Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Μονή Τοπλού = ξέβγαλμα χρήματος

Συνεχίζεται η υπόθεση της Μονής Τοπλού ,σύμφωνα με το πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή Κρήτης η Παναγιά η Ακρωτηριανή εκανε ξέβγαλμα χρήματος!!!
Πόρισμα - φωτιά του οικονομικού επιθεωρητή Κρήτης για το Τοπλού
Πολιτικοί, καλόγεροι, δικαστικοί και στελέχη της διοίκησης έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πολύκροτη υπόθεση Τοπλού. Όλοι αυτοί κατονομάζονται στο 50σελιδο πόρισμα που κατέθεσε ο οικονομικός επιθεωρητής Μανόλης Χριστοδουλάκης ο οποίος χαρακτηρίζει το ίδρυμα ‘Παναγία η Ακρωτηριανή’ ως δούρειο ίππο και βιτρίνα για να ξεπλένεται χρήμα. Το πόρισμα του επιθεωρητή βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Σανιδά και του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ.Ρακιντζή.

Ο κ.Χριστοδουλάκης όπως και στο αρχικό πόρισμα, που διεκόπη κατόπιν παρέμβασης του τότε υφυπουργού κ.Ρεγκούζα, αποδεικνύει με στοιχεία όλα αυτά που έχει αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα από το 1994:

-Πώς σφετερίστηκαν εκτάσεις του Δημοσίου για να δώσουν 26000 στρέμματα στους Εγγλέζους

-Πώς περιέργως κλείστηκε η συμφωνία με την συγκεκριμένη εταιρεία. Από τα ντουκουμέντα αποκαλύπτεται ότι το 1988, τέσσερα χρόνια πριν από την εκδήλωση του ενδιαφέροντος της επένδυσης υπήρξε προσυνεννόηση με τους Άγγλους. Το έργο της επένδυσης αναφέρεται ότι δόθηκε επιλεκτικά αποκλείοντας άλλες εταιρείες. Επίσημα έγγραφα στοιχεία από το εξωτερικό φέρουν τη συγκεκριμένη εταιρεία την ίδια περίοδο να είναι ένα εν υπνώσει μεσιτικό γραφείο.

-Πολιτικοί και υπεράνω πάσης υποψίας στελέχη της διοίκησης εμπλέκονται στην όλη υπόθεση.

-Έχουν γίνει προ-πωλήσεις πολλών εκτάσεων οι οποίες έχουν αποδώσει ήδη χρήματα εντός κι εκτός Ελλάδος.

Στο πόρισμα κατονομάζονται ο ηγούμενος της μονής, ο μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, οι υφυπουργοί Δρυς και Ρεγκούζας, αλλά και ο κ.Μητσοτάκης, η κ.Μπακογιάννη και στελέχη της ΝΔ.

Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα ο ηγούμενος της μονής και ο μητροπολίτης κατάφεραν:

-να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας μέσω δικαστικών αποφάσεων που αμφισβητείται η αξιοπιστία τους.

-να πετύχουν την αμέριστη συμπαράσταση πολιτικών όλων των κομμάτων

-την αποδοχή του κόσμου στην επένδυση

-την εξαφάνιση κάθε φωνής που υποστήριζε την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Ο κ.Χριστοδουλάκης περιγράφει με στοιχεία τις αδιαφανείς και παράνομες μεθοδεύσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής, διοικητικά και διαχειριστικά προβλήματα στη λειτουργία του ιδρύματος «Παναγία Ακρωτηριανή» αλλά και οικονομική και τεχνική αφερεγγυότητα στην αγγλική εταιρεία που έχει αναλάβει την τουριστική επένδυση «μαμούθ» των 26.000 στρεμμάτων στην περιοχή Natura στο Βάι - Κάβο Σίδερο .

Αναφέρεται στο έγγραφο με το οποίο το 1997 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών κ.Δρυς έλεγε στον πρόεδρο του ιδρύματος ότι είναι…αδιάφορη η όποια δικαστική απόφαση και η επένδυση θα προχωρήσει. Και να διαβεβαιώνει πως ακόμα και με απαλλοτριώσεις θα εξασφάλιζε στη Μονή και στο ίδρυμα την έκταση αν χανόταν δικαστικά η διεκδίκηση!

Επίσης αναφέρεται με στοιχεία στις διάφορες επιτροπές που είχαν συσταθεί δεν έλαβαν τίποτα υπόψιν τους, κανένα από τα στοιχεία που είχαν προσκομιστεί.

Αναφέρεται επίσης στο έγγραφο Ρεγκούζα που τον σταμάτησε από τον έλεγχο. Ο οποίος όχι μόνο «δέχθηκε και ανέχθηκε» προηγούμενες δυσμενείς για το δημόσιο αποφάσεις, αλλά και ότι με τη συνδρομή ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων στις 28/5/2004 πάγωσαν τις διαδικασίες ελέγχου. Με ένα περίεργο έγγραφο απαγόρευσαν στον κ. Μ. Χριστοδουλάκη να συνεχίσει τον έλεγχό του σε συνέχεια του πορίσματος Σαρμαντά. Ενσωματώνει επίσης και αυτό το πόρισμα Σαρμαντά που εμπλέκει Μητσοτάκη και Ντόρα Μπακογιάννη.

