Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Ακυρώθηκε η κατασκευή του διαμετακομιστικού λιμανιού στο Τυμπάκι

Πριν λίγες εβδομάδες το ΥΕΝ απαντούσε ότι θα γίνει το έργο του λιμανιού στο Τυμπάκι. Μόλις προχθές ο κ. Βλάχος παραδέχτηκε ότι τέτοιο έργο δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και μάλλον δεν υπήρξε ποτέ...

Ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ ωστόσο, δεν είπε τίποτα για τις μελέτες οι οποίες στοίχισαν πάνω από 600.000 ευρώ και ανατέθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς έλεγχο.



“Φούσκα” αποδείχθηκε και το λιμάνι του Νότου
Κλείνει η συζήτηση αφού δεν είναι στις προτεραιότητες


Πριν καν μπει σε μια σοβαρή συζήτηση το οραματικό σχέδιο για το λιμάνι του νότου βούλιαξε στα αβαθή του Λιβυκού Πελάγους! Η εδώ και 4 χρόνια συζήτηση, το πήγαινε-ελα Κινεζοκορεατών και άλλων ιπτάμενων επενδυτών, η επιμονή πολιτικών παραγόντων να φέρουν κοντέινερς από την άπω Ανατολή απεδείχθη ότι γινόταν για λαϊκή κατανάλωση και μόνον. Ο μόνος που το γνώριζε καλά ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που στην προεκλογική του ομιλία στο Ηράκλειο το 2007 δεν είπε ούτε κουβέντα για το διαμετακομιστικό κέντρο στο Τυμπάκι! Και τώρα έμειναν “αμανάτι” αναγνωριστικές, προκαταρκτικές και άλλες ‘μελέτες’ που κόστισαν τουλάχιστον 600.000 ευρώ! Χρήματα πεταμένα, που στην ουσία δόθηκαν με απευθείας ανάθεση και χωρίς να τηρηθούν οι στοιχειώδεις διαδικασίες.

Ο κ.Βλάχος που παραμένει στο ΥΕΝ με τρεις διαδοχικούς υπουργούς ξεκαθάρισε από το Ηράκλειο ότι δεν πρόκειται να γίνει το έργο, μια και δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το είπε και στο Ρέθυμνο όπου έγινε και άλλη συνάντηση. Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, αφού καλωσόρισε τον κ. Βλάχο επεσήμανε για μια ακόμη φορά την ομόφωνη αντίδραση όλων των παρευρισκομένων αλλά και της τοπικής κοινωνίας στη δημιουργία και λειτουργία του Λιμανιού του Νότου ως διαμετακομιστικού κέντρου και όχι ως μικτής πύλης εισόδου. Σημείωσε μάλιστα ότι σχετικά με το θέμα αυτό το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ρεθύμνου έλαβε δύο αρνητικές αποφάσεις, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκλεισαν για μια ημέρα οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας και των Δήμων του Νομού.
Αναφερόμενος στο Λιμάνι του Νότου ο κ. Βλάχος δήλωσε κατηγορηματικά ότι με εντολή του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Παπαληγούρα, το έργο δεν πρόκειται να προχωρήσει, καθώς το Υπουργείο δεν προτίθεται να κάνει κάτι που θα έρχεται σε αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες. Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για αυτή την εξέλιξη.

Το περίεργο βέβαια είναι ότι δύο μήνες πριν το ΥΕΝ απαντούσε ότι το λιμάνι στο νότο θα γίνει! Τι άλλαξε από τότε μέχρι προχθές που ο κ.Βλάχος είπε ότι δεν γίνεται; Δεν είπε τίποτα γι’αυτό. Όπως δεν είπε τίποτα ο κ.Βλάχος και για τις «ορφανές» μελέτες οι οποίες, όπως έγραψε από την περασμένη εβδομάδα η ‘Π’ στοίχισαν πάνω από 600.000 ευρώ και ανατέθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς έλεγχο και εννοείται χωρίς να κατατεθούν προσφορές από εταιρείες.

Το Πολυτεχνείο κλήθηκε να κάνει μία προκαταρκτική εκτίμηση του πόσο θα στοιχίσει το λιμάνι και πήρε πάνω από 50.000 ευρώ, για τη βιωσιμότητα του έργου άλλη εταιρεία πήρε πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ ‘χρυσοπληρώθηκαν’ η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η εκτίμηση για τη δημιουργία λιμανιού ακτοπλοϊα, αλλά και το μάστερ πλαν του λιμανιού…αυτά κόστισαν πάνω από 330 χιλιάδες ευρώ…

«Αυτές είναι οι μελέτες που χρειαζόταν για ενημέρωση. Και τώρα να μείνουν είναι χρήσιμες. Ότι και να γίνει είναι χρήσιμες» έλεγε χθες ο αντιπρόεδρος του ΟΛΗ κ.Νίκος Αντωνακάκης όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για το έργο που έμεινε…ιδέα. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι μόνο από τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ήταν η αιτία της ματαίωσης. Αλλά ισχύει αυτό; Διότι είναι πολλά πράγματα που δεν μάθαμε για την υπόθεση αυτή.

