Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Σε πλήρη εγκατάλειψη η περιοχή του Κουμπέ στο Ρεθυμνο

Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, κομμένα στα δύο, σκουπίδια και αφόρητη δυσωδία είναι η εικόνα που αντικρίζουν καθημερινά οι κάτοικοι του Κουμπέ, στο παραλιακό κομμάτι. Δίπλα στην πανέμορφη παραλία του απέραντου γαλάζιου, σωροί σκουπιδιών εξαρτήματα παλιών αυτοκινήτων και άλλα άχρηστα αντικείμενα «κοσμούν» την παραμελημένη περιοχή, παραπλεύρως της κεντρικής λεωφόρου Σταμαθιουδάκη, σε απόσταση λίγων μέτρων από το φουγάρο.

Παραδίπλα μια αλάνα, ένας χώρος στάθμευσης, όπου μεταξύ των παρκαρισμένων αυτοκινήτων συναντά κανείς και εγκαταλελειμμένα παιγνίδια λούνα παρκ. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο καιρό βρίσκονται εκεί, ωστόσο κάτοικοι και περαστικοί αναρωτιούνται γιατί κανένας δεν ενδιαφέρεται και γιατί παραμένουν εκεί επί μήνες σε ρόλο διακοσμητικού στοιχείου.(πηγή :http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=2962&cntnt01origid=15&cntnt01returnid=39)

Hμερίδα : Αεροδρόμιο στο Καστέλι – επιπτώσεις και προοπτικές - Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας προσκαλούμε στην ημερίδα που διοργανώνουμε την Κυριακή 28 Ιουνίου 2009 και ώρα 10:30 π μ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Καστελλίου με θέμα:

Αεροδρόμιο στο Καστέλι – επιπτώσεις και προοπτικές

Οι ομιλητές:

  • Πετράκης Μ. Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με θέμα: "Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση των αεροδρομίων, το παράδειγμα των Σπάτων, επικείμενες αλλαγές στην Πεδιάδα"
  • Αλεβιζόπουλος Β. πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΣΥΠΑ και Πλιάκας Γ. μέλος του Δ.Σ. της ΟΣΥΠΑ με θέμα: "Αεροδρόμιο για την κοινωνία"
  • Σφακιανάκη Β. μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ τμήμα αν. Κρήτης με θέμα: "Αεροδρόμιο στο Καστέλι και χωροθέτηση"
  • Ριζάκος Σ. νομικός πρόεδρος Περιβαλλοντικού συλλόγου Κορωπίου με θέμα: "Η εμπειρία της λειτουργίας του αεροδρομίου Σπάτων στην περιοχή της ανατολικής Αττικής"

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσουν ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Η παρουσία σας θεωρείται απαραίτητη και θα είναι τιμή για μας.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Στο προσκήνιο οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Ιεράπετρα

