Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

" Τα μπαλκόνια " του Νότου


Tου Γεωργίου Δημ. Φλουρή, συντ/χου δασκάλου


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα λιμάνια του Νότου και αν κρίνει κανείς από τον τίτλο, πρόκειται για όρμους που βρίσκονται στα νότια της Κρήτης και δέχονται τα νερά του Λιβυκού Πελάγους.

Στα λιμάνια του Νότου, που είναι υποτυπώδη, μένουν λίγοι άνθρωποι, σε σχέση με τα λιμάνια του Βορρά και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν παρά κάποια ψαροκάικα κι ίσως κάποια μικρά κρουαζερόπλοια για κοντινές κυρίως διαδρομές. Αν έχω καταλάβει καλά, ο σχεδιασμός είναι να κατασκευαστεί ένα κάπως μεγαλύτερο λιμάνι στον κόλπο του Τυμπακίου, στο οποίο θα μπορούν να πλευρίζουν μεγαλύτερα πλοία για να συνδεθεί η Κρήτη τουριστικά και εμπορικά με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Στα Νότια του νομού Ρεθύμνου υπάρχουν τα λιμανάκια της Αγίας Γαλήνης και του Πλακιά που συγκεντρώνουν κάποιο πληθυσμό και προσπαθούν να αναπτυχθούν τουριστικά. Δυτικότερα του Πλακιά, υπάρχουν διάφοροι μικρότεροι όρμοι που δεν είναι λιμάνια, ούτε καν πλεούμενα έχουν. Απεναντίας, λίγο πάνω απ’ αυτά, υπάρχουν διάφορα καταλύματα με μπαλκόνια, που βλέπουν προς το Νότο.

Ένας απ’ αυτούς είναι ο όρμος του Κόρακα και τρία χιλιόμετρα πάνω απ’ αυτόν βρίσκεται το χωριό Ροδάκινο.

Αμέσως μετά το ακροθαλάσσι, υψώνεται ο Κρυονερίτης, γυμνός στο μεγαλύτερό του μέρος και μόνο χαμηλά είναι κατάφυτος με ελιές, που είναι το μόνο γεωργικό προϊόν που εγώ έκρινα ότι παράγει.

Στα πόδια λοιπόν του Κρυονερίτη, ανάμεσα στα λιόφυτα και στις ανηφοριές του, κάποιοι Ροδακινιώτες, βοηθούμενοι ίσως και από κάποια Ευρωπαϊκά Προγράμματα, κατασκεύασαν κάποια μικρά συγκροτήματα ενοικιαζομένων δωματίων, που το καθένα μπορεί να φιλοξενήσει 20-25 άτομα. Σε ορισμένα απ’ αυτά μόνο τολμηροί οδηγοί μπορούν να ανεβούν με αυτοκίνητα.

Εδώ λοιπόν μου συνέστησαν κάποιοι γνωστοί, θα μπορούσα να περάσω μερικές μέρες ξεκούρασης και ηρεμίας. Τους άκουσα και πήγα. Δεν είμαι όμως από τους τολμηρούς οδηγούς και για να πάμε στο δωμάτιο ανεβήκαμε με τα πόδια, ανήφορο 100 μέτρων. Η κούραση που νιώσαμε αποζημιώθηκε από τη θέα που αντικρίσαμε από το “μπαλκόνι του Νότου” του δωματίου μας. Την ημέρα που φτάσαμε, έτυχε να φυσάει λίγος αέρας και η θάλασσα μετά τον όρμο ήταν γεμάτη κύματα που έφευγαν για το Νότο. Ο όρμος ήρεμος και μέσα σ’ αυτόν δροσίζονταν κάποια λίγα άτομα.

Στο βυθό διακρινόταν ένας άσπρος τάπητας που όπως διαπίστωσα αργότερα, ήταν ψιλή, πουπουλένια άμμος.