Δεν μάθαμε ποτέ τις θέσεις του κ.Βουλγαράκη και του κ.Παπαληγούρα που διαδέχτηκαν τον κ.Κεφαλογιάννη. Φυσικά δεν ακούσαμε ποτέ τον πρωθυπουργό να λέει έστω και μία λέξη γι’αυτό. Δεν πληροφορηθήκαμε άμεσα από Κινέζους επενδυτές ή Κορεάτες εάν ήθελαν να έρθουν στο Τυμπάκι. Δεν είχαμε ποτέ ξεκάθαρη ενημέρωση το πώς η πύλη του νότου που είχε αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο μετετράπη σε διεθνές κέντρο κοντέινερ…Ήταν απλώς μια ιδέα του πρώην υπουργού που πληρώθηκε ακριβά ή συνέβαινε κάτι άλλο που δεν θα το μάθουμε ποτε;

Επίσης δεν γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα ποιοι ακριβώς πήραν τις μελέτες και αν προηγήθηκε έστω και υποτυπώδης διαγωνισμός. Τι στοίχισαν (επισήμως) οι μελέτες και κάθε μία ξεχωριστά. Ποιοι ασχολήθηκαν να τις εκπονήσοπουν, τι λέει αναλυτικά η μελέτη οικονομικών επιπτώσεων, η μελέτη βιωσιμότητας, αλλά και οι άλλες που παραγγέλθηκαν…



Η βιομηχανία των μελετών

Σε κάθε περίπτωση πάντως το θέμα των απευθείας αναθέσεων μελετών έχει…ουρά. Θυμίζουμε ότι το ίδιο συνέβη και με την προετοιμασία του έργου της μαρίνας στον κόλπο του Δερματά όπου μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν παρενέβη και το ΤΕΕ/ΤΑΚ.Το οποίο και με αφορμή την ανάθεση πακέτου μελετών ύψους 200.000 ευρώ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο απέστειλε στον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γ. Σουφλιά και τον Πρόεδρο ΤΕΕ κ. Ι. Αλαβάνο, μετά και από σχετική απόφαση της Δ.Ε. του Τμήματος, επιστολή διαμαρτυρίας.

«..μαθαίνουμε ότι η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου (Ο.Λ.Η. Α.Ε.), προχώρησε σε απευθείας ανάθεση πακέτου μελετών ύψους 200.000 ευρώ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και συγκεκριμένα στον καθηγητή κ. Μουτζούρη.

Συγκεκριμένα ανατέθηκαν οι παρακάτω μελέτες :

1. Βυθομετρική και τοπογραφική αποτύπωση σε κλίμακα 1: 500

2. Καθορισμός του κυματικού κλίματος της περιοχής του έργου.

3. Διερεύνηση ακτομηχανικών διεργασιών και μελέτη στερεομεταφοράς.

4. Γεωλογική έρευνα – δειγματοληψίες και αναλύσεις ιζημάτων.

5. Γεωτεχνική έρευνα (6 γεωτρήσεις σε βάθος 15 -20 μέτρων).

6. Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου .

Η ανάθεση έγινε απευθείας με βάση το Π.Δ. 432/1981 «Περί συστάσεως Ειδικών λογαριασμών αξιοποίησης κονδυλίων για την εκτέλεση ερευνητικών εργασιών στα ΑΕΙ της χώρας» και έγινε σε πακέτα των 35.000 ή 45.000 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, το Τμήμα μας θεωρεί ότι παρακάμφθηκε πλήρως ο Ν. 3316/05 «Ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», ο οποίος στο άρθρο 1 παρ. 9 αναφέρει όλες τις αναθέτουσες αρχές, μεταξύ των οποίων και δημόσιες επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, όπως ο ΟΛΗ.

Το Τμήμα μας, ήταν αντίθετο με το Ν. 3316/05 στη μορφή που ψηφίστηκε, είχε καταθέσει πολλές παρατηρήσεις καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για Νόμο που αυξάνει τη γραφειοκρατία στις διαδικασίες ανάθεσης μελετών. Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του αποδεικνύονται πλήρως οι τότε απόψεις μας.

Παρόλα αυτά, ο Νόμος ψηφίστηκε ως Ν. 3316/05 (ΦΕΚ 42 Α΄ -22/2/05) και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον παρακάμπτει.

Αν ο Ο.Λ.Η. ή οποιοσδήποτε φορέας έχει αντίθετη γνώμη, ας ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να τροποποιηθεί ο νόμος με σκοπό να είναι δυνατή η γρήγορη ανάθεση μελετών.

Αυτό όμως που δεν μπορεί να κάνει ο Ο.Λ.Η. είναι να βαπτίζει τις συγκεκριμένες μελέτες ερευνητικές εργασίες.

Για τους παραπάνω λόγους, διαμαρτυρόμαστε έντονα, ζητούμε να γίνει φάκελος έργου, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Ν. 3316/05, από τον οποίο να προκύπτει με αναλυτικό προϋπολογισμό το ποσό των 200.000 ευρώ για τις παραπάνω μελέτες…»

(πηγή : http://www.patris.gr/articles/149978/88301)

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Κάνει πίσω το υπουργείο για το λιμάνι στοTυμπάκι



Μόνο αν το θέλει η τοπική κοινωνία θα γίνει, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΥΕΝ


Τα… μαζεύει τώρα η κυβέρνηση για το λιμάνι στο νότο, καθώς δεν είναι στις άμεσες προθέσεις του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας η δημιουργία του.

Αυτό ξεκαθάρισε το Σάββατο από το Ηράκλειο, ο γραμματέας του υπουργείου κ. Γιώργος Βλάχος, τονίζοντας παράλληλα πως αν και εφόσον η τοπική κοινωνία θελήσει, μπορεί να γίνει ένα λιμάνι - διαμετακομιστικό κέντρο που θα εκμεταλλεύονται ξένοι ιδιώτες για το…καλό της τοπικής κοινωνίας.

“Κύριε Βλάχο μας κοροϊδεύετε” ήταν η…απάντηση της νομάρχη Βαγγελιώς Σχοιναράκη, στις τοποθετήσεις του Γενικού, ο οποίος άκουσε το Σάββατο αυστηρή κριτική..

“Πώς να θέλουμε ένα λιμάνι για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, όταν πετάτε την τοπική κοινωνία έξω από αυτό;”, ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Τυμπακίου κ. Χαραλαμπάκη, στο πλαίσιο της επεισοδιακής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στην Nομαρχία.