- Βλάπτουν ή δεν βλάπτουν οι κεραίες βάσης των εταιριών κινητής τηλεφωνίας; - Γιατί καμουφλάρονται σε ηλιακούς θερμοσίφωνες; Μόνο και μόνο για να μην δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις σε «ανενημέρωτους» γείτονες ή συμβαίνει και κάτι ακόμη; - Προδιαγράφει ή δεν προδιαγράφει η νομοθεσία όρους για την τοποθέτησή τους στις ταράτσες των γειτόνων μας; - Ποιες κεραίες είναι περισσότερες; Οι νόμιμες ή οι παράνομες;
Μερικά μόνο από τα ερωτήματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα των ημερών στην πόλη της Ιεράπετρας. Μας εξέπληξε ευχάριστα το ότι το ζήτημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ήρθε στην επικαιρότητα μετά από την ενέργεια του κ. δημάρχου να κάνει γνωστό, ότι δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του, τοποθέτησε κεραία στην ταράτσα του σπιτιού του μετά από συμφωνία με εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Μας ικανοποιεί το γεγονός της ενεργοποίησης του Δήμου, επειδή στις καταγγελίες της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας (Ιανουάριος 2007 και Μάιος 2008) τις οποίες είχαμε κάνει γνωστές στο δήμο δεν είδαμε καμία ενέργεια στήριξης ή περαιτέρω διερεύνησης. Η κεραία στην οδό Κύρβα 21 την οποία καταγγείλαμε και αποδεδειγμένα ήταν παράνομη, συνεχίζει να λειτουργεί. Έγινε καμία ενέργεια για την απομάκρυνση ή τη νομιμοποίησή της; Πολύ θα θέλαμε να γνωρίζουμε. Η συζήτηση διογκώνεται δυστυχώς παραπλανητικά τις περισσότερες φορές. Θα ήταν ευχής έργο να προσκληθούν ειδικοί, για να διατυπώσουν τις επιστημονικές απόψεις τους. Θα συμμετάσχουμε κι εμείς σε όποια συζήτηση ή εκδήλωση γίνει. Προς το παρόν θα θέλαμε να μάθουμε τρία πράγματα μόνο:
α) μπορεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να βεβαιώσει ότι έχει γνώση της εν λόγω κεραίας; β) υπάρχει βεβαίωση της Πολεοδομίας Ιεράπετρας ότι έχει εγκρίνει την εγκατάστασή της; γ) υπάρχουν εγκεκριμένοι Περιβαλλοντικοί Όροι από τη Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας;
Την παρούσα στιγμή όλα τα υπόλοιπα είναι φλυαρία. Ας τηρηθεί τουλάχιστον η νομιμότητα. Επίσης επισημαίνουμε τη σιγουριά και τη βεβαιότητα ορισμένων συμπολιτών μας, για πράγματα τα οποία έχουν διχάσει την επιστημονική κοινότητα. Ελπίζουμε να ανοίξει το μέγα θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Οι πρακτικές που εφαρμόζονται από τις εταιρίες κάνουν τους πολίτες καχύποπτους και επιφυλακτικούς. Το ίδιο και η ολιγωρία των υπηρεσιών. Τέλος, οι προαναγγελλόμενες μετρήσεις δεν πείθουν κανέναν…
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

.

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη περιοχή της Θερίσσου στο Ηράκλειο


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12/6/09 και ώρα 20:00 ,ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας μπροστά απο τα 25ο & 27ο Δημοτικά σχολεία (Αποθήκη κτιρίου ΟΤΕ-οδός Μιχαήλ Αρχαγγέλου) με κοινό σκοπό & αγώνα να φύγει η κεραία της cosmote απο την γειτονιά.


Aναστάτωση επικρατεί μεταξύ μαθητών των 25ου και 27ου Δημοτικών Σχολείων και των γονιών τους, εξαιτίας μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία.
Έτσι χθες πραγματοποιήθηκε μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση με τη συμμετοχή ακόμη και πολλών κατοίκων της περιοχής στη Θέρισο. Η τοποθέτηση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή προκαλεί χρόνια τώρα αντιδράσεις των γονέων αλλά και των κατοίκων, οι οποίοι έχουν καταθέσει από κοινού ασφαλιστικά μέτρα εναντίον γνωστής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας. Ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία πρόκειται να συζητηθούν στις 10 Ιουλίου.
Επιστολή
Θέλοντας να αναδείξουν το πρόβλημά τους, ο Σύλλογος Γονέων μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει το πρόβλημα:
«Στην οδό Διον. Φραγκιαδάκη και Μιχ. Αρχαγγέλου γωνία, στο κτίριο του ΟΤΕ λειτουργεί από το 1999 κεραία κινητής τηλεφωνίας. Ακριβώς δίπλα στην επόμενη γωνία συστεγάζονται δύο Δημοτικά Σχολεία, το 25ο και 27ο, δυναμικότητας 310 μαθητών. Παραπέρα δύο Νηπιαγωγεία, το 17ο και το 20ό. Κατά τη γνώμη μας είναι η πιο προκλητική κεραία που υπάρχει στην πόλη μας.
Η κινητοποίησή μας γίνεται για να εκφράσουμε την αγανάκτηση, τους φόβους και τις ανησυχίες των παιδιών μας. Έχοντας υπ' όψιν ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι επικίνδυνες, γιατί λειτουργούν υπό νομικό καθεστώς ξεπερασμένων ορίων ασφαλείας. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν είναι πολύ υψηλότερη από αυτή που έχει οριστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν μας πείθουν πλέον, λέγοντάς μας ότι εκπέμπουν κάτω από τα όρια. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμα, επακριβώς τα ελάχιστα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στα οποία μπορεί να εκτιθέμεθα χωρίς κίνδυνο. Αλλά και να είχαν οριστεί είναι άκρως επικίνδυνη η συνεχής έκθεση των παιδιών σε απόσταση 15 μέτρων από την κεραία. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να είμαστε πειραματόζωα για να φανεί σε 10-15 χρόνια αν οι κεραίες είναι επικίνδυνες.
Δεν θέλουμε να καταργήσουμε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, γνωρίζουμε ότι είναι ανέφικτο. Θέλουμε όμως να ευαισθητοποιήσουμε τους κρατικούς φορείς, ώστε με τη σειρά τους να λάβουν επιτέλους αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά στον αστικό ιστό και να είναι πιο προσεκτικοί, όταν δίνουν άδειες στις εταιρίες να τοποθετούν κεραίες κοντά σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά», καταλήγει η ανακοίνωση.



Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Θερινή Συνάντηση Καλλιεργητών Χειροτεχνών Ηρακλείου «Εν Οίκω»


Θερινή Συνάντηση Καλλιεργητών Χειροτεχνών Ηρακλείου «Εν Οίκω» από 12 μέχρι 14 Ιουνίου 2009 στο Πάρκο Γεωργιάδη.

.:: ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ

Το 2004 πραγματοποιήθηκε στα Χανιά η 11η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Καλλιέργειας και Χειροτεχνίας, η οποία κάθε χρόνο ταξιδεύει σε άλλη πόλη της Ελλάδας. Αυτό ήταν η αφορμή να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα διοργάνωνε μια αντίστοιχη Παγκρήτια Γιορτή.

Πράγματι η ομάδα μας γεννήθηκε γρήγορα και με ενθουσιασμό. Έτσι τον Μάιο του 2005, στο Ηράκλειο, οργανώσαμε την 1η Παγκρήτια Συνάντηση Οικο (καλλιεργητών­χειροτεχνών). Ακολούθησε η 2η στο Ρέθυμνο, τον Οκτώβρη του ίδιου έτους.

Τον Μάιο του 2006, η ομάδα πήρε νέα μορφή και πάντα με συλλογικές διαδικασίες στήθηκε η Εαρινή Συνάντηση Ηρακλείου, «Εν Οίκω».


.:: Τι σκεφτόμαστε;
Όσοι απαρτίζουμε την ομάδα «Εν Οίκω», δεν είμαστε μέλη κάποιου συστημένου σωματείου. Δουλεύουμε συλλογικά και με την σκέψη μας στραμμένη σε μια αυτοοργανωμένη κοινωνία. Δεν υπάρχουν χορηγοί, αρχηγοί και ψηφοφορίες.

Δίνουμε μορφή στο τριήμερο με σεβασμό στον κάθε ένα που παίρνει μέρος και στην ομάδα.

Εμπνεόμαστε από την σκέψη για οικοκαλλιέργεια. Δεν χρησιμοποιούμε χημικά λιπάσματα, αναπαράγουμε παλιές μεθόδους καλλιέργειας και αντιστεκόμαστε στην επιβολή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένα) σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Στηρίζουμε τις ντόπιες ποικιλίες σπόρων καλλιεργώντας τους στα χωράφια μας.

Στην Συνάντηση συμμετέχουν καλλιεργητές με ή χωρίς πιστοποίηση, αρκεί να μην μεταπωλούν προϊόντα άλλου με σκοπό το κέρδος.