Η επίσκεψή μου στο μέρος τούτο, με γύρισε 40 χρόνια πίσω και στην πρώτη τοποθέτησή μου ως δασκάλου, στο μονοθέσιο Δημοτικό σχολείο Βλυχάδας, με έδρα το Μπαλί Μυλοποτάμου, με τις εξής διαφορές. Στο Μπαλί ήμουν ο μόνος ξένος (μη χωριανός) που ζούσα εκεί, υπήρχε έλλειψη οδικού δικτύου, ηλεκτρισμού και νερού. Αξίζει να αναφέρω εδώ ότι, λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα, υπήρχε η Παναγία η Χαρακιανή που τη συνέδεε με το Μπαλί ένα στενό μονοπάτι που περνούσε ανάμεσα από πέτρες και θάμνους. Εδώ φιλόθρησκοι Χριστιανοί από Πέραμα, Μελιδόνι και Εξάντη έκαναν τις γνωστές “δεκαπενταμερίες” τους. Έμεναν 15 μέρες σε καλύβες που έκαναν με κλαδιά, μέχρι τις 15 Αυγούστου που γιόρταζαν τη Χάρη Της.

Όλοι γνωρίζουν σήμερα τι είναι το Μπαλί. Το αγνό και αμάλαγο τότε τοπίο, έχει μεταβληθεί σε μια κοσμοπολίτικη πολυκοσμική μικρή πολιτεία, με τα λίγα θετικά και τα περισσότερα αρνητικά της στοιχεία, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές. Θα επανέλθω όμως στο λιμάνι του Κόρακα.

Η επαφή μου με τους περισσότερους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων, δεν μου έδινε την εντύπωση του στυγνού επιχειρηματία που δεν σκέφτεται τίποτε άλλο, παρά το κέρδος. Άνθρωποι πρόσχαροι, καλοσυνάτοι, πρόθυμοι, μου θύμισαν τους Μπαλιώτες της άλλης εποχής, με την διαφορά, εκείνοι δεν είχαν ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από το μπαλκόνι λοιπόν ατενίζεις το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και κάτω τον όρμο του Κόρακα, ήρεμο και καθαρό και κάποιους μεμονωμένους λουόμενους που δεν μπορούν ν’ αντισταθούν στον πειρασμό και βουτούν πριν την ανατολή του ήλιου. Όσο ο ήλιος ανεβαίνει στον ουρανό, τόσο και οι επισκέπτες της θάλασσας πληθαίνουν. Έτσι, κατά τις 11, οι περισσότεροι από τους ξένους βρίσκονται στα ήσυχα νερά του Κόρακα. Γύρω στις 13.00, οι περισσότεροι παίρνουν το γεύμα τους στις δυο παραδοσιακές ταβέρνες και αποσύρονται στη συνέχεια για το μεσημεριανό ύπνο, για να επιστρέψουν αργότερα για το απογευματινό τους μπάνιο. Με τη δύση του ήλιου ο όρμος μένει ορφανός και μόνο το λιγοστό φως του φεγγαριού (είναι στη γέμωση) και της λάμπας από το στύλο της ΔΕΗ αμυδρά τον φωτίζει. Όσο προχωρεί η ώρα ένας ελαφρός θόρυβος από τα κύματα που σπάνε στα βοτσαλάκια της ακρογιαλιάς, διαταράσσει λίγο την ησυχία της νύχτας. Μετά τα μεσάνυχτα δυνατός αέρας έρχεται να φυσήξει τις κουρτίνες και τα ελαιόδεντρα με τα οποία είναι κατάφυτη η πλαγιά. Με τον ερχομό της μέρας επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Ο αέρας σταματάει και η θάλασσα ηρεμεί για να εκπληρώσει την αποστολή της. Δεν ξέρω εάν και όταν δημιουργηθούν τα “Λιμάνια του Νότου” θα καταργηθούν τα μπαλκόνια του Νότου”. Πάντως, εγώ θα προτιμούσα εάν επρόκειτο να συμβεί το δεύτερο, να μην πραγματοποιηθεί το πρώτο. Και ακόμη θα ’θελα το λιμανάκι του Κόρακα στο Νότο να μη ζηλέψει το λιμανάκι του Μπαλί στο Βορρά.

Μπαλκόνι του Νότου

Η θάλασσα απέραντη, μεγάλη

φαντάζεσαι την Αφρική

να δέρνει

κατάσπρη, λες και είναι,

χιονισμένη

κι η Γαύδος

ίσα - ίσα να προβάλλει.