“Να μας εξηγήσει ο κ. Βλάχος γιατί μας έφερε από το Τυμπάκι και δεν μας επέτρεψε την είσοδο στη συνεδρίαση”, φώναζαν εξοργισμένοι εκπρόσωποι φορέων έξω από την αίθουσα συσκέψεων της Νομαρχίας, οι οποίοι έφτασαν στο Ηράκλειο, για να βρουν…πόρτες κλειστές.

Κατά τα λοιπά και πέραν των εντάσεων που επικράτησαν, η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στο Ηράκλειο δεν πρόσφερε τίποτα περισσότερο, εκτός από το γεγονός πως ο κ. Βλάχος έκανε απολύτως σαφές, ότι εάν και εφόσον η τοπική κοινωνία συναινέσει, το λιμάνι στο Τυμπάκι θα παραδοθεί στα χέρια ξένων ιδιωτών.

Απέναντι σ’ αυτήν την καθαρά “τεχνοκρατική λογική” όπως επέμενε ο Γενικός Γραμματέας να την ονομάζει, η νομάρχης Ηρακλείου είχε ξεκάθαρες απαντήσεις.

“Η τοπική κοινωνία συναινεί και θέλει ένα λιμάνι στο νότο, αλλά όχι με τους όρους και προϋποθέσεις που βάζετε εσείς” τόνισε η νομάρχης, κάνοντας σαφές πως πρόθεση της Νομαρχίας είναι να δημιουργηθεί ένα λιμάνι πολλαπλών χρήσεων, όπου θα είναι ενεργή η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και μέσω του οποίου θα μπορέσει να επιτευχθεί η ανάπτυξη της περιοχής και ευρύτερα του νομού.

“Θέλετε ένα λιμάνι για την τοπική κοινωνία;” ήταν η απάντηση με τη μορφή ερώτησης του κ. Βλάχου στις τοποθετήσεις της νομάρχου. “Εγώ είμαι τεχνοκράτης. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει” πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά στο πλαίσιο της συνεδρίασης, πως το λιμάνι θα είναι βιώσιμο μόνο ως διαμετακομιστικό και μόνο αν οι ξένοι ιδιώτες αναλάβουν την κατασκευή και εκμετάλλευση του.



Το…όραμα



Ένα λιμάνι κόστους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που θα δέχεται ετησίως 1.000.000 εμπορευματοκιβώτια περιλαμβάνει η πρόταση του κ. Βλάχου για το λιμάνι στο Τυμπάκι. Το λιμάνι σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας προβλέπεται να είναι στα 4 / 5 του διαμετακομιστικό και στο 1 / 5 αναψυχής, καθώς υπάρχει η σκέψη για δημιουργία μαρίνας παραθεριστικών σκαφών.

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, φορέας διαχείρισης του διαμετακομιστικού μέρους θα είναι οι ξένοι επενδυτές, ενώ του μέρους αναψυχής θα είναι ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου.

“Η εθνική σας πολιτική είναι ξεκάθαρο πως επιλέγει τα ξένα κεφάλαια” ήταν η απάντηση της νομάρχου στην πρόταση, η οποία προσέθεσε εμφατικά: “Ακόμα όμως και στο 1/ 5 που υποτίθεται πως αφήνετε για τον τόπο, επιλέγετε ως φορέα διαχείρισης τον Ο.Λ.Η. τον οποίο έχετε φροντίσει να αποκόψετε εντελώς από την τοπική κοινωνία. Ταυτόχρονα φροντίζετε να βγάλετε έξω εντελώς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποιος κοροϊδεύει ποιον;”


( πηγή : http://www.patris.gr/articles/149878/88158 )

Καταστροφή ενός μνημείου της φύσης από ιδιωτικές εταιρείες στα Χανιά


Περιβάλλον Οικολογία Υγεία

Καταστροφή ενός παρθένου βουνού στο νομό Χανίων με δάση, πηγές, υδροφόρους ορίζοντες, τραγουδισμένο σε ριζίτικα τραγούδια. Το Αποπηγάδι. Το συγκεκριμένο βουνό είναι η ψηλότερη κορυφή της επαρχίας Κισσάμου, το λεγόμενο “τριεθνές” των επαρχιών Κισσάμου, Σελίνου και Κυδωνίας, στο οποίο βρίσκονται οι πηγές για τις τρεις αυτές επαρχίες και είναι ο πνεύμονας της περιοχής και ένα στολίδι για όλη τη Κρήτη και την Ελλάδα.

Η ιδιωτική εταιρεία με την επωνυμία “ Αιολική Μουσούρων” (Λιοσίων 27, Αθήνα) με υπεύθυνο τον Χαριτάκη Ιωάννη, χωρίς να ενημερώσει κανένα κ­άτοικο των χωριών γύρω από το βουνό Αποπηγάδι, παίρνοντας απλά από το δασαρχείο ένα άκυρο έγγραφο για ενοικίαση δασικής έκτασης στη θέση “Στρογγυλή Κορυφή” σε άλλο δήμο και συγκεκριμένα στο δήμο Μουσούρων, καταστρέφει δάση και ανοίγει ανεξέλεγκτα δρόμους, καταπατεί ιδιωτικές περιουσίες κτηνοτρόφων και αγροτών στην περιφέρεια των δήμων Βουκολιών και Καντάνου, με κατεύθυνση και σκοπό προς το δήμο Μουσούρων.