Στο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο Οικονομικός Επιθεωρητής Μ. Χριστοδουλάκης, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το ίδρυμα παίζει ρόλο πλυντηρίου χρημάτων, αλλά και αποφάσεων με ένα και μοναδικό στόχο τα περίπου 30 χιλιάδες στρέμματα να περάσουν στην εκμετάλλευση της αγγλικής εταιρείας. Για το λόγο αυτό έχουμε απαξίωση περιουσιακών στοιχείων, ροή «χωρίς λόγο» εκατοντάδων εκατομμυρίων από την εταιρεία, έξοδα εκατομμυρίων σε δικηγόρους και μελετητές, με μοναδικό σκοπό να νομιμοποιήσουν την ύπαρξη της αγγλικής εταιρείας».

Ο οικονομικός επιθεωρητής στο νέο του πόρισμα να ζητά περαιτέρω λεπτομερείς ελέγχους στην όλη υπόθεση και κυρίως στον διαχειριστικό τομέα και την κίνηση των κεφαλαίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Θυμίζουμε ότι όπως είχε αποκαλύψει η ‘Π’ ο Μανόλης Χριστοδουλάκης είχε κρούσει τον κώδωνα για τα όσα συμβαίνουν στο Τοπλού πολύ πριν το «πάγωμα» Ρεγκούζα από τις 25/06/2001 χωρίς ποτέ να εισακουστεί. Στη διάρκεια ενός κατ΄ αρχήν ελέγχου, τότε ο κ. Χριστοδουλάκης είχε διαπιστώσει αδιαφανείς και παράνομες πράξεις στο ιδιοκτησιακό, στη σύμβαση με τους Άγγλους.

Η παρέμβαση

Το πόρισμα , οι αποκαλύψεις των μέσων, η παρέμβαση Αλαβάνου και η παρέμβαση Σανιδά δημιουργούν πλέον ένα ασφυκτικό περιβάλλον για όλους εκείνους που θέλουν να θολώσουν το τοπίο.

Θυμίζουμε ότι οκ. Σανιδάς ζήτησε από την εισαγγελέα Εφετών Κρήτης Βασιλική Θεοδώρου να διενεργήσει έρευνα για την συγκέντρωση επιπλέον στοιχείων για τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων όπως η απάτη σε βάρος του Δημοσίου εκ μέρους της Μονής, της άμεσης συνέργειας σε απάτη εκ μέρους δασικών υπαλλήλων και πραγματογνωμόνων, της ψευδούς βεβαίωσης εκ μέρους υπαλλήλων της δασικής υπηρεσίας και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς βεβαιώσεις εκ μέρους του Τοπλού.

Δύο είναι τα βασικά στοιχεία στα οποία ζητά να επικεντρωθεί η εισαγγελική έρευνα:

-Η διερεύνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και το πώς ξαφνικά η Μονή Τοπλού βρέθηκε να έχει στην κυριότητα της επιπλέον 26.000 στρέμματα-ακόμα και ολόκληρες δασικές εκτάσεις. Στο σκέλος αυτό ο εισαγγελέας είναι καταπέλτης για τον αδιαφανή ρόλο που έχουν διαδραματίσει σε βάρος του Δημοσίου με ψευδείς εκθέσεις και πραγματογνωμοσύνες δημόσιοι υπάλληλοι.

-η συναφθείσα σύμβαση μεταξύ του Ιδρύματος της «Παναγίας η Ακρωτηριανή» και της Αγγλικής Εταιρείας Loyalward Limited.

Σημειώνεται ότι το θέμα της συμβάσεως μετά από καταγγελίες, το 2001 είχε αποτελέσει αντικείμενο ανάκρισης που διενεργήθηκε μετά από παραγγελία του τότε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Καπόλλα. Ωστόσο με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Χανίων εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα.

Ο κ. Σανιδάς - και αυτό το σημαντικό-ζητά από την εισαγγελέα Εφετών Κρήτης να μην σταθεί στο επίμαχο απαλλακτικό βούλευμα, αν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας προκύψουν στοιχεία που δεν καλύπτονται από το επίμαχο βούλευμα.

Στο κείμενο της 25σέλιδης παραγγελίας του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «καρφώνει» και την συμπεριφορά βουλευτών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξυπηρετούσαν συμφέροντα της Μονής, επηρεάζοντας πραγματογνώμονες και υπαλλήλους του Δημοσίου.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Θα ήταν αδύνατον βεβαίως η Μονή Τοπλού να επιτύχει τα’ ανωτέρω χωρίς την εκούσια ή ακούσια συνδρομή τόσο των πραγματογνωμόνων όσο και των ρηθέντων οργάνων του Κράτους. Η συμπεριφορά βεβαίως αυτή των οργάνων του κράτους και ιδία των δασικών υπαλλήλων δεν είναι παράδοξη αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι όργανα υπερκείμενα αυτών, ακόμη και βουλευτές, εμφανίζονταν να διάκεινται ευμενώς προς τα συμφέροντα της Μονής».