Βραδιάζει, και βουβό

το ακρογιάλι

το φως του φεγγαριού

πλημμυρισμένη

καθρέπτης, που κι εκείνο

τ’ ομορφαίνει

στη γέμωση

που βρίσκεται και πάλι.

Μακριά από κορναρίσματα

και χτύπους

της πόλης, και τα πάθη

τα δικά σου

αφήνεις τις συνήθειες

και τύπους.

Τα χρόνια ξαναζείς

τα παιδικά σου

που ούτε ρολόι

υπήρχε να χτυπήσει

κι “ήρχετο” ο κοτσιφός

να σε ξυπνήσει.

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Θεωρείται «δεδομένη η ανυπαρξία επίσημης θέσης»



Σειρά ζητημάτων με τα οποία αναμένεται να αποσαφηνιστούν τα θέματα που σχετίζονται με τις «Λιμενικές εγκαταστάσεις στο Τυμπάκι» προκύπτουν από πρωτοβουλία του δημάρχου Αντώνη Χαραλαμπάκη. Ο κ. Χαραλαμπάκης με επιστολή του, ζητά από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργο Βουλγαράκη, την άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων, για «τις λιμενικές εγκαταστάσεις στο Τυμπάκι νομού Ηρακλείου». Ο κ. Χαραλαμπάκης, στην επιστολή που κοινοποιεί στον περιφερειάρχη Κρήτης, στους νομάρχες και τους βουλευτές Ηρακλείου και Ρεθύμνου, καθώς και στους δημάρχους Λάμπης και Κουρητών, σημειώνει ότι η πρόσκληση, γίνεται με αφορμή την τελευταία επίσκεψη του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και νυν βουλευτή Ηρακλείου Μανόλη Κεφαλογιάννη, στο δήμο Τυμπακίου. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Κεφαλογιάννης επισκέφτηκε στις 2 Αυγούστου το δήμο, «για να παραδώσει φάκελο που αφορά σε στοιχεία για τις λιμενικές εγκαταστάσεις στο Τυμπάκι». Ο δήμαρχος όμως της περιοχής, υπενθυμίζει στον κ. Βουλγαράκη, ότι έχει ως δεδομένη την «ανυπαρξία επίσημης θέσης του υπουργείου» και εξαιτίας αυτού, επανέρχεται «στο από καιρό κατατεθειμένο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, και ζητά την άμεση ενημέρωση όλων, από τον ίδιο τον υπουργό, ως «καθ' ύλην αρμόδιο». Λέει επίσης ο κ. Χαραλαμπάκης στην επιστολή του προς τον κ. Βουλγαράκη, ότι «η συγκεκριμένη συνάντηση, κρίνεται καθοριστική στην τελική λήψη αποφάσεων, από το Δημοτικό Συμβούλιο, τους τοπικούς φορείς, και την κοινωνία στο σύνολό της, το θέμα της δημιουργίας ή μη του έργου που συζητάμε εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς επίσημη ενημέρωση».

Συμπερασματικά προκύπτει επομένως, ότι οι όποιες αντιδράσεις ,που έχουν καταγραφεί για τις «Λιμενικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Τυμπακίου» δεν έχουν διαμορφώσει την οριστική άποψη της δημοτική αρχής, σχετικά με την έκφραση τελεσίδικα υπέρ ή κατά το έργου. Για το έργο, υπενθυμίζουμε ότι, έχει καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν, η σταθερή διαφοροποίηση τόσο των δημάρχων των όμορων δήμων του νομού Ρεθύμνου, όσο και του νομάρχη Γιώργου Παπαδάκη. Ακόμα, πρόσφατη είναι η «κόντρα» για τη χρησιμότητά ή όχι του έργου, μεταξύ των βουλευτών του Ρεθύμνου Όλγας Κεφαλογιάννη και Ηλία Λαμπίρη. Από την πλευρά των βουλευτών του Ηρακλείου, αν εξαιρέσει κανείς την κάθετη διαφωνία του Κώστα Μπαντουβά, σχετικά με το αν συνάδουν στην περιοχή, δυο έργα εκ διαμέτρου αντίθετα το ένα από το άλλο, (διαμετακομιστικό, ή εμπορικό, με τουριστική συν-λειτουργία), οι λοιποί κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, με ερωτήσεις ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο, ζητούσαν κυρίως, αποσαφηνίσεις (που ποτέ δεν πήραν με σαφήνεια), σχετικά με το είδος του έργου και το κόστος- όφελός του. Ανάλογη στάση έχει κρατήσει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου. Αυτό όμως που προκαλεί, επίσης ποικίλα (τα μέγιστα) ερωτηματικά, είναι ότι, αυτό που χαρακτηριζόταν ως επένδυση, αυτό που είχε επιλεγεί σε σχέση με άλλες προτεινόμενες ή εξεταζόμενες λύσεις στη Μεσόγειο από ενδιαφερόμενους «επενδυτές».