Με τις πλάτες λοιπόν του δασαρχείου και της νομαρχίας Χανίων και δεν είναι γνωστό ποιών άλλων παραγόντων από τις Αρχές, αφού ο υπεύθυνος της εταιρείας παραδέχθηκε ότι η κατάσταση αυτή “ωρίμαζε” για 4 χρόνια, ξεκίνησαν τα έργα. Τονίζουμε ότι αυτό γινόταν σιωπηλά εν αγνοία των κατοίκων, όλο το καλοκαίρι σκάβανε οι μπουλντόζες και ο δήμαρχος Βουκολιών παραδέχτηκε σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ότι γνώριζε την κατάσταση ένα μήνα πριν, χωρίς να έχει ενημερώσει τους κατοίκους.

Καλούμε όλους να βοηθήσουνε να γίνει γνωστό με κάθε τρόπο το σκάνδαλο αυτό, που με άκυρα δημόσια έγγραφα και με τη σιωπηλή συναίνεση των αρχών καταστρέφει ένα μνημείο απείρου φυσικού κάλλους, με δάση, πηγές και ιστορία αιώνων, καθώς επίσης και την αξιοπρέπεια των κατοίκων του τόπου αυτού.

Υστερόγραφο: Εκείνο το βουνό είναι ποτισμένο με αίμα, είχανε γίνει τεράστιες μάχες και βρίσκονται ακόμα οστά ανθρώπων μέσα στα δάση του. Από εκεί ήτανε το πέρασμα για την στράτα των Μουσούρων όπου έχει γραφτεί και το ριζίτικο τραγούδι “Πότε θα κάνει ξαστεριά”.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Κάθε έργο που έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον γίνεται υπό τους περιορισμούς των Περιβαλλοντικών Όρων που έχουν εκδοθεί. Εκεί μπορούν να "χτυπήσουν" οι πολίτες και να σταματήσουν το έργο...

Ο Νόμος 3422/2005 (ΦΕΚ Α΄303/13.12.2005) "Κύρωση της Σύμβασης για την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού
στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα" εναρμονίζει το ελληνικό Δίκαιο με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/35/ΕΚ (Σύμβαση του Άαρχους) "σχετικά με τη συμμετοχή του κοινού στην κατάρτιση ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων που αφορούν το περιβάλλον και με την τροποποίηση όσον αφορά τη συμμετοχή του κοινού και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, των Οδηγιών 85/337/ΕΟΚ και 96/61/ΕΟΚ του Συμβουλίου".

Με βάση την παραπάνω νομοθεσία ο πολίτης έχει δικαίωμα στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και οι αρχές υποχρεούνται να του την παρέχουν ανεμπόδιστα. Ως εκ τούτου οι κάτοικοι θα μπορούσαν να απαιτήσουν τους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου (οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι παραβιάζονται, το οποίο συμβαίνει σε κάθε έργο) και να λάβουν ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να σταματήσει άμεσα το συγκεκριμένο έργο. Αυτό θα εξασφαλίσει κάποιο χρόνο για να οργανωθεί η αντίσταση.

Σχετικά άρθρα:

  1. Oι αρχές του Aarhus για πρόσβαση σε πληροφορίες για το περιβάλλον μας αφορά (ecoweek)
  2. Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ Η ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (Νόμος και Φύση)
Συννημένα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

από ψάξιμο κυρίως στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - είναι η κρατική υπηρεσία που δίνει άδειες για αιολικά πάρκα. Φαίνεται πως πρόκειται για έργο εγκατάστασης 3 ανεμογεννητριών αρχικά, αλλά ίσως 10 και παραπάνω αν εγκριθεί υπάρχουσα αίτηση.

Τις άδειες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων - ανεμογενννητριών - δίνει η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Η ιστοσελίδα της είναι η http://www.rae.gr/about/main.htm

Για το συγκεκριμένο θέμα, έχω βρει μέχρι στιγμής τα εξής:

Εχουμε να κάνουμε με εταιρεία στην οποία μετέχει θυγατρική μεγάλης γαλλικής εταιρείας, της EDF (Electricite de France) που είναι περίπου η "ΔΕΗ" της Γαλλίας . H Aιολική Μουσούρων, λοιπόν, ανήκει κατά 50% στην CANDIA ΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε. και το άλλο 50% κατέχει η ΕΕΝ Hellas AE, σύμφωνα με αυτήν εδώ την ανακοίνωση, που έχει ημερομηνία 20/6/2008 (πριν από 3 μήνες δηλαδή). Η δεύτερη εταιρεία, η ΕΕΝ Hellas AE, ιδρύθηκε στην Eλλάδα τον Iούλιο του 2005.Είναι θυγατρική της EdF Energies Nouvelles (που με τη σειρά της είναι θυγατρική της EdF). Τα στοιχεία εδώ: http://www.energytimes.gr/?action=newsletter&disp_issue=2

Το έργο που ετοιμάζει στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα αιολικό πάρκο ισχύος 2,55 MW (περιγράφεται στην ίδια ανακοίνωση της ΡΑΕ που αναφέρω παραπάνω). Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με παλιότερη ανακοίνωση, πάλι της ΡΑΕ, σ

τις 15 Μαϊου 2006, εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών, ισχύος 850ΚW έκαστη. Αυτές οι ανεμογεννήτριες

θεωρούνται μεσαίου μεγέθους, αλλά είναι τεράστιες. Από ιστοσελίδα κατασκευαστή διαβάζουμε ότι έχει διάμετρο ρότορα 52 μέτρα και ύψος 50 ως 75 μέτρα.

Φυσικά, αν μοιάζει μικρός (ακόμα και λογικός, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι αναγκαίες στην κατάσταση που βρισκόμαστε) ο αριθμός των 3 ανεμογεννητριών, να σημειώσω ότι η ζημιά από τις διανοίξεις δρόμων και το ξεχέρσωμα εκτάσεων για να φυτευτεί η βάση των ανεμογεννητριών παραμένει μεγάλη και πρέπει να συνυπολογιστεί όταν εξετάζουμε αν πρεπει ή όχι να εγκατασταθούν εγκαταστάσεις ΑΠΕ σε μια περιοχή.

ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ. Στα Αρχεία Μητρώου Αδειών Παραγωγής, Αδειών Προμήθειας, Ανακλήσεων, Θετικών και Αρνητικών Γνωμοδοτήσεων της ΡΑΕ αναφέρεται ποια έργα έχουν εγκριθεί (άρα έχουν εγκριθεί και οι περιβαλλοντικοί όροι), αλλά και τι είδους αιτήσεις έχουν γίνει. Στο σχετικό πίνακα, με ημερομηνία 5 Σεπτέμβρη 2008, αναφέρεται το συγκεκριμένο έργο (κελί 636) με ισχύ 2,55 MW. Yπάρχει όμως και αίτηση από τον Ιούνιο 2008, δείτε το σχετικό αρχείο από την ίδια σελίδα (κελί 22), που ζητά την εγκατάσταση συνολικής ισχύος 10,10MW, με Υβριδικά ΑΠΕ. Αγνωστο τι σημαίνει αυτό, καθώς τα Υβριδικά ΑΠΕ σημαίνει συνδυασμό με υδροηλεκτρικό έργο (!)

Προφανώς, χρειάζεται περαιτέρω ερευνα, τοπικά πια, για το τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν στο Αποπηγάδι. Παραθέτω κι ένα λινκ σε βίντεο με διάνοιξη δρόμων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Προσοχή όμως, ό,τι αναφέρεται εκεί πρέπει να περάσει από "κρισάρα". Οι ΑΠΕ δεν είναι "κακές", είναι αναγκαίες. Αλλά πρέπει να εγκαθίστανται χωρίς να προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά από το όφελος που θα δώσουν... Το κύριο δε είναι να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία, που 'χει και τον πρώτο λόγο.

Θ' ανταμώσουμε σύντομα!

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Για να εντοπιστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ορίζει τους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου υπάρχουν οι εξής τρόποι:

  1. Αριθμός απόφασης και ημερομηνία έκδοσης ΚΥΑ: είναι το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε. Εντοπίζουμε τους Π.Ο. αμέσως στην ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ) και τους παίρνουμε άμεσα.
  2. Εάν δεν έχουμε τα παραπάνω τότε χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία μπορούμε να βρούμε, όπως:
    - Τίτλος του έργου
    - Ακριβής τοποθεσία
    - Ημερομηνία έκδοσης άδειας παραγωγής
    - κλπ
Συνεπώς τα στοιχεία που παραθέτει ο "προλαλήσαντας" είναι πολύ χρήσιμα. Ενδεχομένως με αυτά να μπορεί να βγει άκρη. Το ουσιαστικό είναι να δημιουργηθεί η συλλογικότητα που θα τρέξει το θέμα. Αυτό δεν είναι εύκολο έργο. Χρειάζεται αρκετή και επίμονη δουλειά σε πολλά επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο έργο το σχεδίαζαν πολλά χρόνια πριν και τώρα ήδη έχουν ξεκινήσει...

( πηγή : http:// indy.gr/newswire/katastrof-enos-mnimeioy-tis-fysis-apo-idiotikes-etaireies-sta-3c7ani )

Για αυτους που ξεπουλανε τη Κρητη σε πολυεθνικες

Αυτές τις ημέρες διαβάζουμε διάφορα άρθρα στον τοπικό τύπο σχετικά με το θέμα του αιολικού πάρκου στο Αποπηγάδι. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρέπει να στηρίζεται από άτομα συνεπή και ευαίσθητοποιημένα σε περιβαλλοντικά ζητήματα, συνεπώς, η εγκατάσταση μονάδας αιολικούπάρκου, προϋποθέτει, να πληρούνται κάποια περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.

Απαραίτητη λοιπόν, είναι μια έγκυρη περιβαλλοντική μελέτη η οποία θα λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη της και θα σέβεται τις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες της περιοχής. Επίσης, όσον αφορά το κοινωνικό μέρος της δραστηριότητας, είναι αναγκαία η ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής με ορίζοντα πενταετίας πριν την έναρξη των εργασιών. Η ενημέρωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα έχουν μετά την περιβαλλοντική και αισθητική παρέμβαση, από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στηπεριοχή τους. Για παράδειγμα προσφορά έργων υποδομής στις κοντινές κοινότητες, δωρεάν φωτισμό, ίδρυση νέων θέσεων εργασίας, αποζημίωση πληγέντων περιουσιών κτλ. Αυτή τη διαδικασία οφείλει να ακολουθήσει μια νόμιμη εταιρεία, που στόχος της δεν είναι να χρησιμοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια και να στήσει αιολικά πάρκα- φαντάσματα σε χρόνο μηδέν. Αιολικά πάρκα τα οποία μετά τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις , θα υπολειτουργούν ή δε θα λειτουργούν καθόλου.

Για την Αιολική Μουσούρων φαίνεται πως οι παραπάνω περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράμετροι είναι αστείοι και ασήμαντοι, μπροστά στη βιασύνη της να καρπωθεί τα ευρωπαϊκά πακέτα χ

ρημάτων. Έτσι, στη περιβαλλοντική μελέτη της για αίτηση αδειοδότησης, αναφέρει πως ο χώρος εγκατάστασης του αιολικού παρκου χαρακτηρίζεται από ασβεστολιθικό πέτρωμα, επιπλέον οτι η περιοχή δεν παρουσιάζει κάποια ενδιαφέροντα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά αφού δεν εχει εκτεταμένα αποθεματα νερού και τέλος οτι «δεν ανήκει σε καμια προστατευόμενη περιοχή». Ωστόσο το Αποπηγάδι με βάση την υπ'αριθμ. 8006/22.12.2005 αποφαση κήρυξης δασικών εκτάσεων του νομού Χανίων ως προστατευτικών, υπογεγραμμένη από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, κ. Τσόκα , είναι χαρακτηρισμένο ως προστατευτική δασική έκταση, απο την ισοϋψή των 900 μ. και άνωθεν αυτής. Είναι φανερό απο τα παραπάνω, οτι η εγκατάσταση όλου του έργου θα γίνει σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως προστατευτική.

