευθύνες της περιφέρειας και των εκάστοτε κυβερνήσεων που επιτρέπουν στις μεγάλες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να στήνουν φανερές και κρυφές κεραίες. Φαίνεται ότι τα κέρδη μπαίνουν πάνω από την υγεία μας και το μέλλον των παιδιών μας» σημειώνουν.
Οι κάτοικοι έχουν ήδη απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη (την ερχόμενη Παρασκευή και ώρα 09.30 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων) προκειμένου να κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και να προχωρήσει το ξήλωμα της κεραίας το συντομότερο δυνατό.
«Δηλώνουμε αποφασισμένοι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας αν δεν υπάρξει άμεσα η απομάκρυνση της παράνομης κεραίας. Κανείς δεν πρέπει να παίζει με τη δημόσια υγεία και κανείς δεν πρέπει να αδιαφορεί!
Εμείς οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής, απαιτούμε λύσεις εδώ και τώρα και δηλώνουμε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις εντός των προσεχών ημερών», συμπληρώνουν στην ανακοίνωσή τους.(πηγή :http://www.tolmi.gr/index.php/%CE%9A%CE%A1%CE%97%CE%A4%CE%97/ksesikwthikan-gia-keraia.html)

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Να ακυρώσει η Πολιτεία όλες τις διοικητικές πράξεις που αφορούν τις ιδιοκτησίες στο Αποπηγάδι

"Να ακυρώσει η Πολιτεία όλες τις διοικητικές πράξεις που αφορούν τις ιδιοκτησίες στο Αποπηγάδι", ζήτησε με ομόφωνο ψήφισμά της η γενική συνέλευση των κατοίκων και φίλων της περιοχής.
To ψήφισμα της συνέλευσης, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτεία για το πρόβλημα που έχει προκληθεί.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία "Αιολική Μουσούρων" φαίνεται να έχει "παγώσει" προς στιγμήν τις διαδικασίες κατασκευής του έργου μπαίνοντας σε ένα κύκλο συζητήσεων με τους κατοίκους, ωστόσο μέχρι και χθες τουλάχιστον δεν είχε αποσύρει τις μηνύσεις σε βάρος του Δήμου Καντάνου για παρακώλυση συγκοινωνίας.
Οι δύο δήμοι της περιοχής (Βουκολιών και Καντάνου) συνεχίζουν να αναμένουν την τύχη του αιτήματος που έχει κατατεθεί στη Δασική Υπηρεσία για την άρση της τελεσιδικίας των πράξεων χαρακτηρισμού με την αιτιολογία ότι είχαν αναρτηθεί σε αναρμόδιο δημοτικό κατάστημα (Μουσούρων).
H ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Στην απόφαση της γενικής συνέλευσης αναφέρεται μεταξύ άλλων το αίτημά της: "Να ακυρώσει η Πολιτεία όλες τις διοικητικές πράξεις που αφορούν τις ιδιοκτησίες στο Αποπηγάδι, να επιστρέψει η γη στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, και εφόσον η Πολιτεία θελήσει, να ξαναγίνουν όλες οι διαδικασίες-αδειοδοτήσεις εξ αρχής με πλήρη διαφάνεια, ενημέρωση και συμμετοχή των κατοίκων σε ένα ευρύ διάλογο. Ειδάλλως θα είναι καθόλα υπεύθυνη για οτιδήποτε συμβεί πάνω στο “Αποπηγάδι” από εδώ και πέρα.(πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=36631)

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του δρόμου ενάντια στο αιολικό παρκο