Κινέζους, Κορεάτες, Άραβες, ποτέ, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, και μάλιστα μεμονομένως, δεν εξαγγέλθηκε ως έργο με τη διάσταση της πύλης του Νότου, από τον πρωθυπουργό, ή κάποιο αρμόδιο κυβερνητικό όργανο. Δεν έγινε γνωστό ακόμα, το θέμα όπως προωθούνταν στη δημοσιότητα (δάνεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να χρηματοδοτηθεί η παρέμβαση που θα εκμεταλλεύονταν οι «επενδυτές» κ.λπ.) τι τύχη είχε. Ούτε και τι εξέλιξη γνωρίζουμε, έχει ή είχε ο φορέας που συστάθηκε για την προώθηση της «επένδυσης» στην περιοχή. Ακόμα και το ΥΠΕΧΩΔΕ, χωροθετώντας την παρέμβαση, (ενδεχομένως και υπό το πρίσμα της αρμοδίας επιτρόπου που είχε εκφραστεί για το θέμα, ύστερα από παρέμβαση του ευρωβουλευτή Σταύρου Αρναουτάκη) την καθόρισε ως ήσσονος σημασίας από ότι ο κ. Κεφαλογιάννης, ως υπουργός εξήγγειλε κατά το παρελθόν. Τώρα συζητώντας για λιμενικές εγκαταστάσεις, στο Τυμπάκι, ο κ. Χαραλαμπάκης θέτει το πρόβλημα στη διάστασή του, αλλά όχι την ολόκληρη. Και γι' αυτό η όποια εξέλιξη από τον «καθ' ύλην αρμόδιο» υπουργό, θα είναι ενδιαφέρουσα. Έτσι κι αλλιώς, το θέμα εξακολουθεί να έχει το ενδιαφέρον του, παρά τις όποιες αντιδράσεις, και επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί για το είδος του έργου, το εύρος του και την όποια διάσταση από πλευράς διαχείρισής του. Προφανώς δεν είναι αμελητέα και τα θέματα των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων στην περιοχή που θα φιλοξενηθεί, αν φιλοξενηθεί και με όποια μορφή, προκύψει τελικά, το έργο, ή η επένδυση, ή η παρέμβαση.



Ημερομηνία Έκδοσης: 20/8/2008
( το παραπάνω αρθρο ειναι αναδημοσιευση απο τοπικη εφημεριδα link : http://www.tolmi.gr/one.asp?ui={6F2F3A30-32DB-4676-BA30-5D8A9BAB1338} )

Ενημέρωση για το λιμάνι στο Τυμπάκι ζητά απ’ τον υπουργό ο δήμαρχος


Ενημέρωση από τον καθ’ ύλην αρμόδιον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ζητά για το λιμάνι του Νότου ο Δήμος Τυμπακίου. Ο δήμαρχος Αντ. Χαραλαμπάκης με επιστολή του στον κ. Βουλγαράκη τον ενημερώνει για τις κινήσεις Κεφαλογιάννη, αλλά ζητά από τον ίδιο ενημέρωση:

“Με αφορμή την τελευταία επίσκεψη του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και νυν βουλευτή Ηρακλείου κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη το Σάββατο 2 Αυγούστου 2008 στο Δήμο μας, με σκοπό την παράδοση φακέλου που αφορά στοιχεία για τις λιμενικές εγκαταστάσεις στο Τυμπάκι Νομού Ηρακλείου και δεδομένης της ανυπαρξίας επίσημης θέσης του Υπουργείου σας, επανερχόμαστε στο από καιρό κατατεθειμένο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και ζητάμε την άμεση ενημέρωσή μας όπως και όλων των εμπλεκόμενων φορέων από εσάς ως καθ’ ύλην αρμοδίου.