Γιατί λοιπόν η εταιρεία διαβεβαιώνει συνεχώς στη περιβαλλοντική μελέτη της οτι η θέση δημιουργίας του έργου, δε βρίσκεται υπο θεσμοθετημένο καθεστώς προστασίας σε οτι αφορά το φυσικό περιβάλλον ή την κοινωνική κληρονομιά; Το Αποπηγάδι είναι ένα από τα τελευταία πράσινα βουνά της Κρήτης. Το όνομα του «Από-πηγάδι», μας δηλώνει ετυμολογικά άλλωστε την παρουσία νερού απο τα πολύ παλιά χρόνια. Διάσημες επίσης είναι οι πηγές και ποτάμια του, πηγές εμπνεύσεις για τη λαϊκή μουσική παράδοση αλλά και απαράμμιλου φυσικού κάλλους. «Γητεμένη Βρύση» στον Αϊ Γιάννη, «Σεμπρωνιώτης», «Κατζιανός» και «Βαβουλεδιανός» ποταμός, «Σπινιώτικα ρυάκια», του «Χορτέ η βρύση»…..

Από τη μια η εταιρεία στην αίτηση της για άδεια δημιουργίας αιολικού πάρκου ισχύος 2.55 ΜW, η όποια να σημειωθεί οτι εγκρίθηκε από την αρμόδια νομαρχιακή αρχή, προβάλλει ως επιχείρημα την απουσία «εκτεταμένων αποθεμάτων νερού», προκειμένου να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες. Από την άλλη, νέα αίτηση της ίδιας εταιρείας,στις 10-6-2008 που βρίσκεται στο Αρχείο αιτήσεων για χορήγηση άδειας με σκοπό τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ της ΡΑΕ, προβλέπει δημιουργία υβριδικού έργου ΑΕΠ 10.10 ΜW, δηλαδή υδροηλεκτρικού και αιολικού πάρκου ταυτόχρονα και κατασκευή δεξαμενών νερού απο τσιμέντο, προκειμένου να αποθηκεύεται η περισσευούμενη ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σημαίνει εκμετάλλευση του νερού του Αποπηγαδιού από ιδιώτες. Αξίζει να αναφερθεί ότι το νερό αυτό έχει άριστους οργανοληπτικούς χαρακτήρες και από αυτό υδρεύονται οι κάτοικοι Παλαιών Ρουμάτων, Σπίνας και Σέμπρωνα.

Όσον αφορά τώρα το κοινωνικό μέρος της υπόθεσης η «κοινωνική ευθύνη» της εταιρεία στους κατοίκους που από τις περιουσίες τους πέρασε δρόμο ήταν η εξής: Όταν προσπάθησαν άνθρωποι ογδόντα χρονών να σταματήσουν την καταστροφή του δάσους από τις μπουλντόζες, άνθρωποι που πέρασαν όλη τη ζωή τους πάνω στο βουνό με τα ζώα τους, απειλήθηκαν από την εταιρεία ότι θα έρθουν με τα ΜΑΤ και θα τους δέσουν χειροπόδαρα, «αφού ο νόμος είναι με το μέρος μας..» Τι έγινε λοιπόν; Γιατί δεν ενημερώθηκε κανένας κάτοικος από την εταιρεία; Ποια παραπλανητική ονομασία του βουνού Αποπηγάδι χρησιμοποίησε το δασαρχείο ώστε να κηρύξει επιλεκτικά ως δασικές, τις εκτάσεις που ήθελε η εταιρεία, με αποτέλεσμα να μην προβούν σε ενστάσεις οι νόμιμοι ιδιοκτήτες γης της περιοχής; Γιατί οι δημοτικές αρχές των δήμων Βουκολιών, Καντάνου και Μουσούρων, δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν να πράξουν τους κατοίκους, στις περιουσίες των οποίων θα λάμβανε χώρα το παραπάνω έργο; Η μήπως δε γνώριζαν τι γίνεται στο δήμο τους, τη στιγμή που μέλος δημοτικού συμβουλίου, τοποθετούσε δείκτες ανέμου στο βουνό από το 2004 για λογαριασμό της εταιρείας…;

Τα ερωτήματα είναι πολλά αλλά οι απαντήσεις προκύπτουν εύκολα αν σκεφτούμε ότι η επιδότηση από την ευρωπαϊκή ένωση του έργου προβλέπεται να είναι πάρα πολύ μεγάλη και τα χρήματα πολλά για κάθε ανεμογεννήτρια…

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να προειδοποιήσω τους ανθρώπους της εταιρείας, ότι δε μπορούν να απειλούν την οικογένεια μου, επειδή υπερασπίζεται τη ποτισμένη με αίμα κρητική γη που κληρονόμησε πάππου προς πάππου. Υπάρχουν αγαθά και αξίες σ'αυτό το κόσμο που είναι πιο πάνω από το χρήμα. Για εμάς αυτή η γη είναι ιερή. Το καθαρό νερό και το πράσινο δεν ανταλλάσσεται με χρήματα. Όποιος επισκεφτεί το Αποπηγάδι θα μαγευτεί από τα ψηλά πλατάνια, τις καστανιές, τα ρυάκια με τα παγωμένα νερά και τις πηγές του. Μην αφήσουμε άλλο ένα στολίδι του νομού Χανίων να χαθεί. Μην ξεχνάμε την οικολογική καταστροφή που συντελείται στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου από τότε που αφέθηκε στο έλεος των ιδιωτικών συμφερόντων. Ο δρόμος της απληστίας δεν έχει επιστροφή δυστυχώς.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η οικογένεια μου και οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες γης στο Αποπηγάδι, δεν είμαστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ναι σε αιολικό πάρκο αλλά με:

1) Ακριβείς περι

βαλλοντικές μελέτες που θα σέβονται τους νόμους προστασίας της φύσης.