Σε κινητοποιήσεις διαρκείας προσανατολίζονται
οι κάτοικοι των περιοχών Σπίνας, Παλαιών Ρουμάτων, Σέμπρωνα, καθώς αντιδρούν για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η κατασκευή αιολικού πάρκου στη Σπίνα
και καταγγέλλουν ότι καταπατώνται οι περιουσίες τους. Νέα γενική συνέλευση πρόκειται να πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Κυριακή, στις 9 το πρωί, για να λάβουν αποφάσεις.
Σε χθεσινή μακροσκελή ανακοίνωσή της, η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Παλαιών Ρουμάτων, Σπίνας, Σέμπρωνα», μεταξύ άλλων υποστηρίζει:
«Κανείς από τους κατοίκους των χωριών μας, Σπίνας, Σέμπρωνα, και Παλαιών Ρουμάτων δεν είναι ενάντιος στις “φιλικές” προς το περιβάλλον και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Είμαστε όμως ολοκληρωτικά αντίθετοι στον τρόπο που αυτές επιβάλλονται από την ελληνική πολιτεία, “δικτατορικά”, με υφαρπαγή των ιδιοκτησιών, με δόλο και απόκρυψη των πραγματικών δεδομένων, χωρίς την αναγκαία χωροθέτηση και τις ολοκληρωμένες περιβαλλοντολογικές μελέτες, με ασύδοτη, άναρχη, και στην περίπτωση μας γιγαντιαία εφαρμογή τους, που θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει ανεπιστρεπτί το φυσικό, πολιτισμικό-ιστορικό, περιβάλλον του τόπου μας. Άλλωστε οι κάτοικοι της Σπίνας αρχικά δέχτηκαν-μην γνωρίζοντας τα πραγματικά δεδομένα- την τοποθέτηση των τριών ανεμογεννητριών και μάλιστα χωρίς κανένα ιδιωτικό αντάλλαγμα, όταν εκπρόσωποι της εταιρείας επισκέφτηκαν το καλοκαίρι του 2008 το χωριό τους. Όμως οι κ.κ. της εταιρείας είχαν το θράσος να ζητήσουν, δήθεν, την άδεια διέλευσης από τις περιουσίες τους, ενώ γνώριζαν και είχαν καλά κρυμμένα μες τα ντοσιέ τους, τις πράξεις χαρακτηρισμού (αρπαγής) της γης τους σε δημόσιο δάσος. Και βέβαια δεν είχαν το θάρρος, πέρα από την αλήθεια για τις ιδιοκτησίες, να αποκαλύψουν τα πλήρη σχέδια των εταιρειών που επιδιώκουν την τοποθέτηση στο Αποπηγάδι συνολικά εκατό (100) περίπου ανεμογεννητριών (σβούρων) και τεσσάρων (4) υβριδικών-υδροηλεκτρικών εργοστασίων με δεξαμενές χωρητικότητας εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, μετατρέποντας έτσι τον τόπο μας, το Αποπηγάδι, σε ένα τεράστιο εργοτάξιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Για να καταστρέψουν, λόγω των τεραστίων μεγεθών επέμβασης, την χλωρίδα και πανίδα του βουνού, αλλά και επεμβαίνοντας – ελέγχοντας στα νερά του Αποπηγαδιού, του υδροφόρου αποταμιευτή των επαρχιών Σελίνου, Κισάμου, και Κυδωνίας, με απρόβλεπτες συνέπειες στην ζωή των πηγών και των ανθρώπων στα γύρω χωριά».
Ακόμα μεταξύ άλλων προσθέτει:
«Το “κοινωνικό πρόσωπο” της πολιτείας αποκαλύφτηκε πλήρως στις 15-16 Ιούλη στην Σπίνα και τον Άναβο, όταν η εταιρεία με την προκλητική παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων θέλησε όπως μας είπε να επιβάλλει τον νόμο... στις περιουσίες μας, δηλαδή φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης!
Όμως οι “νόμοι” που δεν έχουν την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση και αποδοχή δεν μπορούν να εφαρμοστούν με την βία -γιατί τότε έχουμε χούντα-, αλλά καθίστανται ανενεργοί και ανεφάρμοστοι στην πράξη σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αν η πολιτεία θεωρεί ότι με την βία θα πετύχει τους σκοπούς της εταιρείας, γελιέται οικτρά: Ως πότε το ελληνικό κράτος θα “στερεί” τις αστυνομικές δυνάμεις που υποτίθεται είναι ταγμένες για την προστασία των πολιτών, για να προστατεύει τα ιδιωτικά συμφέροντα των πολυεθνικών στο Αποπηγάδι; Αργά ή γρήγορα η εταιρεία θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τα μεγαλόπνοα σχέδια της, γιατί η τακτική που ακολούθησε και ακολουθεί, προσβάλει βάναυσα τον μοναδικό πλούτο των φτωχών κατοίκων: Την τιμή, την αξιοπρέπεια, την ειλικρίνεια και ντομπροσύνη τους, την απεριόριστη φιλοξενία τους. Και ξυπνά το αίμα των προγόνων τους που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία, την Ελλάδα και αυτό το βουνό.
Ας καταλάβει η εταιρεία και η Πολιτεία, όσο είναι καιρός, ότι μόνο πάνω από τα πτώματά μας θα περάσουν οι ερπυστριοφόρες μπουλντόζες τους.
Για να μην ξαναποτιστεί το Αποπηγάδι με ανθρώπινο αίμα μια και μοναδική λύση υπάρχει: Να ακυρώσει η Πολιτεία όλες τις διοικητικές πράξεις που αφορούν τις ιδιοκτησίες στο Αποπηγάδι, να επιστρέψει η γη στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, και εφόσον η Πολιτεία θελήσει, να ξαναγίνουν όλες οι διαδικασίες-αδειοδοτήσεις εξ αρχής με πλήρη διαφάνεια, ενημέρωση και συμμετοχή των κατοίκων σε ένα ευρύ διάλογο. Ειδάλλως θα είναι καθόλα υπεύθυνη για οτιδήποτε συμβεί πάνω στο “Αποπηγάδι” από εδώ και πέρα.
Θα είμαστε όλοι παρόντες την Κυριακή 19 Ιούλη(ώρα συνέλευσης για συζήτηση 11 π.μ.-2 μ.μ. ) στον Άναβο για να ένα ισχυρό ΟΧΙ στην αρπαγή των περιουσιών μας και την καταστροφή και ξεπούλημα της Σπίνας των Παλαιών Ρουμάτων και του Σέμπρωνα».
Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών Δήμου Καντάνου, επισημαίνει: «Την Κυριακή 19 Ιουλίου όλοι συμμετέχουμε στη δημόσια συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας των κατοίκων Σπίνας, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα, για να στηρίξουμε τον αγώνα τους και να πούμε όχι στην αρπαγή των περιουσιών του και της καταστροφής του περιβάλλοντος της μοναδικής σε ομορφιάς Σπίνας και Αποπηγάδι. Η συντεταγμένη πολιτεία είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών της και όχι της Εταιρείας, να υπερασπιστεί τις περιούσιες του που σε μια νύχτα με δόλιο τρόπο έχουν χαθεί, το φυσικό κάλλος της περιοχής με τα μοναδικά αιωνόβια δάση των Καστανιών τις πλούσιες πηγές που κινδυνεύουν άμεσα χαθούν, τις κτηνοτροφικές και γεωργικές ζώνες που καταστρέφονται και βίαια αναγκάζονται οι Κτηνοτρόφοι και οι Γεωργοί να φύγουν από τις εστίες τους.
Η πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τη βία και να συνυπογράψει την καταστροφή του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής και του φυσικού πλούτου για τα τυφλά κέρδη μιας εταιρείας που επικαλείται το δημόσιο συμφέρον με τρόπο προκλητικό και ανήθικο. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να αφουγκραστεί την αγωνία των κατοίκων και να περιμένει τις αποφάσεις του Ανωτάτου δικαστηρίου της Χώρας (ΣτΕ) που έχουν προσφύγει οι κάτοικοι της περιοχής για να βρουν το δίκιο τους. Η τοπική κοινωνία δεν συναινεί και η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να το λάβει αυτό υπό όψη της».(πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=36551)

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του δρόμου για την κατασκευή του αιολικόυ πάρκου στη Σπίνα Χανίων

"Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων Παλαιών Ρουμάτων , Σπίνας, Αποπηγάδι και Σέμπρωνα Χανίων.

