Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

απειλούνται πανέμορφες παραλίες στην Κρήτη απο τις ανεξέλεγκτες αμμοληψίες

Με εξαφάνιση απειλούνται μέσα στα επόμενα 10 χρόνια πανέμορφες παραλίες στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας εξαιτίας της διάβρωσης που υφίστανται από τις ανεξέλεγκτες αμμοληψίες. Επιστήμονες από το Πολυτεχνείο Κρήτης που παρουσίασαν πριν από λίγα 24ωρα τα αποτελέσματα έρευνάς τους στο Διεθνές Συνέδριο Γεωεπιστημών στην Αυστρία, επεσήμαναν ότι αν δεν σταματήσει- έστω και την ύστατη ώρα- η απογύμνωση των παραλιών από την άμμο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή δρόμων και κτιρίων, τότε την επόμενη δεκαετία θα σβηστούν από τον χάρτη δεκάδες ακρογιαλιές και σε πολλές περιπτώσεις οι παράλιοι οικισμοί θα βρεθούν στο έλεος πλημμυρών. «Ήδη μάλιστα υπάρχουν παραλίες στην Κρήτη που το πλάτος τους μικραίνει κατά μισό έως και 1 μέτρο τον χρόνο!», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο της Κρήτης κ. Κώστας Συνολάκης, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του κ.κ. Σ. Φωτείνη, Β. Βουκουβάλα και Ν. Καλλιγέρη μελέτησαν στη Βόρεια Κρήτη την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει προκαλέσει η διάβρωση στις παραλίες από τις εκτεταμένες αμμοληψίες που γίνονται εδώ και χρόνια στο νησί. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο βεβαίως παρατηρείται και σε άλλες παράκτιες περιοχές της Ελλάδας όπως είναι για παράδειγμα η Νότια Πελοπόννησος, η Ρόδος, ο Θερμαϊκός, η Ερεσός στη Λέσβο, η Κατερίνη».

Η δραματική ιστορία της παραλίας Καλύβες που εξαφανίστηκε ήδη από τη δεκαετία του 1990, καταδεικνύει με τον πιο παραστατικό τρόπο το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσει στις ακρογιαλιές η αλόγιστη και παράνομη αμμοληψία για τη δημιουργία σκυροδέματος που χρησιμεύει στις τεχνικές κατασκευές. Οι Καλύβες βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Κρήτης και απέχουν περίπου 20 λεπτά από την πόλη των Χανίων. Η παραλία αυτή πλήρωσε το τίμημα για την κατασκευή του διεθνούς αεροδρομίου των Χανίων που άρχισε το 1954. Ήταν ένα τεράστιο τεχνικό έργο για την εποχή του.

Η αυτοψία.

«Οι φοιτητές μου επισκέφθηκαν την περιοχή αυτή και αναζήτησαν κατοίκους μεγάλους σε ηλικία ζητώντας τους να θυμηθούν από τα παιδικά τους χρόνια τη μορφή που είχε τότε η αμμουδιά», συνεχίζει ο κ.

Κ. Συνολάκης. «Κάποιοι από αυτούς μάς είπαν ότι τη δεκαετία του 1940 και του 1950 η παραλία στις Καλύβες είχε πλάτος περίπου 100 μέτρων και το μήκος της ξεπερνούσε το 1 χιλιόμετρο. Από φωτογραφίες της εποχής που βρήκαμε, υπολογίσαμε ότι το μέσο πλάτος της ήταν 50 μέτρα. Στη συνέχεια, τα πάντα άλλαξαν». Για την κατασκευή του αεροδρομίου και των αυτοκινητοδρόμων δεκάδες φορτηγά έφταναν καθημερινά στις Καλύβες και έπαιρναν την άμμο. Οι ειδικοί του Πολυτεχνείου υπολόγισαν ότι μέσα σε λίγους μήνες μεταφέρθηκαν από την παραλία περισσότεροι από 225 τόνοι άμμου. Μία δεκαετία αργότερα, το 1965, άρχισαν να φαίνονται οι συνέπειες από τη διάβρωση. Τα σπίτια πλημμύριζαν καθώς το πλάτος της παραλίας είχε συρρικνωθεί στα 10 μέτρα από τα 50 που ήταν κάποτε. Η θάλασσα κατάπινε ό,τι απέμενε από την αμμουδιά, διάβρωνε τη στεριά, και το 1990 η παραλία χάθηκε για πάντα.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν εξαιτίας διαφόρων έργων μπαζώνονται ποτάμια και χείμαρροι που εκβάλλουν στις ακρογιαλιές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανανεωθεί και να εμπλουτιστεί σε ποσότητα η άμμος από τις παραλίες». Τα ποτάμια, είναι η αλήθεια, παίζουν κι αυτό τον ρόλο. Καθώς πηγάζουν από μακρινά βουνά, στο πέρασμά τους μεταφέρουν ιζήματα και φερτά υλικά τα οποία, όταν εκβάλλουν σε κάποια παραλία, αποτελούν την πρώτη ύλη για την ανανέωση της λεπτόκοκκης άμμου.

Η διάβρωση.

Καθώς η άμμος υποχωρεί, η θάλασσα εισχωρεί στην ξηρά και διαβρώνει πολύ γρήγορα τα εδάφη που αφήνει πίσω της η άμμος που χάνεται. Έτσι, σε ορισμένες παραλίες η διάβρωση αυτή γίνεται με ετήσιο ρυθμό μισού έως ενός μέτρου τον χρόνο και μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η περίφημη παραλία στη Γεωργιούπολη των Χανίων εικάζεται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχει εξαφανιστεί, καθώς το θαλασσινό νερό θα έχει εισχωρήσει σε βάθος 500 μέτρων στην ενδοχώρα. «Η άμμος αποτελεί τη φυσική ασπίδα προστασίας της ξηράς από τη διαβρωτική επίδραση της θάλασσας. Όταν χαθεί, η θάλασσα καλύπτει το κενό που μένει και αυτομάτως η χερσαία περιοχή βυθίζεται στο νερό». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, δεκάδες παραλίες στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης έχουν χάσει περισσότερο από το 50% του πλάτους τους.

Η παραλία Καλύβες στα Χανιά εξαφανίστηκε για να χτιστεί το τοπικό αεροδρόμιο


Οι πλαζ τροφοδοτούν τη βιομηχανία τσιμέντου εδώ και μισόν αιώνα

Η διάβρωση των παραλιών στην Ελλάδα έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1950 όταν άρχισε η ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι τοπικές τσιμεντοβιομηχανίες παρήγαγαν ενισχυμένο σκυρόδεμα που είχε ως βασικά υλικά το τσιμέντο και την άμμο. Για να μειώσουν το κόστος παραγωγής χρησιμοποιούσαν μεγάλες ποσότητες από την άμμο στις παραλίες, που ήταν τζάμπα, χωρίς όμως να υπολογίζουν ότι η άμμος της θάλασσας, επειδή περιέχει χλωριούχο νάτριο, δεν είναι κατάλληλη για την παρασκευή ενισχυμένου σκυροδέματος. Με άλλα λόγια, δεν αποτελεί το ιδανικό υλικό που θα προσδώσει ασφάλεια σε μια κατασκευή. Πριν από το 1975 μάλιστα, μια συνηθισμένη επιγραφή που αντίκρυζε κανείς σε παραλίες ήταν η «άμμος για πούλημα». Πολλοί δήμοι επειδή ήθελαν εναγωνίως χρήματα πουλούσαν την άμμο από τις παραλίες.


Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την καταστροφή

Oι επιπτώσεις από τις αμμοληψίες των παραλιών θα γίνουν ακόμη περισσότερο αισθητές στα χρόνια που έρχονται εξαιτίας της προβλεπόμενης ανόδου της στάθμης της θάλασσας, από τους πάγους που σταδιακά λειώνουν. Ο κ. Κ. Συνολάκης λέει πως η διάβρωση της θάλασσας θα πλήξει τις παραλίες εκείνες που έχουν λεπτόκοκκη άμμο και ήπια κλίση, δηλαδή αυτές που προτιμά περισσότερο ο κόσμος για να κάνει μπάνιο. Όμως με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί με ακρίβεια το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η διάβρωση γενικά στις παραλίες της Ελλάδας επειδή δεν υπάρχουν διαχρονικές και συστηματικές μετρήσεις για το ύψος της στάθμης της θάλασσας στη χώρα μας. Γεγονός όμως είναι ότι πολλές παραλίες έχουν απολέσει τα τελευταία χρόνια τεράστια ποσότητα άμμου η οποία αντιστοιχεί σε όγκο σε 1 κυβικό μέτρο άμμου ανά τετραγωνικό μέτρο παραλίας. «Αν δεν αλλάξει η κατάσταση αυτή, παραλίες όπως η Ερεσός στη Λέσβο και ο Πλατανιάς και ο Ταυρωνίτης στην Ανατολική Κρήτη κινδυνεύουν με εξαφάνιση, χωρίς να περιμένουν να ανέβει η θάλασσα από το λειώσιμο των πάγων». Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Νομαρχία Χανίων αποφάσισε να αντλήσει από τα βάθη της θάλασσας 12 με 20 χιλιάδες κυβικά μέτρα άμμου, για να εμπλουτίσει τμήμα από τις παραλίες του Πλατανιά και της Αγίας Μαρίνας που κινδυνεύουν.