Δίνουμε έμφαση στην οικοχειροτεχνία, χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά σε μας τους ίδιους και το περιβάλλον. Αποφεύγουμε τα τυποποιημένα βιομηχανικά προϊόντα και υπενθυμίζουμε την αξία και την χαρά της προσωπικής δημιουργίας.

Μέσα από τα σεμινάρια που πλαισιώνουν την έκθεση προτρέπουμε όποιον θέλει να μάθει με μας να δημιουργεί τα δικά του χειροτεχνήματα.

.:: Στόχοι της Συνάντησης είναι:

Να μας γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες και με εμπιστοσύνη να προμηθεύονται άμεσα προϊόντα γης και χειροτεχνήματα, χωρίς την παρεμβολή μεσάζοντα.

Να ενημερώσουμε για τις δυνατότητες της οικολογικής γεωργίας ως λύση στα αδιέξοδα της συμβατικής.

Να μοιραστούμε την μαγεία του να φτιάχνει κανείς μόνος του αντικείμενα από διάφορα υλικά.

Να δούμε θέατρο, να ακούσουμε μουσική, να παίξουμε.»


.:: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ::.

.:: Παρασκευή 12-06-2009

17.00-18.00 Πλέξιμο καρέκλας (Φραντζέσκα)

18.00-19.00 «Μέλισσα: 82 εκατ. χρόνια υπάρχει στον πλανήτη γη και σήμερα κινδυνεύει» (Αντώνης Παπαγιαννάκης)

19.00-21.00 Σεμινάριο για το Κανονάκι (Μανώλης Κανακάκης - Γιώργος Αδαμίδης)

20.00-21.00 Προβολή: «Κυνήγι Θησαυρού - Μια Αναφορά στα Μεταλλεία Χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα»

21.00-22.00 «Τα αρπαχτικά της Κρήτης - Οικολογική Χρησιμότητα και αναπτυξιακή δυνατότητα ενδοχώρας» (Δημήτρης Ψαρράς)

.:: Σάββατο 13-06-2009

10.00-12.00 Κατασκευή γαντόκουκλας (Κώστας Ζαιμάκης)

12.00-14.00 Αφήγηση παραμυθιού και εικαστικό εργαστήρι για παιδιά (Κατερίνα Καλαντζίδου)

13.00-14.00 Σεμινάριο Βιολογικής Κτηνοτροφίας (Αλέκος Στεφανάκης)

17.00-18.00 Παρουσίαση του ελευθεριακού δικτύου αντίστασης στη βιοτεχνολογία και την τεχνοεπιστήμη της κυριαρχίας «Κοινός Τόπος»

18.00-19.00 Παρασκευή φυσικού σαπουνιού (Μαρία Σκαρλή)

19.00-20.00 Σεμινάριο Βιολογικής Καταπολέμησης (Καλή Χριστοδουλοπούλου)

20.00-21.00 «Έδαφος» (Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου)

21.00-22.00 Προβολή: «Υπάρχει ελπίδα», η ιστορία ενός σχολείου

22.00- ? Μουσικό γλέντι με παραδοσιακά όργανα

.:: Κυριακή 14-06-2009

10.00-11.00 Καλαθοπλεκτκή (κ. Μίμης)

11.00-12.00 Κατασκευή κοσμήματος (Ειρήνη Κοκκινάκη)

12.00-13.00 Εργαστήρι Πηλοπλαστικής (Ρένα Καστανάκη)

13.00-14.00 Σεμινάριο «Ωφέλιμα Έντομα και Ενεργοί Μικροοργανισμοί» (Μανώλης Ηγουμενάκης)

15.00-18.00 Γενική Συνέλευση

18.00-19.00 Παρασκευή παραδοσιακών κεραλοιφών (Έλενα Σωμαρακάκη)

19.00-20.00 Σεμινάριο Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής και Οικολογικής Δόμησης (Έρη Πουλιανάκη - Έρη Μπαντουβά)

20.00-21.00 Σεμινάριο για τα Μεταλλαγμένα (Ρέα Πιγιάκη)

21.00-22.00 Προβολή: Τα Αρπαχτικά στα Αστερούσια ‘Ορη


.:: ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ::.