Όταν η αυθαιρεσία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον. "

Για δεύτερη συνεχή ημέρα οι κάτοικοι, με τη συμπαράσταση φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης Καντάνου και Βουκολιών, απέτρεψαν την έναρξη των εργασιών της εταιρείας “Αιολική Μουσούρων”, με συγκέντρωση που έκαναν -από νωρίς το πρωί- στον κόμβο που οδηγεί προς την Σπίνα.
Παρά το γεγονός ότι είχε δοθεί εισαγγελική εντολή για παρέμβαση της Αστυνομίας, σε περίπτωση που εμποδιστεί η έναρξη του έργου, οι άνθρωποι της εταιρείας και οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν τελικά γύρω στις 3.30 το μεσημέρι.
Επίσης, οι εκπρόσωποι της “Αιολικής Μουσούρων” δήλωσαν δημόσια προς τους κατοίκους και τους φορείς ότι δεν προτίθονται να προχωρήσουν σε καμία εργασία έως την ερχόμενη Δευτέρα.
Ακόμα, υποστήριξαν ότι, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, είναι διαθέσιμοι να ενημερώσουν -εφόσον τους ζητηθεί- οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για το έργο.
Να σημειώσουμε ότι στο σημείο βρισκόταν και γερανός, ο οποίος θα απομάκρυνε το σκαφτικό μηχάνημα που βρέθηκε χθες σταθμευμένο κάθετα στον δρόμο προς Σπίνα και το οποίο, όπως έγινε γνωστό, τελεί υπό κατάσχεση από τις αρχές.
Σύσσωμοι οι κάτοικοι δήλωσαν για μια ακόμα φορά ότι θα αγωνιστούν για τις περιουσίες τους και κατήγγειλαν την εταιρεία για καταπάτηση.
Ο δήμαρχος Καντάνου, Ευτ. Δασκαλάκης, δήλωσε σχετικά: “Η εταιρεία συνεχίζει να επιμένει σε συνεργασία με τις αρχές και την πολιτεία. Θεωρώ ότι όλες οι πράξεις που πήρε είναι παράνομες και καταχρηστικές και τις πήρε εν αγνοία των ανθρώπων που έχουν τη γη και χωρίς να τους ρωτήσει. Ως δήμαρχος οφείλω να υπερασπιστώ τα συμφέροντα των δημοτών. Γι’ αυτό τον λόγο ήμουνα χθες (σ.σ. προχθές) εδώ και είμαι και σήμερα (σ.σ. χθες). Δεν ενόχλησα κανένα και ούτε βίαιες πράξεις έκανα. Είχα κάθε υποχρέωση να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των δημοτών και αυτό και μόνο έκανα”.
Το μέλος Πρωτοβουλίας των κατοίκων Σπίνας, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα, Σπύρος Παναγιωτάκης, ανέφερε: “Βλέπουμε το πραγματικό πρόσωπο του επίσημου κράτους που αντί να έρθει και να προστατέψει τους ανθρώπους που έχουν έναν μικρό κλήρο γης για να βόσκουν τα πρόβατά τους ή να βγάζουν το εισόδημα από τα κάστανα έρθεται να υπερασπιστεί τις πολυεθνικές και τις θυγατρικές πολυεθνικών και ουσιαστικά τους διώχνει από τα χωριά τους. Έχει δοθεί εντολή εισαγγελέα να χτυπήσουν τους ανθρώπους με την Αστυνομία, να τους απωθήσουν ώστε να μπει η εταιρεία και να συνεχίσει τα δήθεν νόμιμα έργα της τα οποία όμως έργα είναι όλα νομότυπα”.
Συνεχίζοντας, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε: “Όλα τα έγγραφα της εταιρείας το αποδεικνύουν αυτό το πράγμα διότι οι περιβαλλοντικές μελέτες γράφουν ότι το Αποπηγάδι δεν έχει νερά, ενώ έχουν κάνει οι ίδιοι αίτηση για υδροηλεκτρικά έργα. Φάσκουν και αντιφάσκουν. Προσπαθούν να φτιάξουν το πρώτο έργο για τις τρεις ανεμογεννήτριες για να ανοίξουν τον δρόμο εκεί που τους βολεύει και να προχωρήσουν σε μια επένδυση πολλών MW. Εμείς θα κυνηγήσουμε το δίκιο μας και καλούμε όλο τον κόσμο σε καθημερινή βάση και βράδυ και πρωί να έρχεται στον κόμβο για Σπίνα που βρίσκεται στον δρόμο προς Παλαιόχωρα για να στηρίξει τον αγώνα”.(πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=36449)

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων προχώρησε σε αποκλεισμό του δρόμου που ήταν προγραμματισμένη έναρξη των εργασιών κατασκευής του αιολικόυ πάρκου στη Σπίνα