Τα λιμάνια.

Η αστοχία των λιμενικών έργων είναι ένας ακόμη λόγος που στερεί την άμμο από τις παραλίες και επιταχύνει τη διάβρωσή τους. Οι ειδικοί του Πολυτεχνείου Κρήτης έχουν διαπιστώσει ότι μικρά λιμάνια έχουν κατασκευαστεί σε λάθος θέσεις και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τεκμηριωμένες ακτομηχανικές μελέτες ή μελέτες σκοπιμότητας παρά μόνο με ρουσφετολογικά κίνητρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα έργα να φράζουν τη ροή ποταμών και χειμάρρων και έτσι η άμμος που μεταφέρουν να καταλήγει στα λιμάνια. Συχνά γίνονται εκβαθυσμοί των λιμανιών για να απομακρυνθεί η άμμος που κανονικά θα έπρεπε να διοχετεύεται στις παραλίες.(πηγή : http://www.cna.gr)

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Γιορτή διεκδίκησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου απο την Πρωτοβουλία Χανιωτών

Την τρίτη γιορτή διεκδίκησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου, προετοιμάζει η Πρωτοβουλία Χανιωτών, επιρρίπτοντας ευθύνες στον δήμαρχο Κυριάκο Βιρβιδάκη για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ο συγκεκριμένος χώρος δεν έχει παραχωρηθεί στην Αυτοδιοίκηση.
Την ίδια ώρα, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Μάρκος Βεκρής, ασκεί δριμεία κριτική στον δήμαρχο Χανίων για το θέμα του στρατοπέδου, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου στην προχθεσινή σύσκεψη στη Νομαρχία, με κύριο θέμα την αναζήτηση κατάλληλου χώρου για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου.
Ο κ. Βεκρής τονίζει, σε γραπτή του δήλωση, ότι «στη συνεδρίαση του άτυπου οργάνου για την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου το περασμένο Σάββατο, ζήσαμε για μια ακόμα φορά τον απόλυτο πολιτικό παραλογισμό. Ο δήμαρχος της πόλης, εκ της θέσεώς του ταγμένος να υπερασπίζεται τους ελεύθερους χώρους, το πράσινο και κατ' επέκταση την ποιότητα ζωής των δημοτών του, επεχείρησε με πάθος, να επιβάλλει ως θέση για το δικαστικό μέγαρο το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, τον τελευταίο ελεύθερο χώρο μέσα στην πόλη. Και όταν όλοι οι άλλοι, βουλευτές και των δύο κομμάτων, νομάρχης και φορείς απέρριψαν την πρότασή του, με εκδικητική διάθεση απείλησε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για τσιμεντοποίηση του στρατοπέδου, έστω και με τη μεταφορά του Δημαρχείου εκεί! Επιτέλους ο κ. δήμαρχος θα πρέπει να αντιληφθεί, ότι συμπεριφορές βεντέτας απέναντι στους φορείς, στα κινήματα και στους πολίτες, δεν μπορεί να χαρακτηρίζουν τον δήμαρχο της πόλης», καταλήγει ο κ. Βεκρής.
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ
Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου τονίζει, σε χθεσινή της ανακοίνωση, ότι «στις περισσότερες πόλεις της χώρας μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμπλέει με τα κινήματα πολιτών και διεκδικούν από κοινού (έχοντας ήδη αρκετές επιτυχίες) την απόδοση του συνόλου των στρατοπέδων στους πολίτες τους ως χώρων πρασίνου, υλοποιώντας έτσι και το ψήφισμα που οι κινήσεις πολιτών κατέθεσαν στο τελευταίο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Στην πόλη μας, όπου έχουμε το θλιβερό προνόμιο, έναν δήμαρχο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, να αντιστέκεται σθεναρά τόσο στη θέληση του Χανιώτικου λαού όσο και στις αποφάσεις του οργάνου που εκπροσωπεί, έχει αναπτυχθεί ως αντίβαρο, ένα ιδιαίτερα σημαντικό κίνημα πολιτών που με τον δυναμισμό και τη μαζικότητά του, έχει δείξει ότι μπορεί να αποτρέπει τα χειρότερα αλλά και να κερδίζει αιτήματα».
Η Πρωτοβουλία Χανιωτών υπογραμμίζει ότι «η γιορτή διεκδίκησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, αποτελεί το αποκορύφωμα στον αγώνα για την προστασία των ελεύθερων χώρων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών αυτής της πόλης. Τα δύο τελευταία χρόνια οι χιλιάδες των κατοίκων που συναντήθηκαν στον δρόμο μπροστά στην πύλη του στρατοπέδου, ανέδειξαν με εντυπωσιακό τρόπο την αναγκαιότητα του πάρκου που οραματιζόμαστε όλοι μας. Ενός πάρκου συνάντησης, επικοινωνίας και πραγματικής αναψυχής των ανθρώπων. Ενός πάρκου ανάσας για ολόκληρη την πόλη. Στις 9 του Μάη δίνουμε το τρίτο ραντεβού μας μπροστά στην πύλη του στρατοπέδου. Καλούμε και φέτος όλους τους Χανιώτες αλλά και όσους έχουν επιλέξει να ζουν σε αυτή την πόλη, να δηλώσουμε για άλλη μια φορά ότι ο χώρος του στρατοπέδου Μαρκοπούλου ανήκει σε εμάς και στα παιδιά μας, ως χώρος πρασίνου και αναψυχής και δεν πρόκειται να τον αφήσουμε να αξιοποιηθεί στα χέρια καμιάς “εργολαβίας”. Ας είμαστε και πάλι όλοι παρόντες γιατί το μέλλον μας το κερδίζουμε μόνο με την ενεργό συμμετοχή και με αγώνες». (Πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=33073)

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Αντιδρούν οι κάτοικοι της Βιάννου στη λειτουργία του λατομείου στο Βαχό


Για πολλοστή φορά κάτοικοι της Βιάννου, αντιδρούν στη λειτουργία του λατομείου στο Βαχό, αλλά και σ’ ένα ενδεχόμενο ανοίγματος δεύτερου λατομείου στην περιοχή.

Όπως τονίζουν κάτοικοι με καταγγελίες τους, η διαβίωση στην περιοχή κοντά στο λατομείο είναι ανυπόφορη, ενώ υπογραμμίζουν πως άμεσες θα είναι οι κινητοποιήσεις τους στην περίπτωση που η δεύτερη λατομική ζώνη της περιοχής ενεργοποιηθεί.

Από την πλευρά της η δημοτική Αρχή, εμφανίζεται κατά βάση θετική ως προς τις αντιδράσεις των κατοίκων, διευκρινίζοντας ωστόσο πως “όσοι επιθυμούν να έχουν αντίθετη άποψη θα πρέπει να το κάνουν επώνυμα, κι όχι να κρύβονται πίσω από το δάχτυλο ή την ανωνυμία τους”.

Ο δήμαρχος μάλιστα της Βιάννου, κ. Κλαδάκης, καλεί όλους τους πολίτες που έχουν αντίθετη άποψη σε σχέση με τη λειτουργία του λατομείου, να την καταθέσουν επώνυμα στον δήμο και να συμμετάσχουν σ’ έναν κύκλο δημιουργικών διαβουλεύσεων για την επίλυση του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κλαδάκης δηλώνει πως η δημοτική αρχή δεν επιθυμεί την λειτουργία δεύτερου λατομείου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως ο δήμος έχει δύναμη και ισχύ, που “περιορίζεται στην νομιμότητα και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία πρόσθετη ενέργεια πέραν από αυτές που επιτρέπει ο νόμος”.

Προβλήματα

Στα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή από τη λειτουργία του λατομείου, επανέρχονται για μία ακόμη φορά κάτοικοι της Βιάννου με παρεμβάσεις τους.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, σκόνη κατακλύζει το χωριό, ειδικότερα όταν φυσά βορειοδυτικός άνεμος, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη για όσους κινούνται στον οδικό άξονα δίπλα από το λατομείο. Σύμφωνα με αναφορές τους παράλληλα, η περιοχή υποβαθμίζεται, ενώ σημαντικά είναι και τα πλήγματα που δέχεται η τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Δήμος

Ξεκάθαρες απαντήσεις στο ζήτημα του λατομείου επιχειρεί να δώσει ο δήμαρχος της περιοχής Μανώλης Κλαδάκης.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, η δημοτική αρχή έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που της επιτρέπει ο νόμος, αναφορικά με την υπόθεση λειτουργίας των λατομείων.