2) Με ενημέρωση των ανθρώπων που ζουν στα διπλανά χωριά και έργα κοινής ωφέλειας για διευκόλυνση της ζωής τους, καθώς είναι ορεινές μειονεκτικές περιοχες.

3) Με αποζημίωση των πληγέντων περιουσιών των ιδιοκτητών. Αν έρθει μια εταιρεία με ανθρώπους που θα μας κοιτάνε στα μάτια, σέβεται την ιστορία και τους κατοίκους αυτού του τόπου και τηρ

εί τα περιβαλλοντικά-κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια με διαφάνεια, τότε όλοι μαζί κάτοικοι και ιδιοκτήτες γής, θα τη στηρίξουμε. Με απειλές, έργα στο σκοτάδι, παραπληροφόρηση και ασυδοσία, με περιφρόνηση γραπτών και άγραφων νόμων από τη θέση του οικονομικά ισχυρού, εμείς σαν πρωτοβουλία διάσωσης του Αποπηγαδιού, δε θα επιτρέψουμε, να καταστρέψουν το όμορφο αυτό βουνό, τις πηγές και τα ποτάμια του. Υπάρχουν βουνά που πραγματικά δεν έχουν νερό και πράσινο, στα οποία μπορούμε να αναπτύξουμε τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, με σεβασμό στη φύση και στους ανθρώπους πάντα.

Επίσης, θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω, εκ μέρους της πρωτοβουλίας κατοίκων Παλαιών Ρουμάτων, όλο το κόσμο που ήρθε στη γενική συνέλευση που έγινε στο χωριό μας στις 12 Νοέμβριου του 2008. Η παρουσία τους, η φωνή τους και η συμπαράσταση τους, μας έδωσαν δύναμη να

παλέψουμε. Οι πρόγονοι μας πολέμησαν με τους κατακτητές της Κρήτης και έδωσαν το αίμα τους, για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι πολίτες. Δε μπορεί για ξεροκόμματα και χωρίς να ρωτάνε κανένα από εμάς που κληρονομήσαμε αυτή τη γή, να νοικιάζεται για 15 χρόνια εκ μέρους του δασαρχείου και για λογαριασμό του δημοσίου, σε ΑΕ ξένων συμφερόντων.. Ούτε θα περάσει ως έγκυρη η παραπλανητική δημοσίευση του δασαρχείου στις 9 Νοεμβρίου του 2006, στις εφημερίδες «Χανιώτικη Ελευθεροτυπία» και «Δημοκράτης», που αναφέρει την περιοχή του Αποπηγαδιού ως ΄΄Στρογγυλή Κορυφή΄΄. Να έρθει το δασαρχείο και η εταιρεία να υποδείξει στο κόσμο που πραγματικά βρίσκεται η Στρογγυλή Κορυφή. Η ακριβής θέση της Στρογγυλής Κορυφής αναγράφεται σε όλους τούς στρατιωτικούς και ορειβατικούς χάρτες του νομού Χανίων, ουδεμία σχέση έχει με το Αποπηγάδι.

Η απάντηση μας είναι και θα είναι στη κάθε Α.Ε. που πιστεύει ότι θα περάσει και θα γεμίσει τσιμέντο και πίσσα το Αποπηγά

δι με τα λεφτά της: ''ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.''

Με εκτίμηση ,

Λευτέρης Παναγιωτάκης

Χημικός-Οινολόγος , ΕΚΠΑ

περισσότερες πληροφορίες : http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=910372

( πηγή : http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=978044 )


.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Όταν η αυθαιρεσία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον. Κάτω τα χέρια από Σπίνα και Αποπηγάδι».


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΠΙΝΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