Σε διαρκή αποκλεισμό του δρόμου στην Σπίνα, που οδηγεί στην έκταση, όπου η “Αιολική Μουσούρων” θέλει να εγκαταστήσει το αιολικό πάρκο, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι καταπατώνται οι περιουσίες τους. Χθες μαζί με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης Καντάνου απέτρεψαν την προγραμματισμένη έναρξη των εργασιών πραγματοποιώντας συγκέντρωση σε σημείο του δρόμου. Στο μεταξύ, στελέχη της εταιρείας κατέφθασαν συνοδευόμενα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ λίγο αργότερα υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά κατά του δημάρχου Καντάνου, Ευτ. Δασκαλάκη, για το κλείσιμο του δρόμου.
Μήνυση κατά της εταιρείας “για τις παράτυπες και διάτρητες νομικά ενέργειες” υπέβαλαν και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Σπίνας, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα, οι οποίοι παράλληλα, με χθεσινή ανακοίνωσή τους, απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα στη Χανιώτικη κοινωνία για συμμετοχή στην εκδήλωση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης που διοργανώνουν την Κυριακή 19 Ιουλίου, από τις 9 το πρωί έως το βράδυ, στον «Άναβο» που βρίσκεται στη διασταύρωση - αρχή του παλαιού επαρχιακού δρόμου προς το φαράγγι Καντάνου.
Περίπου στις 6.30 χθες το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται οι πρώτοι κάτοικοι κοντά στον οικισμό Σπίνα καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι η εταιρεία “Αιολική Μουσούρων” θα ξεκινούσε τις εργασίες εγκατάστασης του αιολικού πάρκου στην περιοχή. Μαζί με τους κατοίκους βρισκόταν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καντάνου Ευτ. Δασκαλάκης, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Στ. Αλφιέρη και ο δήμαρχος Βουκολιών Ν. Μπομπολάκης.
Σε σημείο του δρόμου που διάνοιξε η εταιρεία βρισκόταν σταθμευμένο κάθετα ένα σκαφτικό μηχάνημα.
Λίγο μετά τις 7.30 άρχισαν να καταφθάνουν στο σημείο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αποτελούμενες από 8 τζιπ και περίπου 20 άντρες, ενώ λίγο αργότερα ήρθαν τα στελέχη της εταιρείας.
Ακολούθησε συζήτηση σε υψηλούς τόνους μεταξύ των εκπροσώπων της εταιρείας και των παρεβρισκομένων.
Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι καταπατάται η περιουσία τους και ότι μεθοδευμένα η εταιρεία δεν ενημέρωσε την τοπική κοινωνία για τα επενδυτικά της σχέδια. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, εκκρεμεί η εξέταση δύο προσφυγών για την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν -όσο χρειαστεί- τον αγώνα τους για να υπερασπιστούν τις ιδιοκτησίες τους.
Ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε άγνοια για τις προσφυγές στο ΣτΕ και υποστήριξε ότι η εταιρεία διαθέτει όλες τις άδειες που απαιτούνται από τον νόμο. Σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς είπε ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της εταιρείας αλλά των δημοσίων υπηρεσιών να το επιλύσουν, ενώ αρνήθηκε ότι η εταιρεία δεν είχε ενημερώσει έγκαιρα τους κατοίκους για τα σχέδιά της και παρέμπεψε σε σχετικές δηλώσεις του δημάρχου Μουσούρων Ξ. Αρναντωνάκη.
Ο δήμαρχος Καντάνου, Ευτύχης Δασκαλάκης, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόνισε σχετικά ότι όσο παραμένει σε εκκρεμότητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή η τοπική αυτοδιοίκηση θα βρίσκεται στο πλάι των κατοίκων. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του Δασαρχείου σημειώνοντας ότι δεν έχει απαντήσει ακόμα στην αίτηση που υποβλήθηκε από τους δήμους Καντάνου και Βουκολιών για τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων που τηρήθηκε και υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει σε μηνύσεις κατά των σχετικών υπηρεσιών καθώς θεωρεί ότι υπάρχει δόλος. Ακόμα επεσήμανε ότι στο πρωτόκολλο εγκατάστασης αναφέρεται ο δήμος Μουσούρων κι όχι η Κάντανος -στην οποία ανήκει η Σπίνα- και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να κοινοποιείται στους δήμους Βουκολιών και Καντάνου. Αυτό υποκρύπτει σκοπιμότητες”.
Ο δήμαρχος Βουκολιών, Νίκος Μπομπολάκης, αναφέρθηκε στην αίτηση που έχουν υποβάλει από κοινού οι δήμοι Καντάνου και Βουκολιών προς το Δασαρχείο σημειώνοντας ότι “το Δασαρχείο έχει στείλει προ πολλού το αίτημα στη νομική υπηρεσία στην Αθήνα αλλά δυστυχώς η υπηρεσία δεν έχει απαντήσει ακόμα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η αρμόδια νομική υπηρεσία είναι σε αταξία”.
Συνεχίζοντας τάχθηκε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά -όπως είπε- δεν μπορεί να αγνοείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης δήμου Καντάνου, Στέλλα Αλφιέρη, αφού κατήγγειλε ως προκλητική την παρουσία της αστυνομίας στον χώρο, χαρακτήρισε διάτρητες νομικά τις αποφάσεις στις οποίες βασίζεται το επενδυτικό σχέδιο και πρόσθεσε: “Υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που λένε ότι πρώτα πρέπει να λυθεί το ιδιοκτησιακό και μετά να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους επενδύση. Οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και περιμένουν τις αποφάσεις. Άρα ζητάμε από την πολιτεία να σταματήσει την πίεση και την επίθεση της αστυνομίας στην ιδιοκτησία”.