- Συνεταιρισμός για το Εναλλακτικό και Αλληλέγγυο Εμπόριο "Ο ΣΠΟΡΟΣ"

- Στέκι Μεταναστών Χανίων

- Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

- Πελίτι - Εναλλακτική Κοινότητα

- Κοινός Τόπος - Ελευθεριακό Δίκτυο Αντίστασης στη Βιοτεχνολογία και

την Τεχνοεπιστήμη της Κυριαρχίας

- Κατάληψη Rosa Nera ( Χανιά )

- Κατάληψη Ευαγγελισμού ( Ηράκλειο )

. . . . . .

Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Ασιτών και την Κατάληψη Ευαγγελισμού για την διάθεση του εξοπλισμού, τους Μουσικούς που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, τους Φίλους που βοήθησαν να στηθεί αυτή η Θερινή Συνάντηση 2009 και όλους τους Επισκέπτες που με την παρουσία τους και την αγκαλιά τους μας δίνουν πνοή για την επόμενη Συνάντηση. Εις το επανιδείν...


. . . .

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10.00-22.00 Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργεί κυλικείο για τους επισκέπτες. Τα έσοδα καλύπτουν τις ανάγκες οργάνωσης της Συνάντησης.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ 28-6-09

Ενημέρωσης για τις επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου Καστελλιου

28 Ιουνίου και ώρα 11.00

στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Λυκείου Καστελλιου

Η ανεξάρτητη ενημέρωση γύρω από αυτό το καυτό θέμα του αεροδρομίου μας αφορά όλους μας.

Θα γίνει εκτενής συζήτηση και θα απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.

Η συμμετοχή μας θεωρείται απαραίτητη.

πηγή :http://aerodromiostokastelli.blogspot.com/

Πάρκο και όχι Δικαστικό Μέγαρο

Πάρκο και όχι Δικαστικό Μέγαρο θέλουν στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου οι Χανιώτες σύμφωνα με έρευνα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι περισσότεροι Χανιώτες σε ποσοστό 65% πιστεύουν ότι το στρατόπεδο πρέπει να γίνει πάρκο εκτιμώντας ότι οι χώροι πράσινου αλλά και οι ελεύθεροι χώροι είναι αναγκαίοι για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της πόλης.
Για τους λόγους της έρευνας το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων επισημαίνει:
"Την τελευταία τριετία σταθερά απασχολεί τη χανιώτικη κοινωνία η αναμόρφωση του στρατοπέδου Μαρκόπουλου, με αφορμή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (28/2/2006) να τσιμεντοποιηθεί μεγάλο μέρος της έκτασής του, σύμφωνα με επιτροπή σχεδίου πόλης.
Ομάδα εκπαιδευόμενων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων πραγματοποίησε έρευνα που είχε στόχο τη στατιστική παρουσίαση των προτιμήσεων αναφορικά με την αξιοποίηση του χώρου, στο πλαίσιο διαθεματικής εργασίας μαθηματικών και πληροφορικής και υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους κ. Ορφανάκη και κ. Χαραλαμπάκη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρόλο που η έρευνα πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, τα αποτελέσματά της είναι περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρα σύμφωνα με την ανταπόκριση των πολιτών στις εκδηλώσεις της 3ης Γιορτής Διεκδίκησης και τα άρθρα που συχνά δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο.
Η ταυτότητα της έρευνας περιλαμβάνει 400 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο 2008. Το ερωτηματολόγιο ερευνά το φύλο, την ηλικία, το επάγγελμα και την περιοχή διαμονής των ερωτηθέντων, οι οποίοι στη συνέχεια καλούνται να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:
• Γνωρίζετε τον χώρο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου;
• Πιστεύετε ότι θα αναβαθμιστεί η περιοχή με την αξιοποίηση του χώρου;
• Τι θα θέλατε να γίνει το στρατόπεδο;.
Στο ερώτημα τι θέλετε να γίνει το στρατόπεδο οι απαντήσεις ήταν:
- Πάρκο: 137 (34,25%).
- Πάρκο και σχολείο: 126 (31,50%).
- Δικαστικό μέγαρο και σχολείο: 73 (18,25%).
- Αθλητικό κέντρο: 56 (14,00%).
- Κάτι άλλο: 8 (2,00%).
- Σύνολο: 400: (100%).
Σύμφωνα με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας "το πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα αναμφίβολα αποτελεί η διαπίστωση ότι οι περισσότεροι Χανιώτες, σε ποσοστό 65%, πιστεύουν ότι το στρατόπεδο πρέπει να γίνει πάρκο εκτιμώντας ότι οι χώροι πράσινου αλλά και οι ελεύθεροι χώροι είναι αναγκαίοι για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της πόλης. Μεγάλο επίσης ποσοστό (31%) επιθυμεί την ανέγερση ενός σχολικού συγκροτήματος με απαραίτητους χώρους πράσινου και αθλοπαιδιών, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της διπλοβάρδιας των δύο γειτονικών Δημοτικών Σχολείων και των δύο Γυμνασίων.
Τέλος, η μεταστέγαση του Δικαστικού Μεγάρου στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου δεν έχει μεγάλη αποδοχή (18%), αφού εκτός από τις κτηριακές εγκαταστάσεις θα χρειαστούν χώροι στάθμευσης, με αποτέλεσμα μια ήσυχη συνοικία να μετατραπεί σε ένα πολύβουο κέντρο γεμάτο αυτοκίνητα, γραφεία, καφετέριες κ.λπ.". (πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=34847)