(πηγή : http://www.patris.gr/articles/146015/84599 )
.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Μονή Βατοπεδίου & Μονή Τοπλού ...είναι μεγάλη μπίζνα ο οίκος του Θεού !

ΠΑΠΑΔΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΘΕΟ ΣΑΣ
Με σκοπό την αλλαγή του αρνητικού κλίματος απέναντι στην Μονή Τοπλού , ο "Εφραιμ της Τοπλού " μαζί με τον Δήμαρχο-μεγαλοεπιχειρηματία Σητειας οργανώνουν στις 30 -11-08 λαϊκή συνέλευση “ώστε να αποφασιστεί η αντίδραση σε όλο αυτό τον καταιγισμό της "παραπληροφόρησης" όπως λένε, για την υποθεση της μονής,ακολουθεί σχετικό άρθρο απο τοπική εφημερίδα :


" Αντιδράσεις στη Σητεία με λαϊκή συνέλευση "
Μετά την έρευνα για το Τοπλού

Με λαϊκές συνελεύσεις και…ξεσηκωμό των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Σητείας προσπαθεί το ίδρυμα “Παναγία Ακρωτηριανή” να…απαντήσει στις αποκαλύψεις και την εισαγγελική έρευνα γύρω από την πολύκροτη υπόθεση Τοπλού! Αν και επισήμως το ίδρυμα και οι Εγγλέζοι συνέταιροι έχουν τηρήσει σιγή ιχθύος μέλη του όπως ο δήμαρχος Σητείας και άλλοι παράγοντες επιτίθενται σε ‘όσους αντιδρούν στην ανάπτυξη της περιοχής’.

Οι αποκαλύψεις, αλλά κυρίως η εισαγγελική παραγγελία από τον κ.Σανιδά έχουν θορυβήσει τα στελέχη του ιδρύματος που βλέπουν να καταρρέει το οικοδόμημα που είχαν φτιάξει και τώρα καλούν το λαό να…ξεσηκωθεί! Στις 30 του μήνα οργανώνεται με επικεφαλής τη δημοτική αρχή Σητείας λαϊκή συνέλευση ‘ώστε να αποφασιστεί η αντίδραση σε όλο αυτό τον καταιγισμό της παραπληροφόρησης’ όπως λένε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και διάφοροι νομικοί σύμβουλοι του ιδρύματος που χλεύαζαν μέχρι σήμερα τις όποιες αντιδράσεις, αλλά όλοι οι υποστηρικτές αποφεύγουν να μιλήσουν για την ταμπακιέρα. Που είναι το ιδιοκτησιακό και η σύμβαση με τους Εγγλέζους.

‘Αυτά όλα έχουν κριθεί και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι τα επαναφέρουν’ έλεγε χθες ο δήμαρχος Σητείας και μέλος του ιδρύματος ο οποίος επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, στα μέσα ενημέρωσης ,αλλά και στον εισαγγελέα κ.Σανιδά για την παραγγελία του.

‘Δεν καταλαβαίνουμε εάν σε αυτή τη χώρα ισχύουν ή όχι οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις’ επεσήμανε και υποστήριξε ότι ‘όλα αυτά γίνονται για να μην αναπτυχθεί η περιοχή της Σητείας’!

‘Δυστυχώς εμείς εδώ έχουμε αποκτήσει δυνάστες. Κάποιες δυνάμεις δεν θέλουν την ανάπτυξη της περιοχής , μας θέλουν στο περιθώριο της Κρήτης’ ανέφερε ο κ.Κουρουπάκης και επεσήμανε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ότι ‘το ιδιοκτησιακό έχει λυθεί και δεν υπάρχει ζήτημα’. Μίλησε για δικαστικές αποφάσεις που έχουν τελειώσει το θέμα αυτό και άφησε αιχμές και κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που επαναφέρει το όλο θέμα χωρίς να υπάρχουν στοιχεία’.

Μάλιστα συνέδεσε τη συγκυρία που βγαίνουν όλα αυτά με την κατάθεση των εγγράφων στο Συμβούλιο της επικρατείας.

‘εμείς θα συγκεντρωθούμε στις 30 το μήνα για να δούμε τις εξελίξεις, να ενημερωθεί ο κόσμος και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, πώς θα αντιδράσουμε’ τόνισε.



Η παραγγελία Εισαγγελέα



Να θυμίσουμε ότι η παραγγελία του Εισαγγελέα κ.Σανιδά είναι καταπέλτης για την μονή Τοπλού.

Όπως προκύπτει από την πολυσέλιδη εισαγγελική παραγγελία, ενώ η περιουσία της Μονής Τοπλού δεν ξεπερνάει τα 3.000 στρέμματα τώρα έχει στην κατοχή της 26.000 στρέμματα επιπλέον, που της αναγνωρίστηκαν με δύο δικαστικές αποφάσεις του Εφετείου Κρήτης. Πρόκειται για την υπ΄ αριθμ. 330/1999 απόφαση, με την οποία έγινε δεκτό ότι η Μονή Τοπλού είναι κυρία έκτασης 30.000 στρεμμάτων και για την υπ΄ αριθμ. 329/1998 απόφαση που έκρινε ότι καλώς αναγνωρίστηκε η Μονή- με την υπ΄ αριθμ. 416/1983 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου - δικαιούχος αποζημίωσης ποσού 128.000.000 δραχμών από την απαλλοτρίωση 1.600 στρεμμάτων, σε περιοχή που ψευδώς- κατά τον κ. Σανιδά- βεβαιώθηκε ότι της ανήκε.