  • Λευτέρης Παναγιωτάκης, κάτοικος Παλαιών Ρουμάτων
“Είδαμε σήμερα το κράτος να υπερασπίζεται την EDF, μια πολυεθνική, η οποία έχει αιτήσεις για την περιοχή μας χωρίς να έχει γίνει καμία ενημέρωση από το 2001. Έχει αιτήσεις για έργα πάνω από 200 MW, ενώ με την πρόφαση κατασκευής τριών ανεμογεννητριών κατέταξε παρανόμως το έργο σε υποκατηγορία Β4 για να πάρουν την άδεια από τη Νομαρχία. Με το πρόσχημα αυτό άνοιξαν έναν τεράστιο δρόμο 6 χλμ. για τρεις ανεμογεννήτριες, ενώ υπήρχε ήδη δρόμος κοντά στο σημείο που ήθελαν να τις εγκαταστήσουν. Έχουμε τοπογραφικά θυγατρικών εταιρειών της EDF που δείχνουν 50 ανεμογεννήτριες κατά μήκος του δρόμου, ενώ συνολικά θέλουν να εγκαταστήσουν 103. Έχουν κηρύξει δασικά και δημόσια 2.600 στρ. κι έρχεται σήμερα η αστυνομία, μας εξαπατούν και μας κοροϊδεύουν ότι πρέπει να φύγουμε εμείς και να περάσει η εταιρεία”.

  • Κωστής Καριωτάκης, κάτοικος Σπίνας και εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας Σπίνας
“Τώρα και 20 χρόνια γινόταν μια έκκληση από την πολιτεία και την εκκλησία, οι οποίοι έλεγαν να μην ξεπουλήσουμε τον τόπο μας. Εμείς αυτό το κάναμε. Κρατήσαμε την περιουσία, τα χωράφια και τα σπίτια μας και δεν ξεπουλήσαμε τον τόπο μας. Δυστυχώς όλη αυτή η εκστρατεία ήταν για να τα κρατήσουμε εμείς και να μας τα πάρουν αυτοί. Αυτή τη στιγμή όλοι είναι απόντες. Εκκλησία, πολιτεία, Νομαρχία, κανείς δεν δίνει σημασία. Ό,τι κι αν συμβεί εκεί πάνω -γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην συμβεί- εμείς δεν θα φταίμε σε τίποτα. Κάνω μια τελευταία έκκληση να πάρουν τα μηχανήματά τους και να ξεκουμπιστούν από τον τόπο μας”.
  • Φραγκιός Παναγιωτάκης, από τα Παλαιά Ρούματα
“Μας έκλεψαν τις περιουσίες κι έχει στηθεί μια απάτη μεγάλης έκτασης και απεριόριστης καταπάτησης. Το κράτος του Ζαχόπουλου, του Κοσκωτά, του Αγίου Εφραίμ. Την ιδιοκτησία την προστατεύει το Σύνταγμα. Εμάς μας μένουν τρία πράγματα: η αξιοπρέπεια, η τιμή και η περιουσία μας. Γι’ αυτά δεν θα σκύψουμε το κεφάλι, θα αγωνιστούμε και θα πράξουμε αυτό που λέει η συνείδησή μας”.

  • Στρατής Αντωνάκης
“Τους ρώτησα σε άλλα σημεία που εγκατέστησαν αιολικά πάρκα πήγαν και βρήκαν τους κατόχους, εδώ γιατί δεν ήρθαν; Μου αλλάζαν κουβέντα. Ενημερώσαμε λέει ένα. Ποιος ήταν αυτός; Μήπως ήταν μόνο οι δήμαρχοι; Η αστυνομική παρουσία ήταν ένα βάρβαρο φαινόμενο. Ούτε ντουφέκια δεν βαστούσαμε ούτε κουμπούρια να σκοτώσουμε ανθρώπους. Δεν είχαμε τέτοιες προθέσεις κι έφεραν περισσότερη Αστυνομία από όσοι ήμασταν εμείς”.



  • ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    Κάλεσμα από την Πρωτοβουλία Κατοίκων