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Επαναλειτουργία του λατομείου στη θέση «Δύο Γκρεμοί»

Με σκανδαλώδη τρόπο δίνουν ξανά άδεια για τη λειτουργία του λατομείου στη θέση «Δύο Γκρεμοί», αν και με βάση την απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης, κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Μια εξέλιξη, η οποία έχει ξεσηκώσει όλους τους κατοίκους της περιοχής, που δηλώνουν απελπισμένοι και αγανακτισμένοι.
Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε μια αίθουσα, η οποία ήταν γεμάτη από κόσμο, αποφασίστηκε ξανά, για ανεξήγητο λόγο η προσωρινή επαναλειτουργία του σπαστηροτριβείου για την αποκομιδή αδρανών υλικών, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2009 και μάλιστα με ψήφους 10 υπέρ, 6 κατά και 1 λευκό.
Αποφασίστηκε να δοθεί τελικά η πολυπόθητη -για ορισμένους- άδεια, καθώς όπως φαίνεται το όφελος από τη λειτουργία του λατομείου είναι μεγαλύτερο από την οικολογική καταστροφή και την υποβάθμιση της περιοχής, και όλα αυτά την ώρα που ασφαλιστικά μέτρα από τις 10 Απριλίου.
Έτσι παρά το γεγονός πως πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της περιοχής και των δήμων Γουβών και Επισκοπής συνολικά, που βλέπουν ότι ο εφιάλτης με τη λατομική δραστηριότητα η οποία είχε αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες στην περιοχή της Ανώπολης και είχε σαν αποτέλεσμα, με το πέρασμα των χρόνων να έχουν προκληθεί τεράστιες… πληγές τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο στους ανθρώπους και τα χωριά γύρω από το λατομείο, επιστρέφει.(πηγή:http://www.tolmi.gr/index.php/%CE%9A%CE%A1%CE%97%CE%A4%CE%97/Page-3.html)

Καταστρέφεται η παραλία της Δέρματος


Σε κίνδυνο η σπάνια και προστατευόμενη πανίδα της περιοχής.