Ο δήμαρχος τονίζει αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λειτουργίας της δεύτερης λατομικής ζώνης, πως αυτή έχει άδεια εγκατάστασης ήδη από το 1985, ωστόσο δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, είχε μπλοκάρει την έκδοση άδειας λειτουργίας της δεύτερης λατομικής ζώνης, ωστόσο η Περιφέρεια Κρήτης δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε αναθέσει στον νομικό μας σύμβουλο να ελέγξει το αν η απόφαση της Περιφέρειας μπορεί να επικυρωθεί” αναφέρει ο κ. Κλαδάκης, προσθέτοντας: “Πάγια θέση του δήμου είναι ότι δεν χρειαζόμαστε δεύτερο λατομείο, διότι μεταξύ πολλών άλλων προβλημάτων που δημιουργούνται, υπάρχει και τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα”.

Ο δήμαρχος επιπρόσθετα, αναφέρεται και στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης τελικά της δεύτερης λατομικής ζώνης, υποστηρίζοντας πως αν τελικά προκύψει άδεια λειτουργίας της, ο δήμος άμεσα θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.

Αναφορικά με την ενεργοποίηση του πρώτου λατομείου στην περιοχή, ο κ. Κλαδάκης τονίζει πως αυτό κατέχει ειδική άδεια, η οποία εκδόθηκε το 1985, κι αυτό γιατί τότε δεν είχαν κατατεθεί ενστάσεις από τους κατοίκους.

“Υπάρχει μια νόμιμη διαδικασία αναφορικά με την έκδοση άδειας των λατομείων” τονίζει ο κ. Κλαδάκης για να προσθέσει: “Σε κάθε περίπτωση εξετάζεται το πώς εκδόθηκε η άδεια για το πρώτο λατομείο, ενώ ελέγχουμε και τι συμβαίνει αναφορικά με την περιοχή natura στην οποία και λειτουργεί. Ότι μπορούμε να κάνουμε ως δήμος το κάνουμε και στον βαθμό που μας επιτρέπεται φροντίζουμε για το καλό του τόπου μας”. (πηγή :http://www.patris.gr)

Ανησυχία για το μέλλον των Ταμπακαριών στα Χανιά

Την ανησυχία τους για το μέλλον των Ταμπακαριών εκφράζουν οι κάτοικοι της περιοχής και σε ένσταση που υπογραφούν 168 άτομα ζητούν να διαφυλαχθεί η ιστορία και ο χαρακτήρας τους, η όποια αξιοποίηση να είναι η ηπιότερη και να μη γίνουν “καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος”.
Στην ένσταση που έστειλαν στο Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και την οποία κοινοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Ταμπακαριών στον Δήμο Χανίων, στη Νομαρχία, στο ΤΕΕ, στο ΣΑΔΑΣ, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στον πρόεδρο του ιδρύματος "Ελ. Κ. Βενιζέλος", αναφέρεται χαρακτηριστικά:
"Ένστασις
Οι παρακάτω υπογράφοντες, κάτοικοι της περιοχής Χαλέπας Χανίων επί των οδών Βιβιλάκη, Φραγκοκαστέλλου, Λάκκων, Πλοιαρχών, Κρυονερίδος και Ελευθερίου Βενιζέλου, έχοντες έννομο συμφέρον, ενιστάμεθα:
Κατά της παραγράφου με αριθμό 6, της σελίδας 17, της «Αιτιολογικής Έκθεσης για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων 26 κτηρίων Ταμπακαριών επί της οδού Βιβιλάκη στην περιοχή Ταμπακαριά Χαλέπας Χανίων», και στην οποία αναφέρεται ότι: «Στα χαρακτηριζόμενα ως διατηρητέα κτήρια είναι δυνατή η εγκατάσταση χρήσεως κατοικίας, γραφείων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και πολιτιστικών χώρων - εκδηλώσεων». Κύριοι, η περιοχή της Χαλέπας, είναι μία περιοχή έντονου τοπικού αλλά και πανελλαδικού, ιστορικού και αισθητικού ενδιαφέροντος. Σε μία μικρή έκταση συνωστίζεται μεγάλος αριθμός πανέμορφων και σπουδαίων διατηρητέων κτηρίων: κατοικία Ελευθερίου Βενιζέλου, Ίδρυμα Μελετών Ελευθερίου Βενιζέλου, κατοικία Πρίγκιπος Γεωργίου, Πολυτεχνείο Κρήτης (πρώην Γαλλική Σχολή), οι Ιεροί Ναοί Αγίας Μαγδαληνής και Αγίου Γεωργίου, η Καθολική Μονή, το πρώην Ελληνικό Προξενείο, τα ξενοδοχεία «Χαλέπα» (πρώην Ιταλικό Προξενείο) και «Ανδρομέδα» (πρώην Γερμανικό Προξενείο). Επίσης επίκειται η έναρξις των εργασιών ανέγερσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Με την ανακήρυξη των 26 βυρσοδεψείων ως Διατηρητέων Κτηρίων, εμπλουτίζεται περαιτέρω ο κατάλογος, εξασφαλίζεται η σωτηρία και αποκατάσταση των κτηρίων και του χαρακτήρα της περιοχής και αποδίδεται προς απόλαυση στους Χανιώτες μία αστική ζώνη ιδιαιτέρης σημασίας και κάλλους. Μέχρι στιγμής όλη η περιοχή και ειδικότερα η ενταγμένη στο Σχέδιο Πόλεως Νότια πλευρά της οδού Βιβιλάκη, απέναντι από τα προς ανακήρυξη κτήρια, έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά ως ζώνη κατοικίας.
Ήδη από το 2001 οι κάτοικοι των οδών Βιβιλάκη, Λάκκων και Φραγκοκαστέλλου, είχαμε εκδηλώσει τη σοβαρή μας όχληση από τη λειτουργία του υπάρχοντος κατάστηματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και είχαμε συγκεντρώσει υπογραφές με αίτημα προς τον Δήμο Χανίων, να μην δοθούν άδειες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή μας, πράγμα το οποίο έκανε δεκτό το τότε Δημοτικό Συμβούλιο.
Επίσης και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ, ΠΕΑ τμήμα Χανίων) με επιστολή του στις 10-4-2006 προς τον αντιδήμαρχο Χανίων κ. Άρη Παπαδογιάννη, σχετικά με το θέμα χρήσης των Βυρσοδεψείων, μεταξύ άλλων αναφέρει: «... πρωταρχικό και κύριο μέλημα είναι να διατηρηθούν οι ευαίσθητες υπάρχουσες ισορροπίες. Οχλούσες χρήσεις όπως κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες, καφενεία, αναψυκτήρια, θα ήταν ολέθριες για όλη την περιοχή και πρέπει να αποκλεισθούν. Το σύνολο λειτουργιών, κτισμάτων και φυσικού περιβάλλοντος, μέσα από τις επερχόμενες χρήσεις πρέπει να παραμείνει αδιατάρακτο. Συνεπώς η χρήση πέραν αυτής των βυρσοδεψείων παραδοσιακού τύπου... προτείνουμε να είναι η ηπιότερη, δηλαδή αυτή της Αμιγούς κατοικίας».
Πέραν των προαναφερθέντων, οι κάτοικοι έχουμε δημιουργήσει από το 2002 τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Κατοίκων Ταμπακαριών Χαλέπας Χανίων» με κύριο σκοπό του καταστατικού του, την αποτροπή ακριβώς της δημιουργίας «καταστημάτων υγειοντομικού ενδιαφέροντος». ­Αλλά... Η αιτιολογική έκθεσις με την πρότασή της για τις χρήσεις των κτηρίων, σαλπίζει προσκλητήριο για την αθρόα εγκατάσταση πάσης φύσεως ημερήσιων και νυκτερινών κέντρων διασκέδασης και των συνακόλουθων, επί 24ώρου βάσεως προβλημάτων, όπως την τεράστια ηχορρύπανση, το κυκλοφοριακό χάος και τη συμφόρηση των σταθμευμένων αυτοκινήτων, στις ήδη στενές και χωρίς πεζοδρόμια οδούς μας.
Προοιωνίζει δηλαδή την πλήρη ανατροπή της γαλήνιας και ειδυλλιακής ατμόσφαιρας και ύφους της περιοχής. Την αλλοίωση, ρύπανση και ευτέλιση του λιμενίσκου των Ταμπακαριών, ενός υδροβιότοπου μέσα στην πόλη, με αποδημητικά πτηνά, ερωδιούς, κορμοράνους, αλκιόνες, αγριόχηνες. Ενός αυθεντικού, εξαιρετικού περιβάλλοντος, που από παλιά γνωρίζουν και απολαμβάνουν οι Χανιώτες.
Τέλος με μαθηματική ακρίβεια θεμελιώνει την επακόλουθη υποτίμηση της αξίας των ακινήτων μας, την αναστάτωση και αναγκαστική μετοίκησή μας προς χάριν των μπαρ, κλαμπ, ντίσκο και καφέ. Για τους παραπάνω λόγους και αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε, με κάθε νόμιμο μέσο και ενέργεια την ηρεμία και τον χαρακτήρα της περιοχής μας, ζητούμε στην πράξη ανακήρυξης των 26 κτηρίων ως διατηρητέων, να αποκλεισθεί παντελώς η δυνατότητα χρήσης τους ως «καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος»".
(πηγή :http://www.haniotika-nea.gr)

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ"



              «O ουρανός, που πάντα έχει ένα δάκρυ συμπόνιας για το λαό μου,

              που μας φαίνεται αιώνιος και αμετάβλητος,

              μπορεί τώρα να αλλάξει.