Σε μηνυτήρια αναφορά κατά της εταιρείας “Αιολική Μουσούρων” προχώρησαν χθες τα μέλη της Πρωτοβουλίας των Κατοίκων Σπίνας, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα, κάνοντας λόγο για “παράτυπες και διάτρητες νομικά ενέργειες”. Στο μεταξύ, με χθεσινή ανακοίνωσή τους ζήτησαν τη συμπαράσταση και συμμετοχή όλου του χανιώτικου λαού την Κυριακή 19 Ιουλίου, από τις 9 το πρωί έως το βράδυ, στον «Άναβο» που βρίσκεται στη διασταύρωση - αρχή του παλαιού επαρχιακού δρόμου προς το φαράγγι Καντάνου, “για μια ημέρα διαμαρτυρίας, ενημέρωσης και αντίστασης, που θα συνοδεύεται με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια των κατοίκων της περιοχής”.
Σε ό,τι αφορά τα χθεσινά γεγονότα η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι η “Αιολική Μουσούρων” με συνοδεία πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων “προσπάθησε με βίαιο - εκφοβιστικό και συνάμα προκλητικό τρόπο να ξεκινήσει την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου που σύμφωνα με τις αδειοδοτήσεις της βρίσκεται στη «Στρογγυλή Κορφή» του δήμου Μουσούρων” και προσθέτει ότι “οι κάτοικοι, νόμιμοι (με συμβόλαια) ιδιοκτήτες της περιοχής, μαζί με φίλους του «Αποπηγαδιού» και τη συμπαράσταση των δήμων Καντάνου και Βουκολιών αντέδρασαν και ζήτησαν την εφαρμογή του νόμου και του Συντάγματος που προστατεύει τις ιδιοκτησίες (άρθρο 16) και το περιβάλλον (άρθρο 24)”.
Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι η άδεια της εταιρείας δεν είναι νόμιμη “γιατί αναφέρει ως τόπο εγκατάστασης τη «Στρογγυλή Κορφή» του δήμου Μουσούρων, ενώ η «Στρογγυλή Κορφή» του Αποπηγαδιού ανήκει σαφέστατα στα διοικητικά όρια των δήμων Καντάνου και Βουκολιών” και κάνει λόγο για “απόπειρα καταπάτησης των περιουσιών”. Η Πρωτοβουλία επισημαίνει ακόμα: “Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να καταπατήσει τις περιουσίες μας αποκτημένες και ποτισμένες με το αίμα των προγόνων μας και να καταστρέψει τον μοναδικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας ορεινό όγκο του Αποπηγαδιού” και καλεί τους αναπληρωτή υπουργό κ. Μαρκογιανάκη, βουλευτές κ. Νικηφοράκη, Βολουδάκη και Σκουλάκη, περιφερειάρχη Κρήτης κ. Τσόκα, νομάρχη Χανίων κ. Αρχοντάκη, καθώς και την εκκλησία, τους φορείς και τα κόμματα “να τοποθετηθούν δημόσια στο θέμα της καταπάτησης των περιουσιών μας, όπως και της προσβολής της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας των κατοίκων της Σπίνας, Σέμπρωνα και Παλαιών Ρουμάτων με τη μεγάλη ιστορία τους και την ανεκτίμητη προσφορά τους στον πολιτισμό”.
Καταλήγοντας, η Πρωτοβουλία αναφέρει στο υστερόγραφο της ανακοίνωσής της: “Μας τρομάζουν πολύ οι αιτήσεις που «εκκρεμούν» για την κατασκευή υβριδικών - υδροηλεκτρικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή του Αποπηγαδιού, με δεξαμενές, που όπως παραδέχτηκαν και εκπρόσωποι της εταιρείας, θα αποταμιεύουν ένα εκατομμύριο (1.000.000) κυβικά μέτρα νερού, καταστρέφοντας τις πηγές και ερημοποιώντας όχι μόνο τα δικά μας αλλά και τα γύρω χωριά του Σελίνου και της Κισάμου”.(πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=36394)

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


"Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων Παλαιών Ρουμάτων , Σπίνας, Αποπηγάδι και Σέμπρωνα Χανίων.

Όταν η αυθαιρεσία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον. "


Η Αιολική Μουσούρων ΑΕ επανέρχεται ( έχοντας πλέον μετά απο πολύ μαγείρεμα την "νομιμότητα" της αδειοδότησης του έργου) με ανακοινωσή της στον τοπικό τύπο και τους δημάρχους των περιοχών που εμπλέκονται για να ολοκληρώσει τήν περιβαλλοντική καταστροφή των περιοχών , προκειμένου να εγκαταστήσει το αιολικό πάρκο ,(ακολουθεί αθρο απο τοπική εφημερίδα με την ανακοίνωση).



  • "Θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του έργου"

"Θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του έργου" ενημερώνει τους δημάρχους της περιοχής, ο υπεύθυνος έργου της "Αιολικής Μουσούρων" κ. Αντώνης Ξένιος. Σε χθεσινό έγγραφό του προς τους δημάρχους Καντάνου κ. Δασκαλάκη, Βουκολιών κ. Μπομπολάκη, Μουσούρων κ. Αρναντωνάκη και Ανατολικού Σελίνου κ. Παπαδερό, ο κ. Ξένιος σημειώνει: "Θα θέλαμε πρώτα απ’όλα να σας ευχαριστήσουμε για την συνεργασία και κατανόηση που δείξατε στην προσπάθεια υλοποίησης από την εταιρεία μας του Αιολικού Πάρκου ισχύος 2,55 MW στην περιοχή σας, στα πλαίσια υλοποίησης επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στη σχετική αναλυτική ενημέρωση που σας κάνουμε τους τελευταίους μήνες σας παρουσιάσαμε την Αναπτυξιακή Συμβολή του φιλικού προς το περιβάλλον έργου καθώς και τα οφέλη που θα έχουν οι Δήμοι από την υλοποίησή του. Παρόλη την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε να έρθουμε σε συνεννόηση με τους κατοίκους που αντιδίκησαν στα Δικαστήρια με την εταιρεία μας, όπου αποδείχθηκε η νομιμότητα της αδειοδότησης του έργου μας, η εταιρεία μας συνάντησε στάση ολοκληρωτικής άρνησης στοιχειώδους συνομιλίας. Επιπροσθέτως, η πρόταση για αποζημίωση ακόμη και σε αμφισβητούμενα από το Δημόσιο τμήματα γης, συνάντησε την ολοκληρωτική περιφρόνηση. Κατόπιν τούτων, δε έχουμε παρά να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των έργων με βάση την Νομιμότητα των Αδειοδοτήσεων του έργου. Παρακαλούμε κ. Δήμαρχε, για την στήριξη σας στο Αναπτυξιακό αυτό Έργο του Δήμου σας και όπως μεριμνήσετε και συμβάλλετε στη σχετική εφαρμογή των Νόμων στην περιοχή του Δήμου Σας. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία Σας."(πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=36327)

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Μην τραβάτε τη σκηνή στα άκρα ! Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι δικαίωμα