Όπως πληροφορηθήκαμε από μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής και όπως διαπιστώσαμε κατόπιν αυτοψίας, την εβδομάδα του Πάσχα συνεργείο του Δήμου Βιάννου, υπό την εποπτεία Αντιδημάρχου του Δήμου, εκχέρσωσε βίαια με εκσκαφέα την βλάστηση από σκίνους και αμμοθίνες και έκοψε τα δεκάδες μεγάλα αλμυρίκια της παραλίας της Δέρματος. Η παραλία της Δέρματος, εκτός των άλλων, αποτελεί τόπο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, είδος που απειλείται με εξαφάνιση, προστατεύεται ως «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά» (GR187: Αστερούσια Όρη, Κόφινας) και ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» και περιλαμβάνεται σε σχετική Κ.Υ.Α. για όλα τα Αστερούσια. Οι παράνομες και αυθαίρετες επεμβάσεις που έγιναν επέφεραν σοβαρή καταστροφή στον αιγιαλό και την παραλία και προξένησαν έντονη αλλοίωση στο τοπίο και τη φυσιογνωμία της περιοχής. Η θλιβερή εικόνα πρόκειται να ολοκληρωθεί κατά τους χειμερινούς μήνες όταν τα κύματα θα παρασύρουν το ανασκαμμένο και γυμνό πλέον χώμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες καταστροφές στην περιοχή. Εδώ και χρόνια γίνονται συστηματικά καταπατήσεις, οργώματα και διανοίξεις δρόμων, ακόμη και με υλικά από τις εκβολές του Αναποδάρη, με σκοπό τη μετατροπή των μεσογειακών αλιπέδων και των αλμυρόβαλτων σε οικόπεδα. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα του Δήμου για να φτάσει στο σημείο να καταστρέφει μόνος του και παρανομώντας άλλη μια από τις ομορφότερες παραλίες του! Δυστυχώς η καταστροφή είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ανεπανόρθωτη. Το λιγότερο που έχει να κάνει ο Δήμος Βιάννου είναι να αναγνωρίσει το σφάλμα του, να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τους πολίτες και να υποσχεθεί ότι θα προστατέψει ό,τι απέμεινε από την παραλία, χωρίς άλλες επεμβάσεις. Ζητάμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν με τη δέουσα προσοχή την αναφορά μας και τις σχετικές καταγγελίες των πολιτών που έχουν δεχτεί εδώ και καιρό και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την απόδοση ευθυνών και τη διαφύλαξη της παραλίας της Δέρματος από τυχόν σχεδιαζόμενες επόμενες επεμβάσεις.
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

(πηγή : http://ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=6057)
.

Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας Χανιωτών

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών ευχαριστεί όλους όσους συντέλεσαν στη μεγάλη επιτυχία της 3ης γιορτής – διεκδίκησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου:


Τα μουσικά συγκροτήματα Ρεμπέτικη Κομπανία, “Οκτάβα” και τον Λεωνίδα Λαϊνάκη με την παρέα του, για το όμορφο πρόγραμμά τους, όλους όσους δημιούργησαν το απολαυστικό παιδικό πρόγραμμα, τους δεκάδες πολίτες που κουράστηκαν μαζί μας για να στήσουμε αυτή την όμορφη γιορτή, το σύνολο των γειτόνων της περιοχής του στρατοπέδου και τις 21 ομάδες πολιτών που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους και που μαζί δημιουργήσαμε αυτή την πρωτοφανή σε μαζικότητα γιορτή και ενημερώσαμε για τις δραστηριότητες και τις αγωνίες μας τους πολίτες.
Ιδιαίτερα όμως, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες Χανιώτες, που μετέτρεψαν τον δρόμο μπροστά στην πύλη του στρατοπέδου σε ένα ανθρώπινο ποτάμι διεκδίκησης του πάρκου που οραματιζόμαστε όλοι μας, ξεπερνώντας τα ψεύτικα κομματικά τείχη και απαιτώντας ένα νέο όραμα για αυτή την πόλη.