Η συγκεκριμένη συνάντηση κρίνεται καθοριστική στην τελική λήψη αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο, τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία στο σύνολό της στο θέμα της δημιουργίας ή μη του έργου που συζητάτε εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς επίσημη ενημέρωση”.


( το παραπάνω αρθρο ειναι αναδημοσιευση απο τοπικη εφημεριδα link : http://www.patris.gr/articles/139403/78908 )

Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη δημιουργία διαμετακομιστικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στον κόλπο της Μεσσαράς, διότι είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο και χερσαίο φυσικό περιβάλλον της νότιας Κρήτης και στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η πεδιάδα, ο κόλπος της Μεσαράς και η ευρύτερη περιοχή, ενώ έχουν σπουδαίες προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, όπως η μεγάλη γεωργική δυναμική, η μοναδική αρχαιολογική σπουδαιότητα και οι άφθονοι φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι, αφήνονται εδώ και δεκαετίες στην υποβάθμιση. Σαν χαριστική βολή έρχεται η επαπειλούμενη εγκατάσταση του τερατώδους έμπνευσης, διαμετακομιστικού σταθμού στη Νότια Κρήτη με σκοπό να μετατρέψει την πεδιάδα και τον κόλπο της Μεσαράς σε βιομηχανική περιοχή μεγάλης έντασης. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα άγριας, καταστροφικής και στρεβλής ανάπτυξης που μπορεί να ωφελήσει μόνο τις μεγάλες εταιρείες μεταφορών και κανέναν άλλο και που δυστυχώς, παρά την ξεκάθαρη άρνηση της τοπικής κοινωνίας να το δεχτεί, εξακολουθεί να προωθείται συστηματικά από τον πρώην (!) Υπουργό Ναυτιλίας και στελέχη του Ο.Λ.Η..
Οι επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία ενός τέτοιου διαμετακομιστικού σταθμού, για την περιοχή της Μεσαράς θα είναι δραματικές. Εκτός του ότι θα δημιουργηθεί μια απέραντη βιομηχανική ζώνη, με γερανούς, αποθήκες καυσίμων, εγκαταλειμμένα κοντέινερ με κίνδυνο διάδοσης μολυσματικών ασθενειών, με κατακόρυφη αύξηση των πληθυσμών των ποντικιών (βλέπε προβλήματα Δραπετσώνας), με δημιουργία κακόφημων μπαρ για την «εξυπηρέτηση» των πληρωμάτων των γιγαντιαίων πλοίων το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή αφού η εμπειρία όπου λειτουργούν τέτοιοι σταθμοί, απασχολούνται κυρίως εργαζόμενοι που μεταφέρονται από τρίτες χώρες, ώστε να εξασφαλίζεται φτηνό εργατικό δυναμικό. Οι επιπτώσεις όμως δεν θα μείνουν μόνο στη Μεσαρά. Για παράδειγμα, ένα ναυτικό ατύχημα, από αυτά που συμβαίνουν συχνά, θα επηρεάσει μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων ολόκληρη τη νότια Κρήτη, ενώ το ίδιο το έργο θα απειλήσει με διάβρωση τις ακτές τουλάχιστον ως τα Μάταλα όπως δείχνουν οι μελέτες του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η δημιουργία ενός τέτοιου σταθμού θα ανοίξει μια «κερκόπορτα» στην Κρήτη. Είναι γνωστό σε όλους ότι ήδη πολλά αγροτικά προϊόντα προέρχονται από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, έστω με την ισχνή θαλάσσια σύνδεση που υπάρχει σήμερα, φαντάζεται και ο ποιο αδαής τι θα προκύψει με τον ελλιμενισμό δεκάδων εμπορικών πλοίων σε βάρος των προϊόντων του νησιού μας; Αναφερόμαστε στα κηπευτικά, τα πορτοκάλια, αλλά ακόμη και στα λιπάσματα, τους σπόρους κλπ Τέτοια μεγαλεπήβολα σχέδια, όπως και αυτό της μετατροπής ενός προστατευόμενου βιότοπου χιλιάδων στρεμμάτων στα Μάταλα σε βίλες και γήπεδα γκολφ, απειλούν το φυσικό περιβάλλον και τους πόρους, τα αποθέματα νερού της περιοχής και οξύνουν το ήδη σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν κρίσιμη την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων μέσα από τοπικές συνελεύσεις. Καλούμε τους πολίτες της Κρήτης να αρνηθούν μια τέτοια ψευδεπίγραφη «ανάπτυξη», να συμμετέχουν ενεργά στην εκστρατεία του οικολογικού κινήματος της Κρήτης και να αγωνιστούν για μια βιώσιμη τοπική ανάπτυξη που θα βασίζεται στον πραγματικό πλούτο του νησιού που είναι η φύση, ο πολιτισμός και οι προοπτικές της βιολογικής γεωργίας και του ήπιου τουρισμού. Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