              Σήμερα είναι καθαρός. αύριο όμως ίσως σκεπαστεί με σύννεφα.»

              (από επιστολή του Σιάτλ, αρχηγού φυλής Ινδιάνων, προς τον πρόεδρο της Αμερικής Φραγκλίνο Πήρς, όταν του ζήτησε να πουλήσει !! στην κυβέρνηση τη γη του...).

    ΑΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ:

    …η εγκατάσταση φαραωνικών κατασκευών, εκτός κλίμακας του τόπου, όπως το αεροδρόμιο («των Γερμανών») στην Πεδιάδα, ο διαμετακομιστικός σταθμός – λιμάνι («των Κορεατών») στη Μεσσαρά, η «νέα Σητεία»- γκολφούπολη («των Εγγλέζων») στην περιοχή της μονής Τοπλού- Κάβο Σίδερο, που βάζουν την Κρήτη σε επικίνδυνους μονόδρομους «ανάπτυξης» και οδηγούν στην δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την …«Ταϊβανοποίηση» του νησιού. Η Ενδοχώρα και ο Νότος απειλούνται από την άγρια «ανάπτυξη», που έχει ήδη καταστρέψει τα βόρεια παράλια της Κρήτης.

    …η δημιουργία στην ενδοχώρα ενός αποκλεισμένου τόπου, ενός κράτους «εν κράτει» και μάλιστα ιδιωτικού, ενός τοπίου έρημου, αποκομμένου από το ζωτικό του περίγυρο, εκατομμυρίων διερχομένων…της φθηνής μαζικότητας του τουρισμού μας,

    …η τσιμεντοποίηση και η ασφαλτόστρωση μιας από τις δύο γόνιμες πεδιάδες του Ηρακλείου, και από τις πλέον ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας και της Μεσογείου … ακόμα και δασικών εκτάσεων (!),

    … η κατεδάφιση ακόμα και ολόκληρων βουνών … για την «άρση εμποδίων»,

    …η λεηλασία της φύσης με μοναδικό στόχο το κέρδος των λίγων, ξένων και ντόπιων ( αν προλάβουν να αρπάξουν κάτι κι αυτοί…) μεγαλοεργολάβων και των μεγάλων αλυσίδων (τράστς) του εμπορίου…

    …η απαξίωση και το ξεκλήρισμα των αγροτών, και των κτηνοτρόφων ενός μεγάλου μέρους της ενδοχώρας του Ηρακλείου, από την άκρως ρυπογόνα για τον αέρα , τη γη το νερό λειτουργία του αεροδρομίου,

    …το ξεσπίτωμα των κατοίκων και η εγκατάλειψη οικισμών με ιστορία εκατοντάδων και χιλιάδων χρόνων, από τον συνεχή, ανυπόφορο και εκκωφαντικό θόρυβο …τριάντα τουλάχιστον αεροπλάνων ανά ώρα!..

    … ο μαρασμός των μικρών τοπικών ποιοτικών επιχειρήσεων, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των μεγάλων εμπορικών συγκροτημάτων, την εξάρτηση από τις τράπεζες, και τις πολυεθνικές του μαζικού τουρισμού, οι οποίες κατά τη γνωστή τακτική τους, και με την ακόρεστη βουλιμία τους για νέες «επωφελείς επενδύσεις», …θα μας εγκαταλείψουν με την πρώτη ευκαιρία … να καίμε στην …ερημοποιημένη μοίρα μας…

    …το να δουλεύει κανείς για 10- 12 ή παραπάνω ώρες την ημέρα, με απολαβές χαμηλότερες του βασικού μισθού, εξαρτημένος δουλοπάροικος μιας πολυεθνικής, ξένος στον τόπο του και χωρίς πλέον το εισόδημα από τη γη του, αφού τα προϊόντα της θα είναι δηλητήριο…,

    …η διάλυση του κοινωνικού ιστού, για χάρη των πρακτικών της ιδεολογίας της εξατομίκευσης και της «αρπαχτής»,

    …η βάρβαρη εμπορευματοποίηση κάθε αξίας ζωής, η βίαιη αλλοίωση, ο εκχυδαϊσμός και η εξαφάνιση πολιτισμού και τρόπου ζωής με ρίζες αιώνων, που χάνονται στην προϊστορία…

    …η κατάργηση του δικαιώματος να ενημερώνεσαι, να κρίνεις, να αμφισβητείς και να αποφασίζεις για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών σου…

    Αν τα «μεγάλα έργα» στους μικρούς και ευλογημένους μας τόπους συμβάλλουν σε όλα αυτά…

    Δεν πετάμε στα σύννεφα…

    Λέμε ΟΧΙ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Λέμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

    Λέμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ

    ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΟΝΕΙΡΑ…ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ…



Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και

Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας

.

( Πηγή :http://aerodromiostokastelli.blogspot.com/2009/04/blog-post_10.html )

κατάθεση ιδεών και προτάσεων για ένα ελεύθερο χώρο πρασίνου στα Χανιά απο την Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Την κατάθεση ιδεών και προτάσεων για ένα ελεύθερο χώρο πρασίνου στα Χανιά, ζητάει από τους πολίτες η "Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου".
Οι προτάσεις μπορούν να παρουσιαστούν με τη μορφή κειμένου, σχεδίου (σκίτσο, ζωγραφιά, κολλάζ, αφίσα κ.ά.), αρχιτεκτονικής προμελέτης ή προμελέτης πράσινου. Η παρουσίαση να γίνει σε φύλλο διαστάσεων 60x120.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό κείμενο της "Πρωτοβουλίας", μέχρι σήμερα "η δραστηριότητα της πρωτοβουλίας Χανιωτών και των κατοίκων της περιοχής για τη διεκδίκηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου περιλάμβανε εκδηλώσεις, ομιλίες, παρεμβάσεις στο νομαρχιακό και δημοτικό συμβούλιο, αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο και τη γνωστή σε όλους γιορτή διεκδίκησης έξω από την πύλη του στρατοπέδου. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε ένα επόμενο στάδιο σκέψης και δράσης που είναι το πώς μπορεί ένας τέτοιος χώρος να διαμορφωθεί σε πάρκο. Ο χώρος του στρατοπέδου Μαρκοπούλου αποτελεί για τα Χανιά μια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός σημαντικού πνεύμονα πράσινου, που θα αναδείξει και θα αναβαθμίσει μεγάλο τμήμα της πόλης μας. Για το λόγο αυτό η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου καλεί κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, κάθε ηλικίας, ειδικό και μη, να παρουσιάσει ιδέες και προτάσεις για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένας ελεύθερος χώρος πράσινου στην έκταση του στρατοπέδου μετά την παραχώρησή του στην πόλη των Χανίων".
Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για την κατάθεση ιδεών και προτάσεων η "Πρωτοβουλία" υπογραμμίζει ότι "πρόθεσή μας είναι να παρακινήσουμε τη σκέψη και τη δημιουργικότητα των συμπολιτών μας στη λογική της συμμετοχής σε σημαντικά θέματα που αφορούν την πόλη και την ποιότητα ζωής.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
1. Ερωτήματα προς επεξεργασία:
- Πώς φαντάζεστε έναν μεγάλο ελεύθερο χώρο πράσινου μέσα στην πόλη των Χανίων;
- Μπορούμε να διαμορφώσουμε ελκυστικούς χώρους χωρίς κτήρια και πώς;
- Ποιες δραστηριότητες ψάχνουν ανοιχτό ελεύθερο χώρο στην πόλη μας και δεν τον έχουν ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν;
- Πώς μπορεί ένα μεγάλο πάρκο μέσα στην πόλη των Χανίων να αποτελέσει για αυτή σημαντικό και χρήσιμο βιώσιμο χώρο;
2. Απαραίτητα είναι τα παρακάτω στοιχεία:
Α. Η κύρια χρήση του πάρκου να είναι ελεύθερος χώρος
Β. Το υπάρχον υγιές πράσινο να διατηρηθεί κατά το δυνατόν
Γ. Η χρήση δέντρων και φυτών να έχουν ελεγχόμενες απαιτήσεις συντήρησης και νερού
Δ. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν να είναι κατά το δυνατόν φυσικά
Ε. Να γίνει εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τον φάκελο συμμετοχής μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκουν στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης (www.teetdk.gr), είτε να παραλαμβάνουν από τη γραμματεία του ΤΕΕ (9.30 π.μ. - 12.30μ.μ.), όπου και θα καταθέτουν τις προτάσεις τους μέχρι και τις 12 Ιουνίου. Όλες οι προτάσεις θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή έκθεση στην πόλη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η πνευματική ιδιοκτησία των έργων θα παραμείνει στους συμμετέχοντες.

Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΠΛΟΥ

Ακυρώνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις επενδύσεις βρετανικής εταιρίας σε έκταση 26 χιλιάδων στρεμμάτων, που ανήκουν στη Μονή Τοπλού στο Λασίθι. Η Ολομέλεια του ΣτΕ, σε διάσκεψη, υιοθέτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας κυρίας Κατερίνας Χριστοφορίδου, η οποία είχε διαπιστώσει σοβαρές πλημμέλειες στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου για τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή στην περιοχή Κάβο Σίδερο στο Λασίθι.
Η εισηγήτρια είχε υποστηρίξει ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν έγινε νόμιμα, καθώς δεν έχει προηγηθεί πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση χωροταξικό σχεδιασμό. Κατά την εισηγήτρια η συγκεκριμένη περιοχή προορίζεται μόνο για ήπια τουριστική ανάπτυξη και μόνο στο αναγκαίο μέτρο, ενώ η προβλεπόμενη αποτελεί εντατική τουριστική ανάπτυξη.
Ακόμη, είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη νομιμότητα της χωροθέτησης γηπέδων γκολφ καθώς αλλοιώνουν την αισθητική και τη φυσιογνωμία του τόπου.
Για το λόγο αυτό η εισηγήτρια είχε προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας περίπου 300 κάτοικοι της περιοχής και ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κρήτη. Με τις αιτήσεις τους ζητούσαν να ακυρωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2007 με την οποία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι «για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή στην περιοχή Κάβο Σίδερο, Λασιθίου Κρήτης, με φορέα υλοποίησης του έργου την εταιρία Loyalward ltd».
Η εισήγηση της κυρίας Χριστοφορίδου έγινε δεκτή, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ολομέλεια σε διάσκεψη. Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να δημοσιεύσει το επόμενο διάστημα.(Πηγή ;http://www.tolmi.gr/index.php/%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%A3%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%94%CE%91/kriti-akurwsh-ergwn-sto-tomplou.html)
.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Η απάντηση στην Αιολική Μουσούρων Α.Ε για το αιολικό πάρκο στο αποπηγάδι


Αξιότιμε κύριε Νικηφοράκη,

αυτό που θα πρέπει πρώτα να πράξει μία υπεύθυνη εταιρεία που εργάζεται πάνω στην αναπτύξη ανανεώσιμων πηγών παραγωγής ενέργειας, εφόσον εχει προτάσεις για έργα ΑΠΕ σε μια περιοχή, είναι να ενημερώσει την τοπική κοινωνία.

Να ενημερώσει υπεύθυνα με σοβαρότητα και αξιοπιστία , έχοντας ως γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής με τήρηση των περιβαλλοντικών κριτίριων και την συμμετοχή και κοινή θέληση των κατοίκων, εφόσον τα έργα θα πραγματοποιηθούν στη γη τους.

Επικαλείστε οτι η εταιρεία σας έχει δικαίωμα να ενημερώσει τον τύπο και οτι της το στερώ ενημερώντας μονόπλευρα και αυτό γιατί δημοσίευσα δύο άρθρα για τα έργα σας στον τόπο μου. Που την είδατε την μονόπλευρη ενημέρωση, όταν με ολόκληρα επιτελεία μηχανικών χρόνια τώρα πραγματοποιούσατε μελέτες για έργα εκατοντάδων MW στη περιοχή, τα οποία έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ και στις αρμόδιες υπηρεσίες για έγκριση, χωρίς να έχετε ενημερώσει ποτέ τους κατοίκους των γύρω χωριών για τις προθέσεις σας ;

Πρόσφατα μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων για το αιολικό πάρκο στο Αποπηγάδι, βγάλατε ανακοίνωση στον τύπο για πλήθος σχεδιασμένων έργων ΑΠΕ στην περιοχή στο στάδιο της αξιολόγησης απο τις αρμόδιες υπηρεσίες, πέντε θυγατρικών της EDF στην οποία ανήκει η εταιρεία σας. Η όλη ιστορία γίνεται λοιπόν για την ανάπτυξη κεφαλαίων, κύριε Νικηφοράκη ή για να βοηθήσουμε τον πλανήτη;

Απαξιείτε να μιλήσετε με τους ανθρώπους των ορεινών χωριών που χρόνια τώρα βλέπετε τη γή τους σε σχέδια ανάπτυξης ΑΠΕ στα γραφεία σας και καταθέτετε τωρα αιτήσεις για έγκριση έργων, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί απο το 2001 καμία ενημέρωση σ’αυτούς; Πραγματοποιούμε μονόπλευρη ενημέρωση επειδή ζητάμε διαφάνεια και επειδή οι κάτοικοι ζήτησαν με κοινή απόφαση δημοτικών συμβουλίων των δήμων Βουκολιών και Καντάνου, να ελεγθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του πρώτου επίσημα αδειοδοτημένου έργου σας; Η μήπως γενικότερα η ενημέρωση είναι θέμα ταμπού για την εταιρεία σας;

Ακόμα και τον πιο καλοπροαίρετο προς τα σχέδια σας να φέρετε στη περιοχή, θα δεί οτι στο σημείο που η εταιρεία προτίθεται να εγκαταστήσει τις τρείς ανεμμογενητριες , υπάρχει ήδη δρομος σε μικρή απόσταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μικρή επέκταση και οτι η διάνοιξη του μήκους 5,5 km δρόμου εξωτερικής πρόσβασης μέσα απο παρθένες περιοχές, είναι καταχρηστική και άσκοπη θυσία του δάσους.

Ή μήπως κύριε Νικηφοράκη τα πράγματα είναι τόσο απλά και προσχεδιασμένα για την εταιρεία ώστε γνωρίζει οτι οι υπόλοιπες αιτήσεις της για έργα ΑΠΕ στην περιοχή θα εγκριθούν σίγουρα; Με το κερασάκι της τούρτας των επενδύσεων στην περιοχή, αυτό του έργου των τριών ανεμογεννητριών με ισχύ 2,55 MW, ετοιμάζει ήδη τις υποδομές για τα έργα εκατοντάδων MW που έπονται;

Ισχυρίζεστε κύριε Νικηφοράκη οτι δουλέψατε ανενόχλητοι για δύο μήνες στη περιοχή της Σπίνας, και οτι η μόνη αντίδραση που προέκυψε ήταν όταν ο δρόμος έφτασε στα Παλαιά Ρούματα. Παραλείπετε δυο σημαντικά στοιχεία σ’αυτόν τον ισχυρισμό.

Το πρώτο είναι οτι οι αποχαρακτηρισμοί γής που με αιτήσεις της εταιρείας σας στο Δασαρχείο κατάφεραν να τεκμαίνονται δημόσια 2600 στρέμματα απο τις περιουσίες των κατοίκων, δεν είχαν ποτέ γίνει γνωστοί σε αυτούς. Ποτέ δεν αναρτήθηκε στα μικρά ορεινά χωριά καμία πράξη χαρακτηρισμού και όταν δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες πολύ μικρής κυκλοφορίας του τοπικού τύπου, αυτό έγινε με ονομασία που ήταν παραπλανητική και άγνωστη απο την καθιερωμένη ονομασία «Αποπηγάδι» στους κατοίκους. Μ΄ αυτόν τον τρόπο οι κάτοικοι στη Σπίνα δεν κατάλαβαν εγκαίρως οτι πρακτικά δεν όριζαν πια τη γη τους, σαν αποτέλεσμα των αιτήσεων της εταιρείας σας. Επίσης η εταιρεία στους λιγοστούς κατοίκους της Σπίνας, δήλωσε οτι θα ανοίγε απλά ένα δρόμο προκειμένου να τοποθετήσει τρεις ανεμογεννητριες πλησίον της κορυφής του Αποπηγαδιού και δε θα πείραζε τις περιουσίες των κατοίκων. Δεν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι απο την εταιρεία οτι ο δρόμος αυτός θα ήταν ο προπομπός έργων εκατοντάδων MW στη περιοχή με πλήθος ανεμογεννήτριων και υβριδικών με δεξαμενές νερού χωρητικότητας 1.000.000 κυβικών μέτρων. Αν είχαν γνώση και ενημέρωση για τις ενέργειες και προθέσεις της εταιρείας, αμφιβάλλω αν θα είχατε δουλέψει ενα λεπτό στην περιοχή.

Για μία περιοχή με τις ομορφιές και τα νερά του Αποπηγαδιού δεν είναι μάταιο να αγωνίζεται κανείς, κύριε Νικηφοράκη, προκειμένου να μην διαταραχτεί περιβαλλοντικά απο ανεξέλεγκτες επενδύσεις. Αν η εταιρεία είχε καλές προθέσεις όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή θα είχε φροντίσει να ενημερώσει υπεύθυνα, χρόνια τώρα τους κατοίκους, ωστε να έβλεπαν απο κοινού ποια έργα και σε ποιό μέτρο μπορούσαν να γίνουν σε ένα τόσης μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας βουνό.