Ο άνθρωπος πάντα θεωρούσε αναφαίρετο δικαίωμα να απολαμβάνει ελεύθερα τη φύση, σήμερα όμως αυτό θεωρείται παράνομο. Ο περιορισμός του ζωτικού χώρου και της ελευθερίας επεκτείνεται και στις παραλίες και στις διακοπές μας. Ο νόμος 392 του 1976 (αρ.10, παρ. 2, ΦΕΚ 89Α) προβλέπει ότι «απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή η στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παρυφές δημόσιων δασών, δάση και εν γένει κοινόχρηστους χώρους». Η νομιμοποίηση του παραλόγου συνεχίζεται με τον 2160/1993 που προσθέτει στους απαγορευμένους χώρους τις παραλίες και απαγορεύει στους ιδιώτες και τους καταστηματάρχες να φιλοξενήσουν πάνω από ένα τροχόσπιτο ή μια σκηνή. Για τους παραβάτες-κατασκηνωτές προβλέπεται η διαδικασία του αυτόφωρου, φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες και χρηματική ποινή 150 ευρώ (N.2741/1999). Κι επειδή αυτό που απαγορεύεται είναι η διανυκτέρευση, τα όργανα φροντίζουν να έρθουν μέσα στη νύχτα, ή λίγο πριν το ξημέρωμα. Ευτυχώς το δικαστήριο συνήθως αθωώνει τους κατασκηνωτές. Στο μεταξύ, οι διακοπές μας μαζί με τη φιλόξενη φήμη του τόπου έχουν πάει περίπατο. Η παράλογη απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ χρησιμοποιεί σαν πρόφαση την προστασία της φύσης από τη ρύπανση και τις πυρκαγιές. Στην πράξη όμως, παραδείγματα από περιοχές όπως η Ζαχάρω, η Τήλος και άλλες, δείχνουν ότι οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, είναι και οι φύλακες του φυσικού τοπίου, αφού αυτοί πρώτα το απολαμβάνουν, έχοντας και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η ίδια η απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ δεν βοηθά να μάθουμε να είμαστε υπεύθυνοι κατασκηνωτές και να προστατεύουμε το περιβάλλον. Πολίτες, σύλλογοι και ομάδες πολιτών διοργανώνουμε από κοινού μια πολύχρωμη γιορτή για να διαμαρτυρηθούμε απέναντι στους αντισυνταγματικούς και παράλογους νόμους για την ελεύθερη κατασκήνωση, να ζητήσουμε την απόσυρση τους, και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να απολαμβάνουμε υπεύθυνα τη φύση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιουλίου από τις 8 το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα, στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου. Η συμβολική κατασκήνωση θα πλαισιωθεί από ζωντανή μουσική, θεατρικά δρώμενα, ενημερωτικό υλικό ενώ κοινός στόχος των ομάδων που συμμετέχουν είναι να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό κώδικα-οδηγό για την υπεύθυνη ελεύθερη κατασκήνωση.
live bands:
Corrupt the musses
/ dead june / delirius monk /πληνθέτες / Αγγ. Σκορδίλης / Λεωνίδας Λαινάκης

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων - Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών - Ποδηλάτρεις - Δημιουργικές Γέφυρες - Terra verde - Επιτροπή ενάντια στο ξεπούλημα των Αγ. Αποστόλων

.

Ζώνη των 800μ. : ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ...

Νομαρχιακές αποφάσεις των ετών 1987 έως 1990 με τις οποίες, αυθαιρέτως και κατά παράβαση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας, επεκτείνοντο τα όρια δεκάδων οικισμών του Ρεθύμνου, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μετά είκοσι έτη (τον Ιούνιο του 2009!) αυτούσιες, με την υπογραφή του τότε νομάρχη.

Πρόκειται για μια σκανδαλώδη μεθόδευση που παρέχει νομιμοφανή κάλυψη σε παράνομες πράξεις της διοίκησης και θεσμοθετεί ένα ιδιάζον καθεστώς πολεοδομικής αυθαιρεσίας στην υπηρεσία του real estate.

Η υπόθεση έχει ως εξής:

Το 1987, με νομαρχιακές αποφάσεις, που αφορούσαν στάσιμους οικισμούς, καθορίσθηκαν τα όρια τριάντα οκτώ οικισμών με την σχεδίαση αυθαιρέτως πάνω στον χάρτη ενός κύκλου ακτίνας 800 μέτρων απο το κέντρο κάθε οικισμού. Μέσα στον κύκλο δεν αναφέρονταν κοινόχρηστοι χώροι και υποδομές, δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία ιστορικά, μνημεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, προστατευόμενες περιοχές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιοχές ακατάλληλες για δόμηση, ενώ καταγράφονταν ελάχιστες γεωργοκτηνοτροφικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας

Η απόφαση δημοσιεύθηκε, τότε, στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται απο τα απαιτούμενα, για να τεθεί σε ισχύ, σχεδιαγράμματα.

Το 1988 και το 1989, η οριοθέτηση οικισμών ξεπέρασε κάθε όριο αυθαιρεσίας. Νεοπαγείς παραθαλάσσιοι οικισμοί με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, ανάμεσά τους κάποιοι που "φύτρωσαν" σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, οριοθετήθηκαν και επεκτάθηκαν με νομαρχιακές αποφάσεις που παραβίαζαν Προεδρικά Διατάγματα. (κραυγαλέο παράδειγμα οι ονομασθέντες, για τις ανάγκες της οριοθέτησης, Πηγιανός Κάμπος και Αδελιανός Κάμπος, τα ακριβότερα τουριστικά φιλέτα απο την δεκαετία, ήδη, του ’80). Οι αποφάσεις αυτές πέρασαν ενσωματωμένες σε μια νομαρχιακή απόφαση για επεκτάσεις 22 στάσιμων(!) οικισμών η οποία δημοσιεύθηκε το 1990 στην ΕτΚ, και πάλι, χωρίς τα απαιτούμενα σχεδιαγράμματα.