“Ετοιμο για δημοπράτηση το λιμάνι του νότου”!

Ετοιμο να δημοπρατηθεί είναι το λιμάνι του Τυμπακίου! Αυτό δηλώνει ο πρώην υπουργός Μαν. Κεφαλογιάννης, που σήμερα μεταβαίνει στη Μεσαρά για να παραδώσει στις τοπικές Αρχές τον πλήρη φάκελο του έργου.

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες για να δημοπρατηθεί το έργο, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής και της Κρήτης. Φυσικά για να υλοποιηθεί το λιμάνι στο Νότο θα πρέπει να συμφωνήσει και η τοπική κοινωνία.

Μ. Κεφαλογιάννης: “Ετοιμο για δημοπράτηση το λιμάνι του νότου”
Φάκελο μελετών παραδίδει στους φορείς της Μεσαράς ο πρώην υπουργός

Πλήρη φάκελο με τις μελέτες για το λιμάνι του νότου αναμένεται να παραδώσει σήμερα στις αρχές της Μεσαράς ο πρώην υπουργός κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης που δηλώνει ότι το έργο είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί!

Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας που εμπνεύστηκε και έθεσε σε τροχιά υλοποίησης το λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στο Τυμπάκι παρακολουθεί στενά το όλο σχέδιο και τώρα που βρίσκεται εκτός κυβέρνησης. Σήμερα σε συνάντηση που θα έχει στο δήμο Τυμπακίου αλλά και στο δήμο Μοιρών θα παραδώσει τον φάκελο με τις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε το έργο να μπορεί να δημοπρατηθεί.

Ο κ. Κεφαλογιάννης θα τους ενημερώσει ότι το έργο είναι πλέον έτοιμο να δημοπρατηθεί, αρκεί να συμφωνήσουν οι τοπικές κατοικίες όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος εξ αρχής.

Στον φάκελο που αναμένεται να δώσει σήμερα ο κ. Κεφαλογιάννης στις τοπικές Αρχές βρίσκονται 10 βασικές ενέργειες που έπρεπε να γίνουν:

- Πρακτικό της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) με την συμμετοχή εκπροσώπων 10 υπουργείων, με το οποίο εγκρίνεται το έργο.

- Απόφαση ΥΕΝ οριοθέτησης Ζώνης Λιμένα Τυμπακίου και καθορισμός χερσαίας ζώνης (επέκταση προς τα δυτικά χερσαίας ζώνης Κόκκινου Πύργου).