Μην ξεχνάμε οτι απο το Αποπηγάδι πίνουν νερό όλα τα γύρω χωριά και τρέχουν τέσσερα ποτάμια, ενώ είναι ένας σημαντικός βιότοπος πουλιών, γυπαετών και γυπών. Έχουμε λοιπόν όλοι μας χρέος να προστατέψουμε το περιβάλλον, την πανίδα και τον υδροφόρο ορίζοντα του βουνού αιμοδότη των γύρω χωριών.

Δεν στοχοποιούμε σαν μεγάλο κεφάλαιο ένα βουνό με την περιβαλλοντική και αισθητική αξία του Αποπηγαδιού, αποβλέποντας να γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο αρχικά και έπειτα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κόσμος που ζεί στο Αποπηγάδι δε θα επιτρέψει να γίνει κρανίου τόπος για καμία εταιρεία και με καμία πρόφαση.

Ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και ανάπτυξη ΑΠΕ είναι αξιόλογες όταν γίνονται με μακρυπρόθεσμους στόχους,και όχι αρπακτικές τακτικές. Με κοινή συναίνεση της τοπικής κοινωνιας , με σεβασμό στη μητέρα φύση και στο «πνεύμα» του δάσους... Με την πολιτική που εφάρμοσε η εταιρεία σας, απέναντι στους απλούς κατοίκους των χωριών του Αποπηγαδιού, σας αφήνω να διαλογιστείτε απάνω στο ρητό του σοφού λαού της Κρήτης: «Όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε...»

Με εκτίμηση ,

Λευτέρης Παναγιωτάκης


(πηγή : εστάλει απο Λευτέρης Παναγιωτάκης)

.

Κίσαμος...Πόλη... “ελεύθερη” από κινητά,...

Πόλη... “ελεύθερη” από κινητά, εξακολουθεί να παραμένει η Κίσαμος! Εδώ και μια εβδομάδα, δεν υπάρχει σήμα καμίας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, λόγω διακοπής της λειτουργίας των κεραιών, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων.
Στα δικαστήρια είχαν προσφύγει κατά των εταιρειών Vodafone, Wind και Cosmote οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 1ου και του 2ου Δ.Σ. Κισάμου, του 2ου Νηπιαγωγείου, του 1ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, του 1ου και 2ου Γυμνασίου, η "Οικολογική Πρωτοβουλία Κισάμου", ο Δήμος Κισάμου και μεμονωμένοι κάτοικοι, καθώς οι κεραίες βρίσκονταν πολύ κοντά σε σχολικά κτήρια.
Τώρα, σε μια έκταση από την εθνική οδό στο ύψος των Καλουδιανών, μέχρι και το λιμάνι του Καβονησίου, δεν υπάρχει κανένα σήμα κινητής τηλεφωνίας, και οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες που γνώριζαν από τον Φεβρουάριο την απόφαση του δικαστηρίου δεν έκαναν τίποτα για να μεταφέρουν σε άλλο σημείο τις κεραίες, καθώς θέλουν κατ' αυτόν τον τρόπο να εκδικηθούν τους κατοίκους!
"Συγκεντρώθηκαν 3.000 υπογραφές, κινητοποιήθηκαν όλοι οι Σύλλογοι Γονέων, ο Δήμος και μεμονωμένοι πολίτες. Δεν ήταν δυνατόν να δεχτούμε κεραία κινητή τηλεφωνίας σε απόσταση 30 μέτρα από το νηπιαγωγείο" δηλώνει ο γιατρός Μιχάλης Μπονατάκης που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια απομάκρυνσης των κεραιών.
"Το δικαστήριο μάς δικαίωσε στην προσφυγή μας γιατί δεν είχαν γίνει ούτε περιβαλλοντικές μελέτες, ούτε είχαν πάρει καμία πολεοδομική άδεια. Οι εταιρείες είχαν ενημερωθεί για την απόφαση του δικαστηρίου από τα μέσα Φεβρουαρίου. Είχαν όλο το χρόνο να μετακινήσουν τις κεραίες τους σε άλλα σημεία, μακριά απο το αστικό ιστό της πόλης χωρίς να προκληθεί κανένα πρόβλημα και χωρίς κανείς να αντιδράσει. Ομως δεν το έκαναν και πριν απο μια εβδομάδα που τους επιδόθηκε και επίσημα η απόφαση του δικαστηρίου έθεσαν εκτός λειτουργίας τις κεραίες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμα" υπογραμμίζει ο γιατρός, επισημαίνοντας πως ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων θα πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Οι 6000 κάτοικοι της κωμόπολης εμφανίζονται προβληματισμένοι από το ότι έχουν μείνει εκτός δικτύου. Το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης το μεταφέρουν όμως στις εταιρείες, καθώς υπογραμμίζουν ότι θα μπορούσαν να είχαν τις κεραίες σε σημεία της κωμόπολης που να απέχουν από σχολεία και από κατοικίες αλλά δεν το έκαναν. Μάλιστα ορισμένοι επαγγελματίες λένε ότι σκοπεύουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των εταιρειών.
ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Στο δικαστήριο, που είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβρη, κατέθεσε μηχανικός εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και είχε τονίσει πως "τα όρια ασφαλείας που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι πολύ αυστηρά και σε αυτά ήλθε να προστεθεί το ότι από την Ελληνική κυβέρνηση από το 2000 θεσπίσθηκαν ακόμα πιο αυστηρά όρια για τη χώρα μας. Οι μικρές κεραίες, μικρής ισχύος είναι απαραίτητες για τις πόλεις, έτσι ώστε να έχει σήμα ο πολίτης είτε βρίσκεται στο σπίτι, είτε στο αυτοκίνητο, είτε στο ασανσέρ. Οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν με μια κεραία σε λόφο πάνω από την πόλη. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των πολιτών εφόσον τηρούνται τα όρια ασφαλείας. Τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, οι χιλιάδες μετρήσεις και έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας."

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η "Οικολογική Πρωτοβουλία Κισάμου", υπογραμμίζει πως: "Οι εταιρείες Cosmote, Vodafone και Wind έθεσαν σε λειτουργία στην Κίσαμο τρεις διαφορετικούς σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, εγκατεστημένους σε τρία κοντινά μεταξύ τους ακίνητα στο κέντρο της πόλης. Επειδή υπήρχαν βάσιμες υποψίες για παρανομίες όσον αφορά την λειτουργία των σταθμών (θέματα υγείας κτλ.), η Οικολογική Πρωτοβουλία Κισάμου σε συνεργασία και με άλλους φορείς (Δήμος Κισάμου, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 1ου ολοήμερου Νηπιαγωγείου, 1ου Δημοτικού, 2ου Δημοτικού, 1ου Γυμνασίου, 2ου Γυμνασίου), προσέφυγε στην ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να κρίνει εκείνη το θέμα. Δυνάμει των αποφάσεων 34/2009, 35/2009 και 36/2009 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων η προσφυγή δικαιώθηκε και οι εταιρείες υποχρεώνονται να απομακρύνουν τους σταθμούς τους.
Η απουσία σήματος στα κινητά στην Κίσαμο τις τελευταίες μέρες δεν πρέπει να προηγείται του μείζονος θέματος της υγείας. Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους βάση των συμβολαίων που έχουν υπογράψει με τους συνδρομητές τους, όφειλαν να δράσουν έγκαιρα μετακινώντας τους σταθμούς τους, καθώς γνωρίζουν την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης από τις 5 Φεβρουαρίου 2009".
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Κισάμου αναφέρεται στη σχετική νομοθεσία για να προσθέσει ότι "στην προκειμένη περίπτωση οι τρεις εταιρείες εγκατέστησαν και έθεσαν σε λειτουργία τους επίδικους σταθμούς βάσης χωρίς να έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για να λάβουν την έγκριση της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας και τη συνακόλουθη άδεια εγκατάστασης της ΕΕΤΤ".
"Στην περίπτωση της Κισάμου οι επίδικοι σταθμοί είχαν τοποθετηθεί σε ακίνητα που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από το 1ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο, στο οποίο φοιτούν για περισσότερες από 9 ώρες την ημέρα νήπια. Σε απόσταση εξάλλου 200 μέτρων από την κεραιοκατασκευή των εταιρειών βρίσκεται το 2ο Δημοτικό Σχολείο με 200 περίπου παιδιά. Ακόμα, σε απόσταση περίπου 250 μέτρων είναι εγκατεστημένα σε κτήρια της Μητρόπολης το 4ο και 5ο Νηπιαγωγείο. Τέλος σε απόσταση μόλις 40 μέτρων από τα ακίνητα πάνω στα οποία βρίσκονται οι επίμαχοι σταθμοί υπάρχουν χώροι, όπου συγκεντρώνονται και περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους μικρά παιδιά (φροντιστήρια, Ξαγοράρειο κέντρο, χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών)".
Καταλήγοντας αναφέρει ότι "από την εγκατάσταση και λειτουργία των κεραιών, τα Δικαστήρια των Χανίων έκριναν ότι συντρέχουν οι ανωτέρω λόγοι λόγω των σοβαρών κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών που φοιτούν στα παρακείμενα της επίμαχης περιοχής νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια και ότι γενικότερα προσβάλλεται η προσωπικότητα και η υγεία πολιτών και πήραν τη γνωστή καταδικαστική απόφαση".