Σε κάθε δημοκρατική τοπική αυτοδιοίκηση, μια τόσο μαζική και διακομματική συγκέντρωση πολιτών, που ειρηνικά απαιτεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ένα αίτημα για την πόλη, θα πρέπει να αποτελεί εντολή για τους όποιους δημοτικούς άρχοντές της. Πόσο μάλλον, όταν το αίτημα αυτό των πολιτών βρίσκει σύμφωνο το σύνολο των φορέων και των πολιτικών εκπροσώπων της πόλης μας.
Αντ’ αυτού, ο «δημοκρατικός» μας δήμαρχος, χάνοντας προφανώς την ψυχραιμία του, προβαίνει σε πολιτικούς εκβιασμούς του τύπου «αν δεν γίνει στο χώρο του Μαρκοπούλου το Δικαστικό μέγαρο, θα φτιάξω Δημαρχείο…» και στέλνει απελπισμένες επιστολές στα διάφορα κέντρα εξουσίας, απαξιώνοντας όλους όσους διαφωνούν μαζί του (δηλαδή το σύνολο της χανιώτικης κοινωνίας). Τέτοιες δηλώσεις και συμπεριφορές όμως, πιστεύουμε ότι αποτελούν βάναυση κακοποίηση και των πιο αυτονόητων δημοκρατικών αρχών.
Επίσης, προσπαθεί συνεχώς να κρύψει την αλήθεια, παραπληροφορώντας τους πολίτες των Χανίων σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο της τελευταίας απόφασης της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, παρουσιάζοντας ως μοναδική διαφωνία μας το χτίσιμο του δικαστικού μεγάρου, αποσιωπώντας έτσι: α) Τα 10 στρέμματα πολεοδομημένης γης που παραχωρεί στο ταμείο των στρατιωτικών προς εκμετάλλευση (πολυκατοικίες – εμπορικά κέντρα), τα οποία βέβαια ισχυρίζεται ότι στη συνέχεια θα προσπαθήσει να τα εξαγοράσει. Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο δήμαρχός μας, αναδεικνύει και τον αξιοθαύμαστο τρόπο με τον οποίο προασπίζεται τα συμφέροντα του Δήμου: Πρώτα πολεοδομεί το στρατόπεδο (δηλαδή το εντάσσει στο σχέδιο πόλης, πράγμα που σημαίνει ότι αυτομάτως πολλαπλασιάζει την αξία του), κατόπιν παραχωρεί στο στρατό τα 10 στρέμματα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να τα αγοράσει!!! β) Τα 11 στρέμματα δρόμων που δημιουργεί αλλά και το 1,5 στρέμμα του πολιτιστικού κέντρου (λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το πνευματικό κέντρο το οποίο εδώ και χρόνια υπολειτουργεί!). Στα παραπάνω εάν προσθέσετε το δικαστικό μέγαρο των 7 στρεμμάτων και το σχολικό συγκρότημα των 7,5 στρεμμάτων, το σύνολο του τσιμέντου θα ξεπερνά τα 37 στρέμματα και θα συνειδητοποιήσετε έτσι, το μέγεθος της εξάρτησης του δημάρχου μας από το τσιμέντο! (Τα παραπάνω στοιχεία είναι από το τοπογραφικό σχέδιο που συνοδεύει την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία σημειώνουμε ότι έχει απορριφθεί από το 2007 ακόμα και από το ίδιο του Υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι αναμένει τη νέα πρόταση των φορέων της πόλης-Κάντε "κλικ" στο σχέδιο για να μεγαλώσει).

Παράλληλα (και εδώ βρίσκεται και το εξοργιστικό) αρνείται πεισματικά(!) να απαντήσει στο Υπουργείο Άμυνας το οποίο με συνεχείς δηλώσεις του, επισημαίνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για τη συνολική παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου στο χανιώτικο λαό.
Εμείς, ως πολίτες των Χανίων από όλους τους πολιτικούς χώρους, θα βρισκόμαστε συνεχώς απέναντι από τέτοιες λογικές και συμπεριφορές που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας αλλά και αντιστρατεύονται στις δημοκρατικές μας αρχές και ευαισθησίες.
Ας το καταλάβει λοιπόν καλά ο δήμαρχός μας ότι ο καιρός του «Kαίσαρα» έχει περάσει για πάντα στην ιστορία! ( πηγή :http://prwtovouliahaniotwn.blogspot.com/2009/05/blog-post.html)