Ο αγώνας συνεχίζεται

Ο αγώνας των κατοίκων της Σπίνας ενάντια στη δημιουργία αιολικού πάρκου θα συνεχιστεί. Αυτό επισημαίνει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Πρωτοβουλία Κατοίκων Σπίνας. Αναλυτικά, αναφέρει τα εξής:
“Την Κυριακή 18/1/2009 οι κάτοικοι του ξεχασμένου Σελίνου, οι κάτοικοι απ' όλους τους δήμους των Χανίων, απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι σ' αυτό τον τόπο υπάρχουν ακόμα μαχητές, υπάρχουν ακόμα αγωνιστές, υπάρχουν ευαίσθητοι.
Σ' όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν, συμπλήρωσαν και συμπαραστάθηκαν στον δίκαιο αγώνα μας, εμείς όλα τα μέλη της Πρωτοβουλίας κατοίκων Σπίνας, «Υποκλινόμαστε» και βρισκόμενοι «προ των ευθυνών μας», των ευθυνών που κληρονομήσαμε, μέσα από την ψυχή μας θέλουμε να τους πούμε:
Ένα μεγάλο ευχαριστώ, πρώτα απ’ όλα, στους γείτονες και συγχωριανούς μας κατοίκους Παλαιών Ρουμάτων. Γιατί σ' αυτούς οφείλουμε τα πάντα! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χωριανούς μας Σπινιώτες, παρόντες και απόντες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δήμο Καντάνου και στον δήμο Βουκολιών που φανήκαν αντάξιοι των συγκεκριμένων περιστάσεων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους και αδέλφια συνδημότες μας που μας συμπαραστέκονται με όλες τους τις δυνάμεις στον δύσκολο και δίκαιο αγώνα μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανώνυμους και επώνυμους θαυμαστές της Σπίνας.
Και τέλος ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην εταιρεία που εξακολουθεί να φυλάει - εποφθαλμιά τη γη μας (και όχι τα μηχανήματα) με πληρωμένους φύλακες! Κύριοι της εταιρείας, η συνεχιζόμενη προκλητική στάση σας, τονώνει και δυναμώνει τον αγώνα μας, γι' αυτό και σας ευχαριστούμε.
Στις 18 του Γενάρη τα μέλη της Πρωτοβουλίας Σπίνας, μαζί με όλους εσάς που βρεθήκατε στην «κατεχόμενη» Σπινιώτικη γη, ύψωσαν ένα πανό που έγραφε: «Όταν η αυθαιρεσία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον. Κάτω τα χέρια από Σπίνα και Αποπηγάδι».
Εμείς κάτω από αυτό το πανό με το αυτονόητο μήνυμα, δεσμευτήκαμε -και δεσμευόμαστε- για μια ακόμα φορά στους συναγωνιστές και συμπαραστάτες μας ότι: Δεν πρόκειται ο αέρας του Αποπηγαδιού να γυρίσει κανένα σβούρο (ανεμογεννήτρια), δεν πρόκειται να ξαναδουλέψει κανένα μηχάνημα της εταιρείας, αυτής και οποιαδήποτε παρόμοιας, στη Σπινιώτικη Γη, δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνει καμία διαπλάτυνση (αναγκαίας για τη μεταφορά των σβούρων) του δημοτικού δρόμου Άνναβος -Σπίνας.
Είμαστε πανέτοιμοι, για να ξαναγραφτεί στον «Άνναβο» ιστορία. Και όλα αυτά γιατί η Σπίνα είναι η γη και και η γενέτειρα μας. Είναι η μάνα μας και όχι η μητριά μας”.

( Πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=28909 )

Για το λιμάνι στο Νότο έρχεται ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ

Επαφές και συζητήσεις με τους τοπικούς φορείς σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο θα έχει από μεθαύριο ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ κ.Βλάχος με αιχμή φυσικά το λιμάνι του Νότου.

Ο κ.Βλάχος θα είναι στο Ηράκλειο την Πέμπτη το πρωί, το απόγευμα θα πάει στο Τυμπάκι όπου εκεί θα εξηγήσει τη θέση της κυβέρνησης για το διαμετακομιστικό κέντρο, ενώ την Παρασκευή θα είναι στο Ρέθυμνο και το Σάββατο θα δει στην Περιφέρεια τους βουλευτές.

Ο κ.Βλάχος που είναι και το μοναδικό πρόσωπο που έχει μείνει στην ίδια θέση από την εποχή του κ.Κεφαλογιάννη θα υποστηρίξει το σχέδιο, αλλά θα επιμείνει στην γραμμή ότι ‘μπορεί να γίνει μόνο εάν το θέλει και η τοπική κοινωνία’. Ο κ.Βλάχος έχει την άποψη ότι πρέπει να προχωρήσει το έργο και πως κακώς αναφέρεται μόνο ως διαμετακομιστικό λιμάνι.

Ερώτηση Στρατάκη

Την υπέθυνη δημοσιοποίηση της θέσης της κυβέρνησης σχετικά με το λιμάνι του Νότου, ζήτησε με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπ.Εμπορικής Ναυτιλίας, ο βουλευτής Ηρακλείου κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, με την επικείμενη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου στην Κρήτη με σκοπό τη συζήτηση για το λιμάνι του Νότου τίθεται η ανάγκη για ξεκαθάρισμα των προθέσεων της Κυβέρνησης, αναφορικά με το περίφημο Λιμάνι του Νότου, η οποία παλινωδεί, άλλοτε προκαλώντας σύγχυση και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, αφού προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις προκαλώντας αγανάκτηση και άλλοτε παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.

Τον περασμένο Μάιο, το ΥΕΝ δήλωνε πως το συγκεκριμένο έργο δεν συμπεριλαμβάνεται στους άμεσους στόχους του Υπουργείου, ενώ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί τελικά, αν και ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, είχε προχωρήσει στη διακήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη δημιουργία λιμανιού στο Νότο, με σύμβαση παραχώρησης.

Ως γνωστόν, οι φορείς του Νομού διεκδικούν ένα λιμάνι που θα αποτελεί τη νότια πύλη εισόδου στην Κρήτη, με βάση τον εθνικό σχεδιασμό, και όχι ένα λιμάνι που θα εξυπηρετήσει μόνο συμφέροντα ξένων εταιρειών και θα απεμπολεί τα εθνικά και τοπικά συμφέροντα, φαλκιδεύοντας την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο κ.Στρατάκης επισημαίνει ότι η τοπική κοινωνία διεκδικεί μέσω των φορέων της να έχει πλήρη ενημέρωση για το τί πρόκειται να γίνει τελικά και πότε, σχετικά με το λιμάνι στο Νότο, και καταλήγει ερωτώντας τον κ.υπουργό εάν προτίθεται να δημοσιοποιήσει υπεύθυνα τη θέση της κυβέρνησης προκειμένου να γνωρίζουν όλοι τί πρόκειται να συμβεί με αυτό το έργο, αφού μέχρι σήμερα οι όποιες ενέργειες γίνονται εν κρυπτώ, χωρίς σχεδιασμό και ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και της τοπικής κοινωνίας, με δεδομένο ότι το σχεδιαζόμενο λιμάνι εξυπηρετούσε μόνο τα ξένα συμφέροντα.

( ΠΗΓΗ :
http://www.patris.gr/articles/149471?PHPSESSID=7ee79fffe4f115ed514d132d0c3b9217 )