Η Μονή υλοποίησε τις επιδιώξεις της προσκομίζοντας μια σειρά βεβαιώσεων και γνωμοδοτήσεων, «ψευδών», όπως τις χαρακτηρίζει ο κ. Σανιδάς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι θα ήταν αδύνατον να πετύχει τον στόχο της χωρίς τη συνδρομή πραγματογνωμόνων και άλλων κρατικών υπαλλήλων (δασικών κ.λπ.), «των οποίων η συμπεριφορά δεν είναι παράδοξη, αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι όργανα υπερκείμενα αυτών, ακόμη και βουλευτές, εμφανίζονταν να διάκεινται ευμενώς προς τα συμφέροντα της Μονής Τοπλού».

Χαρακτηριστικά ο κ. Σανιδάς αναφέρει στην παραγγελία του ότι ενώ η Μονή Τοπλού είχε προσφύγει στα δικαστήρια για την αναγνώριση των 30.000 στρεμμάτων, χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση, προχωρούσε συγχρόνως- στις 17.4.1995- διά του ιδρύματός της Παναγία Ακρωτηριανή, στην κατάρτιση προσυμφώνου με την εταιρεία Loyalward Limited για την παραχώρηση της αμφισβητούμενης τότε έκτασης για 80 χρόνια, με σκοπό την τουριστική εκμετάλλευση.

Από το ίδρυμα διέρρεαν και χθες τις γνωματεύσεις συμβούλων και τοποθετήσεις του δικηγόρου κ.Θεόδωρου Κοντογιαννόπουλουότι η μονή στηρίζει την κυριότητά της

σε ‘τίτλους του Ελληνικού Κράτους μεταγεγραμμένους στο Υποθηκοφυλακείο Σητείας τα έτη 1927 και 1928’.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «με νόμο της Δ΄Συντακτικής Συνέλευσης, απαλλοτριώθηκαν τα 3/5 των κτημάτων των Μονών της Κρήτης για να παραχωρηθούν σε ακτήμονες έφεδρους πολεμιστές. Δημιουργήθηκε δηλαδή αναγκαστική συγκυριότητα μεταξύ Μονών και Δημοσίου. Με μεταγενέστερο διάταγμα ορίστηκε η μέθοδος διανομής και θεσμοθετήθηκε ότι οι αποφάσεις που θα κατένειμαν τμήματα της αρχικής ιδιοκτησίας είτε στις Μονές είτε στους εφέδρους θα μετεγράφοντο στα οικεία υποθηκοφυλακεία και από της μεταγραφής θα αποτελούσαν «κτητικόν της κυριότητος τίτλον». Οι σχετικές με τη Μονή Τοπλού πράξεις μετεγράφησαν το 1927 και 1928’

Παραδέχεται ότι έγιναν απαλλοτριώσεις και ‘το 1952, για την αποκατάσταση «ημιακτημόνων» καλλιεργητών, το 1973 για τη διάνοιξη της Επαρχιακής Οδού Σητείας-Τοπλού-Βάι-Κυριαμαδίου και το 1978 για τη δημιουργία Ναυτικής Βάσης στο Κυριαμάδι’ . Και πως το 1984 διεκδίκησε την έκταση‘ H αγωγή του Δημοσίου έχει απορριφθεί αμετακλήτως’ τονίζει ο δικηγόρος.

( πηγή : http://www.patris.gr/articles/145862/84387 )




ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ


Παγκόσμιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες ξένες τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας η κατασκευή τουριστικού θερέτρου σε έκταση 26 χιλ. στρεμμάτων στο “Κάβο Σίδερο” Λασιθίου καθώς θεωρείται ότι θα βλάψει σημαντικά το περιβάλλον της περιοχής. Η έκταση παραχωρήθηκε από τη Μονή Τοπλού γι’ αυτό και η υπόθεση αυτή έχει χαρακτηριστεί: «Κρητικό Βατοπέδι». Τώρα ανοίγει ο φάκελος: «Μονή Τοπλού - Κάβο Σίδερο» με την παραγγελία τουτου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά προς την Εισαγγελία Εφετών Κρήτης στα Χανιά. Λόγω της συγκεκριμένης επένδυσης η διοίκηση της βρετανικής Loyalward που διαχειρίζεται το έργο, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, αποφάσισε να συνδέσει την επωνυμία της με το νησί μετονομαζόμενη σε Minoan Group. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τα κτήματα που είχε στην κυριότητά της η Μονή με βάση τον νόμο 3345/1925 δεν πρέπει να υπερέβαιναν τα 3.500 στρέμματα. Οι σχεδιασμοί είναι να δημιουργηθούν πέντε τουριστικά χωριά που θα πλαισιωθούν από ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων σε έκταση της Μονής Τοπλού που παραχωρήθηκε στην εταιρεία έναντι ετήσιου ποσοστού επί των εσόδων της. Στο συγκρότημα θα περιλαμβάνονται τρία γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών, μαρίνα, συνεδριακό κέντρο 1.200 θέσεων, κολυμβητήριο, κέντρο ιππασίας και θέατρο. Δεν είναι, όμως, μόνον οι οικολογικές οργανώσεις αλλά και φορείς της Κρήτης που είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους στη συγκεκριμένη επένδυση. Είναι χαρακτηριστικές οι επιστολές της αρχαιολόγου Jennifer Moody από τις ΗΠΑ και του ιστορικού - περιβαλλοντολόγου Oliver Rackham (οι οποίοι επί χρόνια δούλευαν στην Ελλάδα και τη Σητεία), προς τον Γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης Rue Mauverney αλλά και προς βρετανικές εφημερίδες. Οι Moody και Rackham, οι οποίοι μαγεμένοι από την περιοχή έγραψαν και βιβλίο για τη «γένεση του κρητικού τοπίου», αναφέρουν ότι έχουν «πανικοβληθεί από την προτεινόμενη κωμική επένδυση στο Κάβο Σίδερο». Επισημαίνουν ότι «η συγκεκριμένη επένδυση στο ακρωτήριο Σίδερο είναι τελείως αταίριαστη σ’ αυτήν την τοποθεσία. Οποιοσδήποτε έχει ζήσει του ανηλεείς ανέμους θα είχε σοβαρές επιφυλάξεις να παίξει εδώ γκολφ. Δεν υπάρχει καμία υποδομή και αν φροντίσει κανείς να δημιουργήσει κάποια, αυτό θα προκαλούσε μεγάλη οικολογική καταστροφή». Η ΜΕΛΕΤΗ Για τη μελέτη των επενδυτών αναφέρουν: «Η μελέτη που έκαναν οι επενδυτές για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι επενδύσεις τους στο περιβάλλον κρίνεται από εμάς επιφανειακή. Θέτει ασαφείς γενικές αρχές αλλά στερείται ουσιωδών λεπτομερειών. Επικεντρώνεται σ’ εκείνες τις περιοχές που προτείνονται να χτιστούν και δε λέει τίποτε για τις επιπτώσεις στην υπόλοιπη χερσόνησο. Στην πράξη, η ανάπτυξη ενός τμήματος της χερσονήσου θα απειλήσει την υπόλοιπη. Αν οι πρώτες επενδύσεις είναι επιτυχείς, αυτό θα οδηγήσει σε απαιτήσεις για επέκταση. Ακόμη και αν αυτό δε συμβεί, περιοχές που δεν χτίστηκαν είναι πολύ πιθανόν -ανεξάρτητα από τις προθέσεις των επενδυτών- να χρησιμοποιηθούν από καταπατητές για διάφορα κτήρια, parking και σκουπιδότοπους. Είναι πιθανόν να πάψει αυτή η περιοχή να χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος, πράγμα που θα επηρεάσει και την ανάπτυξη της τοπικής χλωρίδας. Το φημισμένο Φοινικόδασος, αν και δεν έχει άμεσα καταπατηθεί, απειλείται από μόλυνση των υπογείων υδάτων από τα οποία εξαρτάται και επίσης επειδή οι επενδυτές θεωρούν δύσκολο να αντισταθούν στο να εισάγουν ξένους φοίνικες και μαζί με αυτούς την κόκκινη ψείρα, ένα απειλητικό για τον ντόπιο φοίνικα έντομο. Η αρχαιολογική μελέτη που έχουν συντάξει οι επενδυτές δε συμφωνεί καθόλου με τη δική μας αυτοψία στον χώρο. Έχουν προτείνει ως προστατευόμενους χώρους την πόλη Ιτανος, δύο μικρά κομμάτια γης και πέντε μεμονωμένες τοποθεσίες (μια από αυτές είναι μια μινωική έπαυλις ήδη σοβαρά κατετραμμένη από τις εκσκαφές). Δύο από τις τοποθεσίες σημειώνονται λάθος στον χάρτη, κάτι που δείχνει ότι οι ερευνητές δεν επισκέφτηκαν καν την περιοχή. Ο δρόμος που προτείνεται προς τον σταθμό αφαλάτωσης θα διασχίζει μια πολύ σημαντική τοποθεσία, όπου μπορεί να δει κανείς πολλά θεμέλια αρχαίων οικισμών. Αλλά να ξεχωρίζει κανείς αυτά τα λίγα μέρη για προστασία είναι εντελώς ανεπαρκές, όταν σχεδόν όλη η περιοχή είναι ουσιαστικά ένας αρχαιολογικός χώρος. Τα χαρακτηριστικά της αν και είναι απολύτως ικανά να επιβιώσουν, αν αφεθούν ανενόχλητα είναι εύθραυστα και μπορούν να καταστραφούν εύκολα από το απρόσεκτο σκάψιμο που συνοδεύει αναπόφευκτα την εμπορική ανάπτυξη». Και καταλήγουν: «Δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να είναι αποδεκτό, αν γινόταν στο σωστό μέρος δίπλα σε ένα θέρετρο που ήδη υπάρχει, το οποίο θα μπορούσε να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και να εξασφαλίσει δουλειές για τους ντόπιους. Είναι παράλογο και χωρίς νόημα σε μια απομακρυσμένη γωνιά. Η Β.