Παρά ταύτα, επί είκοσι χρόνια, οι πάντες εν Ρεθύμνω ενεργούσαν ως αυτές οι παράνομες και ανίσχυρες νομικά πράξεις να είχαν ισχύ νόμου.

Όμως, πριν δύο χρόνια περίπου, η ομερτά γύρω τα όρια των οικισμών έσπασε αποκαλύπτοντας ότι χωράφια, βοσκοτόπια και γκρεμοί είχαν πουληθεί ακριβά ως άρτια, εντός οικισμού οικοδομήσιμα οικόπεδα. Όσο για εκείνους, που είχαν συμπράξει στην συγκάλυψη της παρανομίας (κάποιοι μεσίτες, εργολάβοι, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, εφοριακοί και βεβαίως νομάρχες και νομαρχιακοί υπάλληλοι), μπρος στον κίνδυνο να βρεθούν υπόλογοι ενώπιον της δικαιοσύνης και υπόχρεωμένοι να πληρώνουν αποζημιώσεις στους εξαπατηθέντες, έσπευσαν να παρουσιάσουν την υπόθεση ως ένα απλό τυπικό λάθος (μή δημοσίευση των σχεδιαγραμμάτων) που εξαιτίας του δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

Συνεστήθη μάλιστα επιτροπή αγώνα η οποία, αρνούμενη την μοναδική νόμιμη λύση (την πολεοδόμηση μέσω ΣΧΟΟΑΠ), υποστήριζε οτι ο τόπος κινδυνεύει με οικονομική καταστροφή αν δεν ισχύσουν οι (παράνομες) νομαρχιακές αποφάσεις και η "ζώνη των 800 μέτρων". Εμβληματική φράση, που συνοψίζει το δικαίωμα στην χωρίς περιορισμούς οικοδόμηση (και το real estate) μεγάλου μέρους του νομού. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι με τους κύκλους ακτίνας 800μ. των τριάντα οκτώ οικισμών (ήτοι εμβαδόν 2.000.000τ.μ έκαστος) και με τις επεκτάσεις, στο ίδιο πνεύμα, των άλλων εικοσιοκτώ, τέμνονται και επικαλύπτονται τα όρια 70 περίπου οικισμών.

Αυτό το "λαϊκό αίτημα", έσπευσαν να ικανοποιήσουν και οι δύο βουλευτές του νομού, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, διαγκωνιζόμενοι εν όψει ευρωεκλογών για το ποιός θα καρπωθεί το εκλογικό ώφελος. Τελικώς, με την σύμπραξη και των δύο, κατατέθηκε στην Βουλή τροπολογία που, χωρίς να συζητηθεί, πέρασε την τελευταία στιγμή ως άρθρο μέσα σε ένα άσχετο νομοσχέδιο για θέματα φορολογικά και κεφαλαιαγοράς και ψηφίστηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και το ΛΑΟΣ.

Σύμφωνα λοιπόν με το αρθρο 36ν.3756/2009(ΦΕΚ)53/Α2009: "Διαγράμματα που συνοδεύουν αποφάσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Νομαρχών, Δημοτικών Συμβουλίων
ή Κοινοτικών Συμβουλίων και δεν έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποστέλλονται για δημοσίευση στην ΕτΚ μαζί με τα κείμενα των πιο πάνω αποφάσεων και οι αποφάσεις αυτές έχουν αναδρομική ισχύ που ανατρέχει στον χρόνο της δημοσίευσής το πρώτον στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως".

Στο αρθρο αυτό αντέδρασε έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της βουλευτού του κυρίας Αννας Φιλίνη, η οποία, με πολύ σοβαρή επιχειρηματολογία, επεσήμανε ότι : Επιχειρείται η εκ των υστέρων νομιμοποίηση πολεοδομήσεων, παρά το γεγονός οτι αυτού του είδους οι πολεοδομήσεις έχουν κριθεί παράνομες απο το Συμβούλιο της Επικρατείας κα ότι: Δεν πρόκειται για την ρύθμιση ζητημάτων ενός νομού, αλλά για ένα γενικότερο, τρομερά μεγάλο, πολεοδομικό σκάνδαλο που αφορά ολόκληρη την Ελλάδα.

Στις 3 και στις 11 Ιουνίου 2009 δημοσιεύθηκαν τα προ εικοσαετίας σχεδιαγράμματα, εξοργιστικά δείγματα περιφρόνησης του άρθρου 24 του Συντάγματος και μνημεία παραλογισμού που υποτίθεται θα θεραπεύσουν την παρανομία διογκώνοντάς την.

Σήμερα, κανένας σχεδόν οικισμός δεν θεωρείται στάσιμος. Πολλοί, αντιμετωπίζουν ήδη τις συνέπειες μιας ασύδοτης οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, δέκα περίπου έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέοι παραδοσιακοί με Προεδρικό Διάταγμα, κάποιοι θεωρούνται πλέον αστικοί ή περιαστικοί και το κυριότερο, έχουν αρχίσει ήδη να εκτελούνται οι μελέτες για τα ΣΧΟΟΑΠ του Νομού.

Είναι φανερό οτι η "ρύθμιση" της ζώνης των 800μ, μεθοδεύθηκε για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος της προοπτικής για αειφόρο ανάπτυξη του τόπου. Ως κραυγαλέα περιφρόνηση της νομιμότητας, κολακεύει και συντηρεί μια ιδιάζουσα τοπική νοοτροπία που θεωρεί παλληκαριά την περιφρόνηση των νόμων. Όμως, οι προεκτάσεις της αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Αλίμονο αν το φαινόμενο γενικευθεί. Αλίμονο αν δεν αντιδράσουμε.

(πηγή :http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=6150)


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Για επικοινωνία:

dtsant@otenet.gr ή kzaxa@reth.gr


.