- Μελέτη για την προκαταρκτική εκτίμηση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή διεθνούς εμβέλειας λιμανιού στο Τυμπάκι (ανάδοχος Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, δαπάνη: 53.550 ευρώ)

- Μελέτη για την διεύρυνση οικονομικής και τεχνικής βιωσιμότητας δημιουργίας λιμανιού στη Νότια Κρήτη. (Ανάδοχος: Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Δαπάνη: 20.000 ευρώ)

- Π.Π.Ε του έργου ανάπτυξης λιμενικών εγκαταστάσεων στο Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και λοιπών οικολογικών μελετών βάσης για θέματα χερσαίας χλωρίδας, πανίδας και θαλασσίου περιβάλλοντος (ανάδοχος: ENVECO-Παπαγρηγορίου. Δαπάνη: 83.300 ευρώ)

- Μελέτη για την διερεύνηση δημιουργίας λιμενικών εγκαταστάσεων ακτοπλοΐας, σκαφών αναψυχής, λιμένα μεταφόρτωσης κλπ. και έργων προστασίας εκ των προσχώσεων που δημιουργούνται από τα παράκτια ρεύματα στον Κόκκινο Πύργο στην περιοχή Τυμπάκι στη Νότια Κρήτη (Ανάδοχος: Δρέττας, δαπάνη: 107.100 ευρώ).

- Μελέτη για την ανάπτυξη λιμενικών εγκαταστάσεων στο Τυμπάκι Νομού Ηρακλείου (MASTER PLAN). (Ανάδοχος: Δρέττας, δαπάνη 251.090 ευρώ).

- Εγκριση Π.Π.Ε και αξιολόγησης του έργου “Λιμενική εγκατάσταση στο Τυμπάκι Ν.Α. Ηρακλείου” από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

- Χρηματοοικονομική μελέτη της Δημοκρατίας της Κορέας και

- Σχέδιο διακήρυξης του έργου “Λιμένας Τυμπακίου” (Ανάδοχος: Νομικό Γραφείο Μαρκεζίνης-Γιαννακόπουλος, δαπάνη: 90.000 ευρώ).



Το λιμάνι



Οπως είναι γνωστό το όραμα του κ. Κεφαλογιάννη ήταν να λειτουργήσει αυτό το λιμάνι ως σταθμός μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων (transshipment hub) ετήσιας δυναμικότητας μέχρι 2.000.000 TEU’s με ποσοστό εγχώριας διακίνησης και με προορισμό την ενδοχώρα του λιμένα (Κρήτη) της τάξεως του 5% (περίπου 100.000 TEU’s ανά έτος) και στον ανατολικό του τομέα προβλέπεται η λειτουργία ανεξάρτητης εγκατάστασης Ro-Ro με την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση δυο πλοίων αμιγώς Ro-Ro ή Ο/Γ-Ε/Γ (ferries).

Περιλαμβάνεται επίσης και η δημιουργία καταφυγίου αγκυροβολίας σκαφών αναψυχής μικτής χρήσης (Μαρίνα) σε επαφή με το δυτικό άκρο του λιμένα, η χωρητικότητα του οποίου ανέρχεται σε 400 σκάφη. Ο προϋπολογισμός του έργου για την κατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων, των λοιπών συνοδών έργων καθώς και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού έχει προεκτιμηθεί ότι θα είναι της τάξης 1.000.000.000 ευρώ (1 δις).

Η λιμενική εγκατάσταση θα συνδεθεί απευθείας μέσω της νέας οδού πρόσβασης με τον προβλεπόμενο Νότιο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΝΟΑΚ).

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, με ένα τέτοιο έργο, ουσιαστικά ξεκινά στο Τυμπάκι η ανάπτυξη ενός λιμένα διεθνούς εμβέλειας, του οποίου η σύνδεση με άλλους μεγάλους λιμένες της Μεσογείου, της Απω Ανατολής (Σιγκαπούρη-Κίνα-Κορέα, Ιαπωνία-Ταϊβάν) καθώς και της Ινδίας, θα διασφαλίσει την:

- Ανάπτυξη της αποδοτικότητας των θαλασσίων μεταφορών, στο πλαίσιο της ένταξης τους στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.

- Ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και χώρας.

- Αύξηση και βελτίωση των τουριστικών και αλιευτικών υποδομών της περιοχής.

- Προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής.

- Προώθηση των αγροτικών προϊόντων όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου με την ταυτόχρονη λειτουργία του υπάρχοντος αεροδρομίου και για πολιτική χρήση.





το παραπανω αρθρο ειναι αναδημοσιευση απο τοπική εφημερριδα
( link : http://www.patris.gr/articles/138331/78189)


.