Α. Κρήτη χρειάζεται μόνο να την αφήσουν ήσυχη και ίσως αναπτυχθεί για ένα πιο ήπιο οικοτουρισμό που θα έκανε το μοναδικό της τοπίο διαθέσιμο σ ’αυτούς που ενδιαφέρονται. Η Β.Δ. γωνιά της Κρήτης είναι μια άλλη βραχώδης περιοχή που υπάγεται κι αυτή στο πρόγραμμα Natura 2000 με ενδημικά φυτά και αρχαιότητες αλλά αντί για γήπεδα γκολφ έχουν εγκαταστήσει ένα δίκτυο από σηματοδοτημένα μονοπάτια με πινακίδες που πληροφορούν γιατί η περιοχή είναι σπουδαία. Υπάρχει και μια άλλη ενοχλητική πλευρά του θέματος. Η γη ανήκει στην Μονή της Παναγιάς της Ακρωτηριανής (Μονή Τοπλού) που αφέθηκε να παρακμάσει και τώρα έχει πολύ λίγους μοναχούς (και συνεπώς περιορισμένες οικονομικές ανάγκες). Η περιουσία του μοναστηριού είναι υπό τη δικαιοδοσία της Αυτού Αγιότητος του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου του Α’. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μια καλά ανεπτυγμένη θεολογία για το περιβάλλον και για το πνευματικό και υλικό καθήκον της ανθρωπότητας να ζει σε αρμονία με τον φυσικό κόσμο και να φροντίζει για τα πλάσματα του Θεού. Αυτό το προωθεί επανειλημμένα ο Πατριάρχης δημόσια. Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχει μιλήσει με πάθος για την ανάγκη να προστατεύσουμε τα ιδιαίτερα μέρη του κόσμου, όπως η Γροιλανδία και ο Αμαζόνιος. Η Β.Α. γωνιά της Κρήτης είναι ένα τέτοιο ιδιαίτερο μέρος, στο οποίο ο Πατριάρχης έχει ουσιαστική εξουσία και επίδραση, την οποία όμως δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα για να εμποδίσει την καταστροφή της. Φοβόμαστε ότι αυτό θα προκαλέσει σκάνδαλο και θα βλάψει το κύρος και τη φήμη της Εκκλησίας». Η ΕΡΕΥΝΑ Να σημειώσουμε ότι στην παραγγελία του ο κ. Σανιδάς ζητεί τη διενέργεια έρευνας για το πώς η έκταση - φιλέτο 26.000 στρεμμάτων στην Κρήτη έφτασε στα χέρια της Μονής Τοπλού. Την άμεση δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, είχε ζητήσει με μηνυτήρια αναφορά του προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος. Σημείο αιχμής αποτελεί η έκταση 26.000 στρεμμάτων, γνωστή ως Κάβο Σίδερο, στον νομό Λασιθίου, η οποία, όπως καταγγέλλει ο Αλ. Αλαβάνος, μεταβιβάστηκε από τη Μονή Τοπλού προς το κοινωφελές ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» που συνέστησε η ίδια η Μονή και στη συνέχεια παραχωρήθηκε προς εκμετάλλευση για 80 χρόνια στη βρετανική εταιρεία. Όπως γράφτηκε στον Τύπο «την ίδια ώρα που η Μονή προχωρούσε στην κατάρτιση προσυμφώνου με την εταιρεία (17.4.1995), εκκρεμούσε στο Εφετείο Κρήτης στα Χανιά, προσφυγή της για να της αναγνωριστεί η κυριότητα 30.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Α.Π., τα κτήματα που είχε στην κυριότητά της η Μονή με βάση τον νόμο 3345/1925 δεν πρέπει να υπερέβαιναν τα 3.500 στρέμματα. Σε περίπτωση που αποδειχθεί η απάτη σε βάρος του Δημοσίου, τινάζεται στον αέρα και η σύμβαση με την αγγλική εταιρεία». Με την παραγγελία του προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης, Βασιλική Θεοδώρου, ο κ. Σανιδάς ζητεί να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα τής: - Κακουργηματικής απάτης κατά συρροή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, με ζημία και αντίστοιχο όφελος ανερχόμενα σήμερα σε εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ (από τους εκπροσώπους της Μονής Τοπλού). - Άμεσης συνέργειας στις πράξεις αυτές από τους πραγματογνώμονες και τους υπαλλήλους που συνέταξαν τις εκθέσεις και τα έγγραφα με τα οποία διαβιβάστηκε η επίμαχη έκταση στη Μονή. - Κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης που τελέστηκε σε βάρος του Δημοσίου, με ζημία και αντίστοιχο όφελος που ανέρχεται σήμερα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, από τους υπαλλήλους που συνέταξαν εκθέσεις και έγγραφα με βάση τα οποία εκδόθηκε το απαλλακτικό βούλευμα για τους υπαλλήλους που βεβαίωναν ότι η επίμαχη περιοχή ήταν εγκαταλειμμένη γεωργική έκταση. - Ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε ψευδείς βεβαιώσεις από τους εκπροσώπους της Μονής Τοπλού. Δεν αποκλείεται η υπόθεση να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

( πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=26540)
.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

“Όχι” στη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Αποπηγάδι των Παλαιών Ρουμάτων Χανίων

ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟΠΗΓΑΔΙΟΥ
“Όχι” στη δημιουργία αιολικού πάρκου
Σε κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Αποπηγάδι των Παλαιών Ρουμάτων προχώρησαν χθες το πρωί στην κεντρική πλατεία του χωριού κάτοικοι της περιοχής.
Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το ότι οι γεννήτριες καταστρέφουν αισθητικά έναν χώρο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, αλλά και επειδή προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του αιολικού πάρκου η αρμόδια εταιρεία πέρασε τα μηχανήματά της μέσα από τις περιουσίες τους, ενώ την κατηγορούν ότι δεν ενημέρωσε τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες γης για τις προθέσεις της.
Η συνέλευση των κατοίκων ενημερώθηκε πως έχει γίνει σχετική καταγγελία στη δικαιοσύνη και σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθει επίσκεψη από τον εισαγγελέα στην περιοχή. Ο δήμαρχος Βουκολιών κ. Νίκος Μπομπολάκης που παραβρέθηκε στη συνέλευση ανέφερε μεταξύ άλλων πως πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκε για το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει στο Αποπηγάδι.
Σημειώνεται ότι η Πρωτοβουλία Κατοίκων Παλαιών Ρουμάτων αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Το Αποπηγάδι με ψηλότερη κορυφή τον Άι Ζήνα, 1.332 μέτρα, οριοθετεί τρεις επαρχίες Κίσαμο, Κυδωνία και Σέλινο. Είναι το πιο πράσινο και ψηλότερο βουνό του νομού Χανίων μετά τις κορυφές των Λευκών Ορέων.
Πέντε χωριά γύρω του περηφανεύονται ότι ένα κομμάτι από την περιοχή τους είναι η κορυφή του: Παλιά Ρούματα, Σέμπρωνας, Αγία Ειρήνη, Σκάφη και Σπίνα. Μόνο που τώρα τελευταία κάποιοι βάλθηκαν να καρφώσουν μαχαίρια στις καταπράσινες πλαγιές του. Όποιος έχει περπατήσει τα μονοπάτια του μαγεύεται από την ομορφιά, το παρθένο του τοπίο και την καπληκτική θέα που απλώνεται μπροστά του. Κρύα νερά τρέχουν στα ρυάκια, ακόμα και λίγο πιο κάτω από την κορυφή που βρίσκεται ο Άι Γιάννης με τα πλατάνια του και τη γνωστή σε όλους Γυτεμένη βρύση.
Είναι κρίμα στην Κρήτη που ήδη κινδυνεύει με ερημοποίηση μεγάλο τμήμα της, εμείς απερίσκεπτα να καταστρέφουμε έναν τόσο όμορφο πνεύμονα πρασίνου (Αποπηγάδι, Σπίνα, Άι Ζήνα κ.λπ.). Υπάρχουν τόσες γυμνές από δάση κορυφές για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, με ένα σωστό βέβαια χωροταξικό σχεδιασμό και σε συνεννόηση με τους κατοίκους των περιοχών.
Ανάπτυξη και πρόοδος είναι η διαφύλαξη και διατήρηση του πανέμορφου βουνού γιατί όπως σοφά έλεγαν οι Ινδιάνοι: τούτη η Γη δεν μας ανήκει, μας την εμπιστεύτηκαν τα παιδιά μας, για να τους την παραδώσουμε αργότερα.
Πώς μπορεί μια εταιρεία, χωρίς καμία συζήτηση και πληροφόρηση, των ιδιοκτητών της γης, και του τοπικού πληθυσμού γενικότερα, να ξεκινά έργα σε ένα από τα λίγα εναπομείναντα πράσινα βουνά της Κρήτης; Και ποιοι ήταν εκείνοι οι ελάχιστοι που βοήθησαν σ' αυτές τις ενέργειες; Εμείς οι κάτοικοι των παραπάνω χωριών, κάνουμε γνωστό ότι θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο σε κάθε απόπειρα συνέχισης των εργασιών καταστροφής και βάναυσης αλλοίωσης του Αποπηγαδιού".

( πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=26050 )

.

Αναζητούν λύση για το φράγμα Αποσελέμη


Προς απόρριψη του εξώδικου του εργολάβου προσανατολίζονται οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ που προσπαθούν τώρα να βρουν λύση το έργο του φράγματος Αποσελέμη. Η ΕΔΥΕ ύδρευσης Ηρακλείου Αγίου Νικολάου και η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου μελετούν την ειδική δήλωση της εταιρείας ΑΚΤΩΡ και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δώσουν την απάντηση. Ίσως δε και τα χρήματα που του οφείλουν.