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Τη στήριξή της στους πολίτες της Κισάμου για το θέμα των κεραιών εκφράζει η "Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων" επιρρίπτοντας ευθύνες στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αφού κάνει μια αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης υπογραμμίζει πως : "Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα για την παύση της λειτουργίας των κεραιών και η απόφασή του έγινε γνωστή στους ενδιαφερόμενους δικηγόρους από τα τέλη Φεβρουαρίου. Από τότε, δηλαδή ένα διάστημα περίπου 40 ημερών, οι εκπρόσωποι των εταιρειών (και των τριών!) δεν έκαναν κάποια κίνηση για τη μετεγκατάσταση των κεραιών στα υψώματα γύρω από την πόλη μας ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος που να εξασφαλίζει την ασφάλεια του πληθυσμού, με αποτέλεσμα τη μέρα που τους επιδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου (πριν 5 μέρες συγκεκριμένα), να σταματήσουν την εκπομπή από τις κεραίες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης της περιοχής της πόλης της Κισάμου.
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει έντονη δυσφορία στους συνδρομητές των εταιρειών αυτών, ιδιαίτερα σε όσους είναι απαραίτητο το κινητό. Επειδή ξέρουμε ότι είναι τεχνικά πολύ εύκολο να εγκατασταθεί μια κεραία που να καλύπτει τη συγκεκριμένη περιοχή, και ότι εύκολα μπορεί να βρεθεί χωράφι για ενοικίαση, η καθυστέρηση της μετεγκατάστασης μπορεί να ερμηνευτεί μόνο σαν πράξη εκδίκησης και υπόθαλψης κλίματος αντιπαράθεσης ανάμεσα στους χρήστες κινητής τηλεφωνίας και στους φορείς που αντιδρούν στις αυθαιρεσίες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας".
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καταγγέλλει όπως αναφέρει "τη συγκεκριμένη εκβιαστική πρακτική και καλούμε όλους τους πολίτες να βάλουν πάνω από όλα τα κερδοσκοπικά συμφέροντα (αλλά και την προσωπική συνήθεια), τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι νόμοι. Επισημαίνουμε πως ο χρήστης κινητού μπορεί με λίγη προσοχή (π.χ. χρησιμοποιώντας ανοιχτή ακρόαση ή ακουστικά) να προστατευτεί πλήρως από την -έστω αυξημένη- ακτινοβολία του δικού του κινητού. Όμως κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δέχεται 24 ώρες το 24ωρο την ακτινοβολία μιάς κεραίας λίγα μέτρα από το σπίτι του, απλά και μόνο γιατί έτσι συμφέρει τις εταιρείες. Πιστεύουμε πως, αν εγκαταλειφθεί η παραπάνω πρακτική, και με καλή θέληση, μπορεί να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις εταιρείες και την τοπική κοινωνία προς όφελος του συνόλου."

(πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=32288)
.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Ένα νέο τραγικό έργο στο νησί μας: Αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλλι!!!!

Κανένας νοήμον νους δεν πίστευε πότε, ότι θα υλοποιηθεί το έργο «νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλλι[h1] ». Δεν πίστευε ότι τον 21ο αιώνα θα φύτευαν ένα τέτοιο έκτρωμα ανάμεσα σε 34 χωρία, δίπλα σε ενεργό στρατιωτικό αεροδρόμιο, στην πιο καθαρή και γόνιμη πεδιάδα του νομού!!!!.
Η περιβαλλοντική μελέτη του ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ μπάζει από παντού ακόμα και για τον πλέον άσχετο με ειδικούς όρο άνθρωπο……..:
Τι προβλέπεται για το έργο σύμφωνα με την Περιβαλλοντική μελέτη:
Κάλυψη έκτασης 7.481,8 στρεμμάτων.
3.800μ για τον κύριο αεροδιάδρομο.
24 ωρη λειτουργία, καθημερινά 334 πτήσεις το 2015, και 426 το 2025 .
Κατανάλωση 393 σχεδόν τόνων κηροζίνης, μια μέση ημέρα του έτους, ενώ παράγονται 1100 περίπου τόνοι CO2.
Υποσταθμό υψηλής τάσης της ΔΕΗ με αντίστοιχο εναέριο δίκτυο (150/20KV)
Κατανάλωση 2000κμ νερό την ημέρα μόνο για ύδρευση. Οι γεωτρήσεις δεν έχουν σήμερα αυτή την δυναμικότητα πόσο μάλλον το 2025
Μεταφορά καυσίμων με Βυτία από τον δρόμο Λινοπεραματα- Αεροδρόμιο (3 βυτιοφόρα την ώρα χωρητικότητας 30m3 χ10ώρες την ημέρα). Δηλαδή κινητές βόμβες στο δρόμο (κατά τα άλλα τα γκαζάκια στις τράπεζες μας ενοχλούν……). Όλα αυτά θα πηγαινοέρχονται από τον ταχείας κυκλοφορίας αυτοκινητόδρομο που προβλέπεται να συνδέει το αεροδρόμιο με το Ηράκλειο;
Χρηματοδότηση των κατοίκων στα Ρουσωχώρια κ Αρχάγγελο (βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο αεροδιάδρομο) για να βάλουν διπλά τσάμια στα σπίτια τους. Δηλαδή οι άνθρωποι για να επιβιώσουν θα πρέπει να είναι μόνιμα μέσα . προτείνεται η πιθανή μετεγκατάσταση τους χωρίς να αναφέρουν που κ με ποιους όρους. Ωστόσο ο πληθυσμός στα χωρία που γειτνιάζουν άμεσα με το αεροδρόμιο είναι πάνω 2000 άτομα τα οποία μαζί με άλλους θα χρειαστεί να γίνουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες.
«Εμπλουτισμό» του υδροφόρου ορίζονται με τα επεξεργασμένα λύματα του αεροδρομίου. Τα λύματα, αφού επεξεργάζονται (η μελέτη δεν αναφέρει που θα γίνει ο βιολογικός,) θα ρίχνονται σε κοντινό χείμαρρο. Η ίδια πρόβλεψη έχει γίνει και για το αεροδρόμιο των Σπάτων. Τώρα έχουν δημιουργηθεί λιμνούλες με τα λύματα στην γύρω περιοχή. Εδώ λόγω μορφολογίας του εδάφους – χωνάρια- θα πηγαίνουν στις γεωτρήσεις των Γουβών…..
Προβλέπει ότι οι ρύποι δεν θα επηρεάζουν σημαντικά τους κατοίκους. Οι ρύποι (ΝΟχ, SOx, Ozon και άλλες βλαβερές ενώσεις) από την λειτουργία του Ελ Βενιζέλος εντοπίζονται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε περιοχές που βρίσκονται 20-30κμ μακριά από αυτό. (Παλλήνης του Μαρκόπουλου, των Γλυκών Νερών, της Βούλας)
Προβλέπει ότι το αεροδρόμιο θα γίνει με ανάθεση.
Σε ποιον τελικά χρειάζεται αυτό το αεροδρόμιο;
Για τους ντόπιους; σίγουρα όχι. Για τα προϊόντα του τόπου; σίγουρα όχι, Δεν προβλέπεται μεταφορά τους εξάλλου η παραγωγή της πεδιάδας θα έχει καταστραφεί από το αεροδρόμιο και την λειψυδρία.
Για τον τουρισμό, την ανάπτυξη και για να βρουν εργασία οι άνθρωποι λέει η μελέτη. Ως πότε πια θα φαντασιωνόμαστε το «εύκολο» χρήμα του τουρίστα, το οποίο πάντα καταλήγει στο μεγαλο-κεφαλαιούχο;. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να ζήσουμε; Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τον τουρισμό είναι θέσεις επισφαλής. Εκμετάλλευσης, κακοπληρωμένες. Από εκεί που είμαστε κύριοι στο τόπο μας αφεντικά του εαυτού μας στη γη μας, βρισκόμαστε να τρέχουμε για άλλους για 700 ευρώ το μήνα και το ταμείο ανεργίας το χειμώνα….Και ως πότε θα έρχεται ο τουρίστας; Οι κλιματικές αλλαγές κάνουν θερμότερες κάθε χρόνο τις βόρειες χώρες και φέρνουν όλο και πιο κοντά την Κρήτη στην ερημοποίηση. Ο ήλιος λοιπόν δεν θα «πουλιέται[h2] » μόνο από εμάς.
Από την άλλη για ποια ανάπτυξη μιλάνε; Το μοντέλο της εξωγενής ανάπτυξης έχει καταρρεύσει εδώ και μισό αιώνα. Οι «εθνοσωτήρες» μας το ξέρουν, δεν το είπαν στους ντόπιους άρχοντες που σέρνονται πίσω τους τόσα χρόνια; Θα ανοίξουν 2.300 θέσεις εργασίας λένε. Οι 1000 είναι ήδη καλυμμένες. Το ενεργό εργατικό δυναμικό των 3 δήμων είναι πάνω από 8000 άτομα. Επίσης, κανείς δεν δεσμεύει την εταιρία που θα διαχειρίζεται το αεροδρόμιο να προσλάβει ντόπιους. Επιπλέον, οι θέσεις αυτός στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των θέσεων εργασίας που αναφέραμε παραπάνω. Φάτε μάτια ψάρια ή καλύτερα θέσεις λοιπόν……..
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα που δεν μας είπαν όπως:
· Πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν από τον πρωτογενή τομέα;…, πόση γη θα καταστραφεί;
· Το ότι ούτε οι κάτοικοι δεν θα μπορούμε να τρέφονται από τα προϊόντα τους λόγω της συγκέντρωσης τοξικών και άλλων ουσιών.
· Το ότι οι κάτοικοι της περιοχής σε λίγα χρόνια θα αυξήσουν τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανίων, αφού είναι αποδεδειγμένο από έρευνες η λειτουργία αεροδρομίου τόσο κοντά σε κατοικημένες περιοχές έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία όπως: καρδιόπαθειες, αναπνευστικά προβλήματα, άγχος και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.
· Το ότι θα δημιουργηθεί μία θερμαντική νησίδα που θα αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής αυξάνοντας τη θερμοκρασία.
· Το ότι δεν θα υπάρχει νερό, ίσως ούτε για να πιούμε, μιας κ η δυναμικότητα των γεωτρήσεων είναι μικρή και η στάθμη τους μειώνεται συνεχώς. Αλλά ακόμα και το νερό αυτό δεν θα είναι καθαρό.
· Το ότι και το Ηράκλειο και οι Γούβες θα έχει πρόβλημα νερού και ποσότητας και ποιότητας. (είδαμε παραπάνω πως θα γίνεται η διάθεση των αποβλήτων. Ήδη η Δ/ση Δημόσιας Υγειάς με πρόσφατο έγγραφο της επισημαίνει τους κινδύνους.)
· Αυτό που δεν μας είπαν είναι που θα πάνε οι άνθρωποι που θα φύγουν από τα σπίτια τους, και ποια ψυχολογικά και κοινωνικά κενά θα έχουν.
· Αυτό που δεν είπαν είναι ότι η παρούσα μελέτη βασίστηκε στη μελέτη του 2003 η οποία προβλέπει αεροδιάδρομο 3000μ, λογικό ειπωμένος είναι να περιμένουμε ακόμα τα χειροτέρα………
· Δεν μας είπαν ποιος θα καρπωθεί τα κέρδη, και την υπεραξία. Σίγουρα ούτε ο ντόπιος εργολάβος, ούτε ο μαγαζάτορας. Τα κέρδη πάνε κατευθείαν στα ξένα ή εγχωρία κεφάλαια που θα κτίσουν και θα εκμεταλλεύονται το αεροδρόμιο για τα επόμενα 30 τουλάχιστο χρόνια.
Μας ρώτησαν αν το θέλουμε; ΟΧΙ!!!!
Κανείς δεν μπήκε στο κόσμο να ενημερώσει επαρκώς τους ανθρώπους της περιοχής. Κάπου υπήρχε μια προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το 2003!!! ηθελημένα δεν ενημέρωσαν και ηθελημένα πέρασε το μήνυμα ότι το μόνο που μας σώνει είναι το αεροδρόμιο…ηθελημένα αφήσαν τα γύρω χωρία να πιστεύουν ότι δεν πλήττονται και να ονειρεύονται βίλες και ξενοδοχεία……….Η αλήθεια όπως είδαμε απέχει πολύ.
Επειδή, λοιπόν τόσα χρόνια χορτάσαμε την υποκρισία και τα ψέματα της κεντρικής κ ντόπιας εξουσίας και είδαμε περίτρανα τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος μας είναι καιρός να δράσουμε μόνοι μας. Επιπλέον, σε αντίθεση με όσους προεξοφλούν την υλοποίηση του έργου, επειδή αποτελεί κρατική βούληση αντιπαραθέτουμε τα παραδείγματα έργων που σταμάτησαν όπως: την κατασκευή διαμετακομιστικού σταθμού πλοίων στην Γαυδοπούλα και πρόσφατα στο Τυμπάκι. Πιστεύουμε ότι μπορούμε αν σταματήσουμε το έργο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε και δεν πρέπει επιτρέψουμε ξανά σε κανένα να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς.

Η αλήθεια βρίσκεται την αυτοργάνωση μας για να σταματήσουμε το έργο και να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.
[h1]Το αεροδρόμιο το τοποθετούν σε μια πεδιάδα με ένα απίστευτο φυσικό πλούτο γύρω -γύρω, με αξιόλογα και ποιοτικότατα προϊόντα. Το τοποθετούν σε μια πεδιάδα που το χειμώνα τις πρωινές ώρες σκεπάζεται με πυκνή ομίχλη… και διπλά σε ενεργό στρατιωτικό αεροδρόμιο με δυο σκαμμένους λόφους γεμάτους πυρομαχικά. (όπως καταλαβαίνουμε σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα ακούσουμε ούτε το μπούμ!!!).
[h2]«Πουλάνε ήλιο και θάλασσα», η απόλυτη χυδαιότητα του νεοέλληνα απέναντι στην φύση και τον άνθρωπο.
X.Z.E.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι

Ένα σημαντικό ντοκουμέντο ήλθε στα χέρια μας. Έγγραφο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνίων για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Τί αποκαλύπτεται; Τα χωριά καί οι οικισμοί σε απόσταση 3000 μέτρα απο τα όρια του αεροδρομίου πρέπει ουσιαστικά να απομακρυνθουν, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ICAO. Περιορίζεται η ανάπτυξη στις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο, και καθορίζονται χρήσεις γής συμβατές με την λειτουργία του αεροδρομίου. Ορίζεται ότι απογορεύονται οι ρυπογόνες βιομηχανίες, λατομεία, σκουπιδότοποι στις ευρύτερες περιοχές προσέγγισης σε απόσταση 15 χιλιομέτρων απο το αεροδρόμιο, καί ειδικά γιά χώρους εναπόθεσης/ διαχείρησης απορριμάτων απαιτείται αεροναυτική μελέτη. Το έγγραφο αυτό με αριθμό πρωτ. Δ7/Α/39555/5746 της 7 Οκτώβριου 2004 ήταν γνωστό σε πάρα πόλλους από τους παράγοντες του τόπου. Γιατί οι τόπικοι άρχοντες και των τρίων δήμων μας το απόκρυπταν; Τί εκπλήξεις μας επιφυλλάσουν για το μέλλον; Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι;

( Πηγή :http://aerodromiostokastelli.blogspot.com/2009/03/blog-post_31.html)
.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Καστελλίου κατά της κατασκευής του νέου αεροδρομίου

Έχοντας υπόψη :1 )Την αριθμ.20 1/1982 απόφαση του πρωτοδικείου Ηρακλείου επικύρωσης του καταστατικού του συλλόγου.2) Την αρίθ 56/05-03-2009 πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου με την
οποία στις 08-03 -2009 κλήθηκαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου
σε έκτακτη Γενική Συνέλευση με μοναδικό θέμα «τη στάση που θα
κρατήσει ο σύλλογος στο θέμα του επικείμενου αεροδρομίου στον
τόπο μας» .
3) Το αρίθ 37/08-03-2009 Πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης σύμφωνα με το
οποίο τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ύστερα από διαλογική συζήτηση
ομόφωνα αποφάσισαν :
α) Δεν συμφωνεί με το σχέδιο πρόταση του Υπουργού Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε για το
νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
β) Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του Δ.Σ να εκπροσωπεί τον σύλλογο στην
απόφασή του στον τύπο και στα Μ.Μ.Ε

(πηγή :http://aerodromiostokastelli.blogspot.com/)
.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Εκδήλωση ενάντια στην κατασκευή αιολικού πάρκου στο αποπηγάδι Χανίων


Σάββατο 11 Απριλίου 2009
οι πρωτοβουλίες κατοίκων Παλαιών Ρουμάτων, Σπίνας και Σέμπρωνα διοργανώνουν εκδήλωση προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για το περιβαλλοντικό και πολιτικό πρόβλημα που δημιούργησαν οι διάφοροι επιτήδειοι στη περιοχή και συναυλία οικονομικής ενίσχυσης με κρητική μουσική προκειμένου να μαζευτούν τα χρήματα που απαιτούνται για την προσφυγή στο ΣΤΕ απο την πρωτοβουλία κατοίκων.Στην εκδήλωση αυτή θα προηγηθούν ομιλίες με θέμα τη διάσωση του Αποπηγαδιού απο τους καρχαρίες της EDF που έρχονται να ζητήσουν και τα ρέστα, απειλώντας οτι θα φέρουν τα ΜΑΤ και τον εισαγγελέα στους λιγοστούς κατοίκους προκειμένου να μη χάσουν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους στη γη των κατοίκων.

πρωτοβουλίες κατοίκων Παλαιών Ρουμάτων, Σπίνας και Σέμπρωνα