«Εμείς δεν έχουμε λόγο να αντιδικήσουμε, αλλά δεν είναι κι έτσι όπως τα λέει η εταιρεία» είπε χθες στην «Π» στέλεχος του έργου που θεωρεί ότι παίζονται διάφορα παιγνίδια γύρω από το σημαντικότερο έργο στην Κρήτη.

‘Δεν είναι της ώρας, αλλά τα πάντα θα έρθουν στο φως και θα τακτοποιηθούν’ επεσήμανε αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα απορριφθεί ως αβάσιμη η ειδική δήλωση της εταιρείας. Απορρίπτουν δε τους ισχυρισμούς ότι το έργο δεν έχει μελέτες και όλα αυτά που επικαλείται ο εργολάβος. «Φυσικά και υπάρχουν προβλήματα όπως σε κάθε έργο. Εδώ μιλάμε για ένα τεράστιο σχέδιο που κάθε μέρα προκύπτουν ζητήματα. Αλλά δεν είναι έτσι όπως τα περιγράφουν’ επεσήμανε το στέλεχος. Στο θέμα παρενέβη εμμέσως και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας αφήνοντας αιχμές για τον εργολάβο ότι «κάπως αργά αντιλήφθηκε ότι δεν υπάρχουν μελέτες».

Σε κάθε περίπτωση πάντως το θέμα απασχολεί το υπουργείο όπως λένε και φυσικά το πώς θα εκταμιευθούν τα χρήματα. Ενώ πονοκέφαλος είναι και ο έλεγχος που θα κάνει το Ταμείο Συνοχής στο έργο.

«Είναι ένας προγραμματισμένος έλεγχος, αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να απαντήσουμε σε όλα τα θέματα που έχουν τεθεί και που θα τεθούν’ επισημαίνουν από το ΥΠΕΧΩΔΕ . Μάλιστα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για δηλώσεις τόσο του δημάρχου Χερσονήσου όσο και για σχόλια που έγιναν περί διαλυμένης υπηρεσίας.

‘Εδώ οι λιγοστοί υπάλληλοι δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες και με αυταπάρνηση» είναι η απάντησή τους. Θυμίζουμε ότι το εξώδικο του εργολάβου ανέφερε μια σειρά από λόγους για τους οποίους ζητά τη διακοπή των εργασιών. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

-Ελλειψη έγκρισης μελετών . Δεν έχουν εγκριθεί με αποκλειστική ευθύνη της Υπηρεσίες οι υποβληθείσες μελέτες όπως φαίνεται στο συνημμένο πίνακα μελετών Νο 2 με αποτέλεσμα να κατασκευάζεται το έργο χωρίς μελέτες.

-Μη ολοκλήρωση απαλλοτριώσεων. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα η προθεσμία εκτέλεσης του έργου εκπνέει στις 24/2/09 δηλαδή σε 4 μήνες και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους οι απαλλοτριώσεις προκειμένου να παραδοθούν στον ανάδοχο ελεύθεροι οι χώροι προς εκτέλεση των αναληφθέντων εργασιών του έργου και συγκεκριμένα:

α. Εργα Οροπεδίου

β. Εργα σηράγγων πλην της εισόδου της Σ1 σήραγγας

γ. Υδραγωγεία ΕΕΝ - Αγιος Νικόλαος

δ. Τμήματα των υδραγωγείων ΕΕΝ - Ηράκλειο

ε. Τμήματα των ΕΕΝ

α) Μη ολοκλήρωση του συνόλου σχεδόν των απαλλοτριώσεων (πλην της εισόδου της Σ1 και της εξόδου της Σ2) προς παράδοση του χώρου στον ανάδοχο για εκτέλεση του έργου.

β) Καθυστέρηση πληρωμής με αποκλειστική υπαιτιότητα της Υπηρεσίας και χωρίς καμία απολύτως απολογία της 9ης και 10ης εγκεκριμένης πιστοποίησης

γ) Καθυστέρηση πληρωμής συμπληρωματικών εργασιών λόγω μη σύνταξης ΑΠΕ με αποκλειστική υπαιτιότητα της Υπηρεσίας και παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, όπως προκύπτει από την σχετική επισυναπτόμενη στην παρούσα αλληλογραφία

δ) Ελλειψη εγκεκριμένων μελετών, νομίμως εμπροθέσμως υποβληθεισών

Για τα Διϋλιστήρια αναφέρει ότι δεν έχει παραδοθεί το σύνολο του απαλλοτριωμένου χώρου, δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από την Υπηρεσία και με δική της υπαιτιότητα οι μελέτες που έχουν ήδη υποβληθεί .

Για τα Υδραγωγεία υπολείπονται:

Σήραγγα Οροπεδίου - φράγμα

Τμήμα του φράγματος - ΕΕΝ

Τμήματα του ΕΕΝ - Ηράκλειο

Το σύνολο του ΕΕΝ -Αγ. Νικόλαος .

(πηγή : http://www.patris.gr/articles/144853?PHPSESSID=bde566bf7f2f7b6edec72a0cb0ab6cdf)

.